Buchlovice - V největší česnekové tržiště v České republice, doplněné o pompézní oslavy této zeleninové lahůdky, se v sobotu opět proměnily Buchlovice. Prodávání doplnila řada akcí s česnekem v hlavní roli, například pletení netradičních copů.
Buchlovice – Pro gurmány nadejde dnes čas oslavovat česnek. Někteří tak učiní pasivně, jiní aktivně, ale duch česnekového festivalu by podle pořadatelů, Folklorní agentury Buchlov, neměl nikdy pohasnout.
Buchlovice Jestliže patří česnek neodmyslitelně do vaší kuchyně, pak neváhejte a vyrazte v sobotu do Buchlovic, které se už podvanácté promění v největší česnekové tržiště v České republice.
Dolní Němčí – Zhruba týden trvala sklizeň česneku z půl druhého hektaru rozlehlého pole v kdysi vyhlášeném česnekářském družstvu v Dolním Němčí. Na rozdíl od loňského roku, kdy sadbu zemědělské společnosti Agro Okluky zdevastoval mráz, tam letos neskrývají spokojenost.
Dolní Němčí – Zhruba týden trvala sklizeň česneku z půl druhého hektaru rozlehlého pole v kdysi vyhlášeném česnekářském družstvu v Dolním Němčí. Na rozdíl od loňského roku, kdy sadbu zemědělské společnosti Agro Okluky zdevastoval mráz, tam letos neskrývají spokojenost.
Rožnov pod Radhoštěm – Případ kuriózní krádeže řeší vsetínští policisté. Šedesáti sedmi letému chataři z Opavy neznámí nenechavci v pátek ukradli 150 paliček česneku na jeho zahrádce v Rožnově pod Radhoštěm v místech Horní Paseky.
Dolní Němčí – O tom, že krádeže česneku nejsou v těchto dnech, tedy v době sklizně této plodiny výjimkou, svědčí další případ z někdejší česnekářské bašty Dolního Němčí.
Dolní Němčí – O tom, že krádeže česneku nejsou v těchto dnech, tedy v době sklizně této plodiny výjimkou, svědčí další případ z někdejší česnekářské bašty Dolního Němčí.
Litoměřicko - „Kdo nehlídá, nesklízí. To je realita a trend posledních let," upozorňuje Blanka Dvorská. Podniká v zemědělství a problém s krádežemi je jí dobře známý.
Litoměřicko - „Kdo nehlídá, nesklízí. To je realita a trend posledních let," upozorňuje Blanka Dvorská. Podniká v zemědělství a problém s krádežemi je jí dobře známý.
Polešovice – O dvacet tři kilogramů česneku přišla sedmasedmdesátiletá žena z Polešovic. Krádež zjistila v pondělí 1. července odpoledne a ihned vše nahlásila na policii.
Zlínský kraj - „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.
Zlínský kraj - /ANKETA/ „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.
Brno – Drtivá většina trhovců, kteří nyní prodávají česnek a vydávají jej za jihomoravský či český, jsou podvodníci, tvrdí Jan Kozák z Poběžovic u Holic na Pardubicku, který se zabývá šlechtěním česnekové sadby. Upozorňuje, že téměř celá loňská úroda v Česku pomrzla a letošní ještě nevyrostla. Státní zemědělská a potravinářská inspekce věnuje česneku podle mluvčího Pavla Kopřivy velkou pozornost.
Domažlice – S příchodem jara je na zahrádkách spousta práce. Na otázky čtenářů Domažlického deníku tentokrát odpovídal předseda Českého zahrádkářského svazu Jan Hinterholzinger.
Střední Morava - Chuť špenátové rolády nadívané domácí lučinou nebo kuřecích placiček s tvarůžky pro mne byla až donedávna velkou neznámou. Přiznávám, že v restauraci by ani jedno jídlo až do této chvíle nepatřilo mezi mé favority.
