Kreativ

ŠTÍTEK: česnek

Vítězné Kuře Kanada si mohli objednat návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu. Na snímku učeň Radim Dvořák a servírka Marie Piegelbauerová.

RECEPT DENÍKU: Kuře nelákalo názvem, ale svou chutí

Ústí nad Labem - Nejprve si udělat zálesáckou směs. Nakrájet na plátky cibuli a na kostičky anglickou slaninu. Poté vše osmažit. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězem posledního kola se stal Jiří Souček s receptem na Kuře Kanada.

Ilustrační foto

Imunitu posílí česnek, cibule, zázvor i černý bez

Náchodsko - Lidský organismus musí čelit stále větším nárokům, které na něho klade dnešní hektické životní tempo. Nadměrná psychická zátěž se pak odráží na dlouhodobé únavě a větší náchylnosti k chorobám.

Zavařeniny. Ilustrační foto

Domácí zavařeniny předčí kupované

Ze zahrádek postupně mizí nejen jablka, hrušky, hroznové víno či švestky, ale i košťálová a listová zelenina, cibule nebo česnek. Často zvedající se vítr je dobrým pomocníkem při sběru vlašských ořechů.

Tak jako každý čtvrtek se vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku. Bavorský guláš byl velmi oblíbený.

RECEPT DENÍKU: Hovězí maso se rozplývalo na jazyku

Ústí nad Labem - Místo strouhaného křenu nadrobno nakrájená petrželka. Párek nebyl vůbec. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Kamila Macáková s receptem na Bavorský guláš.

Tento týden kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen pod vedením kuchaře Václava Svobody připravoval recept čtenářky Dany Máčkové Kapří hranolky.

RECEPT DENÍKU: Kapří hranolky byly mírně pikantní

Ústí nad Labem - Pořádně vyfiletovat rybu, aby v mase nezůstaly kostičky. Udělat z česneku a sójové omáčky marinádu. Nezapomenout nasekat na drobno petrželovou nať na ozdobení. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se jako každý čtvrtek vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

Zavařeniny. Ilustrační foto

Domácí zavařeniny předčí kupované

Náchodsko - Říjen je měsíc jako stvořený pro sklizeň. Ze zahrádek postupně mizí nejen jablka, hrušky, hroznové víno či švestky, ale i košťálová a listová zelenina, cibule nebo česnek. Často zvedající se vítr je dobrým pomocníkem při sběru vlašských ořechů.

Kuchař Václav Svoboda byl autorem kulinářského díla, když vařil podle čtenářky Ústeckého deníku. Menu servírovala Marie Piegelbauerová.

RECEPT DENÍKU: Losos neměl na jídelníčku konkurenci!

Ústí nad Labem - Oproti receptu čtenářky jsem lososa ještě před pečením po strouhal pomerančovou a citronovou kůrou. Do špenátu jsem přidal česnek. Na vrch jsem udělal dip z tvarohu, smetany a česneku. To jsou slova kuchaře Václava Svobody z restaurace Sport Pub Zlatopramen, který tento týden na Zimním stadionu vařil podle čtenářů Ústeckého deníku.

Ilustrační foto.

Podvod na předváděcí akci: Místo česneku dostali polévku

Zlín – Dostanete od nás dva kilogramy česneku zdarma, pokud přijdete na náš seminář o zdravém stravování. Nějak takto zněla nabídka z letáku, který ve schránkách objevila řada obyvatel Zlínska. A jak už to tak bývá, tak řada lidí se nechala zlákat.

Česnekové slavnosti nenabídly jen pikantní pokrmy, ale i česnek z českých záhonů.

Česnek smrdí, chci domů! Prosil jedenáctiletý kluk na slavnostech

Jižní Morava – Rozžvýkat kostku taveného sýra, vyčistit si zuby a všechno zapít rozmixovaným celerem. Potom se možná lidé zbaví česnekového odéru z úst. A možná také ne. O tom by mohly vyprávět stovky lidí, které v sobotu navštívily Česnekové slavnosti v Rosicích na Brněnsku.

Česnekové slavnosti nenabídly jen pikantní pokrmy, ale i česnek z českých záhonů.

Česnek smrdí, chci domů! Prosil jedenáctiletý kluk na slavnostech

Jižní Morava – Rozžvýkat kostku taveného sýra, vyčistit si zuby a všechno zapít rozmixovaným celerem. Potom se možná lidé zbaví česnekového odéru z úst. A možná také ne. O tom by mohly vyprávět stovky lidí, které v sobotu navštívily Česnekové slavnosti v Rosicích na Brněnsku.

Ilustrační foto

Pardubicko: Bude to jako ve škole, hosta vykážou za dveře!

Praha - Gastronomicky vyškolená partička mladých a neklidných z Pardubicka představí čtyři ženy, skoro dívky, a jednoho teenagera. Jsou to téměř spolužáci z Poličky, jak s překvapením zjistí. Pozná se to na jejich kulinářských výkonech? sledujte Prostřeno každé všední odpoledne jen na Prima family!

Tomáš Janeček, který si pochutnal na plátku se šunkou a žampiony.

