
Ochutnejte první letošní kutnohorský burčák
Kutná Hora – První letošní burčák z kutnohorských vinic spatřil světlo světa. Vyprodukovalo ho rodinné Kutnohorské vinařství Žáček.
Kutná Hora – První letošní burčák z kutnohorských vinic spatřil světlo světa. Vyprodukovalo ho rodinné Kutnohorské vinařství Žáček.
Kutná Hora - Hola, hola, škola volá. Pod tímto názvem se skrývá, jak jinak než loučení s prázdninami, které se konalo ve středu odpoledne v parku U Tří pávů v Kutné Hoře.
České Budějovice /ROZHOVOR/ -O knize, která čtenáře provedenetušenými místy kolem krajského města.
Kvasiny - Kulturní komise v obci Kvasiny každý měsíc pořádá soutěž o nejsladší cukrářku z Kvasin a okolí.
Mikulov /FOTOGALERIE/ - Poprvé nevyhrálo sladké víno. A poprvé získalo oba nejcennější tituly, tedy šampion i nejlepší kolekce, jedno vinařství.
Velehrad – Za masivními dubovými dveřmi v prvním patře Stojanova gymnázia Velehrad jsou ukryty poklady v podobě knih. Střeží, třídí, eviduje a do nových regálů je ukládá jeden z nejstarších českomoravských církevních knihovníků, kronikářů a archivářů, čtyřiadevadesátiletý jezuita P. Josef Cukr.
S orgány se čistí i mozek. Do krve, která koluje v organismu, se transportují toxiny, které se přes ledviny, játra a lymfatický systém odvádějí z organismu pryč. Důležité orgány musejí fungovat, regenerovat se, takže vše, co nás ohrožuje na životě, se ukládá tam, kde to překáží co nejméně.
Žešov – V žešovské palírně pod kotly ráno nehořelo. Pracovníci Českého metrologického institutu a Celní správy prohlíželi měřidla, přes něž protéká slivovice. „Každé tři roky je musí překontrolovat,“ vysvětlil majitel pálenice Jan Kleiner, zatímco muž u nerezového válce stáčel pálenku do zvláštně tvarovaných demižonů s nálevkovitým hrdlem.
Prostějovsko – Zavařování se letos hospodyňkám zřejmě prodraží. Cena cukru v obchodech totiž v posledních týdnech výrazně roste.
Léčba diabetiků inzulinem velmi pokročila za 90 let od prvního izolování hormonu, který upravuje hladinu cukru v krvi. Moderní přípravky mají účinek velmi blízký inzulinu, který si tělo tvoří ve slinivce. Jsou čisté, v těle nevznikají žádné protilátky. Změnila se i forma podání a pacienti si díky průběžnému měření hodnot mohou léčbu dávkovat sami, řekla ČTK profesorka Terezie Pelikánová z centra diabetologie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny.
Opava /FOTOGALERIE/ – Třetí ročník fotbalového turnaje v minikopané na opavské Sokolce vyhráli Zidani. Oproti přihlášeným deseti týmům jich nakonec do bojů zasáhlo devět, ale kvalita celého turnaje tím rozhodně neutrpěla.
Podyjí - Bonbóny z fialek, listy jitrocele v těstíčku nebo salát z řeřišnice. Příroda Podyjí nabízí desítky nezvyklých chuťových experimentů.
Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.
Kudlovice /ROZHOVOR/ – Kdo jiný by mohl v areálu Kudlovického vinného žlebu mistrně skloubit slovem tradiční akci s názvem Otvírání sklepů, než vinař, zpěvák a konferenciér, devětašedesátiletý František Maňásek z Babic.
Žatec - Unikátní expozice nabízí pohled do historie cukrovarnictví i na sladký produkt.
Prostějovsko – Pochutnání si na vaječném likéru, režné, nebo třeba i nákup chleba se ještě do žní zřejmě prodraží. Ceny obilí totiž od minulé sklizně strmě vzrostly.
Strakonice – Nyní osmdesátiletý Oldřich Novák ze Strakonic se dověděl o tom, že má diabetes, při běžné preventivní prohlídce u obvodního lékaře.
Kaznějov – Jeden z nejstarších chemických podniků a zároveň jeden z největších světových producentů kyseliny sírové a citronové stával v západočeském Kaznějově. Areál stále existuje a dodnes v něm sídlí nástupnická firma, avšak bývalá Lachema je už minulostí.
Dobrovice -Cukrovar tento rok slaví své 180. výročí.
