Bohosudov - Obdivoval je papež Benedikt XVI., dočkalo se provedení ve slavné Carnegie Hall v New Yorku. A teď zazní k poctě neobyčejného člověka, který vzniku hudebního díla tehdy velmi mladého talentovaného skladatele dal zásadní impulz.
Veřejnosti se opět po roce díky Dnům evropského dědictví otevřou nejdelší štoly v Evropě, které se nacházejí ve Štramberku. Návštěvníci uvidí, vedle štol a zkoušek, také to, že kromě uhelného prachu a hliníku dokáže za určitých podmínek vybuchnout i mouka nebo cukr.
V dnešní nelehké a hektické době je obezita jednou z nejčastějších civilizačních chorob. Příčin jejího výskytu u každého jedince může být hned několik. Patří k nim dědičnost, nedostatek spánku, deprese, ale nejčastějším důvodem bývá nevhodné složení stravy. Obecně o této problematice koluje mnoho polopravd a lží. Jedna z nich se týká úlohy tuků v naší stravě. Jejich nadbytek přináší neblahý vliv na náš organismus, ale tuky jsou také pro naše fungování nezbytné. Větším nepřítelem při každodenní konzumaci jídla mohou být sacharidy a jejich vliv na hladinu krevního cukru.
Kamýk - Víte, kolik kostek cukru jste za celý svůj život snědli? Pravděpodobně nikoliv. Neví to ani sběratelka cukru Miloslava Žďárská. Kostky cukru, pytlíky, sáčky a balíčky cukru ve své sbírce má však spočítány přesně. Sbírat cukr začala ještě za socialismu, kdy jí jedna letuška vozila pro děti pytlíčky cukru z letadla.
Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.
Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.
Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.
Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.
Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.
Rokycany - Možná nedostatek energie zlákal zloděje ke krádeži v obchodě v Rokycanech. Tam totiž odcizil energetický nápoj a sladkost. Navíc, i když byla škoda pouhých 40 korun, se dopustil trestného činu.
Severní Čechy - Děti s cukrovkou dostanou sedmkrát více senzorů pro sledování hladiny cukru v krvi. Díky moderním přístrojům mohou lékaři sledovat měnící se úroveň cukru i během dne.
Severní Čechy - Děti s cukrovkou dostanou sedmkrát více senzorů pro sledování hladiny cukru v krvi. Díky moderním přístrojům mohou lékaři sledovat měnící se úroveň cukru i během dne. „Právě u dětských pacientů leckdy hladina cukru během dne bez zjevných příčin výrazně kolísá a takové výkyvy nelze předvídat. Proto jsou děti ideálními kandidáty pro tento typ monitorování," vysvětlil předseda Diabetické asociace ČR Milan Kvapil.
Děti s cukrovkou dostanou sedmkrát více senzorů pro sledování hladiny cukru v krvi. Díky moderním přístrojům mohou lékaři sledovat měnící se úroveň cukru i během dne.
Severní Čechy – Děti s cukrovkou dostanou sedmkrát více senzorů pro sledování hladiny cukru v krvi. Díky moderním přístrojům mohou lékaři sledovat měnící se úroveň cukru i během dne.
Supermarket Terno v Českých Budějovicích rozšířil nabídku bezlepkových výrobků. V současné době nabízí 350 druhů výrobků speciálně určených pro bezlepkovou dietu.
Praha – Ledové čaje prodávané na tuzemském trhu často obsahují více vody než čajového nálevu. Téměř polovina čajů, které otestoval časopis dTest, obsahovala extrémně nízké množství čajového extraktu či dokonce vůbec žádný. Chybějící chuť čaje výrobci podle časopisu dohánějí cukrem či umělými sladidly.
Brno - Tři nevyhovující džemy a jedna povidla zjistila při kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Laboratorním rozborem prokázala nižší obsah ovoce, přítomnost ovoce, které nebylo na etiketě či nižší obsah ovocných i dodaných cukrů, než je uvedeno na obale, informoval v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. S obchodníky, kteří závadné šarže prodávali, zahájí SZPI správní řízení o uložení sankce.
Paříž - Bio, lehká a zdravá: taková je prý čokoláda s houbami, kterou vyvíjí americká společnost Mycotechnology. Ta používá proces fermentace kakaových bobů spolu s houbami, aby čokoláda byla méně hořká a nemuselo se do ní přidávat tolik cukru. Firma, která sídlí v Denveru ve státě Colorado, už před rokem aplikovala svou metodu fermentace na kávová zrnka. Nedávno oznámila, že podobný proces rozšiřuje na kakaové boby.
Zapojte se s regionálním Deníkem do letní soutěže o lahodná vína Jacob's Creek, cestovní gril City Gas od společnosti Outdoorchef a pět voucherů na kurz grilování s Cereximem.
