Kreativ

ŠTÍTEK: česnek

Česnekem bylo provoněno nejen nádvoří a zahrady buchlovického zámku, ale i městečko Buchlovice.

Do Buchlovic přivezli na deset tun česneku

Buchlovice - V největší česnekové tržiště v České republice, doplněné o pompézní oslavy této zeleninové lahůdky, se v sobotu opět proměnily Buchlovice. Prodávání doplnila řada akcí s česnekem v hlavní roli, například pletení netradičních copů.

Festival česneku v Buchlovicích. Ilustrační foto.

Buchlovice zítra provoní česnek

Buchlovice Jestliže patří česnek neodmyslitelně do vaší kuchyně, pak neváhejte a vyrazte v sobotu do Buchlovic, které se už podvanácté promění v největší česnekové tržiště v České republice.

Zhruba týden trvala sklizeň česneku z půl druhého hektaru rozlehlého pole v kdysi vyhlášeném česnekářském družstvu v Dolním Němčí.

Česnek paličák i nepaličák z Dolního Němčí míří na trh

Dolní Němčí – Zhruba týden trvala sklizeň česneku z půl druhého hektaru rozlehlého pole v kdysi vyhlášeném česnekářském družstvu v Dolním Němčí. Na rozdíl od loňského roku, kdy sadbu zemědělské společnosti Agro Okluky zdevastoval mráz, tam letos neskrývají spokojenost.

Zhruba týden trvala sklizeň česneku z půl druhého hektaru rozlehlého pole v kdysi vyhlášeném česnekářském družstvu v Dolním Němčí.

Česnek paličák i nepaličák z Dolního Němčí míří na trh

Dolní Němčí – Zhruba týden trvala sklizeň česneku z půl druhého hektaru rozlehlého pole v kdysi vyhlášeném česnekářském družstvu v Dolním Němčí. Na rozdíl od loňského roku, kdy sadbu zemědělské společnosti Agro Okluky zdevastoval mráz, tam letos neskrývají spokojenost.

Ilustrační foto

Chalupářovi ukradli 150 hlaviček česneku

Rožnov pod Radhoštěm – Případ kuriózní krádeže řeší vsetínští policisté. Šedesáti sedmi letému chataři z Opavy neznámí nenechavci v pátek ukradli 150 paliček česneku na jeho zahrádce v Rožnově pod Radhoštěm v místech Horní Paseky.

Zloději česnek na poli i očistili.

Zloději česnek na poli i očistili

Dolní Němčí – O tom, že krádeže česneku nejsou v těchto dnech, tedy v době sklizně této plodiny výjimkou, svědčí další případ z někdejší česnekářské bašty Dolního Němčí.

Ilustrační foto

Lidé si zvolna získávají vztah k dobrému jídlu

Zlínský kraj - „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.

Ilustrační foto

Lidé si zvolna získávají vztah k dobrému jídlu

Zlínský kraj - /ANKETA/ „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.

Ilustrační foto

Český česnek ještě neuzrál, varuje šlechtitel před jeho záměnou

Brno – Drtivá většina trhovců, kteří nyní prodávají česnek a vydávají jej za jihomoravský či český, jsou podvodníci, tvrdí Jan Kozák z Poběžovic u Holic na Pardubicku, který se zabývá šlechtěním česnekové sadby. Upozorňuje, že téměř celá loňská úroda v Česku pomrzla a letošní ještě nevyrostla. Státní zemědělská a potravinářská inspekce věnuje česneku podle mluvčího Pavla Kopřivy velkou pozornost.

Za nejzajímavější recept ze Zlínského kraje zvolili čtenáři Deníku špenátovou roládu s domácí lučinou od Pavly Janálové z Uherského Hradiště. Ve finále skončil třetí.

Po soutěžních dobrotách se jen zaprášilo

Střední Morava - Chuť špenátové rolády nadívané domácí lučinou nebo kuřecích placiček s tvarůžky pro mne byla až donedávna velkou neznámou. Přiznávám, že v restauraci by ani jedno jídlo až do této chvíle nepatřilo mezi mé favority.

Kuchařka Ivana Derynková ukazuje pekáč plný kuřete na smetaně.

