Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.
Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.
Velehrad – Mezi námi je opravdu málo lidí, kteří ve svých čtyřiadevadesáti letech neztratili optimismu, elán, s úsměvem bilancují svůj dosavadní nelehký život a ještě ke všemu si dokáží dělat plány do budoucna.
Bruntál -Co bude vařit o víkendu, nám prozradilaZuzana Urbanková, ředitelka bruntálské Obchodní akademie a Střední zemědělské školy, obyvatelka Starého Města.
Praha /ANKETA, FOTOGALERIE/ - Soutěž Jak chutná Praha zamířila do finále. Porota vybrala dvacet nejlepších receptů, například reveňový koláč nebo šneky po pražsku.
Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA/ - Cukr navíc a mléko navíc. Dvě tlačítka nápojových automatů, která mne už léta nepřestávají fascinovat. Proč? Snad ještě nikde jsem je nenašel funkční.
Mé cestovatelské kroky tentokrát vedly do dvou měst na pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje. Dopoledne patřilo betlémářské Třešti, odpoledne cukrovým Dačicím.
Valašsko - Cérečky moje, dnešní recept není žádná prdel, ide o dosti vážnu věc a taky nakup jako prase k temu bude zapotřebí.Všecko si musím obstarať sam, lebo stařenka je na hovno s nohama a moja susedka by mi zase vrazila po čuni, že furt otravuju, a ma pravdu.
Praha /JAK CHUTNÁ PRAHA/ - Už jen do konce března může veřejnost zasílat své recepty do kulinářské soutěže Jak chutná Praha a zapojit se tak do hry o atraktivní zájezdy do Itálie nebo Paříže, či kurzy vaření v Pražském kulinářském institutu.
Bruntál - V naší nové rubrice Co budete vařit o víkendu, se nám jako první svěřilaMarie Babničová, z úseku poradenství Úřadu práce v Bruntále, a odtajnila nám recept na pochoutku, kterou se chystá vařit.
Hodonín /HODONÍN VČERA A DNES/ - Množné číslo v nadpisu se možná někomu bude zdát chybou, ale je to správně. V Hodoníně dříve byly opravdu cukrovary dva.
Olomouc - Čerstvý laureát Ceny Olomouckého kraje vzpomíná, jak v šestnácti dával v Olomouci tramvajím cukr, věští úspěch mladíkům v Sigmě i hovoří na téma společné česko-slovenské soutěže.
Diabetiků žije v České republice na tři čtvrtě milionu, a pořád jich přibývá. Brzy se bude s cukrovkou potýkat každý desátý Čech. Důvodů této novodobé epidemie je celá řada, jeden z hlavních je, že se prostě máme příliš dobře. Náš organismu není připraven na to, že jídlo v té nejlákavější podobě je dostupné v podstatně kdykoliv – tukové polštáře jsou pak logický důsledek tohoto blahobytu.
Praha – Výroba některých menších tuzemských likérek loni klesla až o třetinu.Uvedlo to v pondělí Sdružení výrobců lihovin (SVL) sdružující tři desítky menších producentů.
Dalešice /ROZHOVOR/ – Vkus lidí se v různých epochách proměňuje i v jídle. To, co mlsaly naše prababičky počátkem 20. století za císaře pána a v době první republiky, dnes už příliš neznáme. Vinu určitě nese válka i éra socialistického normovaného stravování.
Olomoucký kraj – Pět zdí domů se v kraji zřítilo během tohoto týden. Většinu z nich si majitelé postavili z nepálených cihel, takzvaných vepřovic. Co pád zdiva způsobilo? Počasí, materiál nebo nedostatečná údržba? Dá se zřícení předcházet, případně jak? Odpovídá soudní znalec v oboru statiky budov Jaromír Vrba.
Uničov – Skládačka z cukříků, jako propagační materiál města? Právě takový teď nově mají v Uničově na Olomoucku. Přední strana čtyřdílné skládačky balených cukrů představuje výjev ze setkání rakouského císaře Josefa II. s pruským králem Friedrichem II. v Uničově z roku 1770.