Prostějovsko – Zahrady v posledních dnech zaplavily třešně. „Mám pocit, že je jich tak minimálně dvakrát tolik co loni. Něco půjde na koláč, ale zbytek do beček, abychom na léto mohli vzpomínat i v zimě," říká David Nejedlý z Prostějova.
Velehrad – Někdy člověk nestačí ani zavčas poděkovat, a často – žel bohu – se nestačíme ani rozloučit. Když jsem se před necelým měsícem po krátkém setkání se sedmadevadesátiletým páterem Josefem Cukrem rozcházel, netušil jsem, že to bylo setkání poslední.
Brno – Zina, Hanu, Li nebo David tak si mezi uživateli drog nechali říkat členové vietnamské organizované skupiny, která na Znojemsku od podzimu 2011 do října 2012 zajišťovala pro uživatele drog pervitin a marihuanu. Celkem devítičlenná skupina si za přibližně dva roky nelegálním prodejem drog přišla na téměř čtyři a půl milionu korun. Senát Krajského soudu v Brně je za to ve čtvrtek poslal dohromady na devětašedesát let za mříže.
Brno /ROZHOVOR/ - Minimálně dva zápasy v nadcházejícím druholigovém ročníku pro něj budou hodně emotivní. Nový znojemský trenér Oldřich Machala se totiž postaví Olomouci, za kterou v době aktivní kariéry odehrál 415 utkání. A na lavičce soupeře pro změnu bude sedět Leoš Kalvoda, který v minulých dvou letech vedl právě fotbalisty 1. SC. Machala věří, že fanoušci ve Znojmě jeho nový tým podpoří. A konečně doma. „Kdyby Znojmo hrálo v první lize na domácím stadionu, má o tři body víc a zachrání se. A netvrdím to teď jen proto, že jsem na jeho lavičce," zmínil v rozhovoru pro Deník Rovnost padesátiletý Machala.
Praha – České děti do tří let věku mají ve stravě příliš mnoho cukru, soli i nevhodných tuků a málo zeleniny. Ukázal to průzkum Iniciativy 1000 dní do života, do něhož bylo zařazeno 800 dětí od šesti měsíců do tří let věku. Průzkum odhalil také nedostatek vápníku, železa a vitamínu D ve stravě dětí, řekl novinářům předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal. Připomněl, že vlivem nevhodné stravy jsou Češi náchylnější k civilizačním onemocněním, zvrátit to podle něj může tzv. nutriční programování.
Přerov – Tabulka čokolády jen o Vánocích, jídlo na přídělové lístky a propastné rozdíly mezi rodinami, které pily čaj z porcelánu a těmi, co musely vystačit jen s obyčejným plecháčkem. Život v Přerově na počátku dvacátého století byl plný kontrastů – rozmach průmyslu, architektury a umění vystřídaly úpadek a bída.
„Když si na mě vzpomenete, přivezte mi nějaký cukr a také máslo. Jsou u nás hodně dražší než u vás," psávala nám majitelka privátu v Belianských Tatrách, ke které jsme jezdívali na dovolenou. Je pravda, že od té doby uplynulo nějakých pět či šest roků. Změnily se od té doby cenové relace u nákupu potravin v ČR a v obchodech našich východních sousedů?
Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Velké Březno - Po ukončení základní školy se rozhodla vyučit sladovnicí v pivovaru na učilišti v Plzni pro děčínský pivovar. Ten po letech zkrachoval a Jana Tulachová přišla o práci.
Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!
Ústí nad Labem - Když na základní škole musel vyplnit Petr Hájek přihlášku kam dál, zaujal ho učební obor Sladovník pivovaru. Po vyučení si prošel celým pivovarem. Začínal mytím podlah ve sklepě, dodělal si maturitu a dnes je z něho mistr varny velkobřezenského pivovaru.
Prostějov – Máte cukrovku. Tuto diagnózu si v regionu vyslechne každý čtrnáctý člověk. Na cukrovku se proto zaměřila i Mezinárodní federace diabetu a na pondělí 14. dubna vyhlásila Světový den monitoringu diabetu. Ten má lidi po celém světě upozornit na toto závažné onemocnění a zároveň jim připomenout důležitost měření cukru.
Liberecký kraj - Na Hotelové škole v Turnově proběhl kulinářský kurz pro kuchaře, kteří se učili trpělivosti a preciznosti, dvou vlastností dobrého cukráře.
Liberecký kraj - Na Hotelové škole v Turnově proběhl kulinářský kurz pro kuchaře, kteří se učili trpělivosti a preciznosti, dvou vlastností dobrého cukráře.