Kreativ

ŠTÍTEK: česnek

Noc vědců v brněnském planetáriu.

Víkend potěší vědce i pivaře

Brno /TIP NA VÍKEND/ - První podzimní víkend nabízí lidem z Brna a okolí zábavu i ponaučení. Poznají například, že být vědcem není taková nuda, jak se někomu může zdát, nebo zjistí, co všechno se dá uvařit z česneku.

Dýně Josefa Daňka byla na výstavě nejobjemnější plodinou, kterou tam kdo přinesl.

Výstava představila česnek, trnky i obří dýni

Dolní Němčí - Nejen čtyřicetikilovou dýni, ale také několik druhů česneku, včetně francouzské odrůdy Edenrose, a trnky roztodivných označení, jako jsou Haganta, Topend či Popfirs, mohli obdivovat všichni, kdo v neděli přišli do zahrádkářského areálu Na Mlýně v Dolním Němčí.

Ilustrační foto.

Třinecké farmářské trhy mají v pátek svou premiéru

Třinec - Čerstvou zeleninu, maso nebo třeba český česnek si budou moci už v pátek 9. září koupit Třinečané na prvních Třineckých farmářských trzích. Ty budou probíhat od 9 do 17 hodin na náměstí Svobody před kulturním domem.

Cizrnová polévka

Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Ilustrační foto.

Na jihu Moravy se urodil česnek s malými paličkami

Brno - Zájem mezi českými spotřebiteli o český česnek se zvyšuje, kvalitě úrody česneku na jižní Moravě ale letos počasí příliš nepřálo. Sdělilo to několik farmářů z kraje. Stěžují si shodně na to, že se urodil česnek s malými paličkami.

Hodonínští Drtiči - ilustrační fotografie.

Hodonín inkasoval na Technice pět branek

Hodonín – Vítězná série skončila. Hodonínští hokejisté prohráli po několika letech s brněnskou Technikou, tradičnímu rivalovi podlehli 1:5. Drtiče sice poslal z trestného nájezdu do vedení Martin Špok, pak už ale na ledě dominovali domácí.

NĚKTEŘÍ ÚČASTNÍCI neztratili úsměv ani při zahájení závodu v Ústí nad Labem u Labské bašty. Nakonec se jich na startu objevilo 39.

FOTO: Na memoriálu lachtana Gastona byla i žena

Ústí nad Labem, Děčín – Již potřetí vyrazili plavci na dalekou trať po řece Labi z Ústí nad Labem do Děčína. Konají tak na počest lachtana Gastona, který při povodních plaval z Prahy do Drážďan.

Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad patřily hlavně česneku.

Trhy na Jiřáku provoněl česnek

Praha - Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad dnes patřily hlavně česneku. Své umění, jak ho správně vázat, aby se palice mohly správně uskladnit, zde předvedla Helena Benešová se svým vnukem Vojtou.

Ilustrační foto

Ukradl maso a čtyři metráky česneku

Kyjovice – Pořádný oběd si teď může dát neznámý pachatel, který v přesně neurčené době loupil ve skladu masa prodejny Tempo v Kyjovicích.

Nejkrásnější slovácký typ – miss česnek 2011 Ivana Červenková ze Strážnice.

Vítězný klobouček jí udělala budoucí švagrová

Buchlovice – Když se řekne miss, většina lidí si představí hezká děvčata, která svým šarmem a inteligencí bojují o tento titul. Trochu jiný rozměr tomuto typu soutěže dali před několika lety pořadatelé Folklorního festivalu česneku v Buchlovicích.

Slavnostního zahájení se zúčastnili i občané Soblahova.

Školáci vytvořili model náměstí v Buchlovicích

Buchlovice /FOTOGALERIE/ – Vernisáže fotografií Chřiby II, výtvarné práce školáků z Buchlovic, Horného Hričova, Soblahova a Chotovin, vyhlášení držitelů česnekových řádů I.–III. stupně a soutěže Nejlepší slovácký typ aneb Miss česnek 2011.

Kuchař Petr Stupka uvařil v Buchlovicích.

Televizní kuchař Stupka: Česnek a cibule? To je základ

Buchlovice /ROZHOVOR/ – Vaří, kdo může (a umí), to byl název doprovodného pořadu pětapadesátiletého Petra Stupky, gastronomického specialisty a známého televizního kuchaře z Českých Budějovic, který byl hostem desátého ročníku Festivalu česneku v Buchlovicích.

Miloslav Hrdý a František Hrňa (o stupínek výš) hovořili k lidu ze zámeckých schodů.

Česnek chválit budu, dokud živý budu, tvrdí Hrdý

Buchlovice – Při setkání s duchovním otcem a jedním z hlavních pořadatelů Festivalů česneku v Buchlovicích, pětašedesátiletým Miloslavem Hrdým, z něj vyzařuje pohoda, moudrost a životní zkušenost.

Zdeněk Skalička

Česnek tu byl, je a bude!

Uherské Hradiště - Sobotní česneková slavnost v Buchlovicích dovedla okouzlit návštěvníky hudbou, zpěvem, tancem, voňavými soutěžemi, ale také potěšit jejich mlsné jazýčky degustací pokrmů s vůní kořenové byliny - česneku. Dětem připomenula, že jim právě uběhla polovina prázdnin.

Na česnek si museli lidé vystát dlouhé fronty.

