Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Vinař Štěpánek: Při výrobě vína spoléhám hlavně na své smysly

Mutěnice ROZHOVOR/ – V roce 2010 založil spolu se svým otcem firmu, profesionálně se ale vinohradnictví a vinařství věnuje už osm let. Sedmadvacetiletý Petr Štěpánek z Mutěnic se zaměřuje na výrobu vín se zbytkovým cukrem a s nižším obsahem alkoholu. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

Vinař Štěpánek: Při výrobě vína spoléhám hlavně na své smysly

Mutěnice /VINAŘI POD LUPOU/ – V roce 2010 založil spolu se svým otcem firmu, profesionálně se ale vinohradnictví a vinařství věnuje už osm let. Sedmadvacetiletý Petr Štěpánek z Mutěnic se zaměřuje na výrobu vín se zbytkovým cukrem a s nižším obsahem alkoholu. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

Skořice pomáhá i v medicíně

Skořici máme spojenou především s cukrovím, svařeným vínem či štrúdlem pro její typické aroma. Známe skořici mletou, ale i jako tvrdou dutou trubičku. Řada z nás však možná neví, odkud vlastně toto koření pochází a jaké má pozitivní účinky.

Slané pokrmy s hroznovým vínem

Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.

Požár skladů v Brazílii vyhnal ceny cukru na maximum

Brasília – Páteční požár v brazilském přístavu Santos, při němž v tamních skladech shořelo 180.000 tun cukru, vyhnal ceny této komodity na světových trzích na roční maximum. Informovala o tom agentura Reuters. Oheň zničil skladové zásoby cukrovarnického giganta Copersugar, které představovaly asi deset procent z celkového měsíčního množství vyvezeného cukru.

Hrušky připravené nejen na sladko

Babí léto skýtá jedinečnou příležitost obohatit náš jídelníček o celou řadu ovocných dobrot, například hrušky. Ty obsahují velké množství hroznového cukru, díky němuž mají rychlý osvěžující účinek. Připravují se z nich zejména kompoty, povidla a vhodné jsou také k sušení. Z hrušek však můžeme připravit celé menu, od předkrmu až po sladkou tečku.

Mřížkový koláč trochu jinak

Klasické těsto nahraďte bramborovým, místo obvyklých jablek přidejte tvaroh se sušenými brusinkami a netradiční moučník je na světě.

Předejít cukrovce lze zdravým životním stylem

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Je všeobecně známo, že velký příjem cukru v potravě našemu organismu škodí. Nejenže přibýváme na váze, ale také se u nás v dospělosti může projevit velmi závažné onemocnění Diabetes mellitus 2. typu, pro které se v široké veřejnosti vžil název cukrovka.

Hříšně dobrá jablka

Nastává doba česání, skladování a zavařování. Jak na to, abyste se ze šťavnatých plodů mohli těšit co nejdéle?

S produkty firmy Lyra můžete mlsat zdravě a zcela bez výčitek svědomí

Lahodné čokolády LYRA jsou charakteristické pro jejich delikátní aroma, dosažené používáním výhradně kakaových bobů trinitario a criollo fino de aroma. Nabízejí tak svým milovníkům jedinečnou kombinaci ovocně - květinových vůní a chutí s náznaky oříšku. Používáme výhradně kakao FINO DE AROMA z oblasti Columbia, čímž zajištujeme našim zákazníkům 100% kvalitu. 

Řidič naboural do stromu, před nehodou mu poklesla hladina cukru v krvi

Studeněves - Na silnici mezi Studeněvsí a Přelící na Kladensku se stala v pátek odpoledne velmi vážná nehoda. Dvaapadesátiletý řidič služebního peugeotu jedoucí ve směru od Přelíce narazil v plné rychlosti do stromu. Příčinou havárie byly nejspíše zdravotní problémy šoféra ze Slánska.

Letní pokrmy s lahodným lesním ovocem

V letním období není nadto dát si chutný a osvěžující dezert připravený z nasbíraného lesního ovoce. V horku přijdou zvlášť vhod rychlé a jednoduché recepty. Do přípravy můžete zapojit i děti. Když budou pomáhat, určitě jim jejich výtvor bude o to více chutnat.

Potravinářství si zvyká na stevii

Jestli vám zatím název stevie nic neříká, zbystřete pozornost. Jedná se totiž o rostlinu, ze které se vyrábí přírodní sladidlo až třistakrát sladší než cukr! Je přitom nekalorické, vhodné pro diabetiky a nezatěžuje organismus. Stevie bývá označována ze rostlinu vhodnou k ozdravení lidstva.

Potravinářství si zvyká na stevii

Praha - Jestli vám zatím název stevie nic neříká, zbystřete pozornost. Jedná se totiž o rostlinu, ze které se vyrábí přírodní sladidlo až třistakrát sladší než cukr! Je přitom nekalorické, vhodné pro diabetiky a nezatěžuje organismus. Stevie bývá označována ze rostlinu vhodnou k ozdravení lidstva.

Loď KLDR ukrývala pod cukrem tuny zbraní, Panama zvažuje pokutu milion dolarů

Panama - Pokutu až milion amerických dolarů (přes 19 milionů korun) hrozí udělit panamské úřady severokorejské nákladní lodi, která byla zadržena v polovině července v Panamském průplavu s nákladem zbraní z Kuby ukrytým pod třtinovým cukrem. Informovala o tom dnes agentura RIA Novosti. Experti OSN podle agentury DPA ve čtvrtek dokončili inspekci nákladu, jejímž cílem bylo zjistit, zda transportem zbrojních součástek nebyly porušeny sankce OSN.

