Kreativ

ŠTÍTEK: česnek

19. ročník Festivalu česneku v Buchlovicích, 23. 7. 2022. Zakladatel festivalu Miroslav Hrdý

Česnek není na Slovácku nic dočasného. Bude zde napořád, míní Miloslav Hrdý

Magnetem pro tisíce lidí z různých koutů Česka a Slovenska byl v sobotu 19. ročník Festivalu česneku na zámku (a v městečku Buchlovice). Podle jeho duchovního otce, Miloslava Hrdého z Folklorní agentury Buchlov, měl být pro něj už 11. ročník svátku voňavé zeleniny, na bázi se složenou stlačeně kulovitou cibulí, opravdu poslední.

Dva saláty nevšedně: Sladká a slaná si rozumějí

Dva saláty nevšedně: Sladká a slaná si rozumějí

/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Minule jsem slíbila nevšední saláty – melounový se sýrem a rajčatový s banány a česnekem. Já vím, mnohde jsou melouny ještě drahé a o úsporách tudíž nemůže být řeč, ale už jsem v jednom obchoďáku objevila cenu pod desetikorunu za kilo, což jde.

Váránasí je zajímavou gastronomickou destinací.

Váránasí: Indické město, kde je maso tabu

Váránasí není jen duchovním centrem Indie, ale také zajímavou gastronomickou destinací. Obyvatelé města o velikosti Prahy, ležícího na břehu Gangy, se totiž stravují výhradně vegetariánsky. Po dlouhá staletí byla Indie zemí, kde bylo maso určené jen pro privilegované kasty a drtivá většina obyvatel se stravovala vegetariánsky. To se v posledních letech mění a spotřeba masa v druhé nejlidnatější zemi světa (přes 1,2 miliardy obyvatel) pozvolna roste. Přesto má Indie stále nejvyšší procento vegetariánů na světě. A také řadu měst, v nichž jsou prodej a konzumace této potraviny zakázány. Více se dozvíte z článku, který vyšel v časopisu Gurmet.

Lukáš Stránský uprostřed pole s česnekem.

Česnek na severu? Samozřejmě je pálivější, chválí velkopěstitel ze Strupčic

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Poptávka po českém česneku roste, sehnat ho ovšem není jednoduché. Výhodu mají Severočeši. Mezi velkopěstitele česneku totiž patří Lukáš Stránský ze Strupčic na Chomutovsku. Ročně vyprodukuje i přes sto tun této extrémně zdravé plodiny, která je v jeho případě také certifikovaná jako regionální produkt Krušnohoří.

Na odrůdu česneku po dědovi dostal pěstitel z Křimic registraci.

Pěstitel česneku z Křimic má doma raritu

Pěstování česneku převzal Martin Moravec z Křimic po svém otci před devíti lety. Tehdy ještě netušil, že jde o unikátní odrůdu, která bude dokonce zaregistrovaná.

Problematický úsek mezi Trnavou a Rudíkovem na silnici Třebíč - Velké Meziříčí.

Oprava nejhoršího úseku mezi Třebíčí a Meziříčím se opět odkládá

/VIDEO/ Na to místo na silnici mezi Třebíčí a Velkým Meziříčím žehrá asi každý řidič, který tudy projíždí. Široká pohodlná silnice se náhle zúží a dosud plynule jedoucí auto začne poskakovat přes desítky záplat. Kraj se chtěl do oprav pustit už letos, ale práce se opět odsunuly. Prý na příští rok.

V lužním lese Království u Grygova už začíná vonět medvědí česnek. 12. března 2022

Medvědí česnek začíná vonět v lesích. Sahají po něm i mistři kuchaři

V lesích už to začíná vonět česnekem. První zelené výhonky jara se klubou ze země například v lužních lesích Království u Grygova i Litovelském Pomoraví. Pro bylinu s typickým aroma vyrážejí každoročně davy. Po medvědím česneku však sahají i kuchaři z těch nejlepších tuzemských restaurací.

V lužním lese Království u Grygova už začíná vonět medvědí česnek. 12. března 2022

Medvědí česnek začíná vonět v lesích. Sahají po něm i mistři kuchaři

V lesích v Olomouckém kraji už to začíná vonět česnekem. První zelené výhonky jara se klubou ze země v lužních lesích Království u Grygova i Litovelském Pomoraví. Pro bylinu s typickým aroma vyrážejí každoročně davy. Po medvědím česneku však sahají i kuchaři z těch nejlepších tuzemských restaurací.

V lužním lese Království u Grygova už začíná vonět medvědí česnek. 12. března 2022

Medvědí česnek začíná vonět v lesích. Sahají po něm i mistři kuchaři

V lesích na Olomoucku už to začíná vonět česnekem. První zelené výhonky jara se klubou ze země v lužních lesích Království u Grygova i Litovelském Pomoraví. Pro bylinu s typickým aroma vyrážejí každoročně davy. Po medvědím česneku však sahají i kuchaři z těch nejlepších tuzemských restaurací.

V lužním lese Království u Grygova už začíná vonět medvědí česnek. 12. března 2022

Medvědí česnek začíná vonět v lesích. Sahají po něm i mistři kuchaři

V lesích v Olomouckém kraji už to začíná vonět česnekem. První zelené výhonky jara se klubou ze země v lužních lesích Království u Grygova i Litovelském Pomoraví. Pro bylinu s typickým aroma vyrážejí každoročně davy. Po medvědím česneku však sahají i kuchaři z těch nejlepších tuzemských restaurací.

