
U kávy mu zbýval cukr, dnes má ve sbírce tisíce kousků
Malenice – Jezdil po světě, všude si dal kávu a zbyl mu cukr. Tak líčí začátky své sběratelské vášně místostarosta Malenic Josef Frk. „To bylo asi v roce 2000," doplnil.
Malenice – Jezdil po světě, všude si dal kávu a zbyl mu cukr. Tak líčí začátky své sběratelské vášně místostarosta Malenic Josef Frk. „To bylo asi v roce 2000," doplnil.
Uherské Hradiště – Pětadvacátý tvořivý program, tentokrát s názvem Báleše, amolety a jiná těsta, od tety ze Starého Města připravilo na sobotní dopoledne pro zbožňovatele sladkých jídel etnografické oddělení Slováckého muzea Uherské Hradiště.
Mezinárodní den mrkve (International Carrot Day) se slaví každý rok přesně 4. dubna a po celém světě se pořádají různé mrkvové party, oslavy a happeningy.
Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin
Hodonín – Až na jeden rok do vězení by mohl poslat soud dvaačtyřicetiletého muže, který několik měsíců vytrvale sledoval o čtrnáct let mladší ženu. Oběť si vyhlédl v obchodě, kam chodil nakupovat.
Recept nám poslala Jana Švátorová, Kaznějov.
Recept nám poslala Jaroslava Pomajzlová, Františkovy Lázně.
Recept nám poslala Lenka Mikulecká, Brno.
Malenovice - Do areálu horského hotelu Petr Bezruč se ve čtvrtek sjeli nejuznávanější odborníci na bezpečnost nejen z celé České republiky, ale i ze zahraničí. Konal se tady už třináctý ročník tradičního mezinárodního semináře s názvem „Bezpečnost elektrických zařízení a ochrana zdraví zaměstnanců se zaměřením na rizika nebezpečí výbuchu, požáru a prevence".
Olomouc - Soutěž Hubneme s Deníkem je v plném proudu. Každý týden vám přinášíme rozhovor s jedním ze statečných účastníků. Proč se do soutěže přihlásili, jak se jim líbí, čeho se bojí a co od ní očekávají?
Do Malenovic se už ve čtvrtek 13. března sjedou nejuznávanější odborníci na bezpečnost z celé České republiky, ale i ze zahraničí.
Kladno - Tři studentky kladenské střední zdravotnické školy se na svoje povolání zatím jen připravují, přesto už mají od konce minulého týdne na svém kontě záchranu lidského života. Aniž by to jediná z nich plánovala, podařilo se jim cestou ze školy zachránit život staršího muže, který utrpěl záchvat hypoglykemie.
Kladno – Tři studentky kladenské střední zdravotnické školy se na svoje povolání zatím jen připravují, přesto už mají od konce minulého týdne na svém kontě záchranu lidského života.
Vlašim - S novými podmínkami při uzavírání nájemních smluv musí od počátku letošního roku počítat nájemníci městských bytů. Upozornili na to pracovníci majetkového odboru radnice ve Vlašimi na Benešovsku. Smluvní podmínky se totiž musely přizpůsobit novému občanskému zákoníku.
Přibyslav – Nechat si zdarma změřit tep, tlak, obsah tuku, či hladinu cukru v krvi, mohli před víkendem obyvatelé Přibyslavi. S originálním projektem přišel v rámci dobrovolnické činnosti místní spolek Českého červeného kříže.
Vlašim – S novými podmínkami při uzavírání nájemních smluv musí od počátku letošního roku počítat nájemníci městských bytů.
Tlumačov – Předloni v Tlumačově ochutnávali bramboráčky, vloni zase škvarkové pagáčky, letos padla volba na voňavé jablečné štrúdly. Jejich šestnáct vzorků mohli ochutnávat uplynulou sobotu v tamním Klubu obce Zábraní.
Mnozí z vás možná ještě najdou ve špížce pár rozinek, sušeného ovoce či oříšků z vánočních svátků. S využitím těchto surovin se dá připravit chutný nedělní oběd pro celou rodinu.
Větu o vodě s bublinkami řekl Jiří Pruša v nadsázce a se smíchem. Hubnutí totiž podle něho nesmí být mučení. Prý to jde bez trápení. Dokonce tak, že v podstatě pořád jíte. To je docela pěkná představa, ne?
