Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Medovník

recept zaslala Veronika Kuncová, Dobříš

Kravaty

recept zaslala Lenka Lenyna Rupprechtová, Sázava

Kostka cukru slaví ve Vídni, Dačice se přidaly

Dačice, Vídeň – Až do 29. června potrvá v Hospodářském muzeu ve Vídni výstava s názvem „Jak sladký je život – 170 let výroby kostkového cukru“, která byla minulý týden slavnostně zahájená.

Velikonoční zajíček s cukrovou polevou

Pečený beránek nebo zajíček nemůže na velikonočním stole chybět. Jestli upečete jednoho, nebo druhého, záleží na vás a na tom, jakou formu seženete. Těsto vonící vanilkou a citronem totiž můžete nalít třeba i do formy na muffiny nebo bábovku.

Zvládla jsem tříhodinový maratón zumby. Hlavně díky cukru

Hustopeče – Mám ještě hodinu, než vše začne, říkám si cestou do Hustopečí. Právě totiž mířím na zumbamaratón. Tříhodinovou lekci zumby, kterou si na sobotní odpoledne připravila v hustopečské sportovní hale instruktorka Lucie Košťálová.

Potravinová banka: Žádaný je hlavně cukr

Ostrava - Jedna ze tří potravinových bank má sídlo v Ostravě. V loňském roce rozdala lidem v nouzi necelých padesát šest tun potravin. Přispět mohou firmy i jednotlivci.

Cukr? Je jako droga. A poškodí vám játra, varují vědci

San Francisko (USA) - Cukr s sebou nese tolik zdravotních rizik, že by měl být považován za kontrolovanou látku stejně jako alkohol a tabák. To je závěr, k němuž došel tým výzkumníků Kalifornské univerzity v San Francisku, napsal časopis Time. V článku nazvaném Toxická pravda o cukru, který byl zveřejněn začátkem února v časopise Nature, Robert Lustig, Laura Schmidtová a Claire Brindisová tvrdí, že je nevhodné považovat cukr jen za "prázdné kalorie".

Dobrovické Cukrovary Tereos převzaly lihovar Kojetín

Mladoboleslavsko - Největší český výrobce cukru a lihu, společnost Tereos TTD z Dobrovice na Mladoboleslavsku, dokončila akvizici Moravského lihovaru Kojetín. Informoval o tom mluvčí Tereosu Jakub Hradiský. Cenu, za kterou Tereos TTD získá 100 procent akcií kojetínského lihovaru, neuvedl.

Lihovar v Kojetíně koupili Francouzi

Kojetín – Největší výrobce cukru a lihu u nás, francouzská společnost Tereos TTD, v pondělí koupila Moravský lihovar Kojetín. Podnik získá všech sto procent akcií lihovaru v Kojetíně a ten se tak stane jeho dceřinou společností. V průběhu roku se předpokládá sloučení obou společností.

Nejlepší analgetikum je cukr, říká Jiří Havránek

Mělník – Loni se v Nemocnici v Mělníku díky novému oddělení neonatologie s jednotkou intenzivní péče mohlo narodit také čtyřiapadesát dětí s váhou do 2,5 kilogramu. Podle primáře neonatologie Jiřího Havránka nejmenší novorozenec vážil jen sedmnáct set gramů.

SLOUPEK: Platí na sprejery více cukr, nebo bič?

Praha - S tzv. graffiti jsem se ve velkém poprvé setkal v polovině osmdesátých let v tehdejším Západním Berlíně. Pokrývaly zeď dělící západní a východní část města a kromě vlastního obsahu přinášely i jisté poselství o svobodě, o pohledu na svět, o tužbách mladé generace.

Sladit se dá také přírodně

Do čaje či kávy si většina z nás automaticky nasype cukr nebo umělé sladidlo, existuje ale jedna nenápadná rostlinka, která možná tento zažitý rituál brzy změní.

V obchodech výrazněji zdražily papriky a rajčata

Praha – V obchodech v uplynulých čtyřech týdnech výrazněji zdražily papriky a rajská jablka, a to oboje o více než 16 procent. Nepatrně, o více než čtyři procenta na 23,76 Kč/kg, naopak zlevnil krystalový cukr, uvedl ČSÚ.

Za přísady do pečení se utratí ročně půl miliardy

České hospodyňky utratí za přísady do pečení ročně přes půl miliardy korun, nejvíce z toho za kypřící přísady, vanilku a vanilkový cukr a polevy. Další více než 100 milionů korun dají za různé předpřipravené směsi na pečení.

Za přísady do pečení se utratí ročně půl miliardy

Praha - České hospodyňky utratí za přísady do pečení ročně přes půl miliardy korun, nejvíce z toho za kypřící přísady, vanilku a vanilkový cukr a polevy. Další více než 100 milionů korun dají za různé předpřipravené směsi na pečení.

Dobrý med? Tak ten v supermarketu prý není

Březová nad Svitavou - Vánoční perníčky bez medu by nebyly ty pravé. Jenže med není jen na pečení a na chleba s máslem. Je pro lidský organismus důležitý a je to vlastně lék. Přesto o něm koluje několik omylů.

Otestovali jsme pražské svařáky a punče

Praha - Vánoční trhy bez svařeného vína si lze těžko představit. Jeho vůně se často line celým prostorem a přidává na krásné atmosféře. Kromě toho je i spolehlivým lékem na zahřátí, která k nákupu stánkových suvenýrů prostě patří.

Otestovali jsme pražské svařáky a punče

Praha - Vánoční trhy bez svařeného vína si lze těžko představit. Jeho vůně se často line celým prostorem a přidává na krásné atmosféře. Kromě toho je i spolehlivým lékem na zahřátí, která k nákupu stánkových suvenýrů prostě patří.

Perníčky peče podle sto padesát let staré receptury

Přerov - /FOTOGALERIE/ Přerov – Méně zdobené, ale o to vydatnější a hutnější bývaly perníčky v době dětství šestasedmdesátileté Miloslavy Smolíkové ze Staré Vsi. Ta v sobotu odpoledne zasvěcovala do tajů jejich pečení návštěvníky v prostorách občanského sdružení Cukrle U Bečvy v Přerově.

Vánoční cukroví je obestřeno řadou pověr

Vánoční cukroví a jeho pečení je jednou z obecně rozšířených vánočních tradic. Většina z vánočního cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády, různých druhů ořechů a kandovaného ovoce.

Vánoční cukroví je obestřeno řadou pověr

Náchodsko - Vánoční cukroví a jeho pečení je jednou z obecně rozšířených vánočních tradic. Většina z vánočního cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády, různých druhů ořechů a kandovaného ovoce.

Stummerův cukrovar byl dříve než Redlichův

Hodonín /HODONÍN VČERA A DNES/ - Občas někde sice padne zmínka o tom, že v Hodoníně byly dříve cukrovary dva, ale při vyslovení pojmu cukrovar si v Hodoníně stejně asi většina lidí představí bývalý cukrovar Redlichův, na jehož místě je dnes rozlehlé nákupní centrum.