
Výstava první kostky cukru bude rozšířená
Dačice – Výstava první kostky cukru na světě v dačickém muzeu bude v jiných prostorách a nově rozšířená.
Dačice – Výstava první kostky cukru na světě v dačickém muzeu bude v jiných prostorách a nově rozšířená.
Olomouc - Čerstvý laureát Ceny Olomouckého kraje vzpomíná, jak v šestnácti dával v Olomouci tramvajím cukr, věští úspěch mladíkům v Sigmě i hovoří na téma společné česko-slovenské soutěže.
Diabetiků žije v České republice na tři čtvrtě milionu, a pořád jich přibývá. Brzy se bude s cukrovkou potýkat každý desátý Čech. Důvodů této novodobé epidemie je celá řada, jeden z hlavních je, že se prostě máme příliš dobře. Náš organismu není připraven na to, že jídlo v té nejlákavější podobě je dostupné v podstatně kdykoliv – tukové polštáře jsou pak logický důsledek tohoto blahobytu.
Malenice – Parta malenických sběratelů uspořádala už podesáté výstavu, tentokráttematicky zaměřenou nasběratelské kuriozity.
Praha – Výroba některých menších tuzemských likérek loni klesla až o třetinu.Uvedlo to v pondělí Sdružení výrobců lihovin (SVL) sdružující tři desítky menších producentů.
Dalešice /ROZHOVOR/ – Vkus lidí se v různých epochách proměňuje i v jídle. To, co mlsaly naše prababičky počátkem 20. století za císaře pána a v době první republiky, dnes už příliš neznáme. Vinu určitě nese válka i éra socialistického normovaného stravování.
Olomoucký kraj – Pět zdí domů se v kraji zřítilo během tohoto týden. Většinu z nich si majitelé postavili z nepálených cihel, takzvaných vepřovic. Co pád zdiva způsobilo? Počasí, materiál nebo nedostatečná údržba? Dá se zřícení předcházet, případně jak? Odpovídá soudní znalec v oboru statiky budov Jaromír Vrba.
Uničov – Skládačka z cukříků, jako propagační materiál města? Právě takový teď nově mají v Uničově na Olomoucku. Přední strana čtyřdílné skládačky balených cukrů představuje výjev ze setkání rakouského císaře Josefa II. s pruským králem Friedrichem II. v Uničově z roku 1770.
Borotice - Už dnes si lidé budou ťukat skleničkami sektu k oslavě roku 2011. Vinaři z Lechovic ten svůj ukládají na dno přehrady i do moří
Strakonicko – Máte chuť připravit si vánoční tabuli trochu jinak? Tady je trochu inspirace.
Sasko - Chléb svého času měl tvar pecnu nebo nebo štrycle. Štrycle byla šiška a má základ v německém Striezel, označujícím šišku. V Drážďanech však má posvátný význam a označuje vánoční skvost, štolu. V roce 1994 vznikl Spolek na ochranu štoly, má 140 členů a mimo ně nesmí nikdo štolu péci za účelem prodeje.
Olešná /FOTO/ - Zdenu Červenkovou znám už pěknou řádku let, vím o ní, že je dobrá kuchařka. Je tak trochu ze „staré školy“. Vždy se snažila, aby rodina měla navařeno a napečeno, tak, jak to má být.
Rychnov nad Kněžnou – Chcete změnit svůj životní styl, udělat něco pro svoji kondici a zdraví?
Bezděkov /ROZHOVOR/ – Nýrská rodačka Petra Žižková, která teď žije v Praze, dokáže proměnit obyčejný perník v umělecké dílo. O víkendu její šikovnost obdivovali návštěvníci výstavy v Bezděkově, jimž ukazovala, jak se dá obyčejný hnědý perníček proměnit například v krásného bílého sněhuláčka.
Bezděkov – Rozhovor s perníkářkou Petrou Žižkovou
Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda chutnají všem. Naše prababičky ale uměly dělat dobroty z včelího medu nebo ze zázvoru.
Nymbursko /FOTO/ -Nymburský deník kontaktoval několik cukráren a pekárnu na Nymbursku a pátral, zda chystají vánoční cukroví. Zeptali jsme se v cukrárnách a pekárně v Poděbradech, Nymburce a Kostomlatech nad Labem. Kdo doma nepečete, nemusíte míst strach.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Je začátek adventu, nejvyšší čas na pečení tradičních vánočních perníčků. V mnoha rodinách se recepty předávají z generace na generaci.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE, VIDEO, AKTUALIZOVÁNO/ – Perníkový řez, griláž a kakaové kokosové kuličky. To je trojice nejchutnějšího vánočního cukroví, které napekli čtenáři Slováckého deníku. Letos poprvé totiž dostali šanci zúčastnit se soutěže nazvané Pečte sDeníkem.
Prostějov – Tři stovky zájemců si nechaly zdarma změřit cukr v krvi a krevní tlak v prostějovské nemocnici.
Praha - V uplynulých dvou týdnech v tuzemských obchodech nejvíce podražila pšeničná hladká mouka. Více lidé zaplatili také za brambory a cukr krystal. Naopak levněji mohli nakoupit pomeranče, papriky nebo kuchaná kuřata. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.
Slovácko - V našem seriálu pokračujeme v mistrovské sérii. Po minulém týdnu, kdy jsme vařili s nejlepšími školními kuchařkami v Česku, máme opět možnost proniknout do tajemství kuchyně na mistrovské úrovni.
Dolní Bousov /AKTUALIZOVÁNO/ - Dopravní komplikace čekají na řidiče na silnici 1/16 u Dolního Bousova.
