Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Přerovská nemocnice bude hostit den diabetu i Mikuláše

Přerov – Hodnotu hladiny cukru v krvi, krevního tlaku nebo odborné rady o zdravém způsobu stravování. Tyto užitečné informace získá každý, kdo ve středu 5. prosince od 8 do 14 hodin navštíví přednáškový sál přerovské nemocnice. Při příležitosti Světového dne diabetu nabídne nemocnice řadu zajímavých vyšetření i bezplatné konzultace. Stejný den dorazí do nemocnice i Mikuláš.

Diabetes je epidemie! Problém s cukrem má milion lidí

Pardubice – Do hotelu Zlatá štika se o víkendu 24. a 25. listopadu sjede přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika týká. Chybět na akci, která se koná po čtyřech letech, pochopitelně nebude ani předseda Svazu diabetiků ČR Vladimír Horák či místopředseda Jaroslav Novák.

Nemá někdo Ekvádor? Vyměnil bych ho za svůj Ázerbajdžán

Dobrovice - Živý ruch, stoly plné roztodivných balíčků a desítky lidí kroužící sálem s očima na stopkách.Tak vypadal v sobotu sál Dobrovických muzeí, do kterého se ze všech koutů země sjeli sběratelé hygienických balení cukru.

TÉMA: Není nad vlastní pálenku

Region - Vlastní pálenka, to není jen větší či menší zásoba alkoholu, který se může popíjet s přáteli, který se může rozdávat známým, který se může věnovat jako pozornost za poskytnuté služby. Vlastní pálenka, to je rodinné stříbro. Vlastní pálenka, to je životní postoj. Vlastní pálenka z vlastního ovoce, to je radost zahrádkáře, to je pýcha na dobrou úrodu.

Dětská epilepsie? Lékaři v Brně ji léčí pomocí diety

Brno – Lékaři z Fakultní nemocnice Brno zavádějí léčbu dětské epilepsie pomocí speciální ketogenní diety. Jídelníček je postavený na vysokém příjmu tuků, normálním příjmu bílkovin a velmi nízkém příjmu cukrů. Díky jídlu se změní vnitřní prostředí pacientova organismu, což potlačí epileptické záchvaty. Dieta je vhodná hlavně pro děti, kterým nepomáhají léky. Takových je asi 30 až 40 procent, uvedla primářka neurologické kliniky Hana Ošlejšková.

Posvícenské placky se pečou jen jednou

Kasejovice – Mouka, máslo, cukr, vejce. Vždycky, když se blíží posvícení, musí se Marie Motejzíková z Kasejovic přesvědčit, jestli má všechny tyto ingredience doma a bude se moci pustit do každoročního rituálu.

Poliklinika nabídne Den prevence. Necháte se zdarma vyšetřit?

Olomouc – Možnost nechat si bez objednání a zdarma proklepnout zdravotní kondici nabídne lidem Poliklinika Olomouc – bývalá železniční z hlavního vlakového nádraží. Ve čtvrtek zdravotníci změří zájemcům například hladinu cukru v krvi, cholesterol či nitrooční tlak. Den prevence se uskuteční od 13 do 17 hodiny.

Poliklinika nabídne Den prevence. Necháte se zdarma vyšetřit?

Olomouc – Možnost nechat si bez objednání a zdarma proklepnout zdravotní kondici nabídne lidem Poliklinika Olomouc – bývalá železniční z hlavního vlakového nádraží. Ve čtvrtek zdravotníci změří zájemcům například hladinu cukru v krvi, cholesterol či nitrooční tlak. Den prevence se uskuteční od 13 do 17 hodiny.

Domácí marmeláda je za všechny peníze

Rychnovsko - S DENÍKEM UŠETŘÍTE: Při koupi zavařených výrobků v obchodě je potřeba si dát pozor na podíl ovoce, konzervační látky, ochucovadla a barviva.

Páter Cukr: Musel jsem jít volit co nejdříve, co kdybych umřel

Velehrad – Mnozí z nás neustále kolem sebe halasí, jen aby na sebe upozornili. Na druhé straně jsou lidé, kteří žijí skromně. K těm druhým patří páter Josef Cukr, pětadevadesátiletý kněz ve výslužbě a nejstarší člen jezuitského řádu nejen na Velehradě, ale pravděpodobně i v Česku.

Na cyklisty v Hradci nic neplatí. Ani metoda cukru a biče

Hradec Králové –  Krajská metropole se často chlubí tím, že je městem cyklistů. Jsou jich tu opravdu stovky, ne-li tisíce. Jenže ouha, nic na  ně neplatí, mnohdy nezabírá ani metoda cukru a biče, tedy dárky od  strážníků i policistů nebo naopak pokuty.

