Kreativ

ŠTÍTEK: česnek

Zapečená rýže s mletým masem

Rýže není jen rizoto. Vyzkoušejte paellu nebo puding s mangem a čokoládou

V regálech obchodů se setkáváte se spoustou typů a druhů rýže, většinou však máte svého favorita a po něm běžně saháte. Ale pokud máte rádi například jen dlouhozrnnou rýži, je škoda, když nevyzkoušíte, jak chutná takové krémové rizoto z rýže Arborio nebo neochutnáte lepkavou Sushi rýži, do níž je zabalený šťavnatý plátek čerstvé syrové ryby.

Lopuch větší

Zelená lékárna: Bylinky, které po antibiotikách pomůžou dostat se do normálu

Antibiotika ničí tělu nepřátelské bakterie, ale při jejich častém užívání dochází zároveň k hubení bakterií organismu prospěšných. Většinou po jejich dobrání dojde k oslabení střevní mikroflóry, a podle posledních výzkumů právě střeva silně ovlivňují imunitu těla. Harmonizaci střev podpoříte vyváženou stravou, probiotiky a také některými bylinami.

Ollie Roučková čeká premiéra na Rallye Dakar v kategorii SidexSide.

Ze čtyřkolky do auta. Ollie Roučkovou čeká na Rallye Dakar další premiéra

Děčín - Nepřestává překvapovat. Zatímco v roli dakarského nováčka dojela letos Ollie Roučková do cíle se čtyřkolkou, v lednu bude v Peru v kategorii SidexSide točit volantem svižného vozítka. A nebude na to sama jako při jízdě na čtyřkolovém motocyklu. Do buginy Can Am Maverick XRS vedle ní usedne Daniel Zelenka.

Zapálená zábavná pyrotechnika. Ilustr. foto.

Hasiči varují před novoroční pyrotechnikou

Liberecký kraj – Silvestrovské oslavy s sebou přinášejí zvýšené riziko požárů, a to zejména kvůli používání zábavní pyrotechniky. V tento den jsou častější požáry ve venkovním prostředí, kde hoří keře nebo tráva zapálená právě od pyrotechniky. V Libereckém kraji jsou pak časté požáry odpadkových košů, popelnic a kontejnerů.

Věra Martinová

Tylův dům zve na Kolbabu nebo na známé Cimrmany

Polička – Kulturní nabídka v Tylově domě v Poličce bude i v příštím roce pestrá. Kromě pravidelných festivalů a filmových projekcí se návštěvníci mohou těšit na koncerty, besedy a divadelní představení.

Tříkrálová sbírka v Benešově - ilustrační foto

Na Benešovsku se připravují na Tříkrálovou sbírku

Benešovsko - Blíží se tříkrálová sbírka, které se pravidelně účastní i Farní charita Benešov. Sbírka probíhá po celorepublikově pod záštitou Charity ČR. Pokladničky budou po skončení koledování opět na úřadech rozpečetěny a výnos se sejde na společném sbírkovém kontě. 

Starosta Nymburka Tomáš Mach.

Starosta označil nejtěžší úkoly

Nymburk – Na stránkách vítězného hnutí Nymburk s klidem se na Štědrý den dopoledne objevilo zhruba dvouminutové video s krátkým projevem starosty Tomáše Macha, který je lídrem zmíněného hnutí.

Pendolino. Ilustrační foto.

České dráhy spoje na Silvestra omezí. Na Nový rok naopak posílí

Železniční provoz Českých drah (ČD) bude na Silvestra a brzy ráno 1. ledna slabší než v jiné sváteční dny. Odpoledne na Nový rok ale naopak dráhy vypraví desítky posilových vozů, které proti běžnému provozu budou mít tisíce míst k sezení navíc. Cestující by si přesto měli včas zajistit rezervace, protože se dá počítat s velkou obsazeností. Dnes o tom informoval mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Ilustrační foto.

Tisíce lidí netuší, že mají žloutenku typu C. Nakazit se mohli v nemocnici

/INFOGRAFIKA/ Slušný člověk ji nemůže dostat. Hepatitida typu C je přece choroba narkomanů, domnívá se většina Čechů. Jenomže opak je pravdou. Podle odhadů České hepatologické společnosti u nás žije až 80 tisíc nakažených lidí. Drogy přitom řada z nich nikdy nebrala. A co víc: drtivá většina o své chorobě neví.

Václav Vacek, starosta Vilémovic  jde s dobou. V novoročním projevu zdraví obyvatele obce přes 10 let.

Novoroční projev starosty se ve Vilémovicích vysílá už přes deset let

Vilémovice – Nejenom prezident republiky Miloš Zeman přednáší koncem roku k národu novoroční projev. Stejnou zajímavou tradici mají také v obci Vilémovice blízko Ledče nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Starosta obce Václav Vacek takto zdraví občany Vilémovic v novém roce už asi 12 let.

Ilustrační foto.

Rok 2018 očima Deníku… a co nás čeká v roce 2019

Co zásadního se stalo v roce 2018 v naší zemi? Které události nejvíce ovlivnily náš kraj? Souhrn toho nejzásadnějšího, co se v roce 2018 odehrálo, pro své čtenáře připravili redaktoři Deníku. A to hned ve dvou přílohách. Ta první je souhrnem nadregionálních událostí a najdete ji vloženou v Deníku už v sobotu 29. prosince. Druhou přílohou je speciální Ročenka zaměřená na dění ve vašem regionu.

Práce v podzemí černouhelné šachty ČSM ve Stonavě. Archivní snímek.