RECEPT DENÍKU: Čtenářka: Mám ráda houby

Ústí nad Labem - Typicky česká minutka. V jídelním lístku horký favorit. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

Ilustrační foto

Problémem zelinářů není jen česnek

Praha /ROZHOVOR/ - Aby se zvedla spotřeba tuzemské zeleniny, musejí si o ni zákazníci v obchodech říci. Nákupčí obchodních řetězců by měli být pod tlakem této poptávky. Tak lze shrnout názory Jaroslava Zemana, předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy, na způsoby, které by vedly ke zlepšení situace domácích producentů.

Ilustrační foto.

Po zelenině mít těžký žaludek nebudete

Jižní Čechy - Zuzana Fuková je odbornicí na vaření, ale i na používání konkrétních surovin. Před pár dny jsme s jednou z členek našeho týmu diskutovaly o tom, jak složité je stravovat se podle pravidel krabičkové diety ve veřejných restauracích.

Pohled z Formentery na Ibizu při západu slunce

Ostrov Formentera, ráj bílých pláží i lahodných místních pochoutek

Na Formenteře najdete vice než 20 kilometrů pláží s jemným bílým pískem. Dá se tu hrát tenis, většina hotelů totiž disponuje tenisovými kurty s antukovým nebo asfaltovým povrchem. Také je velice oblíbené rybaření, potápění, windsurfing a plachtění. Na větších plážích (např. Es Pujols, Migjorn) jsou školy vodních sportů, kde si můžete třeba pronajmout plachetnici pro dvě osoby. Anebo zajít do restaurace a dát si nějakou místní specialitu…

Sadaři a zahrádkáři mají co dělat, aby své výpěstky uchránili před zloději.

Lidé kradou zemědělcům, co se dá

Zlínsko - Léto a podzim jsou úrodným obdobím nejen pro zemědělce, pěstitele a zahrádkáře, ale také pro zloděje česneku, brambor, jablek, švestek…

Členové Hradišťanu představili veřejnosti festivalový prapor.

Na buchlovský festival voňavé zeleniny přijelo sedm tisíc lidí

Buchlovice – Předáním letošní česnekové úrody buchlovickému starostovi Jiřímu Černému, zpěvem česnekové hymny, nakrojením česnekového koláče, představením česnekového praporu a přípitkem česnekovým zákysem byl v sobotu úderem desáté hodiny zahájen XI. Festival česneku na zámku a v městečku Buchlovice.

Miloslav Hrdý (vlevo) s kuchařem Petrem Stupkou

Miloslav Hrdý: Voňavou zeleninu si mohu dát ke špeku, na chleba i na veku

Buchlovice /ROZHOVOR/ – Rozdává lidem radost, smích, touhu, vnitřní sílu, pocit štěstí a obrovskou vůli. Škála prožitků, které šestašedesátiletý inženýr Miloslav Hrdý, inspirátor Festivalu česneku v Buchlovicích, ale také nejrůznějších výstav a akcí v tamním Muzeu Podhradí nabízí, by mohla pokračovat do nekonečna.

Členové Hradišťanu představili veřejnosti festivalový prapor.

Na festival voňavé zeleniny přijelo sedm tisíc lidí

Buchlovice – Předáním letošní česnekové úrody buchlovickému starostovi Jiřímu Černému, zpěvem česnekové hymny, nakrojením česnekového koláče, představením česnekového praporu a přípitkem česnekovým zákysem byl v sobotu úderem desáté hodiny zahájen XI. Festival česneku na zámku a v městečku Buchlovice.

Loňská vítězka MISS česnek byla ze Strážnice.

Festival v Buchlovicích láká na česnekovou srpchu

Buchlovice /PROGRAM SLAVNOSTÍ/ - Milovníci česneku mají určitě v kalendářích zaškrtnutou sobotu 28. července, kdy se v areálu zámeckého parku v Buchlovicích uskuteční už 11. ročník Festivalu česneku.

Ilustrační foto

Zloděj ukradl sedmdesát kilo česneku

Kyjovsko – Téměř sedmdesát kilogramů českého česneku ukradl dosud neznámý pachatel z jedné obcí na Kyjovsku. Majiteli vznikla škoda přesahující jedenáct tisíc korun.

Ilustrační foto

Zloděj česneku má zbraň proti upírům?

Kočí - Česnek je prý účinnou zbraní na upíry. Sedmdesát sedm kilo česneku ukradeného v obci Kočí ale zřejmě nebude použito v lítém boji s obávanými přízraky, ale s velkou pravděpodobností skončí kdesi na tržnici.

Léto na prostějovské tržnici

Úroda česneku je poloviční. Byl mráz a někdo zasel nechtě španělský

Prostějovsko – Rozmary počasí letos řádně potrápily pěstitele zeleniny. Po jarních mrazech přišlo sucho a pak zase úporné deště. „To všechno se podepsalo na množství i kvalitě zeleniny," popsal situaci Jaromír Mlčoch z Určic, který každý tržní den rozkládá na dřevěném stole za prostějovským kostelem své výpěstky.

Ilustrační foto

Dlouho očekávaný déšť plní houbařům košíky

Jižní Morava - Přes špatný začátek se v těchto dnech houbařská sezona rozjíždí naplno. Lidé začínají z lesa nosit nejrůznější druhy hřibů, ale i holubinky a ryzce. Na Hodonínsku mohou houbaři narazit i na vzácnou hlívu chlupatou.