Magnetem pro tisíce lidí z různých koutů Česka a Slovenska byl v sobotu 19. ročník Festivalu česneku na zámku (a v městečku Buchlovice). Podle jeho duchovního otce, Miloslava Hrdého z Folklorní agentury Buchlov, měl být pro něj už 11. ročník svátku voňavé zeleniny, na bázi se složenou stlačeně kulovitou cibulí, opravdu poslední.
„Holdujme česneku, od jara do zimy, nejlepšímu léku, přátelé rozmilí,“ to je refrén česnekové hymny, která v sobotu zněla zámeckým parkem v Buchlovicích ve Zlínském kraji. Miloslav Hrdý k tomu ještě dodal, že kdo má dobré osrdí, tomu česnek nesmrdí.
„Holdujme česneku, od jara do zimy, nejlepšímu léku, přátelé rozmilí,“ to je refrén česnekové hymny, která v sobotu zněla zámeckým parkem v Buchlovicích. Miloslav Hrdý k tomu ještě dodal, že kdo má dobré osrdí, tomu česnek nesmrdí.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý čtvrtek pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Z naší nabídky akcí si vybere opravdu každý, malý i velký.
Po dvouleté covidové pauze se vrací do Buchlovic česnekový festival. Jeho XIX. ročník s názvem Festival česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice se uskuteční v sobotu 23. července od 10 do 18 hodin. Heslo akce: Česnek je hrdost a pýcha.
/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Minule jsem slíbila nevšední saláty – melounový se sýrem a rajčatový s banány a česnekem. Já vím, mnohde jsou melouny ještě drahé a o úsporách tudíž nemůže být řeč, ale už jsem v jednom obchoďáku objevila cenu pod desetikorunu za kilo, což jde.
Samosběr zeleniny a ovoce se rok od roku těší čím dál tím větší popularitě. Není divu. Ceny bývají nižší než na pultech obchodů, ale zákazník hlavně na vlastní oči vidí, kde plodina vyrostla.
Samosběr zeleniny a ovoce se rok od roku těší čím dál tím větší popularitě. Není divu. Ceny bývají nižší než na pultech obchodů, ale zákazník hlavně na vlastní oči vidí, kde plodina vyrostla.
Je čas sklizně jahod, která je v letošním roce průměrná. Platí to i pro plantáž rodinného podniku Perníčkových ze Zaječí, místní části městyse Maršovice na Benešovsku. Podle Martina Perníčka za to může sucho, které panovalo v době, kdy rostliny vodu nejvíce potřebovaly pro svůj růst. Stejně je na tom i česnek.
Je čas sklizně jahod, která je v letošním roce průměrná. Platí to i pro plantáž rodinného podniku Perníčkových ze Zaječí, místní části městyse Maršovice. Podle Martina Perníčka za to může sucho, které panovalo v době, kdy rostliny vodu nejvíce potřebovaly pro svůj růst. Stejně je na tom i česnek.
Na šestihektarové pole u Blatce na Olomoucku je pěkný pohled. V úterý dopoledne byl zalitý sluncem. Optimisticky zatím vidí letošní úrodu oblíbené odrůdy česneku i pěstitel Leon Vlček.
Na šestihektarové pole u Blatce na Olomoucku je pěkný pohled. V úterý dopoledne byl zalitý sluncem. Optimisticky zatím vidí letošní úrodu oblíbené odrůdy česneku i pěstitel Leon Vlček.
/FOTOGALERIE/ V Českém lese jižně od Přimdy je pod buky doslova bílo. Právě zde nyní kvete medvědí česnek. Místo si drží západočeské prvenství, jde totiž o největší souvislou plochu porostlou medvědím česnekem. Další podobná lokalita je na Domažlicku pod Zvonem, kde i jedné z lesních cest se říká Česneková.