Bezpečnost v dolech? Ne vždy. Důležité jsou výkony!

/VIDEO/ Důkladné dodržování veškerých bezpečnostních předpisů a norem? Jak kdy. Důležité jsou vytěžené metry a výkony! Také toto tvrdí někteří současní i bývalí horníci, se kterými hovořil Deník, o tom, jak to prý někdy chodí v dolech na Karvinsku. 

Ilustrační foto.

Ježíšek nepřinesl správné dárky. Rozezlený devítiletý chlapec zavolal policii

Mnoho dětí zažije ten pocit zklamání, když roztrhne papírový obal vánočního dárku a uvnitř najde hračku, kterou nechtěl, nebo dokonce nenáviděné oblečení. Devítiletého chlapce ze severu Německa však špatný výběr rozzuřil natolik, že na Štědrý den zavolal na tísňovou linku a policie na místo skutečně přijela. O případu informovaly agentury DPA a AFP.

Křest knihy. Zleva: Autorka Hana Strejčková, patron domova Otakar Brousek ml., patron knihy Tomáš Töpfer, ředitelka Ilona Veselá a vedoucí úseku ART Jaroslava Slivoňová.

MEMOfestival: U nás senioři nečekají na smrt, ale užívají si života naplno

V Domově pro seniory Chodov se konal druhý ročník divadelního festivalu vzpomínek MEMOfestival. Ten si dal za úkol zdůraznit význam vzpomínky, a to právě formou divadla. Program zajišťovala skupina FysioART, která se pod vedením režisérky a spisovatelky Hany Strejčkové nechala inspirovat vyprávěním seniorů.

Od kostela sv. Ondřeje ke sv. Anně u Pohledu se za betlémskou hvězdou putuje už osmnáct let.

Putování za betlémskou hvězdou v Pohledu? Akce s nejdelší tradicí

Pohled – Putování za betlémskou hvězdou patří k nejdelším porevolučním kulturním tradicím na Havlíčkobrodsku. Odehrává se každý rok v obci Pohled na Havlíčkobrodsku na třetí svátek vánoční. Putování má téměř neměnný scénář, který se za ta léta osvědčil. Mění se jenom doprovodné kapely a pěvecké sbory.

Štědrovečerní zpívání ve Východočeském divadle v Pardubicích.

OBRAZEM: Štědrovečerní zpívání v divadle

Pardubice - K tradicím v Pardubicích patří jak Štědrovečerní procházka, tak také Štědrovečerní zpívání ve Východočeském divadle v Pardubicích. O půlnoci se v divadle rozezní nástroje a hlasy zpěváků z řad herců i samotných návštěvníků. 

Ilustrační foto.

Kamionům vystavili stopku

Zákaz vjezdu na rekonstruovanou silnici I/48 mají od soboty 22. prosince až do konce března nákladní vozidla těžší 12 tun.

Z utkání mezi Tachovem a Klatovy

Klatovy předvedly úchvatný obrat

Klatovsko – Po reprezentační přestávce se opět naplno rozběhly po celé zemi florbalové soutěže. Včetně regionální ligy mužů, ve které má klatovský okres dva zástupce – Klatovy a Rudý Koně Horažďovice.

Ilustrační foto

Krmení zvěře: zrnko soli může čížka zabít

Brno - Zmrzlá řepa, vánoční cukroví či čerstvé pečivo do krmelců ani krmítek nepatří. Dobře míněný skutek může zvěři způsobit vážné zdravotní problémy, upozorňují myslivci.

Strip Plný zuby

Strip Plný zuby

Deník vám přináší vlastní komiks Plný zuby, který reaguje na aktuální a diskutovaná témata.

MHD v Jablonci n. N.

BusLine a Liberecký kraj se dohadují o peníze za ministerské slevy

Liberecký kraj – Děti, studenti a senioři platí za cestu vlakem a autobusem od září jen zlomek běžného jízdného. Zbylých 75 % standardní ceny jízdenky dopravcům kompenzuje ministerstvo dopravy. Autobusový dopravce BusLine se teď ale nemůže shodnout s Libereckým krajem, komu tyto ministerské peníze patří.

Tradiční akci Svátek světla letos pořadatelé ozvláštnili velkým svítícím tunelem.

Svátek světla: paprsky provrtávají oblohu, fotonový tunel je jako barevná klec

Brno /VIDEO/ - Obří bílé paprsky provrtávají černou oblohu nad brněnskou Kraví horou. Stoupají a klesají a mění se v modrou. Postupně se ztrácí v mlze a ze světelné záře zůstává jen tma. Uprostřed parku stojí velký patnáctimetrový válec, kolem nějž postávají hloučky lidí. Ti všichni přišli přivítat zimní slunovrat.

Ilustrační foto.

Dobročkovičtí mají problém s psy chatařů

Dobročkovice - Problém s chataři řeší momentálně v Dobročkovicích. „Jezdí k nám dost majitelů chat, kteří mají psy a vozí si je s sebou. Ty ale vypustí v obci, a pak jsou všude jejich výkaly,“ popsal problém starosta Josef Pištělák. 

ilustr

Hasiči mohou žádat kraj o dotace na zbrojnice i techniku

Ústecký kraj - Zastupitelstvo Ústeckého kraje schválilo Program 2019 na podporu nové techniky, výstavby požárních zbrojnic pro jednotky SDH a podporu spolků a veřejně prospěšných organizací působících na poli požární ochrany, ochrany obyvatelstva a ostatních složek IZS.