Kreativ

ŠTÍTEK: česnek

Ve středu odpoledne na tři jedoucí vozidla v centru města spadl led ze střechy domu.

FOTO: Ledová masa poničila v centru Jablonce hned tři auta najednou

Jablonec n. N. – Tři auta odbočující z Jungmannovy do Smetanovy ulice v Jablonci zavalila ve středu večer lavina sněhu a ledu. Škoda na vozech je dle policistů zhruba 75 tisíc korun. Odbočka je už tak dost nepřehledná, trojice řidičů na ni asi jen tak nezapomene.

Závod SP v biatlonu ve sprintu na 10 km mužů v Novém Městě na Moravě. Michal Krčmář.

OBRAZEM: Biatlonový start na Vysočině: Češi ve sprintu nezářili

Vysočina - Krátce po doběhu mrkl v aréně na výsledky a řekl: „Můj výsledek neurazí, ale ani nenadchne.“ Tahle slova šla z úst nejlepšího českého biatlonisty Michala Krčmáře. Docela trefné: dnešní sprint v Novém Městě na Moravě nepřinesl fanouškům kýženou radost.

Ilustrační foto.

Česnekový boom − nejlepší je z vlastní zahrádky

Ostrava – Česnek nesmí na zahrádce chybět. Zkušení zahrádkáři to vědí dobře, jeho pěstitelů však přibývá i mezi „začátečníky“. Česnekový boom zažívaly prodejny zahradnictví už i v minulých letech. Předloni dokonce lidé sadbový česnek sháněli marně. Byl vyprodaný.

Petržel

Petržel pěstovali už Řekové i Římané. Jaké je její nejčastější užití?

Petržel je původem ze Středomoří, její plný latinský název je petroselinon, přičemž petra znamená skála (petržel často roste v kamenitých půdách) a druhá čast řeckého názvu selinon znamená celer. Plný název petržele tedy zněl "celer ze skalisek", protože se mělo zato, že celer a petržel jsou dvě varianty jedné rostliny. A aby se rozlišily, popisovaly se podle míst, kde se vyskytovaly - vlhké prostředí pro celer a kamenité pro petržel.

Strůčkobraní u Myslivecké chaty v Dolním Němčí

První strůčkobraní nabídlo i česnečku na studeno

FOTOGALERIE / Pokud by někdy měla vzniknout kulinářská soutěž v Dolním Němčí, musela by se točit okolo česneku. Obyvatelé obce kdysi proslulé pěstováním této aromatické růže na něj nedají v mnohých receptech dopustit dodnes.

Česnekem byl provoněn nejen areál buchlovického zámku, ale i městečko Buchlovice.

Buchlovice smrděly česnekem. Ale nádherně

Magnetem pro 4 800 milovníků rostliny Allium z různých koutů Česka a Slovenska, ctitelů dobré zábavy, folklorních souborů, dechovek, country kapel, cimbálovek a chutných česnekových pokrmů byl v sobotu 17. ročník Festivalu česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice.

Lidový pokrm hladká Ančka.

Objevte lahodné Kolumbovo vejce

Ustálené slovní spojení Kolumbovo vejce označuje objev, který není složitý, jen na něj „stačí“ přijít. A to platí i o receptech, díky kterým zjistíte, že z vejce se dá vykouzlit mnohem víc než jen omeleta.  

lepenice

Večeře pro celou rodinu za půlhoďku

„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.  

hovězí ragú s mrkví

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

Restaurace Bruxx

Štědrovečerní večeře trochu jinak

Nechce se vám na Vánoce vyvářet a kapr s bramborovým salátem nejsou vašimi favority? Užijte si štědrovečerní večeři v restauraci. A dárky si pak můžete v klidu předat doma.

Farmářské trhy v sobotu 16. prosince pestrou nabídkou zboží nezklamaly.

Na farmářských trzích byla k dostání i Boží pochoutka s bylinkami

Sedlčany /FOTOGALERIE/ – Tři desítky zejména regionálních prodejců přišly v sobotu 16. prosince dopoledne na sedlčanské náměstí nabídnout cibuli, česnek, brambory nebo jiné výpěstky ze svých zahrádek a políček. Na farmářských trzích nechyběly ani sýry, uzeniny, keramika, jmelí, nejrůznější adventní aranžmá, chléb, pečivo, sladkosti a další zboží.

Ve ztrátách a nálezech skončila i bedýnka s česnekem.

Česnek: štiplavý světoběžník

Česnek je jedno z nejrozšířenějších koření na světě. Je součástí absolutně všech kuchyní, těch vyhlášených, i těch méně zajímavých: počínaje Kyrgystánem (odkud pravděpodobně pochází), přes Evropu, Ameriku, Asii… Možná i vaše oblíbené jídlo a obsahuje česnek.

Tatarák z lososa. Vlevo s koprem na středomořský způsob a vpravo s koriandrem na asijský.

Lososový tatarák s koriandrem nadchl

Včelná /VIDEO/ - Čtenářky Deníku vařily s Honzou Krobem v jeho Fine Food Academy ve Včelné. Shodly se jednomyslně. Super parta, výborná práce a perfektní chuť, říkaly. Nadšené byly hlavně z lososového tataráku na asijský způsob.

