Tři velké pánve s vysoce proteinovým pokrmem lákaly na třetím ročníku jaroměřského street food pikniku u jednoho ze čtyř desítek stánků gurmány, kterým není cizí ochutnat něco neobvyklého. Stánek s nápisem Broukey už podle názvu prozrazoval, co má v nabídce. Poutač lákající na lahodné červíky nabízel ochutnat dva druhy potemníků připravené na soli a česneku nebo na zelenině s kuskusem a orientálním kořením.
Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.
Zážitek, kdy nedopnete oblíbené kalhoty, nebo se vám záhadně srazí oblíbená košile, není u mnohých nic neobvyklého. Když už však nedopnete ani košili velikosti 3XL, je na čase obrátit se pro pomoc k odborníkům. Zhubnout po mnoha letech obezity totiž nepomohou žádné diety a doporučované cvičení. Obezita je nemoc a vyžaduje léčbu. Na odborníky se proto obrátil i Ondřej Prošek. Dnes sám motivuje lidi, aby se léčili. Jemu se tak naprosto změnil život.
Už hodinu před sobotním utkáním Vsetína a Slavie se parkoviště na Lapači plnilo. Fanoušci Valašského klubu se sjížděli podpořit své oblíbené hokejisty. Jak se trousili na stadion, nezapomněli na téměř povinnou zastávku v bufetu. Vždyť pivo a něco k zakousnutí k hokeji prostě patří. A vynechat zdejší topinku s česnekem, tatarákem nebo chleba se škvarkovou pomazánkou, to se prostě nedá.
Slunce milující jižní Morava a malebný kraj pod Buchlovem budou naším dnešním cílem. Zavítáme společně, milí čtenáři, do malého městečka Buchlovice, a to v době, kdy se zde koná tradiční festival česneku. Letos na konci července to byl dokonce jubilejní 20. ročník Festivalu česneku na zámku, tak se totiž oficiálně celá akce jmenuje, a opět přilákal tisíce lidí.
Charakteristická vůně se začala po nedávné sklizni linout kolem hospodářství Václava Martynka z obce Bocanovice. Urodilo se mu přes deset tisíc palic nové odrůdy česneku oficiálně uznané Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským v Brně s názvem Beskydský paličák.
/FOTOGALERIE/ Charakteristická vůně se začala po nedávné sklizni linout kolem hospodářství Václava Martynka z obce Bocanovice. Urodilo se mu přes deset tisíc palic nové odrůdy česneku oficiálně uznané Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským v Brně s názvem Beskydský paličák.
Charakteristická vůně se začala po nedávné sklizni linout kolem hospodářství Václava Martynka z obce Bocanovice. Urodilo se mu přes deset tisíc palic nové odrůdy česneku oficiálně uznané Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským v Brně s názvem Beskydský paličák.
Havel, Lukan a Rusák (Přerovský). Odrůdy česneku s těmito názvy pěstují na farmě v Bochoři na Přerovsku manželé Měšťánkovi, kam se každý rok sjíždějí na samosběr jahod lidé ze širokého okolí. Přestože byla letošní úroda slušná a sklidili tunu česneku, o jeho samosběru zatím neuvažují.
Svědění a pálení v intimních partiích, které způsobuje vaginální mykóza, zažijí někdy za život tři ze čtyř žen. A každá druhá z nich navíc trpí opakovaně. Jak ženy řeší tuto nepříjemnou kvasinkovou infekci? K lékaři se mnohým z nich nechce, a nevypraví se ani do lékárny, kde lze koupit volně prodejné léky na vaginální mykózu. Místo toho sahají raději k babským receptům a intimní problémy řeší doma. Našli jsme nejbizarnější rady z českého internetu a požádali gynekoložku o jejich okomentování.
Věděli jste, že Muzeum východních Čech v Hradci Králové nabízí cestování časem? Stačí jen mobil, tablet nebo 3D brýle a hurá do minulosti! Teď ale ještě zůstaňme v přítomnosti a užijme si léto.
