Kreativ

ŠTÍTEK: citron

Softballistka Marina Burkovičová z Arrows Ostrava získala nové zkušenosti během studia na univerzitě v USA.

Softbalistku Burkovičovou v Americe překvapil citron. S Arrows chce medaili

/FOTOGALERIE/ V jejich rodině se softbalu nejde vyhnout. Marina Burkovičová hraje v Arrows Ostrava se sestrou Robinou, obě ještě trénuje jejich otec. „Rodiče se na hřišti potkali, doma probíráme pouze sport,“ usmála se softbalistka z Ostravy, která se už těší na novou sezonu extraligy. Využít v ní chce také zkušenosti, které nabrala na americké univerzitě. „Tam jsme například jedli před zápasem citron, abychom se nabudili. Celkem to pomohlo,“ dodala Marina Burkovičová.

Rozsypaný cukr, drobky nebo zbytky potravy berou mravenci jako pozvání k vám domů. Zbavit se těchto vetřelců pak není vůbec snadné.

Pracovitý hmyz se stěhuje do našich domovů. Zbavte se ho rychle, levně a snadno

Jak se doma zbavit mravenců? Jaro je obdobím, kdy se rádi stěhují do našich bytů a domů. Ale malí černí tvorové hemžící se ve vaší kuchyni určitě nejsou něco, o co byste stáli. Sympatie k Ferdovi Mravencovi i obdiv k organizaci a dělbě práce, která u tohoto pracovitého hmyzu panuje, jdou rázem stranou. Důležité je se jich co nejdřív zbavit. Jak vypudit mravence z bytu? Podívejte se, jaké přírodní prostředky použít, abychom je vyhnali, ale nezabili.

V plzeňských Černicích se uskuteční unikátní nožířská výstava, jaká se na západě Čech už dlouho nekonala.

Tipy na víkend: Výstava nožů, pivní i cestovatelský festival a vyhánění zimy

V nabídce víkendových akcí v Plzeňském kraji je například unikátní výstava nožů v plzeňských Černicích, pivně-kulturní festival Brūstok v DEPO2015, cestovatelský festival v Měšťanské besedě, vyhánění zimy v plzeňské zoo, do Šeříkovky přijedou zahrát metalové legendy Citron a Metalinda, do Divadla Pod Lampou brněnská kapela Animé. Na své si přijdou i milovníci železničních modelů.

Heřmánkový čaj

Špatně spíte? Nápoje, které vám pomohou spát jako dudek a ráno být jako rybička

Problémy s usínáním nebo častým probouzením během noci má mnoho lidí. Než ale začnete uvažovat o lécích na spaní, zkuste dát šanci přírodě a nápojům, které vám pomohou. Popíjení heřmánkového čaje při čtení pěkné knihy nebo koupel s vůní levandule vám pomohou uvolnit se a připravit se na spánek. Co tedy večer pít, abyste spali dostatečně dlouhou dobu bez přerušení? Kdy pít naposledy, abyste v noci nemuseli běhat na záchod a jakým nápojům se určitě vyhnout?

Superpotravina červená řepa je skvělá i jako přírodní čistič jater.

Přírodní čistička jater: léčí a pomáhá zhubnout. Navíc je levná a chutná

Játra patří k našim nejdůležitějším orgánům. Hrají důležitou roli v metabolismu a ukládání živin, čistí krev, zbavují tělo toxinů i cizorodých látek a produkují žluč. Aby ale játra správně fungovala, musíme jim věnovat pozornost. Přejídání, alkohol, stres a málo pohybu játrům neprospívá. K jejich očistě a zbavení nadměrného tuku může pomoci obyčejná červená řepa. Tahle nenápadná a cenově dostupná zelenina je totiž na detoxikaci ideální. Červená řepa je ale nejen vynikající čistič jater. Dodá tělu vitamíny a minerály, které ho chrání před nemocemi. A je i pomocníkem při hubnutí.

Když při otevření myčka nádobí zapáchá, je potřeba rázně zakročit.

Páchnoucí myčka už nebude váš problém. Zkuste tento trik ze sociálních sítí

Zapáchající nádobí a odporný odér, který se line z myčky na nádobí, trápí mnoho domácností. Zbavit váš spotřebič zápachu však může být snazší, než si myslíte. Navíc to jde udělat i přírodní cestou. Jak často myčku na nádobí čistit? Je dobré používat k čištění vinný ocet, či nikoliv? A jaký trik používá k samočištění myčky hvězda sociálních sítí?

Kyselé mandarinky lze snadno přeměnit na sladké pomocí jednoduchého triku.

Jak proměnit kyselé mandarinky na sladké za pár minut? Funguje na to snadný trik

Mandarinky se kvůli své nezaměnitelné chuti a vůni oprávněně stávají královnami každé zimy. Jsou sladké, šťavnaté, mírně nakyslé. A navíc se dají rychle oloupat a hned sníst. Někdy se ale stane, že si přinesete domů kilo mandarinek, které jsou tak kyselé, že se zkrátka nedají jíst. Buď si je můžete pocukrovat, jako to dělávaly naše babičky, nebo zkusit jeden trik, se kterým i ty nejkyselejší mandarinky zesládnou během deseti minut.