Váránasí není jen duchovním centrem Indie, ale také zajímavou gastronomickou destinací. Obyvatelé města o velikosti Prahy, ležícího na břehu Gangy, se totiž stravují výhradně vegetariánsky. Po dlouhá staletí byla Indie zemí, kde bylo maso určené jen pro privilegované kasty a drtivá většina obyvatel se stravovala vegetariánsky. To se v posledních letech mění a spotřeba masa v druhé nejlidnatější zemi světa (přes 1,2 miliardy obyvatel) pozvolna roste. Přesto má Indie stále nejvyšší procento vegetariánů na světě. A také řadu měst, v nichž jsou prodej a konzumace této potraviny zakázány. Více se dozvíte z článku, který vyšel v časopisu Gurmet.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Poptávka po českém česneku roste, sehnat ho ovšem není jednoduché. Výhodu mají Severočeši. Mezi velkopěstitele česneku totiž patří Lukáš Stránský ze Strupčic na Chomutovsku. Ročně vyprodukuje i přes sto tun této extrémně zdravé plodiny, která je v jeho případě také certifikovaná jako regionální produkt Krušnohoří.
Pěstování česneku převzal Martin Moravec z Křimic po svém otci před devíti lety. Tehdy ještě netušil, že jde o unikátní odrůdu, která bude dokonce zaregistrovaná.
Pěstování česneku převzal Martin Moravec z plzeňských Křimic po svém otci před devíti lety. Tehdy ještě netušil, že jde o unikátní odrůdu, která bude dokonce zaregistrovaná.
Medvědí česnek, lesní česnek, zkrátka ta moc dobrá jarní bylina opět dělá radost. Právě je její čas. Podívejte se, jak vypadá, jak ji pěstovat a sklízet a jak z ní uvařit něco dobrého.
/VIDEO/ Na to místo na silnici mezi Třebíčí a Velkým Meziříčím žehrá asi každý řidič, který tudy projíždí. Široká pohodlná silnice se náhle zúží a dosud plynule jedoucí auto začne poskakovat přes desítky záplat. Kraj se chtěl do oprav pustit už letos, ale práce se opět odsunuly. Prý na příští rok.
Na to místo na silnici mezi Třebíčí a Velkým Meziříčím žehrá asi každý řidič, který tudy projíždí. Široká pohodlná silnice se náhle zúží a dosud plynule jedoucí auto začne poskakovat přes desítky záplat. Kraj se chtěl do oprav pustit už letos, ale práce se opět odsunuly. Prý na příští rok.
Fialky, sněženky, orsej jarní a hlavně medvědí česnek. Za touto náramnou podívanou vyrazila paní Anna Hromková do přírodního parku Mikulčický luh u Slovanského hradiště na Hodonínsku. Na lahodný medvědí česnek se těšila celý rok. Konečně je tady. Děkujeme za dnešní příspěvek.
V lesích už to začíná vonět česnekem. První zelené výhonky jara se klubou ze země například v lužních lesích Království u Grygova i Litovelském Pomoraví. Pro bylinu s typickým aroma vyrážejí každoročně davy. Po medvědím česneku však sahají i kuchaři z těch nejlepších tuzemských restaurací.
V lesích v Olomouckém kraji už to začíná vonět česnekem. První zelené výhonky jara se klubou ze země v lužních lesích Království u Grygova i Litovelském Pomoraví. Pro bylinu s typickým aroma vyrážejí každoročně davy. Po medvědím česneku však sahají i kuchaři z těch nejlepších tuzemských restaurací.
V lesích na Olomoucku už to začíná vonět česnekem. První zelené výhonky jara se klubou ze země v lužních lesích Království u Grygova i Litovelském Pomoraví. Pro bylinu s typickým aroma vyrážejí každoročně davy. Po medvědím česneku však sahají i kuchaři z těch nejlepších tuzemských restaurací.
V lesích v Olomouckém kraji už to začíná vonět česnekem. První zelené výhonky jara se klubou ze země v lužních lesích Království u Grygova i Litovelském Pomoraví. Pro bylinu s typickým aroma vyrážejí každoročně davy. Po medvědím česneku však sahají i kuchaři z těch nejlepších tuzemských restaurací.
V lesích na Olomoucku už to začíná vonět česnekem. První zelené výhonky jara se klubou ze země v lužních lesích Království u Grygova i Litovelském Pomoraví. Pro bylinu s typickým aroma vyrážejí každoročně davy. Po medvědím česneku však sahají i kuchaři z těch nejlepších tuzemských restaurací.
Med s chilli, pepřem, česnekem nebo i čokoládou. Už když před pár lety začínal Pavel Štefka z Bohutic na Znojemsku točit první med, věděl, že chce experimentovat. Dnes za své medové výrobky sbírá ocenění.