Na cyklisty bohužel nic neplatí. Ani metoda cukru a biče

Hradec Králové –  Krajská metropole se často chlubí tím, že je městem cyklistů. Jsou jich tu opravdu stovky, ne-li tisíce. Jenže ouha, nic na  ně neplatí, mnohdy nezabírá ani metoda cukru a biče, tedy dárky od  strážníků i policistů nebo naopak pokuty.

Znáte kustovnici a makové mléko? Ochutnejte s námi ...

Teplice - Sladkosti bez cukru, vajec a mléka. Tak trochu kulinářská „divnost". Přesto mne to zlákalo natolik, že jsem se na kurz pečení těchto dobrot vydala. A nelituji. V teplické restauraci Zahrada jsem se od šéfkuchařky Lucie Tomáškové totiž naučila hned tři výborné dezerty, které můžu klidně podávat tchýni jako zákusek po slavnostním obědě. A vsadím se, že nic nepozná.

Cukry před mravenci zachraňovala vysavačem

Vážany nad Litavou - Balený cukr má původně sloužit jako hygienicky oddělená dávka sladidla nabízená například k čaji nebo kávě. Jenže jako u všech výrobků si i u něj začali lidé hrát s designem. A toho si všimla osmapadesátiletá Stanislava Halamková z Vážan nad Litavou, která teď má ve své sbírce kolem šesti tisíc kusů balených cukrů.

Stojanovo gymnázium otevřelo novou knihovnu kardinála Špidlíka

Velehrad – Zbrusu nový kulturní stánek, knihovnu kardinála Tomáše Špidlíka, má od pondělí 4. září Stojanovo gymnázium ve Velehradě. Ke slavnostnímu otevření došlo krátce poté, co v tamní bazilice Nanebevzetí Panny Marie skončila mše svatá k zahájení školního roku v gymnáziu, jejímž hlavním celebrantem byl P. Radim Kuchař.

Tlustí lidé mají pomalejší myšlení, tvrdí britští vědci

Londýn - Být obézní není špatné jen pro krásu postavy, ale i pro mozek. Tvrdí to alespoň vědci, kteří podle webových stránek zpravodajské stanice BBC spojili obezitu s poklesem duševního výkonu. Experti si nejsou zcela jistí, proč tomu tak je, avšak tvrdí, že to s velkou pravděpodobností souvisí s metabolickými změnami, jako jsou třeba vysoká míra cukru v krvi či zvýšená hladina cholesterolu. Právě ty jsou pro obezitu, kterou už dřív jiní experti označili za rizikový faktor pro rozvoj demence, typické.

Zavařování se vrací. Pomáhá i mikrovlnka

Slovácko - Stále víc obyvatel Slovácka věnuje svůj čas zavařování ovoce a zeleniny či výrobě vlastních marmelád, kompotů nebo čalamád. Důvod je jednoduchý. Všichni se shodují na tom, že domácí výrobky jsou kvalitnější a často i levnější než ty, které se dají koupit v obchodech.

Zavařování se vrací. Pomáhá i mikrovlnka

Slovácko - Stále víc obyvatel Slovácka věnuje svůj čas zavařování ovoce a zeleniny či výrobě vlastních marmelád, kompotů nebo čalamád. Důvod je jednoduchý. Všichni se shodují na tom, že domácí výrobky jsou kvalitnější a často i levnější než ty, které se dají koupit v obchodech.

Dačice: první kostka cukru na světě

Dačice – Když chtěla hospodyňka na počátku devatenáctého století cokoliv osladit, musela se vyzbrojit sekáčkem a notnou dávkou trpělivosti a pustit se do nerovného boje s obří lisovanou homolí cukru.

Jak navnadit ke zdravému jídlu? Nestrašit, radí odborník

Praha - Rady o zdravém stravování se podle profesora Jana Piťhy z Fóra zdravé výživy často míjejí účinkem, protože mají mentorský, někdy až výhružný tón. Varují před riziky a přitom nenabídnou vhodnou alternativu. Profesor to řekl k manuálu dietologie, který s názvem 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách vydalo Fórum zdravé výživy.

Kriminalisté rozprášili partu dealerů pervitinu z Koldomu

Litvínov - Narkomané z Litvínova na Mostecku jsou na suchu. Kriminalisté rozprášili partu čtyř dealerů, kteří pro litvínovskou drogovou scénu představovali významné dodavatele pervitinu. Centrem drogových kšeftů byl obytný kolos Koldům, který patří městu a kde se nachází 352 bytů. Narkomané do drogového doupěte chodili pro fet jako do kantýny. Dealeři v koldomských bytech či před domem prodali během několika měsíců stovky sáčků s bílým práškem.