Ilustrační snímek

Ceny v restauracích: Pivo v garáži vyjde levněji. U vody pozor na citron

Lidé v Česku mají stále v paměti zmatky kolem daně z přidané hodnoty u čepovaného piva v hospodě v době, kdy nad státní kasou bděla za covidu Alena Schillerová (ANO). Její nástupce a současný strážce veřejných financí Zbyněk Stanjura (ODS) sazby změnil. Deník přihláší přehled důležitých otázek a odpovědí na to, co nová norma pro cenu pití nejen piva v hospodě i mimo ni znamená.  

Tipy na vánoční dárky: Jaké jsou lístky na koncerty, festivaly, do divadla

Se začátkem adventu získala na naléhavosti otázka, čím obdarovat blízké na Vánoce. Nemusí to přitom být jen oblečení či elektronika, ale také dary na první pohled nehmotné. Milovníky kultury může potěšit voucher či vstupenka na divadelní představení, koncert nebo festival. Filmoví fanoušci zase pravděpodobně nepohrdnou předplatným své oblíbené streamovací platformy. S předstihem se dá pořídit i vstupné do galerie, kam se dá vyrazit třeba s dětmi. Deník přibližuje i další tipy na kulturní nadílku.

Čiré sklo ve sprchových dveřích a zástěnách v koupelně působí elegantně a dokáže prostor opticky zvětšit. Platí se za to ovšem zvýšeným úklidovým úsilím

Jak vyčistit skleněný sprchový kout? Lesk jim dodají i doma vyrobené čističe

Sprchový kout se skleněnými dveřmi, nebo skleněnou zástěnou vypadá elegantně, ale jen když je čistý. Skvrny a skvrnky od mýdla, šamponu a vodního kamene tento efekt výrazně zeslabí. Všichni výrobci dnes sice na trh dodávají skla s úpravou proti usazování vodního kamene, to ovšem neznamená, že je jeho povrch samočisticí. Péči a údržbu potřebuje stále. Jak čistit skleněný sprchový kout? Jakou směs na čištění skleněného koutu si můžeme namíchat doma? A jak často skleněné sprchové dveře čistit?

Na čištění mikrovlnné trouby jsou určeny speciální přípravky, ale jde to i bez nich. Dokonce i výrobci elektronických zařízení jsou srozuměni s využíváním některých „babských rad“ a domácích čisticích prostředků.

Jak dobře vyčistit mikrovlnku? Chybami lidé zbytečně snižují její životnost

Mikrovlnná trouba je obětavá a nenáročná pomocnice v domácnosti, ale její čištění se někdy zanedbává. Postupně se v ní tak hromadí zbytky jídla, mastnota a špína, občas v ní nějaké jídlo i exploduje. A když konečně dojde na očistu, bývá opravdu náročná. Na čištění mikrovlnné trouby jsou určeny speciální přípravky, ale jde to i bez nich. Dokonce i výrobci elektronických zařízení jsou srozuměni s využíváním některých „babských rad“ a domácích čisticích prostředků. Jak vyčistit mikrovlnnou troubu? A čeho se při čištění mikrovlnné trouby vyvarovat?

Domácí elixír na zdraví v podobě zázvorového koncentrátu je skvělým podzimním nápojem.

Domácí elixír zdraví za pár kaček. Pár loků denně a chřipka nemá šanci

Dát si ráno velký lok nápoje, který vám přinese věčné zdraví a postavu snů? Krásná myšlenka. Zázvorový shot a čerstvý zázvorový sirup k tomu však mají dobře nakročeno. Díky obsaženým látkám zrychlují metabolismus, tlumí chuť k jídlu a jejich antibakteriální a antivirové vlastnosti si poradí s každým nachlazením. Proč je zázvor tak zdravý, jak vybrat zázvor, jak ho uchovávat, jak z něj připravit elixír zdraví a kolik ho můžete denně zkonzumovat?

Mouchy mohou přenášet nebezpečné nemoci. Zbavit se jich můžete díky sáčku s vodou

Jak se zbavit otravných much v domě? Nevěřili byste, jak pomůže sáček s vodou

Vychutnáváte si oblíbený moučník po vydatném obědě, když tu náhle si všimnete, že stejně jako vy si jeho chuť užívá i moucha. Představíte si, jak před pár minutami lezla po psím exkrementu, a najednou vám chutnat přestane. Jak se much v bytě zbavit, co proti nim funguje, jaká vůně je odpuzuje a kde se ve vašem bytě vůbec berou?

Dort Citromáček, foodstyling Klára Zíková.

Jak na lahodný Dort Citromáček: Poznáte z názvu, jaké spojuje chutě?

Makových koláčů znají české země hromady, ale citron k nám historicky nepatří. Lemon Curd je něco jako citronová pomazánka nebo marmeláda, objevte jeho chuť a možnosti při přípravě dortu Citromáček. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Ilustrační foto.