Víte, koho hýčkáte na své zahrádce? Okouzlí vás svými květy, vůní a barevnými plody, ale také mohou – v krajních případech – zabíjet. Při výběru rostlin a dřevin si zjistěte, jestli nejsou jedovaté. Vzdávat se pěstování není třeba, nutná je ale obezřelost, především tam, kde se pohybují malé děti. Víte, které stromy a keře jsou jedovaté a jaká nejjedovatější kytka u nás roste?
/FOTO, VIDEO/ Ušetřit a ještě s jistotou, že všechno je čerstvé. Jen se musí trochu ohnout hřbet. Takové jsou výhody a podmínky samosběrů, které pokračují na začátku léta i na farmě ve Vítově na Kladensku. Dokonce i ve svátek.
Samosběr česneku je tady. Po jahodách berou lidé na jihu Moravy pole farmářů útokem kvůli oblíbené aromatické přísadě do řady jídel. Bramborák, topinky s česnekem nebo dochucení masa na grilování. Kvalitního česneku není nikdy dost.
Na Farmě Dryák, která sídlí ve Vítově, byl zahájen samosběr česneku. O velkém zájmu svědčí i to, že během soboty přišlo do farmy kolem osmdesáti sběračů. Sklízet se bude ještě příští týden.
Silničku u pole na okraji Svobodných Dvorů lemují auta. Desítky lidí sem vyrazily, aby si nasbírali český česnek. Samosběr se vyplatí se oběma stranám. Ušetří zákaznici i farmář.
Oblíbené samosběry jahod končí. Poslední šanci koupit si tuto sladkou plodinu spjatou se začátkem léta nabízí o nastávajícím víkendu například farma kousek od Žatce při silnici na Radíčeves. Od pátku do neděle bude ještě otevřen samosběr jahod u Droužkovic u Chomutova, naopak nad Žiželicemi na Žatecku a mezi Nemilkovem a Havraní na Mostecku se už skončilo.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ „Za tuhle cenu ho nekoupím ani v supermarketu. Navíc je to český česnek a mám ho čerstvý přímo z pole,“ pochvaluje si Jaroslav Polišenský. Je jedním z řady lidí, které přilákal samosběr česneku, jež odstartoval v tomto týdnu na poli u Martinic nedaleko Holešova. Zájem je obrovský. Dokonce tak obrovský, že farmáři musí na pár dní vyhlásit pauzu.
Nezvyklá vůně se line skrze husté keře vinohradů. Více než tří a půl hektarové pole pomalu projíždí svým traktorem farmář Daniel Lang. Vyorává právě jeden z řádků bílého Sabagoldu, aby tak odhalil paličky nedočkavým sběračům. Na vůbec první samosběr česneku, který odstartoval ve středu ráno, se jich do Velkých Bílovic na Břeclavsku sjely desítky.
Pro česnek z pole nemusejí Hradečáci daleko. Už v pátek 30. června začíná samosběr česneku na Smetanově statku v hradeckých Svobodných Dvorech. O samosběr ovoce a zeleniny je v posledních letech stále větší zájem. A není divu, za kilogram vlastnoručně sesbíraných plodin lidé často zaplatí méně než v obchodě.
Nálet hladových kobylek připomínal středeční start samosběru česneku ve Vojnicích na Olomoucku. Zájem o kvalitní zeleninu silné chuti byl obrovský. Lidé kvůli ní urazili i desítky kilometrů. Není divu. Česnek s natí prodával pěstitel Ladislav Kašpar po padesáti korunách kilo.
Nálet hladových kobylek připomínal středeční start samosběru česneku ve Vojnicích, části Těšetic. Zájem o kvalitní zeleninu silné chuti byl obrovský. Lidé kvůli ní urazili i desítky kilometrů. Není divu. Česnek s natí prodával pěstitel Ladislav Kašpar po padesáti korunách kilo.
