Kreativ

ŠTÍTEK: česnek

Ilustrační foto.

Kromě snubních prstenů a pily zloděj odnesl i kořalku a česnek

Brněnsko – Pestrý lup si odnesl zloděj, který vykradl domek v Omicích na Brněnsku. „Vzal motorovou pilu a dva snubní prsteny. Kromě toho i šest lahví kořalky, třináct piv a pět kilo česneku. Škoda je nejméně dvacet tisíc korun," vyčíslil  policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Sál Katolického domu v Bučovicích provoněla sekaná. Lidé si pochutnali i na kapustové.

S česnekem, kapustou i olivami. V Bučovicích hledali recept na nejlepší sekanou

Bučovice /REPORTÁŽ/ – Na první pohled obyčejné jídlo. Když se však použijí ty správné ingredience, třeba majoránka přímo ze zahrádky, je to lahoda. Jak se shodují snad všichni návštěvníci sobotního bučovického koštu sekané, ta správná musí být dozlatova vypečená na povrchu a zároveň šťavnatá uvnitř. Pak je jako od maminky.

Na sto pěstitelů česneku a odborníků z celé republiky jednalo už na pátém celonárodním semináři v Buchlovicích o celosvětově známém koření z čeledi amarylkovitých.Foto: Zdeněk Skalička

Česnek ze všech úhlů pohledu propírali v Buchlovicích

Buchlovice – Na sto pěstitelů česneku z České republiky, kteří svou produkci využívají k tržním účelům, ale také na slovo vzatých odborníků, jenž česnek znají jako nikdo jiný, si dalo v úterý v Buchlovicích dostaveníčko na V. celonárodním semináři s přiléhavým názvem O česneku.

Ilustrační foto.

Sadbový česnek? Není a nikdo neví, kdy a jestli bude

Ostravští pěstitelé, kteří chtějí v těchto dnech nakoupit sadbový česnek, odcházejí ze zahradnických prodejen většinou s nepořízenou. Nejčastější odpověď totiž zní: „Momentálně nemáme, zkuste se zeptat příští týden."

Výlov Smolovského rybníka.

Sezona výlovů je tu, rybáři připravují sítě

Domažlicko /Termíny výlovů, recepty/ – Kapry, štiky, candáty, líny, amury tolstolobiky a další šupinatou úrodu z největších rybníků na Domažlicku již brzy sklidí rybáři. Je tu sezona výlovů.

Zelenina. Ilustrační foto.

Zmizelou úrodu většinou neřeší. Zahrádkáři hlásí spíš krádeže nářadí

Vyškovsko – Někde ještě třeba rajčata, jinde jablka, hrušky nebo švestky. Sadaři, zahrádkáři i zemědělci mají prakticky po sezoně. Jenže několikaměsíční úsilí často nekončí v jejich košících nebo pytlích, vypěstovaná úroda mnohdy láká i zloděje. Nad drobnými krádežemi přimhouří oko. A ani je nenahlásí. Trpělivost ale došla například pěstitelům v Hodějicích a v Ivanovicích na Hané. Přišli o česnek, který se dá zpeněžit až sto padesáti korunami za kilogram. „Letos zmizelo asi dvacet kilogramů česneku z pole v Hodějicích. Škoda byla přibližně tři tisíce korun. V Ivanovicích pak evidujeme hned dvě krádeže česneku," zmínila vyškovská policejní mluvčí Alice Musilová.

Rock for česnek v Suché Lozi

Česnekové speciality a festival malých kapel přinesl Rock for česnek

Suchá Loz – Počtvrté mohli zájemci kvalitních česnekových specialit a fanoušci malých místních kapel navštívit místo, které jim obojího přináší vrchovatě. V Suché Lozi na fotbalovém hřišti se totiž konal od sobotního odpoledne do brzkých ranních hodin nedělního rána festival Rock for česnek, na jehož pódiích se tentokrát představily kapely jako Pramen, Chaos in head, Horkýže Muchy či oblíbené 12:Piet.

