Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Lihovar v Kojetíně koupili Francouzi

Kojetín – Největší výrobce cukru a lihu u nás, francouzská společnost Tereos TTD, v pondělí koupila Moravský lihovar Kojetín. Podnik získá všech sto procent akcií lihovaru v Kojetíně a ten se tak stane jeho dceřinou společností. V průběhu roku se předpokládá sloučení obou společností.

Nejlepší analgetikum je cukr, říká Jiří Havránek

Mělník – Loni se v Nemocnici v Mělníku díky novému oddělení neonatologie s jednotkou intenzivní péče mohlo narodit také čtyřiapadesát dětí s váhou do 2,5 kilogramu. Podle primáře neonatologie Jiřího Havránka nejmenší novorozenec vážil jen sedmnáct set gramů.

SLOUPEK: Platí na sprejery více cukr, nebo bič?

Praha - S tzv. graffiti jsem se ve velkém poprvé setkal v polovině osmdesátých let v tehdejším Západním Berlíně. Pokrývaly zeď dělící západní a východní část města a kromě vlastního obsahu přinášely i jisté poselství o svobodě, o pohledu na svět, o tužbách mladé generace.

Sladit se dá také přírodně

Do čaje či kávy si většina z nás automaticky nasype cukr nebo umělé sladidlo, existuje ale jedna nenápadná rostlinka, která možná tento zažitý rituál brzy změní.

V obchodech výrazněji zdražily papriky a rajčata

Praha – V obchodech v uplynulých čtyřech týdnech výrazněji zdražily papriky a rajská jablka, a to oboje o více než 16 procent. Nepatrně, o více než čtyři procenta na 23,76 Kč/kg, naopak zlevnil krystalový cukr, uvedl ČSÚ.

Za přísady do pečení se utratí ročně půl miliardy

České hospodyňky utratí za přísady do pečení ročně přes půl miliardy korun, nejvíce z toho za kypřící přísady, vanilku a vanilkový cukr a polevy. Další více než 100 milionů korun dají za různé předpřipravené směsi na pečení.

Za přísady do pečení se utratí ročně půl miliardy

Praha - České hospodyňky utratí za přísady do pečení ročně přes půl miliardy korun, nejvíce z toho za kypřící přísady, vanilku a vanilkový cukr a polevy. Další více než 100 milionů korun dají za různé předpřipravené směsi na pečení.

Dobrý med? Tak ten v supermarketu prý není

Březová nad Svitavou - Vánoční perníčky bez medu by nebyly ty pravé. Jenže med není jen na pečení a na chleba s máslem. Je pro lidský organismus důležitý a je to vlastně lék. Přesto o něm koluje několik omylů.

Otestovali jsme pražské svařáky a punče

Praha - Vánoční trhy bez svařeného vína si lze těžko představit. Jeho vůně se často line celým prostorem a přidává na krásné atmosféře. Kromě toho je i spolehlivým lékem na zahřátí, která k nákupu stánkových suvenýrů prostě patří.

Otestovali jsme pražské svařáky a punče

Praha - Vánoční trhy bez svařeného vína si lze těžko představit. Jeho vůně se často line celým prostorem a přidává na krásné atmosféře. Kromě toho je i spolehlivým lékem na zahřátí, která k nákupu stánkových suvenýrů prostě patří.

Perníčky peče podle sto padesát let staré receptury

Přerov - /FOTOGALERIE/ Přerov – Méně zdobené, ale o to vydatnější a hutnější bývaly perníčky v době dětství šestasedmdesátileté Miloslavy Smolíkové ze Staré Vsi. Ta v sobotu odpoledne zasvěcovala do tajů jejich pečení návštěvníky v prostorách občanského sdružení Cukrle U Bečvy v Přerově.

Vánoční cukroví je obestřeno řadou pověr

Vánoční cukroví a jeho pečení je jednou z obecně rozšířených vánočních tradic. Většina z vánočního cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády, různých druhů ořechů a kandovaného ovoce.

Vánoční cukroví je obestřeno řadou pověr

Náchodsko - Vánoční cukroví a jeho pečení je jednou z obecně rozšířených vánočních tradic. Většina z vánočního cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády, různých druhů ořechů a kandovaného ovoce.