Nálet hladových kobylek připomínal středeční start samosběru česneku ve Vojnicích, části Těšetic. Zájem o kvalitní zeleninu silné chuti byl obrovský. Lidé kvůli ní urazili i desítky kilometrů. Není divu. Česnek s natí prodával pěstitel Ladislav Kašpar po padesáti korunách kilo.
Na poli u Martinic na Kroměřížsku, které obhospodařuje rodina Krajčova, začal v tomto týdnu samosběr česneku. Farma Krajča jej letos uspořádala poprvé. I přes červnové sucho je úroda dobrá, pomohlo jí květnové deštivější počasí, řekl dnes ČTK pěstitel František Krajča.
Rodinná farma sídlící v Bochovicích na Třebíčsku pořádá samosběr česneku. Lidé si mohou pro plodinu zajet v několika červencových termínech přímo na pole v okolí Bochovic.
/VIDEO, FOTO/ Sklizeň jahod na rodinné farmě soukromého zemědělce Martina Perníčka v Zaječí nedaleko Neveklova je v plném proudu. Za časného rána sklízejí jahody zájemci o samosběr. Brzy na farmě začne i sklízení česneku. Ten však půjde do prodeje později.
Jahodová pole v Bochoři jsou v těchto dnech doslova v obležení milovníků sladkých červených plodů. Samosběr jahod začal minulý týden a zájemci mohou přicházet s vlastními nádobami nebo košíky tři dny v týdnu - v pondělí, ve středu a sobotu. Sklizeň potrvá tři až čtyři týdny - podle toho, jak velký bude zájem.
Mikrovlnná trouba je součástí domácností už desítky let, přesto ji řada lidí využívá jen k ohřívání a rozmrazování potravin nebo k výrobě popcornu. Ve skutečnosti toho mikrovlnka umí mnohem více: připraví míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usuší bylinky, vrátí chuť starému pečivu i chipsům, případně pomůže s loupáním rajčat i česneku… A většinou vám u toho ještě ušetří spoustu času.
/FOTO, VIDEO/ U pánví s červi se někteří jen chichotali, nad křupavým hmyzem se upejpali, nebo si, v tuzemsku neobvyklou baštu, chtěli jen vyfotografovat. Jiní neváhali a jedlý hmyz na českolipském Street Foof Festivalu ochutnávali. A v nejednom případě bylo v okolí stánku slyšet slova chvály.
Zatímco jinde v České republice profesionální pěstitelé zeleniny snížili plochy a podnikání v oboru omezili, v Těšeticích-Vojnicích na Olomoucku vládne optimismus. Pěstitel Ladislav Kašpar chválí jaro, které zatím plodinám přeje. Až na hraboše, kteří se přemnožili, takže nakonec vzdal výsadbu brambor.
Zatímco jinde v České republice profesionální pěstitelé zeleniny snížili plochy a podnikání v oboru omezili, v Těšeticích-Vojnicích vládne optimismus. Pěstitel Ladislav Kašpar chválí jaro, které zatím plodinám přeje. Až na hraboše, kteří se přemnožili, takže nakonec vzdal výsadbu brambor.
Jak neprodyšně uzavřít sáček? Jak snadno oddělit žloutek od bílku? A jak vlastně správně uskladnit česnek? Vaření, pečení, smažení a další kuchyňské činnosti nepatří mezi jednoduché práce a každé zlepšení nebo vychytávka, které je usnadní či zrychlí, jsou vítány. Zkuste si pár takových nápadů vyzkoušet. A pak je možná zařadíte do svého seznamu kuchyňských vychytávek navždy.
/FOTO/ Máme duben, nádherný jarní měsíc. Všichni to dobře známe a také cítíme. Vesna očividně nabývá na síle, teploměr většinou ukazuje poměrně sympatické hodnoty, takže se těšíme na každý další den. Ano, přichází svěží luft a sluníčko! Zkrátka jaro je ve vzduchu.