Ústí nad Labem - „Manželka dělá doma zapečené brambory se šlehačkou s vepřovou kotletou. Ale s kuřecím to není také špatné," zhodnotil recept Deníku Pavel Pokorný.
Hodonín – Ve čtvrtfinále s Moravskými Budějovicemi jim samostatné nájezdy dvakrát pomohly, v úvodním finále se však štěstí otočilo na stranu soupeře. Hodonínští hokejisté nezvládli penaltovou loterii a hlavně kvůli šikulovi Rajnohovi a skvělému výkonu brankáře Nováka doma padli 3:4. Drtičům nepomohla k výhře ani výměna gólmanů.
Zlínský kraj - /HLASOVÁNÍ BYLO UKONČENO/ Milí čtenáři, zde vidíte recepty, které jste poslali do naší redakce. Vítězným receptem se ve Zlínském kraji stala Špenátová roláda s domácí lučinou
Recept nám poslal Ivan Hromádka z Ústí nad Labem. Celý název: Králičí stehýnko na česneku podávané na mladých kopřivách s čerstvým špenátem doplněný velikonoční nádivkou.
O česneku, kdysi významném zemědělském artiklu zejména v Bánově a v Dolním Němčí, diskutovalo tento týden v Buchlovicích na devět desítek jeho pěstitelů z celé republiky.
Buchlovice – Den vyplněný přednáškami a diskuzemi o chorobách a škůdcích česneku, ochraně trhu i úskalích šlechtění aromatické plodiny zažili účastníci úterního celonárodního semináře s příhodným názvem O česneku. Jeho první ročník se uskutečnil v prostorách buchlovického hotelu.
Jižní Čechy - Odborná porota vybrala deset autorů nejzajímavějších receptur. O tom, kdo bude reprezentovat jih Čech v národním finále, rozhodnete vy, svými hlasy.
Kutná Hora – Vylepšit a rozšířit si své kresebné i malířské dovednosti mají nyní všichni zájemci o výtvarné umění z řad veřejnosti. Od 6. února až do 10. dubna probíhají v lektorském centru při Galerii Středočeského kraje vždy ve středu od 16.30 hodin kurzy kresby a malby pod vedením Pavla Vašíčka.
„Rostliny nemají jen jednu kvalitu. Jsou také kombinací teplot a chutí, které jim propůjčují specifické vlastnosti a léčivé schopnosti," říká známá česká bylinkářka Venuše Studničková.
„Rostliny nemají jen jednu kvalitu. Jsou také kombinací teplot a chutí, které jim propůjčují specifické vlastnosti a léčivé schopnosti," říká známá česká bylinkářka Venuše Studničková.
Hradec Králové – Každý ze Slováků, kteří žijí v Čechách, přijde na vánoční setkání krajanů s malým uvařeným či upečeným překvapením. Například Júlia Špalková, předsedkyně Regionální obce Slováků v Hradci Králové, přinese specialitu od Bratislavy.
Hradec Králové – Každý ze Slováků, kteří žijí v Čechách, přijde na vánoční setkání krajanů s malým uvařeným či upečeným překvapením. Například Júlia Špalková, předsedkyně Regionální obce Slováků v Hradci Králové, přinese specialitu od Bratislavy. Jedná se o tenkou placku s vlašskými ořechy, medem a česnekem.
Dolní Němčí – Rozdíl mezi tuzemským a dovozovým, převážně čínským, česnekem, bývá jako pověstné nebe a dudy. Vědom si toho je i Jaroslav Katrňák ze Starého Města, však také kvůli tomu jezdí aromatickou zeleninu dobrých deset let kupovat do centra slováckého česnekářství, Dolního Němčí.
Ústí nad Labem /HLASOVÁNÍ/ – Bašta se musí hned po uvaření podávat. Jde výhradně o domácí jídlo. Do kuchyní restaurací se moc nehodí. To byla slova kuchařky Ivany Derynkové v restauraci Sport Pub Zlatopramen.