Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!
Ústí nad Labem - Když na základní škole musel vyplnit Petr Hájek přihlášku kam dál, zaujal ho učební obor Sladovník pivovaru. Po vyučení si prošel celým pivovarem. Začínal mytím podlah ve sklepě, dodělal si maturitu a dnes je z něho mistr varny velkobřezenského pivovaru.
Prostějov – Máte cukrovku. Tuto diagnózu si v regionu vyslechne každý čtrnáctý člověk. Na cukrovku se proto zaměřila i Mezinárodní federace diabetu a na pondělí 14. dubna vyhlásila Světový den monitoringu diabetu. Ten má lidi po celém světě upozornit na toto závažné onemocnění a zároveň jim připomenout důležitost měření cukru.
Liberecký kraj - Na Hotelové škole v Turnově proběhl kulinářský kurz pro kuchaře, kteří se učili trpělivosti a preciznosti, dvou vlastností dobrého cukráře.
Liberecký kraj - Na Hotelové škole v Turnově proběhl kulinářský kurz pro kuchaře, kteří se učili trpělivosti a preciznosti, dvou vlastností dobrého cukráře.
Malenice – Jezdil po světě, všude si dal kávu a zbyl mu cukr. Tak líčí začátky své sběratelské vášně místostarosta Malenic Josef Frk. „To bylo asi v roce 2000," doplnil.
Uherské Hradiště – Pětadvacátý tvořivý program, tentokrát s názvem Báleše, amolety a jiná těsta, od tety ze Starého Města připravilo na sobotní dopoledne pro zbožňovatele sladkých jídel etnografické oddělení Slováckého muzea Uherské Hradiště.
Mezinárodní den mrkve (International Carrot Day) se slaví každý rok přesně 4. dubna a po celém světě se pořádají různé mrkvové party, oslavy a happeningy.
Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin
Hodonín – Až na jeden rok do vězení by mohl poslat soud dvaačtyřicetiletého muže, který několik měsíců vytrvale sledoval o čtrnáct let mladší ženu. Oběť si vyhlédl v obchodě, kam chodil nakupovat.
Malenovice - Do areálu horského hotelu Petr Bezruč se ve čtvrtek sjeli nejuznávanější odborníci na bezpečnost nejen z celé České republiky, ale i ze zahraničí. Konal se tady už třináctý ročník tradičního mezinárodního semináře s názvem „Bezpečnost elektrických zařízení a ochrana zdraví zaměstnanců se zaměřením na rizika nebezpečí výbuchu, požáru a prevence".
Olomouc - Soutěž Hubneme s Deníkem je v plném proudu. Každý týden vám přinášíme rozhovor s jedním ze statečných účastníků. Proč se do soutěže přihlásili, jak se jim líbí, čeho se bojí a co od ní očekávají?
Kladno - Tři studentky kladenské střední zdravotnické školy se na svoje povolání zatím jen připravují, přesto už mají od konce minulého týdne na svém kontě záchranu lidského života. Aniž by to jediná z nich plánovala, podařilo se jim cestou ze školy zachránit život staršího muže, který utrpěl záchvat hypoglykemie.
Kladno – Tři studentky kladenské střední zdravotnické školy se na svoje povolání zatím jen připravují, přesto už mají od konce minulého týdne na svém kontě záchranu lidského života.
Vlašim - S novými podmínkami při uzavírání nájemních smluv musí od počátku letošního roku počítat nájemníci městských bytů. Upozornili na to pracovníci majetkového odboru radnice ve Vlašimi na Benešovsku. Smluvní podmínky se totiž musely přizpůsobit novému občanskému zákoníku.
Přibyslav – Nechat si zdarma změřit tep, tlak, obsah tuku, či hladinu cukru v krvi, mohli před víkendem obyvatelé Přibyslavi. S originálním projektem přišel v rámci dobrovolnické činnosti místní spolek Českého červeného kříže.
Tlumačov – Předloni v Tlumačově ochutnávali bramboráčky, vloni zase škvarkové pagáčky, letos padla volba na voňavé jablečné štrúdly. Jejich šestnáct vzorků mohli ochutnávat uplynulou sobotu v tamním Klubu obce Zábraní.
