Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

FOTO: Cukrové tintilimintili zavonělo parkem

Kutná Hora - Hola, hola, škola volá. Pod tímto názvem se skrývá, jak jinak než loučení s prázdninami, které se konalo ve středu odpoledne v parku U Tří pávů v Kutné Hoře.

Král vín: první double v historii

Mikulov /FOTOGALERIE/ - Poprvé nevyhrálo sladké víno. A poprvé získalo oba nejcennější tituly, tedy šampion i nejlepší kolekce, jedno vinařství.

Píše kroniku na počítači. Je mu 94 let

Velehrad – Za masivními dubovými dveřmi v prvním patře Stojanova gymnázia Velehrad jsou ukryty poklady v podobě knih. Střeží, třídí, eviduje a do nových regálů je ukládá jeden z nejstarších českomoravských církevních knihovníků, kronikářů a archivářů, čtyřiadevadesátiletý jezuita P. Josef Cukr.

Nezanášejte pročištěný organismus

S orgány se čistí i mozek. Do krve, která koluje v organismu, se transportují toxiny, které se přes ledviny, játra a lymfatický systém odvádějí z organismu pryč. Důležité orgány musejí fungovat, regenerovat se, takže vše, co nás ohrožuje na životě, se ukládá tam, kde to překáží co nejméně.

Kvas klidně míchejte, radí palírník. Jen pozor na cukr

Žešov – V žešovské palírně pod kotly ráno nehořelo. Pracovníci Českého metrologického institutu a Celní správy prohlíželi měřidla, přes něž protéká slivovice. „Každé tři roky je musí překontrolovat,“ vysvětlil majitel pálenice Jan Kleiner, zatímco muž u nerezového válce stáčel pálenku do zvláštně tvarovaných demižonů s nálevkovitým hrdlem.

Inzulinem se léčí už 90 let, a medicína zaznamenala velký pokrok

Léčba diabetiků inzulinem velmi pokročila za 90 let od prvního izolování hormonu, který upravuje hladinu cukru v krvi. Moderní přípravky mají účinek velmi blízký inzulinu, který si tělo tvoří ve slinivce. Jsou čisté, v těle nevznikají žádné protilátky. Změnila se i forma podání a pacienti si díky průběžnému měření hodnot mohou léčbu dávkovat sami, řekla ČTK profesorka Terezie Pelikánová z centra diabetologie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny.

Zidani vyhráli turnaj na Sokolce

Opava /FOTOGALERIE/ – Třetí ročník fotbalového turnaje v minikopané na opavské Sokolce vyhráli Zidani. Oproti přihlášeným deseti týmům jich nakonec do bojů zasáhlo devět, ale kvalita celého turnaje tím rozhodně neutrpěla.

Češi milují omáčky a dipy. Připravte si vlastní domácí speciality

Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.

Rulandské šedé je milučké svým ocáskem cukru

Kudlovice /ROZHOVOR/ – Kdo jiný by mohl v areálu Kudlovického vinného žlebu mistrně skloubit slovem tradiční akci s názvem Otvírání sklepů, než vinař, zpěvák a konferenciér, devětašedesátiletý František Maňásek z Babic.

Vedle kyselin vyráběla Lachema oblíbený vitacit

Kaznějov – Jeden z nejstarších chemických podniků a zároveň jeden z největších světových producentů kyseliny sírové a citronové stával v západočeském Kaznějově. Areál stále existuje a dodnes v něm sídlí nástupnická firma, avšak bývalá Lachema je už minulostí.

Kostka cukru zachránila muži život

Zlín – Doslova za minutu dvanáct se podařilo zlínským policistům najít těžce nemocného muže a zachránit mu tak život. Jeho totiž postrádala třiašedesátiletá manželka, která se s prosbou o pomoc obrátila na policii.

Na náměstí změří studenti lidem tlak či cukr

Kroměříž – Zdraví je hoden ten, kdo se o ně stará den co den. Tímto heslem se bude řídit jubilejní desátý ročník Mezinárodního dne ošetřovatelství. Koná se ve čtvrtek dopoledne na kroměřížském Velkém náměstí.

Velikonoční koleda: Co s vejci po svátcích?

Východní Čechy - Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Trutnovsko, Pojizeří - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Východní Čechy - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Hodujte s Deníkem a vyhrajte!

Liberecký kraj - Uvařte velikonoční jídlo podle našich staročeských receptů a získejte vstupenky na Valdštejnské slavnosti.

Lékaři vás vyšetří i bez objednání

Plzeň – Nechat si zdarma a bez objednání zkontrolovat svá mateřská znaménka nebo hladinu cukru v krvi mohou zájemci již zítra v bývalé železniční plzeňské poliklinice, která je členem skupiny AGEL.

Dobrý den, Valašsko

Přestala jsem sladit čaj a kávu. Připravuji se tak na časy, kdy bude cukr tak drahý, že si jej nebudu moci dovolit.

Velikonoční koleda: Co s vejci po svátcích?

Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Necouvl jsem před kriminálem ani lopatou, tvrdí kněz

Velehrad – Mezi námi je opravdu málo lidí, kteří ve svých čtyřiadevadesáti letech neztratili optimismu, elán, s úsměvem bilancují svůj dosavadní nelehký život a ještě ke všemu si dokáží dělat plány do budoucna.

Co bude vařit o víkendu Zuzana Urbanková

Bruntál -Co bude vařit o víkendu, nám prozradilaZuzana Urbanková, ředitelka bruntálské Obchodní akademie a Střední zemědělské školy, obyvatelka Starého Města.

Cukr nebo mléko navíc? Iluze

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA/ - Cukr navíc a mléko navíc. Dvě tlačítka nápojových automatů, která mne už léta nepřestávají fascinovat. Proč? Snad ještě nikde jsem je nenašel funkční.

Valašské recepise stařenky Sáry: Jarynův Rajcovní puding

Valašsko - Cérečky moje, dnešní recept není žádná prdel, ide o dosti vážnu věc a taky nakup jako prase k temu bude zapotřebí.Všecko si musím obstarať sam, lebo stařenka je na hovno s nohama a moja susedka by mi zase vrazila po čuni, že furt otravuju, a ma pravdu.

Je libo štiku s hořčicí nebo omeletu s chřestem?

Praha /JAK CHUTNÁ PRAHA/ - Už jen do konce března může veřejnost zasílat své recepty do kulinářské soutěže Jak chutná Praha a zapojit se tak do hry o atraktivní zájezdy do Itálie nebo Paříže, či kurzy vaření v Pražském kulinářském institutu.

Co bude vařit o víkendu Marie Babničová

Bruntál - V naší nové rubrice Co budete vařit o víkendu, se nám jako první svěřilaMarie Babničová, z úseku poradenství Úřadu práce v Bruntále, a odtajnila nám recept na pochoutku, kterou se chystá vařit.

Hodonínské cukrovary byly původně dva

Hodonín /HODONÍN VČERA A DNES/ - Množné číslo v nadpisu se možná někomu bude zdát chybou, ale je to správně. V Hodoníně dříve byly opravdu cukrovary dva.