Kreativ

ŠTÍTEK: břicho

Transplantace. Ilustrační foto.

Nové srdce získalo za posledních 10 let přes 700 pacientů

Nové srdce získalo za posledních 10 let přes 700 pacientů. Počty kolísají mezi 57 a 87 ročně, na čekací listině je kolem stovky nemocných. Počty transplantací všech orgánů narostly za stejné období o třetinu. Před 15 lety čeští lékaři poprvé použili pro záchranu pacienta, pro kterého nové srdce dostupné nebylo, srdce umělé. Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), který pacienta tehdy operoval, k výročí ve středu pořádá tiskovou konferenci.

Ilustrační foto.

Chirurgická ambulance už funguje nepřetržitě

Sušice – Od neděle opět v Nemocnici Sušice funguje chirurgická ambulance v nepřetržitém režimu bez ohledu na svátky a víkendy. Nepřetržitý provoz byl zrušen v listopadu loňského roku kvůli nedostatku lékařů.

Gruzínci v rámci odvolacího řízení zažili šok. Čekali potvrzení původního verdiktu, po kterém by mohli odcestovat domů. Soud je místo toho poslal za mříže.

Gruzínské lupiče prozradily slzy

Ostrava – Opilí lupiči z Gruzie, účinná obrana pomocí pepřového spreje, rychlé a kuriózní usvědčení násilníků ronících slzy. To vše figuruje v případu, který tento týden uzavřel Krajský soud v Ostravě. Obžalovanými byli dva Gruzínci (24, 33 let). Senát každému vyměřil dva a půl roku ve věznici s ostrahou. Současně je na pět let vyhostil z České republiky.

Ilustrační foto

Žena za napadení dostala čtyři roky

Svitavy – Pětašedesátiletá Libuše Podgorská, která vloni v září pobodala nožem přítele své dcery, byla krajským soudem odsouzena ke čtyřem letům odnětí svobody.

Hledaný SCHEIT MICHEL SHAHIR

Policie hledá muže, který z osamělých žen vylákal tři miliony

Kriminalisté hledají osmapadesátiletého muže, kterého podezírají, že z osamělých žen vylákal více než tři miliony korun. Policisté zatím evidují šest podvedených žen, z nich nejstarší je 83 let. Policie ale nevyloučila, že poškozeným může být více. Po muži je vyhlášeno celostátní pátrání a je vydán příkaz k jeho zatčení. Za podvod mu v případě odsouzení hrozí až osmileté vězení, uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Nemocnice v Třebíči.

Třebíčská nemocnice nabídne vyšetření ledvin zdarma

Třebíč - Třebíčská nemocnice nabídne zdarma všem zájemcům jednoduché vyšetření, které může upozornit na případnou dysfunkci ledvin. Akce se uskuteční ve čtvrtek 8. března u příležitosti Mezinárodního dne ledvin. Chronická onemocnění tohoto životně důležitého orgánu postihují až desetinu populace a jsou stále častější i u velmi mladých lidí.

Daniel Mekbib (ve žlutém) v souboji s Martinem Švecem.

Střídání stráží. Českému squashi vládnou Mekbib a Sermeová

Tak mají vypadat finále. Dvěma dramatickými zápasy vyvrcholil v Galerii Harfa republikový šampionát ve squashi. Mužský král se nově jmenuje Daniel Mekbib. Pětadvacetiletý Brňan porazil svého oddílového kolegu Martina Švece 3:1 na sety. Ženy se sklonily před Annou Sermeovou z letňanského klubu Modrý svět. S Olgou Kolářovou se „prala“ pět sad.

Nepoznáváte je?

Kriminalisté pátrají po totožnosti dvou výtržníků, neznáte je?

Český Krumlov - Českokrumlovští kriminalisté žádají širokou veřejnost o pomoc při ztotožnění dvou osob, které dne 21. ledna 2018 navštívily hokejové utkání na zimním stadionu v Českém Krumlově v ulici Chvalšinská, kde se konal zápas mezi hokejisty Českého Krumlova a Vimperka.

Ilustrační fotografie.