Břeclav /FOTOGALERIE/ – Nechat si změřit hladinu cukru v krvi nebo změřit tlak mohli lidé v sobotu od desáté hodiny dopolední v břeclavském Shopping centru. V parku u nádraží se totiž konal už sedmý ročník akce s názvem Pochod proti diabetu.
Jičín – Diabetes melitus, česky cukrovka, je závažné metabolické onemocnění, pro které je typická zvýšená hladina krevního cukru.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Dnešní recept nám daly k dispozici mistryně republiky ve vaření pro školní děti. Ano, je tomu tak, i školní kuchyně už mají svoje soutěže a je to dobře.
Ústí nad Labem – Od nájemníků chce vyšší nájemné, za dohodu slibuje výměnu oken, jinak vyhrožuje soudem.
Ústí nad Labem – Od nájemníků chce vyšší nájemné, za dohodu slibuje výměnu oken, jinak vyhrožuje soudem.
Prostějovsko – Cena cukru na světových burzách vystoupala nejvýše za posledních devětadvacet let. Domácí spotřebitelé se však zatím zdražení bát nemusí, českých výrobců se ještě nárůst nedotkne.
Slatiňany – Územní organizace Svazu diabetiků Slatiňany spolu s VZP Pardubického kraje, organizací Sokola ve Slatiňanech a pod záštitou města pořádají v sobotu ve slatiňanské sokolovně Den zdraví.
Šumperk – Velký zájem veřejnosti provázel tradiční akci s názvem Bojíte se cukrovky? Nechejte si změřit hladinu cukru v krvi, kterou uspořádala v Domě kultury v Šumperku Územní organizace Svazu diabetiků při Šumperské nemocnici.
Londýn - Cena surového cukru vystoupila nejvýše za posledních 30 let. Na burze v Londýně se dostala až na 30,55 centu za libru (asi 11,90 Kč/kg), než se nepatrně snížila a pohybovala se pod 30,50 USc. Proti pondělní hodnotám to byl nárůst o více než tři procenta. Uvedla to dnes agentura Reuters.
Vrbátky – Více než šedesáti brigádníkům dala letos práci řepná kampaň v Cukrovaru ve Vrbátkách.
Šumperk - Hodnotu hladiny cukru v krvi, krevního tlaku či odborné rady o zdravém způsobu stravování – tyto a další užitečné informace získá zcela zdarma každý, kdo ve středu 3. listopadu od 10 do 17 hodin navštíví Dům kultury v Šumperku.
Horní Moštěnice – Od roku 1854 má stále stejné složení Hanácká kyselka, která se na povrch dostává z hloubky až 250 metrů. V obchodech si ji ale lidé mohou koupit s patnácti různými příchutěmi. Za tu nejnovější, Bio Hruška, získala společnost Hanácká kyselka z Horní Moštěnice ocenění Potravinářský výrobek Olomouckého kraje.
Velehrad /FOTOGALERIE/ - Před zahájením voleb do obecních zastupitelstev museli předsedové a místopředsedové volebních komisí zapečetit urny a pečeť ověřit podpisem.
Olomouc – Nechat si zkontrolovat mateřské znamínko, ale také hladinu cukru a cholesterolu v krvi mohou zájemci ve středu 13. října od 13. do 17. hodiny v Poliklinice Olomouc u hlavního nádraží (dříve železniční poliklinika, pozn. red. ).
Plzeň – V České republice žije zhruba 800 tisíc lidí s cukrovkou. A jejich počet stále stoupá.
Plzeň – Naprosto unikátní český registr pacientů s cukrovkou, kteří jsou léčeni pomocí inzulinové pumpy, obdivuje celá řada vyspělých zemí.
Nezabudice - Pět hvězdiček nejen za excelentní zvěřinovou svíčkovou by si bez mrknutí oka jistě zasloužila amatérská kuchařka Marie Konopásková z Nezabudic.
Jablka, švestky, hrušky a další ovoce, pod kterým se teď, na podzim, sklánějí větve stromů, přímo vybízejí k dalšímu zpracování. Co takhle malou sladkou tečku?
Houbaření je nádherný koníček. Zvlášť letos, když se tolik urodilo. Houby se v tomto období nesbírají, ale sekají kosou. Co ale s nimi dál? Přinášíme vám několik zajímavých receptů.
Bohatá úroda je snem každého zahradníka. Stromy obalené jablky, hruškami, švestkami nebo broskvemi jsou jeho chloubou. Zprvu si každý rád utrhne ovoce přímo ze stromu, čeho je ale moc, toho je příliš. Všechno se časem přejí. Pak přichází nerudovská otázka: kam s tím? No přece do sklenic a do spíže.
Uherské Hradiště - Cukernatost hroznů ve vinohradě na přelomu září a října nižší než sedmnáct stupňů je opravdu známkou toho, že s počasím to letos bylo hodně podivné.
Slovácko – Jako katastrofální hodnotí už nyní svůj hospodářský rok 2010 vinaři na Slovácku. Nadměrné množství dešťových srážek, studené klima a dlouhodobý nedostatek slunečního svitu jsou podle nich příčinou toho, že úroda hroznů bude letos podprůměrná a jejich cukernatost mimořádně nízká.
Židovice /FOTOGALERIE/ -Zatímco letošní úroda ovoce nebyla valná, obsah cukru v něm je podle majitele palírny v Židovicích Josefa Bajera velký.
Ledenice – Kříže a kapličky v Ledenicích a okolí postupně dostávají nový kabát. Kříže podél cest a na dalších místech už by dokonce všechny opravy měly mít za sebou.
Liberec - Řezat, řezat, řezat, anebo se raději se svým zlobivým potomkem dohodnout? Odpověď hledá knížka Sabine Bohlmannové Lžička plná cukru. Vratislavická knihovna dnes pořádá besedu s překladatelkou této knihy.