RECEPT DENÍKU: Recept vznikl improvizací

Ústí nad Labem - „Manželka dělá doma zapečené brambory se šlehačkou s vepřovou kotletou. Ale s kuřecím to není také špatné," zhodnotil recept Deníku Pavel Pokorný.

Ani přesilovkový gól Pavla Kříže (vlevo) nepomohl hodonínským hokejistům k výhře nad Technikou Brno. Drtiči prohráli v prvním fináloe 3:4 po samostatných nájezdech.

Drtiči v prvním finále padli. Drama utnul Rajnoha v nájezdech

Hodonín – Ve čtvrtfinále s Moravskými Budějovicemi jim samostatné nájezdy dvakrát pomohly, v úvodním finále se však štěstí otočilo na stranu soupeře. Hodonínští hokejisté nezvládli penaltovou loterii a hlavně kvůli šikulovi Rajnohovi a skvělému výkonu brankáře Nováka doma padli 3:4. Drtičům nepomohla k výhře ani výměna gólmanů.

Jaro na talíři.

Králičí stehýnko na česneku

Recept nám poslal Ivan Hromádka z Ústí nad Labem. Celý název: Králičí stehýnko na česneku podávané na mladých kopřivách s čerstvým špenátem doplněný velikonoční nádivkou.

Pavel Bohun

Česneku v tuzemsku ještě neodpískali

O česneku, kdysi významném zemědělském artiklu zejména v Bánově a v Dolním Němčí, diskutovalo tento týden v Buchlovicích na devět desítek jeho pěstitelů z celé republiky.

Na celodenní konferenci do Buchlovic dorazilo kolem devadesáti účastníků.

V Buchlovicích se debatovalo o česneku

Buchlovice – Den vyplněný přednáškami a diskuzemi o chorobách a škůdcích česneku, ochraně trhu i úskalích šlechtění aromatické plodiny zažili účastníci úterního celonárodního semináře s příhodným názvem O česneku. Jeho první ročník se uskutečnil v prostorách buchlovického hotelu.

Kurz kresby v GASK.

Studenti z kurzu v GASKu: Kresba cibule není žádný med

Kutná Hora – Vylepšit a rozšířit si své kresebné i malířské dovednosti mají nyní všichni zájemci o výtvarné umění z řad veřejnosti. Od 6. února až do 10. dubna probíhají v lektorském centru při Galerii Středočeského kraje vždy ve středu od 16.30 hodin kurzy kresby a malby pod vedením Pavla Vašíčka.

Česko-slovenský bál v královéhradeckém Adalbertinu.

Večer budou placky s oříšky, medem a česnekem

Hradec Králové –  Každý ze Slováků, kteří žijí  v Čechách, přijde na vánoční setkání  krajanů s malým uvařeným či upečeným překvapením.  Například Júlia Špalková, předsedkyně  Regionální obce Slováků v Hradci Králové, přinese specialitu od Bratislavy.

Česko-slovenský bál v královéhradeckém Adalbertinu.

Večer budou placky s oříšky, medem a česnekem

Hradec Králové – Každý ze Slováků, kteří žijí v Čechách, přijde na vánoční setkání krajanů s malým uvařeným či upečeným překvapením. Například Júlia Špalková, předsedkyně Regionální obce Slováků v Hradci Králové, přinese specialitu od Bratislavy. Jedná se o tenkou placku s vlašskými ořechy, medem a česnekem.

Ilustrační foto

Česnek z Dolního Němčí shnil. Byl polský?

Dolní Němčí – Rozdíl mezi tuzemským a dovozovým, převážně čínským, česnekem, bývá jako pověstné nebe a dudy. Vědom si toho je i Jaroslav Katrňák ze Starého Města, však také kvůli tomu jezdí aromatickou zeleninu dobrých deset let kupovat do centra slováckého česnekářství, Dolního Němčí.

V restauraci Sport Pub Zlatopramen se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Na snímku učenka obboru servírka Markéta Loskotová.

Recept Deníku: Hranolková bašta měla úspěch

Ústí nad Labem /HLASOVÁNÍ/ – Bašta se musí hned po uvaření podávat. Jde výhradně o domácí jídlo. Do kuchyní restaurací se moc nehodí. To byla slova kuchařky Ivany Derynkové v restauraci Sport Pub Zlatopramen.