Česnekem byl provoněn nejen areál buchlovického zámku, ale i městečko Buchlovice. Zkrátka nepřišli ani milovníci zpěvu, hudby a recese

Česnekový festival v Buchlovicích zahltily tisíce lidí

Buchlovice – Česnek kuchyňský – lék, elixír mládí, životabudič a afrodiziakum, byl už ve starověku považován za posvátnou rostlinu. Sobotní XV. ročník Festivalu česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice, to byla akce, při níž se česnek v buchtách a polévkách pojídal, nakupoval, pil s kefírem, plival se do dálky na trávě, sváděly se s ním intimní souboje, ve sprše na náměstí sloužil jako očista nebo se využíval při hře Garlic Kikindash.

Ilustrační foto.

Lidé v Buchlovicích oslavovali česnek, letošní úroda je průměrná

Buchlovice (Uherskohradišťsko) - Buchlovice na Slovácku po roce opět provoněl česnek. Patnáctý ročník festivalu, který je oslavou této zeleniny, kterou nabízí v různých formách, a zároveň si klade za cíl podpořit domácí pěstitele, navštívilo několik tisíc lidí. Vybírat mohli z pestré nabídky tří desítek prodejců česneku z celé České republiky i ze Slovenska.

Miloslav Hrdý a František Hrňa jsou strůjci česnekových slavností v Buchlovicích.

Najdi si svého česnekáře. To je motto, s nímž 15 let pracujeme

Buchlovice /ROZHOVOR/ - Patří-li česnek neodmyslitelně do vaší kuchyně, pak se můžete počítat mezi jeho vyznavače a Buchlovice, jeho zámecký park i městečko budou pro vás 23. července tím pravým cílem. V režii Folklorní agentury Buchlov se tam uskuteční patnáctý ročník Festivalu česneku na zámku (a v městečku).

Ilustrační foto

Zloděj ukradl z pole česnek

Velké Karlovice, Huslenky – Stovky kusů česnekových hlavic vyplenil neznámý darebák v tomto týdnu na Vsetínsku.

Ilustrační foto.

Policie pátrá po zloději domácího česneku

Královéhradecko /OD SOUSEDŮ/ - Tak trochu kuriózní případ se dostal na stůl policistům na Náchodsku. Kontaktoval je totiž zoufalý pěstitel, kterému z políčka na chalupě poblíž Červeného Kostelce nečekaně zmizelo 20 kilogramů domácího česneku.

Ilustrační foto.

Policie pátrá po zloději domácího česneku

Královéhradecko - Tak trochu kuriózní případ se dostal na stůl policistům na Náchodsku. Kontaktoval je totiž zoufalý pěstitel, kterému z políčka na chalupě poblíž Červeného Kostelce nečekaně zmizelo 20 kilogramů domácího česneku.

Ilustrační foto

Zloděje lákal alkohol. V Ivanovicích zmizelo z pole 70 kilo česneku

Křižanovice, Ivanovice na Hané – Osm lahví piva, tři litrovky dalšího alkoholu a několik stovek korun zmizely v noci ze soboty na neděli z kiosku v Křižanovicích u Vyškova. Zatím neznámý zloděj se ke zboží dostal poté, co rozbil okno. „Celkově způsobil škodu za asi dva a půl tisíce korun. Věcí se nyní zabývají vyškovští policisté. V případě dopadení zloději hrozí až dva roky za mřížemi," sdělila mluvčí vyškovské policie Alice Musilová.

RADEK VYSKOČIL, LADISLAV PERTL. Dva kamarádi chovatel a kuchař a jejich příprava netradičního jídla na zahradě v Hradišti.