San Francisco – Google testuje kontaktní čočky pro diabetiky, které budou schopné sledovat hladinu cukru. „Inteligentní kontaktní čočky" v sobě mají zabudované malé čipy a anténu a zjišťují hladinu cukru ze slz. Mohly by tak případně nahradit současné testy, při kterých se určuje hladina cukru z kapky krve z prstu.
Hodonínsko – Někde výjimečná, jinde standardní. Tak hodnotí provozovatelé pálenice doznívající sezonu. Dobrá byla i kvalita ovoce, hlavně meruněk. „Ty jsme letos pálili dva měsíce v kuse. Byla jich nadúroda a výborné byly i co do kvality, protože měly hodně cukru a byly voňavé," zhodnotil výjimečnost loňské sklizně vedoucí pálenice ve Veselí nad Moravou Stanislav Doupovec.
Hodonínsko – Někde výjimečná, jinde standardní. Tak hodnotí provozovatelé pálenice doznívající sezonu. Dobrá byla i kvalita ovoce, hlavně meruněk. „Ty jsme letos pálili dva měsíce v kuse. Byla jich nadúroda a výborné byly i co do kvality, protože měly hodně cukru a byly voňavé," zhodnotil výjimečnost loňské sklizně vedoucí pálenice ve Veselí nad Moravou Stanislav Doupovec.
Na otázky odpovídá primář interny příbramské nemocnice MUDr. Ing. Filip Závada, PhD.
Štědrovečerní tabule se v minulosti neobešla bez máku, čočky, hub, medu nebo vepřového masa. Šupináče jsme přidali až po roce 1945.
Olomouc – Pomáhají při výrobě adventních věnců, bez nich bychom si nemohli rozsvítit svíci Betlémským světlem a ruku k dílu přiloží i při lednovém tříkrálovém koledování. Drží se totiž hesel buď připraven, které platí pro mladší skauty do patnácti let a sloužím pro ty starší.
Východní Čechy – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.
Východní Čechy – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Rychnovského deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.
Rychnovsko – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Rychnovského deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.
Příbram – Máme pro vás další díl seriálu z lékařského prostředí příbramské nemocnice. Své dotazy, námitky či připomínky k lékařům jednotlivých oddělení můžete zasílat každý týden, na jaké téma, vás budeme vždy předem informovat. Tentokrát jsme zavítali na internu. Na otázky, které jste poslali, odpovídá primář MUDr. Ing. Filip Závada, PhD.
Liberec - Redaktoři dávají všanc své oblíbené recepty. Inspirujte se cukrovím, které vzniká po nocích, kdy máme po uzávěrce. Na poslední chvíli, ale přeci. Tak pečou redaktoři Libereckého deníku vánoční cukroví. I když má většina doma k dnešnímu dni napečené maximálně tři druhy a zbytek bude dohánět tento nebo příští víkend, nejsou to recepty marné. Ba naopak.
Pelhřimovsko – Poslední kolo první poloviny divize se kuželkářům Pelhřimova a Žirovnice vydařilo.
Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Asi před rokem jim do rodiny vpadla cukrovka. První byl šok, ale dnes už Martin Kapusta aktivně působí v novém sdružení pro děti s diabetem.
Hradec Králové - Asi před rokem jim do rodiny vpadla cukrovka. První byl šok, ale dnes už Martin Kapusta aktivně působí v novém sdružení pro děti s diabetem.
Velehrad - Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje, která byla i s areálem kolem ní 3. května 2008 prohlášena národní památkou, stojí majestátně 800 let v centru Velehradu. Ten je magnetem poutníků z Česka i ze zahraničí.
Domažlicko - Hromady čokolád, bonbónů, oplatek a dalších dobrůtek plných cukrů a tuků jsou nejčastějším obsahem mikulášské nadílky. Své děti můžete obdarovat i mnohem zdravějšími pamlsky, jako jsou přírodní ořechy a čerstvé ovoce. Takovou nadílku dostane například i pětiletá Eliška Lehmannová z Domažlic.
Praha /ROZHOVOR, INFOGRAFIKA/ – Bramborový salát, smažený kapr a cukroví. Podle dietologa a prezidenta Asociace výživových poradců Ivana Macha jsou Vánoce symbolem obžerství.
