Kreativ

ŠTÍTEK: česnek

V lesích Království se již začíná zelenat medvědí česnek, 20. března 2021

Medvědí česnek se už zelená v lesích na Hané! Posiluje imunitu

Je to tady! V lesích Království a na dalších místech Olomoucké kraje se objevil medvědí česnek, první zelené výhonky jara. Bylina, jež přímo medvědí silou prospívá organismu, který čistí a posiluje. Medvědí česnek je bohatým zdrojem vitaminu C a působí jako přírodní antibiotikum.

Česneková polévka

Krémová polévka z pečeného česneku

Česnek je v kuchyni velmi oblíbeným kořením. Kromě výhody výrazné chutě je oblíben i pro své prospěšné látky. A jak připravit jednoduchou rychlou polévku bez zahušťování moukou? „Pečením získá česnek jedinečnou chuť a ztratí svoji agresivitu,“ radí foodblogerka Markéta Chovancová. Zkuste její recept na krémovou polévku.

Sklizeň česneku na zahrádce v Mlýnci.

Oldřich Suchoradský: Pracovní prázdniny u babičky v Mlýnci

Jako městský chlapec jsem se několik měsíců těšil na velké prázdniny u babičky. Trávil jsem je se svojí sestrou v malé vesnici Mlýnec na Kopidlensku, na břehu velkého rybníka Zrcadlo. Byly tak kouzelné, že si z nich pamatuji podrobnosti po celý svůj život.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Volně prodejná léčiva mohou riziko interakcí mnohdy zvýšit, protože klienti lékáren ne vždy říkají, jaká jiná léčiva užívají. Snadno se může stát, že dojde k duplicitě účinných látek

Češi hazardují s léky. Pouštějí se do rizikových kombinací i běžných prášků

Lék nemusí vždycky zabrat, jindy může dokonce uškodit. Třeba proto, že jste ho zapili džusem či mlékem. Nebo jedli česnek. Riziko stoupá i s každou další pilulkou, kterou denně spolknete, včetně volně prodejných preparátů. Spolu s Pavlou Mikulcovou, farmaceutickou asistentkou z IKEM, jsme proto připravili průvodce, který vám se správnou léčbou pomůže.

Sezona rajčat, která dozrála na slunci, je velmi krátká.

Srpen na zahradě: speciální péči potřebují rajčata, cibule, mrkev i zelí

Sezona rajčat, která dozrála na slunci, je velmi krátká. Když se tenká slupka plodů vybarví podle odrůdy na červenou, oranžovou, žlutou nebo bílou barvu, počkejte 2 až 3 dny a můžete sklízet. Nespotřebované plody skladujte jen několik dní při pokojové teplotě nebo v chladnější místnosti. Pokud je skladujte v chladničce, ztrácejí rychle svoji typickou chuť.

Ilustrační foto

Zloděj si odnesl česnek za 50 tisíc korun

Ačkoli kradl v nočních hodinách, upírem zloděj z následujícího příběhu rozhodně není. Ti se totiž, jak známo, česneku vyhýbají. A voňavým lupem byl právě česnek, dokonce pětadvacet plných přepravek.