Olomouc – Jablka, kysané zelí, přehlídka českého česneku, vinařský koutek, poradny, nákupy ale také například řízené degustace vína či pálenky nabízí podzimní zahradnická výstava Flora Olomouc.
Olomouc – Jablka, kysané zelí, přehlídka českého česneku, vinařský koutek, poradny, nákupy ale také například řízené degustace vína či pálenky nabízí podzimní zahradnická výstava Flora Olomouc.
Rokycany - Zahrádkáři z celého našeho regionu, organizovaní v Územním sdružení ČZS v Rokycanech, se v sobotu chlubili výpěstky, ale také zájemcům poskytovali nezištně rady.
Svojanov – Desítky tisíc lidí projdou ročně restaurací v areálu gotického hradu Svojanov. A odcházejí spokojení. I proto vyhrála v naší soutěži Hospůdka roku čtenářů Deníku pro rok 2011.
Ratíškovice /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - Cibule, sladká a pálivá paprika, rajčata, směs hub a hodně česneku. Vše se podusí, dochutí a zahustí. Ideální přílohou je topinka.
Brno /TIP NA VÍKEND/ - První podzimní víkend nabízí lidem z Brna a okolí zábavu i ponaučení. Poznají například, že být vědcem není taková nuda, jak se někomu může zdát, nebo zjistí, co všechno se dá uvařit z česneku.
Dolní Němčí - Nejen čtyřicetikilovou dýni, ale také několik druhů česneku, včetně francouzské odrůdy Edenrose, a trnky roztodivných označení, jako jsou Haganta, Topend či Popfirs, mohli obdivovat všichni, kdo v neděli přišli do zahrádkářského areálu Na Mlýně v Dolním Němčí.
Třinec - Čerstvou zeleninu, maso nebo třeba český česnek si budou moci už v pátek 9. září koupit Třinečané na prvních Třineckých farmářských trzích. Ty budou probíhat od 9 do 17 hodin na náměstí Svobody před kulturním domem.
Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.
Brno - Zájem mezi českými spotřebiteli o český česnek se zvyšuje, kvalitě úrody česneku na jižní Moravě ale letos počasí příliš nepřálo. Sdělilo to několik farmářů z kraje. Stěžují si shodně na to, že se urodil česnek s malými paličkami.
Hodonín – Vítězná série skončila. Hodonínští hokejisté prohráli po několika letech s brněnskou Technikou, tradičnímu rivalovi podlehli 1:5. Drtiče sice poslal z trestného nájezdu do vedení Martin Špok, pak už ale na ledě dominovali domácí.
Ústí nad Labem, Děčín – Již potřetí vyrazili plavci na dalekou trať po řece Labi z Ústí nad Labem do Děčína. Konají tak na počest lachtana Gastona, který při povodních plaval z Prahy do Drážďan.
Praha - Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad dnes patřily hlavně česneku. Své umění, jak ho správně vázat, aby se palice mohly správně uskladnit, zde předvedla Helena Benešová se svým vnukem Vojtou.
Příbram – Hezké počasí, vůně domácích uzenin, čerstvá zelenina, domáci medovina a další pochutiny a specialty pro labužníky přilákaly v sobotu na farmářský trh v Příbrami stovky lidí.
Buchlovice – Když se řekne miss, většina lidí si představí hezká děvčata, která svým šarmem a inteligencí bojují o tento titul. Trochu jiný rozměr tomuto typu soutěže dali před několika lety pořadatelé Folklorního festivalu česneku v Buchlovicích.
Buchlovice /FOTOGALERIE/ – Vernisáže fotografií Chřiby II, výtvarné práce školáků z Buchlovic, Horného Hričova, Soblahova a Chotovin, vyhlášení držitelů česnekových řádů I.–III. stupně a soutěže Nejlepší slovácký typ aneb Miss česnek 2011.
Buchlovice /ROZHOVOR/ – Vaří, kdo může (a umí), to byl název doprovodného pořadu pětapadesátiletého Petra Stupky, gastronomického specialisty a známého televizního kuchaře z Českých Budějovic, který byl hostem desátého ročníku Festivalu česneku v Buchlovicích.
Buchlovice – Jubilejní desátý, možná už poslední ročník Festivalu česneku byl v sobotu jednou z největších kulturně-společenských událostí letošního roku.
Buchlovice – Při setkání s duchovním otcem a jedním z hlavních pořadatelů Festivalů česneku v Buchlovicích, pětašedesátiletým Miloslavem Hrdým, z něj vyzařuje pohoda, moudrost a životní zkušenost.