Zlín – Doslova za minutu dvanáct se podařilo zlínským policistům najít těžce nemocného muže a zachránit mu tak život. Jeho totiž postrádala třiašedesátiletá manželka, která se s prosbou o pomoc obrátila na policii.
Okres Louny - Na jaké kulturní a společenské akce můžete v regionu vyrazit.
Kroměříž – Zdraví je hoden ten, kdo se o ně stará den co den. Tímto heslem se bude řídit jubilejní desátý ročník Mezinárodního dne ošetřovatelství. Koná se ve čtvrtek dopoledne na kroměřížském Velkém náměstí.
Žatec - Poznejte historii vyrábění cukru a prohlédněte si nevšední sbírky.
Táborsko –Včelaři chtějí rozšířit členskou základnu. Jejich prezentace na internetu už sklízí ovoce
Mladoboleslavsko - Cukrovary a lihovary TTD nesou nově název Tereos TTD. Změní se i logo.
Dobrovice - Cukrovary a lihovary TTD nesou nově název Tereos TTD.
Východní Čechy - Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.
Východní Čechy - Přinášíme vám recepty na velikonoční cukroví.
Trutnovsko, Pojizeří - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Východní Čechy - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Chrudimsko - Tři sladké tipy na velikonoční stůl.
Liberecký kraj - Uvařte velikonoční jídlo podle našich staročeských receptů a získejte vstupenky na Valdštejnské slavnosti.
Plzeň – Nechat si zdarma a bez objednání zkontrolovat svá mateřská znaménka nebo hladinu cukru v krvi mohou zájemci již zítra v bývalé železniční plzeňské poliklinice, která je členem skupiny AGEL.
Přestala jsem sladit čaj a kávu. Připravuji se tak na časy, kdy bude cukr tak drahý, že si jej nebudu moci dovolit.
Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.
Přinášíme vám recepty na velikonoční cukroví.
Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Velehrad – Mezi námi je opravdu málo lidí, kteří ve svých čtyřiadevadesáti letech neztratili optimismu, elán, s úsměvem bilancují svůj dosavadní nelehký život a ještě ke všemu si dokáží dělat plány do budoucna.
Praha - Na dvanáctém místě z 21 finálových receptů se umístil smažený chřest Radky Drašnarové.
Bruntál -Co bude vařit o víkendu, nám prozradilaZuzana Urbanková, ředitelka bruntálské Obchodní akademie a Střední zemědělské školy, obyvatelka Starého Města.
Dačice – Když se v létě 1841 zranila při sekání cukrové homole, najisto netušila, že se tím zaslouží o důležitý vynález.
Praha /ANKETA, FOTOGALERIE/ - Soutěž Jak chutná Praha zamířila do finále. Porota vybrala dvacet nejlepších receptů, například reveňový koláč nebo šneky po pražsku.
Dačice /FOTOGALERIE/ -Muzeumotevřelo nově upravenou sladkou expozici, obohacenou o desítky darů.
Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA/ - Cukr navíc a mléko navíc. Dvě tlačítka nápojových automatů, která mne už léta nepřestávají fascinovat. Proč? Snad ještě nikde jsem je nenašel funkční.
Mé cestovatelské kroky tentokrát vedly do dvou měst na pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje. Dopoledne patřilo betlémářské Třešti, odpoledne cukrovým Dačicím.
Valašsko - Cérečky moje, dnešní recept není žádná prdel, ide o dosti vážnu věc a taky nakup jako prase k temu bude zapotřebí.Všecko si musím obstarať sam, lebo stařenka je na hovno s nohama a moja susedka by mi zase vrazila po čuni, že furt otravuju, a ma pravdu.
Praha /JAK CHUTNÁ PRAHA/ - Už jen do konce března může veřejnost zasílat své recepty do kulinářské soutěže Jak chutná Praha a zapojit se tak do hry o atraktivní zájezdy do Itálie nebo Paříže, či kurzy vaření v Pražském kulinářském institutu.
Bruntál - V naší nové rubrice Co budete vařit o víkendu, se nám jako první svěřilaMarie Babničová, z úseku poradenství Úřadu práce v Bruntále, a odtajnila nám recept na pochoutku, kterou se chystá vařit.
Dobrovice - Co zajímavého z města cukru?
Hodonín /HODONÍN VČERA A DNES/ - Množné číslo v nadpisu se možná někomu bude zdát chybou, ale je to správně. V Hodoníně dříve byly opravdu cukrovary dva.