V lužním lese Království u Grygova už začíná vonět medvědí česnek. 12. března 2022

Medvědí česnek začíná vonět v lesích. Sahají po něm i mistři kuchaři

V lesích na Olomoucku už to začíná vonět česnekem. První zelené výhonky jara se klubou ze země v lužních lesích Království u Grygova i Litovelském Pomoraví. Pro bylinu s typickým aroma vyrážejí každoročně davy. Po medvědím česneku však sahají i kuchaři z těch nejlepších tuzemských restaurací.

Kapr je v Česku velmi oblíbená ryba, skvělý je v úpravě na pivu. Ilustrační foto

Rybí hostina nejen o Vánocích

Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost. 

Slavnosti česneku ve Strupčicích.

Ostré slavnosti ve Strupčicích. Vše se točilo kolem česneku

Je to potravina i lék. Vlastně se jedná o nejstarší antibiotikum. Řeč je o česneku. Právě této superzelenině vystrojili v sobotu ve Strupčicích slavnosti, na kterých se ochutnávaly česnekové speciality, a závodilo se v pojídání česneku.

Samosběr česneku nabízející možnost odvézt vlastnoručně vytahaný česnek se zárukou původu, přilákala na rodinou farmu Lexmanových u Červeného Kostelce desítky zájemců. Někteří si odnášeli i kolem 20 kilogramů česneku.

Česnekový samosběr lidé ocenili, mají jistotu původu stroužků

Cedule s nápisem „Samosběr česneku“, která nabízela možnost odvézt si domů vlastnoručně vytahaný česnek se zárukou původu, přilákala v minulých dvou dnech na rodinou farmu u Červeného Kostelce desítky zájemců. Někteří sběrači si jeli pro oblíbenou kuchyňskou přísadu cíleně, ale okolo projíždějící řidiče přiměla dát nohu z plynu právě cedule s nabídkou.

Pěstitel česneku Martin Perníček ze Zaječí.

Počasí česneku nepřeje. Nejdřív přischl, pak měl hodně vody, říká pěstitel

Kromě jahod je už šest let známý Martin Perníček ze Zaječí u Maršovic na Benešovsku také jako pěstitel česneku. Na zhruba čtyřech tisících metrech čtverečních soukromý zemědělec pěstuje deset druhů tohoto aromatického koření. „Dělám paličáky, které kvetou, i nepaličáky, které jsou bez květu,“ vysvětlil pěstitel s tím, že se blíží doba sklizně.

Pěstitel česneku Martin Perníček ze Zaječí.

Pěstování česneku ve velkém v Zaječí: počasí mu v poslední době moc nepřálo

Kromě jahod je už šest let známý Martin Perníček ze Zaječí u Maršovic také jako pěstitel česneku. Na zhruba čtyřech tisících metrech čtverečních soukromý zemědělec pěstuje deset druhů tohoto aromatického koření. „Dělám paličáky, které kvetou, i nepaličáky, které jsou bez květu,“ vysvětlil pěstitel s tím, že se blíží doba sklizně.

Festival česneku v areálu buchlovického zámku. Ilustrační foto

Ani letos Buchlovice česnek kvůli koronaviru nezaplaví

Na 13. ročníku Festivalu česneku v Buchlovicích v roce 2014 si jeho pořadatelé, Folklorní agentura Buchlovice, tak trochu přisvojili a zvolili svatého Onufria, který je uctíván všemi církvemi, jež uctívají svaté, za patrona česnekářů. V letošních červnových dnech si členové Folklorní agentury Buchlovice připomenuli 1620. výročí od světcova úmrtí.

Předávání cen JU Innovation na rektorátu Jihočeské univerzity. Na snímku Ing. Ladislav Ptáček, Ph.D. (vpravo) a PhDr. Milan Novák, Ph.D. s rektorem školy, prof. Bohumilem Jirouškem.

Z budějovického světového vynálezu budou nadšení všichni kytaristi

Co mají společného dálkové ovládání na kytarový zesilovač, okysličovací zařízení do rybích kádí, test na covid, který je stejně citlivý jako PCR, ale každý si ho může udělat doma, a černý česnek? Jsou to vynálezy, jejichž autoři se zúčastnili prvního ročníku ceny JU Innovation (Inovace Jihočeské univerzity).

Okrasný česnek s modrofialovými velikými bambulemi je ale potřeba zasadit zhruba na začátku října. Následující rok pokvete mezi květnem a červencem a ještě po odkvětu bude zahradu zdobit suchými hlavičkami.

Zahrádka pro obry! Dvoumetrové slunečnice, obří česnek nebo vysoké divizny

Představte si, že jste se ocitli jako Gulliver v zemi Liliputů! Některé rostliny dorostou tak vysoko, že si nejen děti vedle nich budou připadat jako trpaslíci. Jiné rostliny zase při dobré péči poskytnou až gigantické plody. Pusťte se do toho, malí zahradníci budou nadšeni! A co s obřími rostlinami na konci sezony? Slunečnici nechte na záhonku přes zimu, opeření obyvatelé zahrady si jistě pochutnají.