Červi na talíři? To je jídlo budoucnosti, říká Láďa Pertl

Hradiště (okres Teplice) - Smažení červi se zeleninovým salátem, kobylky na česneku a další hmyzí pochoutky se těší čím dál větší oblibě. Připravit je umí i kuchařský mistr z Teplicka Ladislav Pertl. Lahůdka původem z Asie má zřejmě velký potenciál, hmyz se snadno upravuje a lehce konzumuje. Ve větším uplatnění této potraviny v české gastronomii zatím brání předpisy.

Ilustrační foto

Sklízel z cizího. Majiteli pole zmizelo 300 kilogramů česneku

Blatnice pod svatým Antonínkem – Zatím neznámý zloděj sklízel cizí pole u Blatnice pod Svatým Antonínkem. „Z plochy sedmi set metrů čtverečních vytrhal kolem tří set kilogramů česneku odrůdy Lukan. Majiteli způsobil škodu pětadvacet tisíc korun," uvedla v úterý policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Ilustrační foto.

Letos už nenasadili. Konec česneku v Dolním Němčí

Dolní Němčí – Píše se druhá polovina 80. let 20. století a na 130 hektarech zemědělské půdy pěstuje Jednotné zemědělské družstvo Javořina v okolí Dolního Němčí nekonečné lány česneku. V té době není většího dodavatele této aromatické růže v celém Československu. Produkce jde na odbyt nejen v domácnostech, ale také ve farmaceutickém průmyslu.

Pavel Bohun

Dobrý den, Slovácko

Nesčíslněkrát už zvonila v Dolním Němčí hrana pěstování česneku, plodině, díky níž se tato obec stala proslulou daleko za hranicemi Slovácka. Zdá se, jako by bylo slyšet pěstitelský umíráček znovu. Dolněmčanský velkoproducent se totiž rozhodl, že už česnek sadit nebude.

Ilustrační foto.

Italští pěstitelé vyšlechtili česnek, co nebrání líbání

Řím - Všichni, kdo rádi jedí česnek, ale raději se jeho konzumaci vyhýbají z obavy, že by jim pak páchlo z úst, by se už brzy mohli dočkat pomoci. Postarala se o to poměrně nepravděpodobná dvojice italských pěstitelů - stavební inženýr a komerční právník - kteří poslední tři roky strávili pěstováním speciální obří odrůdy česneku, jež kdysi bývala všeobecně rozšířená v Toskánsku, ale ve větším rozsahu už se nepěstovala čtyři desetiletí.

Výstava Leopold Berchtold a Velká Válka na zámku v Buchlovicích. Ilustrační foto.

V Buchlovicích vystaví kopii telegramu, který začal I. světovou válku

Buchlovice – Fotokopie historicky ojedinělého telegramu, kterým v roce 1914 vyhlásilo Rakousko-Uhersko válku Srbsku, bude od 1. května do 30. září vystavena v buchlovickém zámku. Informovala o tom mluvčí Národního památkového ústavu, územní správy Kroměříž Dagmar Šnajdarová.

V prostorách Vysoké školy polytechnické Jihlava měli zájemci včera možnost ochutnat hmyzí speciality.

Červy usmrtí ve vodě a hodí je na pánev

Jihlava - Cvrčky na másle, moučné červy na čili a česneku, grilovaná sarančata a smažené šváby argentinské připravoval pro odvážlivce cestovatel David Švejnoha. Příchozí se mimo jiné dozvěděli, že hmyz není registrovaný jako potravina, a tak ho nelze běžně podávat v restauraci.

Ilustrační foto.

Jarní recepty

Zapomeňte na těžké omáčky či tučné dresinky. Jarní recepty jsou nabité energií, a přitom netíží v žaludku. Zde je pár tipů pro vás.

Ilustrační foto.

Ať vám Velikonoce chutnají...

Plzeňsý kraj - Deník oslovil uznávané kuchaře, pekaře, cukráře a sládky z regionu, aby se podělili se čtenáři o své recepty na sváteční menu.

Jan Krajč, šéfkuchař karlovarské zážitkové restaurace Le Marché.