Pět rad pro pěstování česneku

Česnek je poměrně náchylnou rostlinou a pokud ho chceme pěstovat na vlastní zahrádce, měli bychom dodržet několik pravidel. Která jsou ta zásadní?

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Opět jsme pro čtenáře připravili několik rad, co právě potřebuje zahrada a jak naložit s jejími dary ve prospěch zdraví.

Ilustrační foto

Úroda mizí, zemědělci krádeže často ani nehlásí. Pole se snaží hlídat sami

Jižní Morava - Dvě stě kilogramů česneku a sto padesát kilogramů cibule někdo ukradl z pole zemědělce z Lipova na Hodonínsku. Škoda je vysoká, přesahuje dvaatřicet tisíc korun. I proto se letos jedná o zatím jedinou polní krádež, kterou policisté v regionu šetří. „Pachatele neodradilo ani oplocení. Dovnitř se dostal prostřiženým otvorem,“ uvedla k případu policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Ilustrační foto.

Zemědělcům i zahrádkářům mizí úroda. Zloděje nejvíc láká česnek

Vyškovsko, Blanensko – Každý den hlídá soukromý zemědělec Jaroslav Crhák své pole. V minulosti už přišel o velkou úrodu cibule. Tu měl nachystanou na poli na odvoz. Zloděj ale využil obědové pauzy a cibuli si odvezl. „Poslední dobou se krade hlavně v menším. Nejvíc žádaný je u zlodějů česnek, ale ten jsme nejvíce hlídali, tak je to možná odradilo. Někdy si někdo něco utrhne nebo nakopne, ale to nemá smysl hlásit,“ řekl Crhák, který hospodaří v Bořitově na Blanensku.

Ve ztrátách a nálezech skončila i bedýnka s česnekem.

Ve ztrátách a nálezech skončila i bedýnka s česnekem

Chrudim – Na oddělení ztrát a nálezů chrudimského městského úřadu skladují úředníci nejrůznější věci. Našli bychom zde například slaměný klobouk béžové barvy s fialovou stuhou nebo batoh naplněný zašpiněnými svršky. K mání je tu také kladivo s topůrkem. Většinu uskladněných věcí však tvoří poztrácené peněženky, mobilní telefony či jízdní kola.

Česnekem byl provoněn nejen areál buchlovického zámku, ale i městečko Buchlovice.

Česneku je málo. Zdraží, ale jen mírně

Máme skoro poloviční úrodu než loni. Tak okomentoval letošní sklizeň česneku jeho pěstitel Tomáš Kratochvil z Dambořic na Hodonínsku. Podle něj je na vině hlavně sucho. „Jižní Morava je postižená suchem už několik let,“ konstatoval předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Ilustrační foto.

Úroda česneku je letos až poloviční. Zatím zdražuje jen mírně

Jižní Morava – Máme skoro poloviční úrodu než loni. Tak okomentoval letošní sklizeň česneku jeho pěstitel Tomáš Kratochvil z Dambořic na Hodonínsku. Podle něj je na vině hlavně sucho. „Jižní Morava je postižená suchem už několik let,“ konstatoval předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Festivalu česneku na zámku v Buchlovicích. Ilustrační foto.

Buchlovice budou žít už 16. česnekovým festivalem

Lidé, kteří se o poslední červencové sobotě nechají zlákat populárním XVI. ročníkem Festivalu česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice, organizovaným Folklorní agenturou Buchlov, se mají nač těšit.

MARMELÁDY OPĚT V KURZU. Na letošním česnekovém festivalu v Buchlovicích se budou opět ochutnávat marmelády a džemy.

Marmelády a džemy popovické kuchařky dobyly Buchlovice

Popovická Anna Vratislavská ovládla 4. ročník soutěže koštu archivních marmelád a džemů, kterou 29. července v rámci XVI. Festivalu česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice vyhlásila Folklorní agentura Buchlov.

Česnek. Ilustrační foto.

Zloděj ukradl ze zahrady česnek

Sázava – Deset kilogramů sadbového česneku ukradl zloděj ze záhonu v Sázavě. Majiteli tak způsobil škodu přesahující dva tisíce korun. „Ke krádeži došlo v noci z úterý na středu.

Už druhý ročník Gulášfestu se konal ve venkovním areálu Šumic poblíž místní cyklostezky

Gulášfest přivítal 24 týmů. Loňský obhájce nakonec skončil druhý

Už kolem osmé hodiny ráno vstává v sobotu 13. května čtyřicetiletý Miroslav Kelíšek a chystá si všechny potřebné věci do kárky. Chvíli na to se vydává po cyklostezce vedoucí z Újezdce u Luhačovic, aby za několik desítek minut dorazil i se svým vozíkem do cíle v Šumicích.

Farmářské trhy v Přerově

Farmářské trhy se po měsíci vrátily do Přerova

Ručně pletené košíky, česnekové preparáty, kopřivové sirupy a mnoho dalšího nabízeli prodejci, kteří se sjeli ve čtvrtek do Přerova. Na Masarykově náměstí se uskutečnily již druhé farmářské trhy, které pořádalo město ve spolupráci s místní Agrární komorou.