Stummerův cukrovar byl dříve než Redlichův

Hodonín /HODONÍN VČERA A DNES/ - Občas někde sice padne zmínka o tom, že v Hodoníně byly dříve cukrovary dva, ale při vyslovení pojmu cukrovar si v Hodoníně stejně asi většina lidí představí bývalý cukrovar Redlichův, na jehož místě je dnes rozlehlé nákupní centrum.

Výnosy cukrovky jsou letos historicky největší

Opava – Provoz opavského cukrovaru je pro Opavu prestižní záležitostí. Závod patří mezi pouhých sedm v republice, které dosud nezanikly. Od zahájení letošní kampaně v něm 120 stálých zaměstnanců a 65 brigádníků ve třísměnném provozu vyrobilo už přes 40 tisíc tun cukru.

Tlak si nechal změřit i primátor. PODÍVEJTE SE

Přerov /FOTOGALERIE/ – Obrovský zájem ze strany veřejnosti provázel bezplatné vyšetření na zjištění hladiny cukru a krevního tlaku, které v pondělí u příležitosti Světového dne diabetu nabízela přerovská nemocnice. Přednáškový sál zaplnili zejména starší lidé a akci svou účastí podpořili i zástupci vedení města.

Cukrovka: O nemoci neví každý pátý pacient

ČR /GRAFIKA, ROZHOVOR/ - Epidemie 21. století. Tak se dnes přezdívá cukrovce, která jen loni zabila na světě čtyři miliony lidí. Každých osm vteřin jí přitom onemocní další dva lidé. Většina pacientů trpí diabetem II. typu, jehož propuknutí urychluje špatná životospráva, upozorňuje světový den cukrovky.

I z obyčejného perníku lze udělat umělecké dílo

Fryšták /FOTOGALERIE/ – Vůně medu a perníčků se linula jídelnou v základní škole ve Fryštáku. Tam se totiž o víkendu mohli lidé naučit, jak co nejlépe upéct a pak i nazdobit vánoční perníčky. Na vlastní oči se někteří přesvědčili, že i například obyčejného perníkového srdce lze udělat doslova umělecké dílo.

Světový den diabetu nabídne vyšetření zdarma

Přerov – Nechat si zdarma změřit hladinu cukru v krvi, tlak a srdeční puls, můžou zájemci, kteří zamíří v pondělí 14. listopadu do přednáškového sálu přerovské nemocnice. U příležitosti Světového dne diabetu čekají pacienty, kteří trpí cukrovkou nebo mají na tuto nemoc podezření, rady odborníků o zdravém způsobu života a stravování. Preventivní akci pořádá nemocnice ve spolupráci s městem a místním Svazem diabetiků.

Víkend potěší milovníky hudby

Brno - Získat do sbírky nové známky, gramodesky i mince, naučit se bulharské tance nebo si nechat zdarma změřit hladinu cukru v krvi. To vše nabízí pořadatelé víkendových akcí.

SOUTĚŽ: Vyhrajte poukaz na královský košt vín

Zlín - /SOUTĚŽ/Zlínský deník pro Vás připravil další soutěž. Tentokrát hrajeme o 5 poukazů v hodnotě 500 Kč na košt vín v Zámku Napajedla. Akce se koná již tento čtvrtek od 18 do 23 hodin.

Nové kongresové centrum za 28 milionů otevřeno

Staré Město /FOTOGALRIe/ Nové kongresové centrum, rozdělené do sedmi samostatných celků, které pojme 350 návštěvníků, včera slavnostně otevřeli v areálu společnosti Kovosteel ve Starém Městě. Vzniklo za jedenáct měsíců omlazením bývalého skladu cukru, který sloužil do roku 1998.

Medu je víc než loni. Cena zůstane

Hodonínsko – Na loňský mizerný rok mohou včelaři už zapomenout. Letos totiž mají medu víc a je kvalitnější. Cena se bude opět pohybovat mezi sto dvaceti a sto padesáti korunami.

Na Běláku bouřil pravý burčák a chutnal všem

Bělecký mlýn /FOTO/ – Ideální poměr vinných kvasinek a cukru. To je tajemství lahodné tekutiny, tuze oblíbené na Moravě a v nejbližším okolí, zvané burčák. Dozvědět se něco o tomto nápoji a ochutnat pravý burčák mohli o víkendu návštěvníci Běleckého Mlýna, kde se konal Burčák fest.