Ať vám Velikonoce chutnají...

Západní Čechy - Deník oslovil uznávané kuchaře, pekaře, cukráře a sládky z regionu, aby se podělili se čtenáři o své recepty na sváteční menu.

Hubneme s Deníkem a Agel Sport Clinic - úvodní představení soutěžících - Účastnice kurzu hubnutí zleva: Marcela Texlová, Alexandra Strbáčková, Lenka Prokopová, Jaroslava Kuklová, Dana Slavotínková

Pět statečných dam míří do boje s kilogramy navíc

Prostějov /SERIÁL/ – Prostějovský deník ve spolupráci s Agel Sport Clinic už zná jména pětice statečných žen, které se rozhodly zatočit s kily, změnit svůj životní styl a účastnit se programu redukce váhy v hodnotě pěti tisíc korun. Výherkyně se budou po tři měsíce ve spolupráci s nejrůznějšími odborníky snažit o změnu svého životního stylu.

Česnek - ilustrační foto

Potravináři: falšování máku a česneku je na vzestupu

Praha – Český Honza vyrážel do světa zásadně s uzlíkem makových buchet. V současnosti by si však na cestách mohl utrhnout i ostudu. Na tradičním českém máku, který patří mezi nejžádanější světové komodity, chtějí vydělat i nepoctiví překupníci a snaží se ho falšovat.

Ilustrační foto.

Náhlé mrazy by mohly uškodit meruňkám či česneku

Slovácko – Téměř o dvacet stupňů. Takového teplotního skoku se náš region dočkal v uplynulých dnech. Zatímco o vánočních svátcích příroda zažívala teplotní rekordy v podobě kolem deseti stupňů nad nulou, s příchodem nového roku je vystřídaly silné mrazy. A právě tento rychlý zvrat, může způsobit problémy například zahrádkářům.

Rodinná farma Zdeňka Hrdličky v Dolánkách nad Ohří původní českou odrůdu česneku letos pěstovala na téměř 25 hektarech půdy

FOTO: Česnek na žaludek i proti chřipce. Český pěstují na farmě v Dolánkách

Dolánky n. O. – Blahodárné účinky česneku na zdraví byly prokázány již před lety. Zvyšuje zejména odolnost organismu, bojuje velmi dobře proti virům, bakteriím, plísním i parazitům. Je také výborným pomocníkem při nachlazení, onemocnění dýchacích cest, zahlenění, pomáhá při odkašlávání nebo zmírňuje astma.

Ilustrační foto.

Českému česneku se na Litoměřicku daří, úroda je letos 20 tun

Dolánky nad Ohří - Českému česneku se na Litoměřicku daří. Protože poptávka po ryze české odrůdě tohoto životabudiče roste, zvýšil i pěstitel Zdeněk Hrdlička za posledních pět let jeho plochu dvacetinásobně. Na letošních dvacet tun už má odbyt zajištěn.

Bylinková zahrádka. Ilustrační foto.

Vypěstujte si bazalku doma i v zimě

Bazalka se za krátkou dobu vyšplhala mezi nejvyhledávanější bylinky. Někdo ji pěstuje, jiný zase kupuje. Málokdo ovšem tuší, kolik různých podob tato bylinka má. Konečně se také objevily odrůdy, které lze pěstovat i v zimě. Do pořadu Gondíci s. r. o. je přišel představit odborník Jan Prášil. Dozvěděli jsme se od něj například, že bazalce sušení krade aroma, proto je vhodnější naložit ji do oleje.

