Kreativ

ŠTÍTEK: česnek

Makrela na klacku - fenomén z Hané vychutnávaný desítky let. (Blatec, 6. června 2020)

Pečená makrela na klacku, na Hané frčí desítky let. Znáte recept?

Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.

Makrely na klacku pečené u fotbalového hřiště v Blatci

Pečená makrela na klacku. Hanácký fenomén, který jinde neznají

Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.

Makrela na klacku - fenomén z Hané vychutnávaný desítky let. (Blatec, 6. června 2020)

Pečená makrela na klacku, na Hané frčí desítky let. Znáte recept?

Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.

Už podevatenácté se měl uskutečnit v areálu buchlovického zámku, ale i městečka pod Buchlovem Festival česneku. Žel koronavirová nákaza jej zhatila.

Kvůli koronaviru česnek letos Buchlovice nezaplaví

O poslední červencové sobotě se mělo už podevatenácté proměnit městečko Buchlovice pod hradem Buchlovem s tamním zámeckým parkem v největší česnekové tržiště v České republice. Folklorní agentura Buchlov připravovala tradiční Festival česneku, jehož cílem měla být, jako každoročně, podpora domácích pěstitelů voňavé zeleniny.

Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem.

Redaktoři vaří: Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem.

Redaktoři vaří: Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem.

Redaktoři vaří: Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem.

Redaktoři vaří: Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem.

Redaktoři vaří: Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem.

Redaktoři vaří: Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem.

Redaktoři vaří: Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem.

Redaktoři vaří: Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem.

Redaktoři vaří: Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem.

Redaktoři vaří: Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

DĚTI A ČESNEK. Rok co rok pořádá Folklorní agentura Buchlov v rámci Festivalu česneku v Buchlovicích nějakou soutěž pro děti.

Školy a školky jsou zavřené. Děti se ale nemusí nudit

Školní lavice zůstávají od druhého březnového týdne kvůli nebezpečí korovinarové epidemii prázdné. A volný čas dětí ve věku do 15 let tak získal nebývalý rozměr. Čím ho mohou vyplnit? Folklórní agentura Buchlov pro ně vymyslela v rámci XIX. ročníku Festivalu česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice, který se uskuteční 25. července, česnekovo-cibulovou literárně a výtvarně hudební soutěž.

Herec Oldřich Navrátil

Oldřich Navrátil o barvitém životě chataře: Jsem děda, který dělá blbiny

Oldřich Navrátil je divákům televize známý nejen jako výborný filmový a seriálový herec, ale už nějaký čas i jako moderátor nejsledovanějšího pořadu pro zahrádkáře a kutily u nás. K této poměrně nové roli má všechny předpoklady, postavil si chatu, vyrábí kvas z vlastních švestek a na zahradě pěstuje kde co, tedy kromě brokolice a květáku.

Mrkvová polévka se zázvorem

Jak po Vánocích pomoci tělu: Lednová kuchyně by měla být o konkrétní zelenině

Masa už mají po vánočních svátcích všichni nejspíš dost, takže se v lednu dostává ke slovu skromnější a hlavně více dietní i zdravější kuchyně. Na stole by se hojně měla objevovat čerstvá zelenina plná vitaminů, která pomůže při prevenci nachlazení nebo chřipky. Při redukci váhy mohou pomoci luštěniny, výborná je jejich úprava v naklíčeném stavu. 

Hody ve Vrchoslavicích a oblíbené gulášobraní 2019

Guláše ve Vrchoslavicích k hodům prostě patří. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Hovězí maso, cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř, kmín, paprika, chilli papričky ale třeba i rajčata, to byly ingredience které soutěžící přidávali do svých kotlíků s voňavými guláši. Každý byl jedinečný, originální, chutnaly ale všechny.

Bramborák s hříbky

S čím se snoubí houby? Smetana nebo víno zvýrazní chuť

Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit. 

Už 9. ročník tradiční Bramboriády se konal v Nové Vsi u Světlé.

Na hřišti v Nové Vsi zase voněl česnek

Nová Ves u Světlé – Brambory a zase brambory. K tomu aroma česneku, skákací hrad, vyhlídkové lety, přehlídka šikovnosti mladých hasičů. V pořadí již 9. ročník tradiční Bramboriády se konal v sobotu 31.8. na hřišti v Nové Vsi u Světlé nad Sázavou.  

Jan Kozák patří už léta k Festival česneku v Buchlovicích, kde lidem uděluje rady, jak česnek pěstovat.

Česnek je pro Jana Kozáka lahůdkou i fenoménem

Pěstitelé česneku a zahrádkáři si přišli v sobotu na své v Buchlovicích. Ve čtyřiceti stáncích jim prodejci česneku nabídli nejen konzumní česnek, ale také jeho sadbu. V neustálém obležení byl u vstupní brány do parku tamního zámku stánek firmy inženýra Jana Kozáka (66) z Poběžovic u Holic, která se už řadu let zabývá šlechtěním a distribucí česnekové sadby, ale také poradenstvím v pěstování této voňavé zeleniny. Náš přední pěstitel česneku, který v rozumné míře konzumuje česnek denně, poskytl v průběhu česnekové slavnosti Slováckému deníku exkluzivní rozhovor.

