Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Pro cukrovkáře má každé kilo dole cenu zlata

Diabetiků žije v České republice na tři čtvrtě milionu, a pořád jich přibývá. Brzy se bude s cukrovkou potýkat každý desátý Čech. Důvodů této novodobé epidemie je celá řada, jeden z hlavních je, že se prostě máme příliš dobře. Náš organismu není připraven na to, že jídlo v té nejlákavější podobě je dostupné v podstatně kdykoliv – tukové polštáře jsou pak logický důsledek tohoto blahobytu.

Likérky: Ceny rumu, vodky i zelené se zvýší

Praha – Výroba některých menších tuzemských likérek loni klesla až o třetinu.Uvedlo to v pondělí Sdružení výrobců lihovin (SVL) sdružující tři desítky menších producentů.

Staré recepty? Všechno se rozplývá na jazyku

Dalešice /ROZHOVOR/ – Vkus lidí se v různých epochách proměňuje i v jídle. To, co mlsaly naše prababičky počátkem 20. století za císaře pána a v době první republiky, dnes už příliš neznáme. Vinu určitě nese válka i éra socialistického normovaného stravování.

Znalec o pádech zdí: Nepálená cihla je jako kostka cukru v čaji

Olomoucký kraj – Pět zdí domů se v kraji zřítilo během tohoto týden. Většinu z nich si majitelé postavili z nepálených cihel, takzvaných vepřovic. Co pád zdiva způsobilo? Počasí, materiál nebo nedostatečná údržba? Dá se zřícení předcházet, případně jak? Odpovídá soudní znalec v oboru statiky budov Jaromír Vrba.

Uničov propagují puzzle z cukříků, je to rarita

Uničov – Skládačka z cukříků, jako propagační materiál města? Právě takový teď nově mají v Uničově na Olomoucku. Přední strana čtyřdílné skládačky balených cukrů představuje výjev ze setkání rakouského císaře Josefa II. s pruským králem Friedrichem II. v Uničově z roku 1770.

Bohatá historie proslulých drážďanských trhů a štoly

Sasko - Chléb svého času měl tvar pecnu nebo nebo štrycle. Štrycle byla šiška a má základ v německém Striezel, označujícím šišku. V Drážďanech však má posvátný význam a označuje vánoční skvost, štolu. V roce 1994 vznikl Spolek na ochranu štoly, má 140 členů a mimo ně nesmí nikdo štolu péci za účelem prodeje.

Perníkářka: Nejdůležitější je poleva

Bezděkov /ROZHOVOR/ – Nýrská rodačka Petra Žižková, která teď žije v Praze, dokáže proměnit obyčejný perník v umělecké dílo. O víkendu její šikovnost obdivovali návštěvníci výstavy v Bezděkově, jimž ukazovala, jak se dá obyčejný hnědý perníček proměnit například v krásného bílého sněhuláčka.

Tradiční i netradiční štědrovečerní vaření

Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.

Tradiční vánoční výzdoba

Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.

Na Nymbursku koupíte domácí cukroví, i vosí hnízda

Nymbursko /FOTO/ -Nymburský deník kontaktoval několik cukráren a pekárnu na Nymbursku a pátral, zda chystají vánoční cukroví. Zeptali jsme se v cukrárnách a pekárně v Poděbradech, Nymburce a Kostomlatech nad Labem. Kdo doma nepečete, nemusíte míst strach.

Pekli jste s Deníkem? Podívejte se na vítězky

Uherské Hradiště /FOTOGALERIE, VIDEO, AKTUALIZOVÁNO/ – Perníkový řez, griláž a kakaové kokosové kuličky. To je trojice nejchutnějšího vánočního cukroví, které napekli čtenáři Slováckého deníku. Letos poprvé totiž dostali šanci zúčastnit se soutěže nazvané Pečte sDeníkem.

V minulých týdnech zdražila mouka, zlevnily pomeranče

Praha - V uplynulých dvou týdnech v tuzemských obchodech nejvíce podražila pšeničná hladká mouka. Více lidé zaplatili také za brambory a cukr krystal. Naopak levněji mohli nakoupit pomeranče, papriky nebo kuchaná kuřata. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Seriál Deníku Z moravské kuchyně: Frgál

Slovácko - V našem seriálu pokračujeme v mistrovské sérii. Po minulém týdnu, kdy jsme vařili s nejlepšími školními kuchařkami v Česku, máme opět možnost proniknout do tajemství kuchyně na mistrovské úrovni.