/FOTO/ Máme duben, nádherný jarní měsíc. Všichni to dobře známe a také cítíme. Vesna očividně nabývá na síle, teploměr většinou ukazuje poměrně sympatické hodnoty, takže se těšíme na každý další den. Ano, přichází svěží luft a sluníčko! Zkrátka jaro je ve vzduchu.
V lesích Království u Grygova a na dalších místech Olomoucka se už začíná klubat ze země medvědí česnek. O víkendu se pro oblíbenou přísadu do jídla vydali první vyznavači byliny, jež medvědí silou prospívá organismu, který na jaře pročistí a posiluje.
Vitamínová bomba v podobě medvědího česneku už rozvoněla známou lokalitu v lese za břeclavskou nemocnicí. Zatím vystrkuje jen první zelené lístky a vášniví sběrači se už připravují na to až se porost změní v bohatý zelený koberec. To by mělo nastat během několika dnů.
/FOTO/ Vitamínová bomba v podobě medvědího česneku už rozvoněla známou lokalitu v lese za břeclavskou nemocnicí. Zatím vystrkuje jen první zelené lístky a vášniví sběrači se už připravují na to až se porost změní v bohatý zelený koberec. To by mělo nastat během několika dnů.
Při plavbě na plachetnici se v Karibském moři ztratil sedmačtyřicetiletý muž. Přes dvacet dní se nechal unášet proudem, zatímco doufal, že jej někdo zachrání. Aby přežil, jedl kečup, granulovaný česnek a bujónové kostky.
Bramborákové klání je již tradiční akcí u rodiny Cinkeisových v Choceradech. Sejde se parta příbuzných a známých, každý přinese v lahvi těsto, bramboráky se anonymně smaží a bodově hodnotí. Letos to bylo v sobotu 1. října. Vítězka obdržela paličku česneku, výhrou pro všechny však bylo příjemné setkání.
Pravidlo číslo jedna zní: Zvracet se chodí za pódium, ne před pódium! To byl jeden z pokynů moderátora, který si vyslechla osmička odvážlivců, jenž se rozhodla, že bude soutěžit v pojídání česneku. Soutěž, která se vždy těší velkému diváckému zájmu, byla nedílnou součástí Česnekových slavností a Svatováclavské pouti ve Strupčicích. Prohlédněte si fotografie a pusťte si video ze soutěže.
/FOTO/ Slavnostem česneku a také svátku svatého Václava, který je zemským patronem, věnovali ve Strupčicích celou sobotu 1. října. Program se odehrával na návsi, kde si diváci užívali vystoupení rytířů, provazochodkyň, kejklíře a poslouchali muziku kapely Potěr a Ivana Hlase. To hlavní pak přišlo časně odpoledne, kdy se v centru obce sešli odvážlivci ochotní zúčastnit se soutěže v pojídání česneku.
Pravidlo číslo jedna zní: Zvracet se chodí za pódium, ne před pódium! To byl jeden z pokynů moderátora, který si vyslechla osmička odvážlivců, jenž se rozhodla, že bude soutěžit v pojídání česneku. Soutěž, která se vždy těší velkému diváckému zájmu, byla nedílnou součástí Česnekových slavností a Svatováclavské pouti ve Strupčicích. Pokud jste na slavnosti byli, zkuste se naít na fotografiích, pusťte si video ze soutěže.
Zatímco v roce 1999 se brambory v tuzemsku pěstovaly na 30 000 hektarech půdy, předloni to bylo už jen necelých 23 000 hektarů. Podobně jsou na tom i další tradiční plodiny jako cibule, česnek či křen a ústup se nevyhnul ani živočišné výrobě. Lze tento vývoj změnit? Skupina zainteresovaných odborníků věří, že ano, a proto zakládají zmíněnou iniciativu.