SVÁTEK ČESNEKU. Už poosmnácté se uskutečnil v areálu buchlovického zámku, ale i městečka pod Buchlovem Festival česneku. Ani milovníci zpěvu a hudby nepřišli zkrátka.

Festival česneku v Buchlovicích si nenechalo ujít pět tisíc lidí

FOTOGALERIE/ S blížícím se koncem měsíce července se vrátil v sobotu do městečka Buchlovice, na okouzlující nádvoří a do parku tamního státního zámku Festival česneku. Od své premiéry v roce 2002 potěšil na osmdesát tisíc ctitelů voňavé zeleniny, milovníků folklorních souborů, dechovek, country kapel, cimbálovek a chutných česnekových pokrmů.  

FESTIVAL. Česnekem bude v sobotu provoněn nejen areál buchlovického zámku, ale i městečko Buchlovice.

Česnek provoní Buchlovice jen jednou v roce. Tuto sobotu

Vůně českého česneku zaplaví v sobotu 27. července od 10 do 18 hodin městečko Buchlovice a jeho zámecký park. Už poosmnácté se tam pod heslem Kraj voní česnekem a česnek voní krajem uskuteční Festival česneku, jehož cílem bude podpora domácích pěstitelů voňavé zeleniny.

Chilli fest Praha 2018

Někdo to rád ostré. Navštivte pikantní festivaly chilli, česneku či cibule

Stále oblíbenější chilli nejen báječně dochutí pokrmy, ale je také přínosem pro lidské zdraví. Stimuluje hubnutí nebo snižuje hladinu cholesterolu v krvi. I to může být důvod k návštěvě jednoho z letních festivalů, které oslavují ostrá jídla. Pokud lidé zrovna neholdují chilli, řešením mohou být cibulové nebo česnekové slavnosti. V tomto přehledu dává Deník i tipy na některá místa, kde si ostré můžete pořídit po celý rok.

Chilli fest Praha 2018

Někdo to rád ostré. Navštivte pikantní festivaly chilli, česneku či cibule

Stále oblíbenější chilli nejen báječně dochutí pokrmy, ale je také přínosem pro lidské zdraví. Stimuluje hubnutí nebo snižuje hladinu cholesterolu v krvi. I to může být důvod k návštěvě jednoho z letních festivalů, které oslavují ostrá jídla. Pokud lidé zrovna neholdují chilli, řešením mohou být cibulové nebo česnekové slavnosti. V tomto přehledu dává Deník i tipy na některá místa, kde si ostré můžete pořídit po celý rok.

Chilli fest Praha 2018

Někdo to rád ostré. Navštivte pikantní festivaly chilli, česneku či cibule

Stále oblíbenější chilli nejen báječně dochutí pokrmy, ale je také přínosem pro lidské zdraví. Stimuluje hubnutí nebo snižuje hladinu cholesterolu v krvi. I to může být důvod k návštěvě jednoho z letních festivalů, které oslavují ostrá jídla. Pokud lidé zrovna neholdují chilli, řešením mohou být cibulové nebo česnekové slavnosti. V tomto přehledu dává Deník i tipy na některá místa, kde si ostré můžete pořídit po celý rok.

Sokolovské kruhové křižovatky

Z objezdů se krade i česnek

Výzdoby kruhových křižovatek a zejména rostliny v nich se zalíbily zlodějům v v Sokolově. Berou česnek i mochnu křovitou.

Skořicové lívance s medem

Vaření (ne)jen na táboře. Děti vám utrhnou ruce i za jednoduchá a zdravá jídla

Pamatujete na táborovou kuchyni vašeho dětství? Buchtičky s krémem, bramborový guláš, rajská s knedlíky, řízek s bramborovou kaší, lečo nebo vepřo-knedlo-zelo, špagety s čímkoliv. Poměrně snadně připravitelná jídla a hlavně oblíbená u dětí. Pokud máte na hrbu kuchyni v táboře, nemůžete takovou nabídkou nikoho urazit. Ale i v polní kuchyni můžete následovat současné gastronomické trendy a zkusit něco nového. 

Pikantní polévka s mořskými plody

Oběd jako na dovolené? Talířem plným mořských plodů hosty neurazíte

Když se řekne dovolená, vybaví se většině Čechů výlet ke Středozemnímu moři. K tamní kuchyni neodmyslitelně patří mořské plody. Kvůli dobrému jídlu však nemusíte vyrážet za hranice. Přinášíme vám inspiraci v podobě několika receptů, v nichž se plody moře objevují a které určitě stojí za to vyzkoušet.

Cizokrajná jídla

Cizina v kuchyni? Zvládneme nejen čínu

Rozmanitá světová kuchyně není jen záležitostí luxusních hotelových restaurací, ale patří i k vám domů. Vždyť je to pouze věc správného výběru surovin a znalosti postupu při přípravě. Ale také chuti zkusit něco nového.