Tuny česneku byly k mání, lidé na něj stáli fronty

Buchlovice /OBSÁHLÁ FOTOGALERIE/ – Jubilejní desátý, možná už poslední ročník Festivalu česneku byl v sobotu jednou z největších kulturně-společenských událostí letošního roku. V inspirativním a okouzlujícím prostředí zámku a městečka Buchlovice byly v koncentrované formě předvedeny mnohé česnekové možnosti.

Cizrnová polévka

Škola vaření: Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Ilustrační foto

Zahrádkář z Havřic přišel o 150 kilo česneku

Havřice – Nescházelo dlouho a jednašedesátiletý muž by se na pole u Havřic vydal sklidit úrodu svého česneku tak, jak si plánoval.Místo toho se musel vydat na policii, kde oznámil krádež dozrávající úrody.

Krádeží kvalitního tuzemského česneku v těchto dnech na Slovácku přibývá.

Dozrávající česnek kradou zloději ve velkém

Slovácko – Krádeží kvalitního tuzemského česneku v těchto dnech na Slovácku přibývá. Důvodem je nejen nadcházející doba jeho sklizně, ale zejména nedostatek této plodiny a s tím související jeho vysoká cena.

Ilustrační foto

Recepty rozhodně stojí za zkoušku

Nabočany – Představujeme další várku receptů z luštěnin, které nám zaslali čtenáři do soutěže o sud piva a vepřovou kýtu vyhlášené u příležitosti výstavy Naše pole v Nabočanech.

Ilustrační foto

Cesty zpět k česnekové velmoci

Dolní Němčí /ROZHOVOR/ – Historicky nejmenší množství česneku, pouze půldruhého hektaru, letos nasadila společnost Agro Okluky v okolí Dolního Němčí.

Nezapomeňte k masu podávat omáčky, "okoření" jejich chuť. Ilustrační foto

Češi milují omáčky a dipy. Připravte si vlastní domácí speciality

Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.

Markéta Tomčíková z Nymburka vařila rizoto s houbami a připravila zeleninový salát

Kuře chutná jako nástěnka. Rizoto je rychlé jídlo

Nymburk /GALERIE/ -V aktuálním díle vaření jsme tentokrát zavítali k historicky první mluvčí nymburské radnice Markétě Tomčíkové. V útulné a prakticky řešené kuchyni mě přivítala usměvavá hostitelka a dvě kočky.

Jako každý čtvrtek i tento týden se v restauraci na zimním stadionu vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku

HLASUJTE: Kuřecí nudličky byly v poledním jídelním lístku mírným favoritem

Ústí nad Labem – S rýží nebo bramborem, jako polévka se podává Staročeská prdelačka nebo dezert: Babiččino překvapení. Tak jako každý čtvrtek, i tento týden se v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou posledního kola se stala Eva Drobná s receptem na Kuřecí nudličky.

Ilustrační foto

Vzniklo sdružení na podporu českého česneku

Buchlovice – V Buchlovicích na Uherskohradišťsku vzniklo občanské sdružení na podporu tradičního českého česneku Českomoravský česnek. Jeho hlavním cílem je podpořit pěstování a zvýšit spotřebu této tradiční zeleniny v České republice i v zahraničí.

Kastelánka raduňského zámku Eva Kolářová stojí u záplavy medvědího česneku v zámecké zahradě.

Medvědí česnek láká lidi do Raduně

Raduň – Medvědí česnek, falešný česnek nebo také divoký česnek. Tato nenápadná rostlina roste nyní v zahradě raduňského zámku. Jezdí ji sem trhat lidé z širokého okolí. Účinky medvědího česneku jsou srovnatelné s klasickým česnekem, jen není tak těžce stravitelný.

Ilustrační foto

Bedýnka plná zdraví. Iniciativa domácích pěstitelů slaví úspěch

Máte chuť zakousnout se do pořádného českého jablka či hrušky? Chcete do své kuchyně zdravou cibuli, voňavý český česnek, brambory, které neobjely půlku zeměkoule, či kvalitní českou karotku? A to vše s potvrzením šetrného přístupu k pěstování? Zkuste rolnickou bedýnku.

První farmářské trhy na parkovišti u obchodního centra Futurum přilákaly tisíce lidí. Ilustrační foto.

Farmářské trhy u Futura: bylo narváno

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Na parkovišti u obchodního centra Futurum nebylo v sobotu dopoledne k hnutí. Farmářské trhy sem přilákaly tisíce lidí. „Takový zájem jsme ani nečekali,“ přiznali oslovení prodejci.

Ilustrační foto

Na Hanou se vrací český česnek, čínský už neláká

Olomouc – Na Hanou se pomalu začíná vracet tuzemský česnek. Soukromí zemědělci, kteří kolem nelevného pěstování této zeleniny přešlapovali, na podzim vložili stroužky do země. Reagují na poptávku, která se po letech náklonnosti k čínskému česneku začíná obracet k voňavému českému paličáku.

Ilustrační foto

Sadba cibulovin: Na co si dát pozor?

Sadba cibulovin, případně česneku, patří k pravidelným jarním činnostem na zahradách. Něž ale přistoupíme k samotnému sázení, je potřeba provést ještě několik kroků, kterými jsou zejména příprava půdy, správný výběr hlíz a cibulí a hlavně jejich moření proti houbovým chorobám či škůdcům.

Ilustrační foto

Hitem farmářských trhů v Šumperku bude český česnek

Šumperk – Nečekaně velký zájem mají prodejci o místa na farmářských trzích, které v Šumperku vypuknou 1. dubna. Přihlášeno je zatím čtyřiadvacet živnostníků a firem z celé republiky, které budou nabízet převážně potraviny a zemědělské produkty.