Polívková smršť

Tahle 'polívka' zahřeje dvakrát. Na těle i na duši

Praha - „Můj život se změnil ve vteřině. Večer jsem ulehl a už nic nevím. Mrtvice mne dostihla ve spánku. Když jsem se probral a vše si uvědomil, bral jsem to jako pokus o jakýsi zvláštní druh humoru. Jenže záhy jsem pochopil, že to není žert. Že to je realita," řekl dvaačtyřicetiletý Jiří Holub. Jemu se změnil život, stejně jako se mění tisícům Pražanů ve vteřině.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

Na přelomu měsíců září a října musíme ještě před příchodem mrazů sklidit jakon. Mohutné rostliny vytvářejí na bázi stonků dva druhy hlíz. Blíže povrchu půdy jsou hlízy stonkové, kterými se jakon vegetativně množí, proto stonkové hlízy ihned po sklizni uskladníme pro jarní výsadbu.

Z akce Butovský bramborák.

Butoves voněla majoránkou a česnekem

Butoves – „Naši tajnou přísadou do bramboráku jsou brambory," řekl kormidelník týmu Kook Kapitán Kormorán alias Radek Vinš, který se se svou bandou již potřetí zúčastnil akce Butovský bramborák.

Miloslav Hrdý (vlevo) a František Hrňa stáli u zrodu Festivalu česneku v Buchlovicích, který se letos konal už počtrnácté.

Nultý ročník festivalu česneku v Buchlovicích odplavily povodně

Buchlovice – Když jsem se o poslední červencové sobotě setkal s devětašedesá­tiletým Miloslavem Hrdým, někdejším tajemníkem městyse pod Buchlovem, a o pět let mladším vinařem Františkem Hrňou, vyzařovala z nich životní zkušenost, pohoda a moudrost.

K festivalovým aktivitám v Buchlovicích patří tradičně lékařka Stanislava Hrňová (vpravo) a její česnekový kvašený mléčný nápoj a česnekové dobroty.

Po česnekových laskominách se jen zaprášilo

Buchlovice /ROZHOVOR/ - Návštěvníci čtrnáctého česnekového festivalu si mohli pochutnávat na koláčích, štrúdlech, cukroví i česnekovém zákysu s přírodním antibiotikem – česnekem. S láskou a puncem jedinečnosti je stejně jako v předcházejících letech na slavnost připravila se svými příbuznými hradišťská kožní lékařka Stanislava Hrňová, žijící v Buchlovicích.

Zdeněk Skalička

V zajetí vůně tuzemského česneku

V největší česnekové tržiště v České republice se v sobotu proměnila silnice mezi vstupem do zámku v Buchlovicích a centrem městyse. Už počtrnácté probíhala ve městečku a na zámku slavnost česneku, patřící k úzké špičce festivalů na světě.

Česnekem byl provoněn nejen areál buchlovického zámku, ale i městečko Buchlovice. Zkrátka nepřišli ani milovníci zpěvu, hudby a recese.

Češi milují česnek. V Buchlovicích se ho prodaly tuny

Buchlovice /FOTOGALERIE/ – Vůně českého česneku zaplavila v sobotu městečko Buchlovice i jeho zámecký park. Už počtrnácté se tam uskutečnil Festival česneku, jehož cílem je podpora domácích pěstitelů této voňavé zeleniny.

Na festivalu se představilo pět kapel.

Rock for česnek rozburácel Suchou Loz

Suchá Loz /FOTOGALERIE/ – S cílem rozproudit život v Suché Lozi začalo tamní Suchložské občanské sdružení pořádat Rock for česnek. Letos se uskutečnil už třetí ročník. Název jednodenního hudebního festivalu odkazuje na období, ve kterém se koná, tedy dobu sběru česneku.

Ilustrační foto

Český česnek zažívá boom. Asi ne na dlouho

Praha /INFOGRAFIKA/ – „Je rozdíl, zda máte na dochucení bramboračky použít dva ostré stroužky, nebo oloupat celou palici a pořád to nebude dost," vysvětlila rozdíl mezi českým a dovezeným česnekem ikona českého kulinářství Florentýna Zatloukalová. Dobrá zpráva je, že toho českého česneku se pěstuje stále více, a co je zvlášť potěšitelné, jeho cena v obchodech klesá. Jestli to tak bude i v příštích letech, je ale otázka.