Ke zraněnému lyžaři letěl vrtulník

Dolní Morava - Zima a mráz přeje milovníkům zimních sportů, lyžařská střediska praskají ve švech. I na sjezdovce se ale vyplatí opatrnost. Přesvědčil se o tom muž středních let, který po úterním lyžování na Dolní Moravě skončil v rukou lékařů.

Mládě nalezeného zajíce u silnice nedaleko Kožlan

První letošní nahlášený zajíc

Plzeňsko - „A je to tu zas,“ povzdechl si Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů DES OP, když přijímal první letošní telefonát se srdceryvným příběhem opuštěného zajíčka. 

Holubicemi se prošel tradiční masopustní průvod. Nechyběla ani zabíjačka

Medvěd, plačky nebo smrtka. Holubicemi se prošel masopustní průvod

Holubice - Kotle ve kterých se vaří maso, slivovice na zahřátí připravená na stolech před místní hospodou a pomalu se scházející se skupinka lidi. Někteří už v převlecích, ostatní vběhnou bočním vchodem do hospody, kde se z nich za chvíli stane někdo jiný. Je sobota brzy ráno a přesto, že teploty jsou pod nulou a zima je až nečekaně vlezlá, tak v Holubicích začíná tradiční masopustní veselí, nebo také Masopust.

Ilustrační foto

Muž v Indii ukradl své manželce ledvinu. Chtěl tím pokrýt nesplacené věno

Manžel ji poslal na operaci slepého střeva, nesměla ale o tom nikomu říct. Později zjistila, že přišla o jednu ledvinu, jako náhradu za nesplacený svatební dar. Ritě Sarkarové, občance indického státu Západní Bengálsko, manžel naaranžoval údajnou operaci slepého střeva, když před dvěma lety trpěla bolestmi břicha. Podle místních médií manžela spolu se švagrem policie zatkla.

Dětské závody na pěnových kluzácích.

Pololetní prázdniny si děti užívaly na sněhu

Nové Město na Moravě - Zimní radovánky si o pátečních pololetních prázdninách užívaly děti například na cvičném svahu sjezdovky na Harusově kopci na okraji Nového Města na Moravě. Kromě běžného lyžování si zájemci mohli vyzkoušet i jízdu na pěnové placce ve tvaru tučňáka.

Ilustrační foto

Desítky Čechů ročně zabijí prášky proti horečce. Selžou jim játra

/ANKETA/ Látka paracetamol, kterou obsahuje dokonce 121 léčivých přípravků v Česku, může být nebezpečná. Stačí pouhých osm gramů. U pacienta se do pár hodin objeví zvracení, bolesti břicha nebo píchání pod žebry. Později se mohou přidat poruchy krevní srážlivosti a ztráty vědomí. Pokud lékaři včas nezasáhnou, do týdne nastane smrt.

Dráhař brněnské Dukly Jiří Fanta si z běloruského Minsku přivezl odřeniny na většině levé části těla.

Krušné noci dráhaře Fanty: spí jen na pravém boku nebo budí přítelkyni

Brno – Z premiéry ve Světovém poháru v dráhové cyklistice Jiří Fanta stále nemůže usnout. Ovšem ani ne tak z dojmů, jaké si závodník brněnské Dukly z běloruského Minsku přivezl, jako s odřenin na většině levé části těla. „Pár dní spím jen na pravé straně a nemůžu změnit polohy, jsem z toho dost nešťastný. Když spím na zádech, budí mě přítelkyně, že chrápu,“ usmívá se Fanta.

Historie zámecké kuchyně aneb Nahlédnutí do gastronomie minulých staletí v litvínovském zámku.

FOTO: V Litvínově můžete nahlédnout do tajů zámecké kuchyně

Litvínov - Historie zámecké kuchyně aneb Nahlédnutí do gastronomie minulých staletí. Pod tímto názvem začala v litvínovském zámku Valdštejnů výstava představující vybavení, jež používali ti, kteří se starali o plná břicha zámecké společnosti.

Ilustrační foto

Dress code. Víte, co na sebe?

Black tie, white tie, casual, formal… Přišla vám pozvánka na společenskou událost a v ní stál předpis dress code? Že nevíte, co na sebe? Formální událost rozhodně nesmíte podcenit!