Sasko - Chléb svého času měl tvar pecnu nebo nebo štrycle. Štrycle byla šiška a má základ v německém Striezel, označujícím šišku. V Drážďanech však má posvátný význam a označuje vánoční skvost, štolu. V roce 1994 vznikl Spolek na ochranu štoly, má 140 členů a mimo ně nesmí nikdo štolu péci za účelem prodeje.
Olešná /FOTO/ - Zdenu Červenkovou znám už pěknou řádku let, vím o ní, že je dobrá kuchařka. Je tak trochu ze „staré školy“. Vždy se snažila, aby rodina měla navařeno a napečeno, tak, jak to má být.
Bezděkov /ROZHOVOR/ – Nýrská rodačka Petra Žižková, která teď žije v Praze, dokáže proměnit obyčejný perník v umělecké dílo. O víkendu její šikovnost obdivovali návštěvníci výstavy v Bezděkově, jimž ukazovala, jak se dá obyčejný hnědý perníček proměnit například v krásného bílého sněhuláčka.
Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda chutnají všem. Naše prababičky ale uměly dělat dobroty z včelího medu nebo ze zázvoru.
Nymbursko /FOTO/ -Nymburský deník kontaktoval několik cukráren a pekárnu na Nymbursku a pátral, zda chystají vánoční cukroví. Zeptali jsme se v cukrárnách a pekárně v Poděbradech, Nymburce a Kostomlatech nad Labem. Kdo doma nepečete, nemusíte míst strach.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Je začátek adventu, nejvyšší čas na pečení tradičních vánočních perníčků. V mnoha rodinách se recepty předávají z generace na generaci.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE, VIDEO, AKTUALIZOVÁNO/ – Perníkový řez, griláž a kakaové kokosové kuličky. To je trojice nejchutnějšího vánočního cukroví, které napekli čtenáři Slováckého deníku. Letos poprvé totiž dostali šanci zúčastnit se soutěže nazvané Pečte sDeníkem.
Praha - V uplynulých dvou týdnech v tuzemských obchodech nejvíce podražila pšeničná hladká mouka. Více lidé zaplatili také za brambory a cukr krystal. Naopak levněji mohli nakoupit pomeranče, papriky nebo kuchaná kuřata. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.
Slovácko - V našem seriálu pokračujeme v mistrovské sérii. Po minulém týdnu, kdy jsme vařili s nejlepšími školními kuchařkami v Česku, máme opět možnost proniknout do tajemství kuchyně na mistrovské úrovni.
Břeclav /FOTOGALERIE/ – Nechat si změřit hladinu cukru v krvi nebo změřit tlak mohli lidé v sobotu od desáté hodiny dopolední v břeclavském Shopping centru. V parku u nádraží se totiž konal už sedmý ročník akce s názvem Pochod proti diabetu.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Dnešní recept nám daly k dispozici mistryně republiky ve vaření pro školní děti. Ano, je tomu tak, i školní kuchyně už mají svoje soutěže a je to dobře.
Prostějovsko – Cena cukru na světových burzách vystoupala nejvýše za posledních devětadvacet let. Domácí spotřebitelé se však zatím zdražení bát nemusí, českých výrobců se ještě nárůst nedotkne.
Slatiňany – Územní organizace Svazu diabetiků Slatiňany spolu s VZP Pardubického kraje, organizací Sokola ve Slatiňanech a pod záštitou města pořádají v sobotu ve slatiňanské sokolovně Den zdraví.
Šumperk – Velký zájem veřejnosti provázel tradiční akci s názvem Bojíte se cukrovky? Nechejte si změřit hladinu cukru v krvi, kterou uspořádala v Domě kultury v Šumperku Územní organizace Svazu diabetiků při Šumperské nemocnici.
Londýn - Cena surového cukru vystoupila nejvýše za posledních 30 let. Na burze v Londýně se dostala až na 30,55 centu za libru (asi 11,90 Kč/kg), než se nepatrně snížila a pohybovala se pod 30,50 USc. Proti pondělní hodnotám to byl nárůst o více než tři procenta. Uvedla to dnes agentura Reuters.