Náklad ze zabavené severokorejské lodi zkoumají experti OSN

Panamá - Náklad ze zabavené severokorejské lodi v Panamě začali zkoumat odborníci z OSN. Oznámily to dnes panamské úřady, které nákladní loď zadržely v polovině července, když se jim nezdál její náklad a domnívaly se, že veze drogy. Pod třtinovým cukrem ovšem objevili panamští policisté zbraně z Kuby, mezi nimi dokonce dvě stíhačky MiG-21 a dva raketové radarové systémy.

Zaručené osvěžení? Led, voda a máta

Praha /ROZHOVOR, INFOGRAFIKA/ - Je několik způsobů, jak se zchladit ve vedru. Skočit do bazénu, pustit na sebe větrák nebo vypít sklenici ledové vody. Doktoři upozorňují, že v horkých letních dnech by každý měl pít minimálně dvakrát více, než pije normálně, tak proč se neosvěžit svěžím nealkoholickým nápojem? Deník pro vás připravil recepty domácích limonád, ledových čajů, šťáv i džusů, tak se inspirujte. Jejich příprava je snazší, než se zdá.

Jó, sladký třešně zrály

Léto budiž pochváleno! Konečně je tady doba, kdy se sady a stromořadí červenají. Chrupkami, srdcovkami nebo višněmi. A protože všechno se naráz nesní, hospodyňky začínají pilně zavařovat.

Inspekce zavřela sklad cukru kvůli špíně, plísním a kalužím na podlaze

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela ve Zvoleněvsi na Kladensku sklad společnosti VUC Services se surovinami pro výrobu potravin. Při úterní kontrole zjistila, že desítky palet s cukry ve vacích jsou vystaveny riziku kontaminace kvůli vlivům z vnějšího prostředí. Sklad byl plný nečistot, plísně na stěnách, podlaha byla podmáčená a plná kaluží a také se zde skladovaly předměty nesouvisející s výrobou potravin, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Pokračují Středy doktora Středy: Nástrahy složení potravin

Východní Čechy – Dnes se diety drží snadněji, než tomu bývalo dříve. Díky moderním potravinářským technologiím se vyrábějí potraviny, které splňují například nízkokalorický obsah, a přitom je zachována chuť vhodná i pro gurmány.

Středy doktora Středy: Nástrahy složení potravin

Východní Čechy – Dnes se diety drží snadněji, než tomu bývalo dříve. Díky moderním potravinářským technologiím se vyrábějí potraviny, které splňují například nízkokalorický obsah, a přitom je zachována chuť vhodná i pro gurmány.

Pokračují Středy doktora Středy: Nástrahy složení potravin

Východní Čechy – Dnes se diety drží snadněji, než tomu bývalo dříve. Díky moderním potravinářským technologiím se vyrábějí potraviny, které splňují například nízkokalorický obsah, a přitom je zachována chuť vhodná i pro gurmány.

Poradna doktora Středy: Dietní produkty: ano či ne?

Čtenářka Andrea se ptá: Je hodně výrobků označených DIA a LIGHT, ale nejsem si jistá, zda mohou pomáhat při dietě. Vždyť ty různé limonády a koly light vymysleli Američané a ti jsou tlustí. Tak, kdyby to aspoň trochu fungovalo, musí vypadat jinak.

Pokračují Středy doktora Středy: Nástrahy složení potravin

Východní Čechy – Dnes se diety drží snadněji, než tomu bývalo dříve. Díky moderním potravinářským technologiím se vyrábějí potraviny, které splňují například nízkokalorický obsah, a přitom je zachována chuť vhodná i pro gurmány.

Pokračují Středy doktora Středy: Nástrahy složení potravin

Východní Čechy – Dnes se diety drží snadněji, než tomu bývalo dříve. Díky moderním potravinářským technologiím se vyrábějí potraviny, které splňují například nízkokalorický obsah, a přitom je zachována chuť vhodná i pro gurmány.

Pokračují Středy doktora Středy: Nástrahy složení potravin

Východní Čechy – Dnes se diety drží snadněji, než tomu bývalo dříve. Díky moderním potravinářským technologiím se vyrábějí potraviny, které splňují například nízkokalorický obsah, a přitom je zachována chuť vhodná i pro gurmány.

Dealer mi dal jen cukr, lhal narkoman. Dostal tři měsíce

Klatovsko - Výrobci, dealeři i uživatelé drog mají jedno společné - u soudu většinou lžou a zatloukají. Dva prvně jmenovaní proto, aby dostali co nejmenší trest, a uživatelé drog proto, aby si nerozházeli svého dodavatele. Jenže krýt svého dealera před spravedlností se vám může pořádně vymstít.

Osvětová kampaň umožní lidem dát si vyšetřit cukr v krvi

Přes milion Češek a Čechů má cukrovku, z nichž 830.000 se léčí a dalších zhruba 250.000 o své nemoci vůbec neví. Osvětová kampaň Nepodceňujte cukrovku! proto umožní lidem dát si vyšetřit hladinu cukru v krvi. Upozorní také na stoupající počty diabetiků, za dvě desítky let se jejich počet v ČR zdvojnásobil. Podle předsedy Diabetické asociace profesora Milana Kvapila představuje cukrovka v ČR nejrozšířenější a z hlediska zdravotních dopadů nejzávažnější onemocnění.

Sběratelé se sešli na burze cukrů

Uničov – Na mezinárodní burze hygienicky balených cukrů v Uničově se dnes potkaly desítky zapálených sběratelů. Během tříhodinové burzy sběratelé vyměňovali jednotlivé cukrové obaly, porovnávali nebo hodnotili své úlovky.