Ostrava /RECEPT UVNITŘ/ - Eva Kubečková z Ostravy-Zábřehu nedávno dovršila sedmasedmdesát let. S receptem na nepečené cukroví starým skoro padesát let se zúčastnila soutěže regionálních Deníků s názvem Hledáme nejlepší vánoční recept.
Koncem listopadu se v mnoha domácnostech začíná péct vánoční cukroví. Některé kousky je totiž lépe připravit předem, protože se v uzavřené krabici pěkně uleží. Pokud je ovšem někdo z rodinných příslušníků nevystopuje předem a jednotlivé kousky postupně nezmizí. Aspoň tímto způsobem jsme chodili s tatínkem k nelibosti mé maminky na lup. Tajně ukořistěné cukroví chutnalo mnohem lépe, než když už bylo o vánočních svátcích na stole „veřejně" dostupné.
Jičínsko - Také čtenáři nám mohou posílat své oblíčené recepty na vánoční pečení:
Představujeme 12 finalistů soutěže „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" o peněžní poukazy na libovolný zájezd od cestovní kanceláře FIROTOUR a dárky v hodnotě až 30 tisíc korun.
Žacléř /FOTO/ - O nejlepší sváteční pečivo pod Rýchorami se soutěžilo již potřetí. Výrobky hodnotila porota i veřejnost.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Strakonice - Už 37 let žije s cukrovkou Jiří Tesař (61) ze Strakonic. Posledních 13 let mu pak pomáhá speciální pumpa, kterou nosí na svém těle. „Bylo mi 25 let, když se cukrovka projevila. Měl jsem pořád strašnou žízeň, hodně jsem zhubl a byl jsem unavený," vzpomíná na počátky svého onemocnění.
Chrudim - Studenti Hotelové školy Bohemia se vzdělávají při každé příležitosti. Naposledy měli možnost proniknout do tajemství dvou velmi starých nápojů, a to kávy a ginu.
Praha /ROZHOVOR, INFOGRAFIKA/ - S blížícími se Vánocemi se obchody začínají plnit adventními kalendáři, čokoládovými kolekcemi a figurkami. Kromě Mikulášů, čertů a andělů se objevuje také Karkulka, Šmoulové nebo Simpsonovi. Je však jedno, do jakého tematického obalu je čokoládová figurka zabalena. Záleží především na tom, z čeho je vyrobena. Pokud převažuje rostlinný tuk, tak to není čokoláda. Právě pro vánoční kolekce se náhražky používají nejčastěji. Jak se nenapálit a vybrat dobrou a kvalitní pochoutku?
Opočno – Čaj ze samovaru, kyjevský dort nebo bubliky. To je pouze malá část toho, co ochutnali návštěvníci sobotního Ruského odpoledne v Opočně. Jak se zrodila akce, která je v Opočně poprvé? Začátek musíme hledat asi tak před rokem.„Ve sboru jsme začaly nacvičovat ruskou píseň od Rachmaninova. Pak jsme si řekly, že by bylo dobré ji někde zazpívat. Takže Ruské odpoledne vlastně vzniklo proto, abychom ji někde využily. Nakonec se nám ale program trochu rozrostl, vzniklo z něho celé odpoledne," usmívají se pořadatelky.
Opočno – Čaj ze samovaru, kyjevský dort nebo bubliky. To je pouze malá část toho, co ochutnali návštěvníci sobotního Ruského odpoledne v Opočně. Jak se zrodila akce, která je v Opočně poprvé? Začátek musíme hledat asi tak před rokem.„Ve sboru jsme začaly nacvičovat ruskou píseň od Rachmaninova. Pak jsme si řekly, že by bylo dobré ji někde zazpívat. Takže Ruské odpoledne vlastně vzniklo proto, abychom ji někde využily. Nakonec se nám ale program trochu rozrostl, vzniklo z něho celé odpoledne," usmívají se pořadatelky.
Prostějov – Prevence je základ zdraví, a proto není radno ji podceňovat, opakuji si jako mantru poučku všech lékařů, když mířím do prostějovské nemocnice. Ve čtvrtek se tam totiž sešli fundovaní odborníci na Dnu diabetu, aby lidem poradili, jak na zdravý životní styl.
Strakonice – Příznaky: žízeň, hubnutí a velká únava.
Recept nám poslasla Irena Papíková, Hradec Králové.