Kde se osvěžit v létě. Toto je výběr nejlepších zmrzlin na Frýdecko-Místecku

Výběr a příchutě zmrzlin na Frýdeckomístecku je pestrý: Smetanové, vodové, točené, kopečkové, ovocné či sorbety. A prodavači těchto mražených pochoutek se navíc nebojí pro větší zájem klientely experimentovat. V tomto bezesporu vedou v Třinci, kde je dělají dokonce pro pejsky! Deník některá místa otestoval a vybral ty, kde které stojí za to.

Zmrzlina, Frýdecko-Místecko, červenec 2023.

Zmrzliny na Frýdecko-Místecku. Kde se osvěžit na cestě do Beskyd

K létu patří zmrzlina a napříč frýdeckomísteckým okresem je to znát. Na okénka s chladivou dobrotou lze natrefit ve městech, ale i v okolí hlavních cest směřujících do oblíbených turistických lokalit. Deník vybral některé podniky, které stojí za to.

Máme si dávat po ránu panáka olivového oleje pro zdraví?

Chrání srdce a je protizánětlivý. Řada lidí se ale zbytečně trápí jeho konzumací

Nikdo nepochybuje o tom, že olivový olej je přímo elixírem zdraví. Je nedílnou součástí středomořské diety, kterou kardiologové doporučují všem jako nejlepší pro podporu zdravého srdce. Na co všechno je olivový olej ještě dobrý? Je toho opravdu hodně. Není divu, že se vedou hojné diskuse o tom, jak nejlépe olivový olej konzumovat, jestli je dobré pít ho ráno na lačno a jestli stačí čajová lžička, lžíce nebo hned celý panák.

Levandulové květy v bylinném sáčku zaručí klidný spánek – malým dětem i dospělákům.

Bylina mnichů i prostitutek. Dokáže uspat, zahnat splín nebo zatočit s migrénou

Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.

V přírodě mraveniště chráníme, doma je však nikdo nechce.

Pochodují vaší kuchyní šiky mravenců? Vyžeňte je vůněmi, zabírá i hřebíček

I když je Ferda Mravenec pracovitý a sympatický, doma ho nikdo mít nechce. Je totiž známo, že když se někde objeví jeden mravenec, zpravidla ho následuje předlouhý zástup jeho druhů. A to znamená, že naše domácnost má problém. Způsobů jak se zbavit mravenců je mnoho, ale pokud nechceme použít kupované chemické přípravky, můžeme na ně zkusit vyzrát domácími prostředky, například těmi, jejichž odér mravencům vadí a odpuzuje je.

 I jídlo prochází módními vlnami – a ty poslední sázejí právě na posílení zdraví.

Plíživým zlodějem peněz je nadbytek. Jíst levněji může znamenat i zdravěji

Čekají nás složité časy. Zdražování se týká všech a většina z nás hledá cestu, jak ušetřit. Velkou položkou v rozpočtu je samozřejmě jídlo. A tady pro vás máme dobrou zprávu – jíst levněji může znamenat jíst mnohem lépe než doposud. Vyžaduje to ale odvahu změnit zajeté zvyky a uchopit domácí hospodaření úplně jinak.

I na cestách dávejte pozor na to, co jíte. A také kde…

Jídlo na dovolené? Pozor na balkánské sýry, volská oka i citron, radí odbornice

Češi vyrážejí na zahraniční dovolenou a kromě pláží zaplní i místní restaurace. Výživoví odborníci ale nabádají k opatrnosti a střídmosti. Ochutnávání pokrmů může být zdraví prospěšné, ale může i uškodit. „Na dovolené bychom si měli dopřát potěšení z tradičních jídel. Třeba ve Španělsku konzumují hodně luštěnin, které umí upravit tak, aby nadměrně nenadýmaly,“ řekla Deníku profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a specialistka v oboru potravinářství a výživa Jana Dostálová.

Jahodové mojito

Skvělý drink nemusí být alkoholický. Dejte šanci lahodným mocktailům

Těhotné ženy, řidiči či lidé, kteří jen neholdují alkoholu, nemusí při letních slavnostech sedět jen s vodou či džusem. Mohou si dopřát takzvané mocktaily. Za trochu exotickým názvem se skrývají lahodné nápoje bez kapky alkoholu. Stejně jako alkoholické drinky se podávají nazdobené v hezkých sklenicích a chutí rozhodně nezaostávají. Naopak. Dokonce i když se alkoholu nebráníte, dejte mocktailům šanci. Možná vám zachutnají ještě víc.

Sucháč Fest v sobotuKarel Vavřík

Jelen, Debbi, Citron a další. Na Sucháč Fest se sjeli muzikanti různých žánrů

Kaplický hudební festival pod Suchý vrchem Sucháč Fest pozval na pátek a sobotu různé interprety jako byla Správná pětka, Dixie Old Boys a Veselá trojka Pavla Kršky, Tabasco, Zakázaný ovoce, Parkán, Citron, zpěvačku Debbi a skupinu Jelen. Podívejte, jak se návštěvníci bavili! Děkujeme Karlu Vavříkovi za zaslané snímky.