Uherské Hradiště - Sobotní česneková slavnost v Buchlovicích dovedla okouzlit návštěvníky hudbou, zpěvem, tancem, voňavými soutěžemi, ale také potěšit jejich mlsné jazýčky degustací pokrmů s vůní kořenové byliny - česneku. Dětem připomenula, že jim právě uběhla polovina prázdnin.
Buchlovice /OBSÁHLÁ FOTOGALERIE/ – Jubilejní desátý, možná už poslední ročník Festivalu česneku byl v sobotu jednou z největších kulturně-společenských událostí letošního roku. V inspirativním a okouzlujícím prostředí zámku a městečka Buchlovice byly v koncentrované formě předvedeny mnohé česnekové možnosti.
Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.
Havřice – Nescházelo dlouho a jednašedesátiletý muž by se na pole u Havřic vydal sklidit úrodu svého česneku tak, jak si plánoval.Místo toho se musel vydat na policii, kde oznámil krádež dozrávající úrody.
Slovácko – Krádeží kvalitního tuzemského česneku v těchto dnech na Slovácku přibývá. Důvodem je nejen nadcházející doba jeho sklizně, ale zejména nedostatek této plodiny a s tím související jeho vysoká cena.
Nabočany – Představujeme další várku receptů z luštěnin, které nám zaslali čtenáři do soutěže o sud piva a vepřovou kýtu vyhlášené u příležitosti výstavy Naše pole v Nabočanech.
Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.
Nabočany – Zemědělci už dlouho vyhlížejí déšť. Při úterním zahájení výstavy Naše pole 2011 se paradoxně dočkali vydatné sprchy, která trvala celé dopoledne.
Nymburk /GALERIE/ -V aktuálním díle vaření jsme tentokrát zavítali k historicky první mluvčí nymburské radnice Markétě Tomčíkové. V útulné a prakticky řešené kuchyni mě přivítala usměvavá hostitelka a dvě kočky.
Šumperk /FOTOGALERIE/ - Farmářské trhy se v pátek 6. května konaly na šumperské Hlavní třídě již podruhé, také tentokrát byly stánky v obležení zákazníků. Po rozpačité dubnové premiéře se nyní skutečně jednalo o trhy, většina zákazníků odcházela i v odpoledních hodinách spokojena.
Ústí nad Labem – S rýží nebo bramborem, jako polévka se podává Staročeská prdelačka nebo dezert: Babiččino překvapení. Tak jako každý čtvrtek, i tento týden se v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou posledního kola se stala Eva Drobná s receptem na Kuřecí nudličky.
Buchlovice – V Buchlovicích na Uherskohradišťsku vzniklo občanské sdružení na podporu tradičního českého česneku Českomoravský česnek. Jeho hlavním cílem je podpořit pěstování a zvýšit spotřebu této tradiční zeleniny v České republice i v zahraničí.
Raduň – Medvědí česnek, falešný česnek nebo také divoký česnek. Tato nenápadná rostlina roste nyní v zahradě raduňského zámku. Jezdí ji sem trhat lidé z širokého okolí. Účinky medvědího česneku jsou srovnatelné s klasickým česnekem, jen není tak těžce stravitelný.
Máte chuť zakousnout se do pořádného českého jablka či hrušky? Chcete do své kuchyně zdravou cibuli, voňavý český česnek, brambory, které neobjely půlku zeměkoule, či kvalitní českou karotku? A to vše s potvrzením šetrného přístupu k pěstování? Zkuste rolnickou bedýnku.
Ostrava /FOTOGALERIE/ - Na parkovišti u obchodního centra Futurum nebylo v sobotu dopoledne k hnutí. Farmářské trhy sem přilákaly tisíce lidí. „Takový zájem jsme ani nečekali,“ přiznali oslovení prodejci.
Olomouc – Na Hanou se pomalu začíná vracet tuzemský česnek. Soukromí zemědělci, kteří kolem nelevného pěstování této zeleniny přešlapovali, na podzim vložili stroužky do země. Reagují na poptávku, která se po letech náklonnosti k čínskému česneku začíná obracet k voňavému českému paličáku.
Sadba cibulovin, případně česneku, patří k pravidelným jarním činnostem na zahradách. Něž ale přistoupíme k samotnému sázení, je potřeba provést ještě několik kroků, kterými jsou zejména příprava půdy, správný výběr hlíz a cibulí a hlavně jejich moření proti houbovým chorobám či škůdcům.
Šumperk – Nečekaně velký zájem mají prodejci o místa na farmářských trzích, které v Šumperku vypuknou 1. dubna. Přihlášeno je zatím čtyřiadvacet živnostníků a firem z celé republiky, které budou nabízet převážně potraviny a zemědělské produkty.