Mnozí z vás možná ještě najdou ve špížce pár rozinek, sušeného ovoce či oříšků z vánočních svátků. S využitím těchto surovin se dá připravit chutný nedělní oběd pro celou rodinu.
Větu o vodě s bublinkami řekl Jiří Pruša v nadsázce a se smíchem. Hubnutí totiž podle něho nesmí být mučení. Prý to jde bez trápení. Dokonce tak, že v podstatě pořád jíte. To je docela pěkná představa, ne?
San Francisco – Google testuje kontaktní čočky pro diabetiky, které budou schopné sledovat hladinu cukru. „Inteligentní kontaktní čočky" v sobě mají zabudované malé čipy a anténu a zjišťují hladinu cukru ze slz. Mohly by tak případně nahradit současné testy, při kterých se určuje hladina cukru z kapky krve z prstu.
Hodonínsko – Někde výjimečná, jinde standardní. Tak hodnotí provozovatelé pálenice doznívající sezonu. Dobrá byla i kvalita ovoce, hlavně meruněk. „Ty jsme letos pálili dva měsíce v kuse. Byla jich nadúroda a výborné byly i co do kvality, protože měly hodně cukru a byly voňavé," zhodnotil výjimečnost loňské sklizně vedoucí pálenice ve Veselí nad Moravou Stanislav Doupovec.
Hodonínsko – Někde výjimečná, jinde standardní. Tak hodnotí provozovatelé pálenice doznívající sezonu. Dobrá byla i kvalita ovoce, hlavně meruněk. „Ty jsme letos pálili dva měsíce v kuse. Byla jich nadúroda a výborné byly i co do kvality, protože měly hodně cukru a byly voňavé," zhodnotil výjimečnost loňské sklizně vedoucí pálenice ve Veselí nad Moravou Stanislav Doupovec.
Olomouc – Pomáhají při výrobě adventních věnců, bez nich bychom si nemohli rozsvítit svíci Betlémským světlem a ruku k dílu přiloží i při lednovém tříkrálovém koledování. Drží se totiž hesel buď připraven, které platí pro mladší skauty do patnácti let a sloužím pro ty starší.
Východní Čechy – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.
Východní Čechy – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Rychnovského deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.
Rychnovsko – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Rychnovského deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.
Příbram – Máme pro vás další díl seriálu z lékařského prostředí příbramské nemocnice. Své dotazy, námitky či připomínky k lékařům jednotlivých oddělení můžete zasílat každý týden, na jaké téma, vás budeme vždy předem informovat. Tentokrát jsme zavítali na internu. Na otázky, které jste poslali, odpovídá primář MUDr. Ing. Filip Závada, PhD.
Liberec - Redaktoři dávají všanc své oblíbené recepty. Inspirujte se cukrovím, které vzniká po nocích, kdy máme po uzávěrce. Na poslední chvíli, ale přeci. Tak pečou redaktoři Libereckého deníku vánoční cukroví. I když má většina doma k dnešnímu dni napečené maximálně tři druhy a zbytek bude dohánět tento nebo příští víkend, nejsou to recepty marné. Ba naopak.
Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Asi před rokem jim do rodiny vpadla cukrovka. První byl šok, ale dnes už Martin Kapusta aktivně působí v novém sdružení pro děti s diabetem.
Hradec Králové - Asi před rokem jim do rodiny vpadla cukrovka. První byl šok, ale dnes už Martin Kapusta aktivně působí v novém sdružení pro děti s diabetem.
Velehrad - Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje, která byla i s areálem kolem ní 3. května 2008 prohlášena národní památkou, stojí majestátně 800 let v centru Velehradu. Ten je magnetem poutníků z Česka i ze zahraničí.
Domažlicko - Hromady čokolád, bonbónů, oplatek a dalších dobrůtek plných cukrů a tuků jsou nejčastějším obsahem mikulášské nadílky. Své děti můžete obdarovat i mnohem zdravějšími pamlsky, jako jsou přírodní ořechy a čerstvé ovoce. Takovou nadílku dostane například i pětiletá Eliška Lehmannová z Domažlic.
Praha /ROZHOVOR, INFOGRAFIKA/ – Bramborový salát, smažený kapr a cukroví. Podle dietologa a prezidenta Asociace výživových poradců Ivana Macha jsou Vánoce symbolem obžerství.