Pochod upozorňoval na zákeřnou cukrovku

Břeclav /FOTOGALERIE/ – Nechat si změřit hladinu cukru v krvi nebo změřit tlak mohli lidé v sobotu od desáté hodiny dopolední v břeclavském Shopping centru. V parku u nádraží se totiž konal už sedmý ročník akce s názvem Pochod proti diabetu.

Kilo cukru bude dražší. Do Vánoc ale cena vydrží

Prostějovsko – Cena cukru na světových burzách vystoupala nejvýše za posledních devětadvacet let. Domácí spotřebitelé se však zatím zdražení bát nemusí, českých výrobců se ještě nárůst nedotkne.

Měření cukru v krvi spojí v sokolovně s nákupy

Slatiňany – Územní organizace Svazu diabetiků Slatiňany spolu s VZP Pardubického kraje, organizací Sokola ve Slatiňanech a pod záštitou města pořádají v sobotu ve slatiňanské sokolovně Den zdraví.

O měření cukru v krvi byl v Šumperku obrovský zájem

Šumperk – Velký zájem veřejnosti provázel tradiční akci s názvem Bojíte se cukrovky? Nechejte si změřit hladinu cukru v krvi, kterou uspořádala v Domě kultury v Šumperku Územní organizace Svazu diabetiků při Šumperské nemocnici.

Surový cukr je nejdražší za 30 let

Londýn - Cena surového cukru vystoupila nejvýše za posledních 30 let. Na burze v Londýně se dostala až na 30,55 centu za libru (asi 11,90 Kč/kg), než se nepatrně snížila a pohybovala se pod 30,50 USc. Proti pondělní hodnotám to byl nárůst o více než tři procenta. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Diabetici návštěvníky poučí o cukrovce

Šumperk - Hodnotu hladiny cukru v krvi, krevního tlaku či odborné rady o zdravém způsobu stravování – tyto a další užitečné informace získá zcela zdarma každý, kdo ve středu 3. listopadu od 10 do 17 hodin navštíví Dům kultury v Šumperku.

Hanáckou bio kyselku ocenili jako Výrobek kraje

Horní Moštěnice – Od roku 1854 má stále stejné složení Hanácká kyselka, která se na povrch dostává z hloubky až 250 metrů. V obchodech si ji ale lidé mohou koupit s patnácti různými příchutěmi. Za tu nejnovější, Bio Hruška, získala společnost Hanácká kyselka z Horní Moštěnice ocenění Potravinářský výrobek Olomouckého kraje.

Na poliklinice zdarma zkontrolují znaménka i EKG

Olomouc – Nechat si zkontrolovat mateřské znamínko, ale také hladinu cukru a cholesterolu v krvi mohou zájemci ve středu 13. října od 13. do 17. hodiny v Poliklinice Olomouc u hlavního nádraží (dříve železniční poliklinika, pozn. red. ).

FOTO: Vařit ji učil také tatínek

Nezabudice - Pět hvězdiček nejen za excelentní zvěřinovou svíčkovou by si bez mrknutí oka jistě zasloužila amatérská kuchařka Marie Konopásková z Nezabudic.

Houbové podzimní hodování

Houbaření je nádherný koníček. Zvlášť letos, když se tolik urodilo. Houby se v tomto období nesbírají, ale sekají kosou. Co ale s nimi dál? Přinášíme vám několik zajímavých receptů.

Hravé a snadné zavařování

Bohatá úroda je snem každého zahradníka. Stromy obalené jablky, hruškami, švestkami nebo broskvemi jsou jeho chloubou. Zprvu si každý rád utrhne ovoce přímo ze stromu, čeho je ale moc, toho je příliš. Všechno se časem přejí. Pak přichází nerudovská otázka: kam s tím? No přece do sklenic a do spíže.

Doslazovat, nebo ne...?

Uherské Hradiště - Cukernatost hroznů ve vinohradě na přelomu září a října nižší než sedmnáct stupňů je opravdu známkou toho, že s počasím to letos bylo hodně podivné.

Hroznům chybí cukr, vinice navíc pustoší plíseň šedá

Slovácko – Jako katastrofální hodnotí už nyní svůj hospodářský rok 2010 vinaři na Slovácku. Nadměrné množství dešťových srážek, studené klima a dlouhodobý nedostatek slunečního svitu jsou podle nich příčinou toho, že úroda hroznů bude letos podprůměrná a jejich cukernatost mimořádně nízká.

Jak si osladit výchovu dětí? Poradí v knihovně!

Liberec - Řezat, řezat, řezat, anebo se raději se svým zlobivým potomkem dohodnout? Odpověď hledá knížka Sabine Bohlmannové Lžička plná cukru. Vratislavická knihovna dnes pořádá besedu s překladatelkou této knihy.