Med s chilli, pepřem, česnekem nebo i čokoládou. Už když před pár lety začínal Pavel Štefka z Bohutic na Znojemsku točit první med, věděl, že chce experimentovat. Dnes za své medové výrobky sbírá ocenění.
Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost.
Vzestup tlaku, který vyvíjí krev na stěny tepen, je normální odpovědí organismu na fyzickou námahu a stres. Pokud však zůstává vysoký trvale, přetěžuje srdce a tepny a zvyšuje pravděpodobnost vzniku srdečního infarktu. Poradíme, jak na prevenci i případnou léčbu.
Je to potravina i lék. Vlastně se jedná o nejstarší antibiotikum. Řeč je o česneku. Právě této superzelenině vystrojili v sobotu ve Strupčicích slavnosti, na kterých se ochutnávaly česnekové speciality, a závodilo se v pojídání česneku.
Už třináctý ročník mimořádně oblíbených „Česnekovek” se koná v sobotu v Rosicích kousek od Brna. Aromatický festival láká nejen na česnekové lahůdky, ale také na bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na hudbu, divadlo i zábavu pro děti.
Cedule s nápisem „Samosběr česneku“, která nabízela možnost odvézt si domů vlastnoručně vytahaný česnek se zárukou původu, přilákala v minulých dvou dnech na rodinou farmu u Červeného Kostelce desítky zájemců. Někteří sběrači si jeli pro oblíbenou kuchyňskou přísadu cíleně, ale okolo projíždějící řidiče přiměla dát nohu z plynu právě cedule s nabídkou.
Kromě jahod je už šest let známý Martin Perníček ze Zaječí u Maršovic na Benešovsku také jako pěstitel česneku. Na zhruba čtyřech tisících metrech čtverečních soukromý zemědělec pěstuje deset druhů tohoto aromatického koření. „Dělám paličáky, které kvetou, i nepaličáky, které jsou bez květu,“ vysvětlil pěstitel s tím, že se blíží doba sklizně.
Kromě jahod je už šest let známý Martin Perníček ze Zaječí u Maršovic také jako pěstitel česneku. Na zhruba čtyřech tisících metrech čtverečních soukromý zemědělec pěstuje deset druhů tohoto aromatického koření. „Dělám paličáky, které kvetou, i nepaličáky, které jsou bez květu,“ vysvětlil pěstitel s tím, že se blíží doba sklizně.
Na 13. ročníku Festivalu česneku v Buchlovicích v roce 2014 si jeho pořadatelé, Folklorní agentura Buchlovice, tak trochu přisvojili a zvolili svatého Onufria, který je uctíván všemi církvemi, jež uctívají svaté, za patrona česnekářů. V letošních červnových dnech si členové Folklorní agentury Buchlovice připomenuli 1620. výročí od světcova úmrtí.
Co mají společného dálkové ovládání na kytarový zesilovač, okysličovací zařízení do rybích kádí, test na covid, který je stejně citlivý jako PCR, ale každý si ho může udělat doma, a černý česnek? Jsou to vynálezy, jejichž autoři se zúčastnili prvního ročníku ceny JU Innovation (Inovace Jihočeské univerzity).
Představte si, že jste se ocitli jako Gulliver v zemi Liliputů! Některé rostliny dorostou tak vysoko, že si nejen děti vedle nich budou připadat jako trpaslíci. Jiné rostliny zase při dobré péči poskytnou až gigantické plody. Pusťte se do toho, malí zahradníci budou nadšeni! A co s obřími rostlinami na konci sezony? Slunečnici nechte na záhonku přes zimu, opeření obyvatelé zahrady si jistě pochutnají.
Medvědí česnek je oblíbenou rostlinou používanou převážně v kuchyni. Dá se použít na přípravu pesta, do polévek, salátů, pomazánek i dalších pokrmů. Sbírat jej je ale nutné časně na jaře, protože ke konci května začíná česnek už kvést a jeho listy rychle vadnou.
Medvědí česnek je oblíbenou rostlinou používanou převážně v kuchyni. Dá se použít na přípravu pesta, do polévek, salátů, pomazánek i dalších pokrmů. Sbírat jej je ale nutné časně na jaře, protože ke konci května začíná česnek už kvést a jeho listy rychle vadnou.