Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Velikonoční koleda: Co s vejci po svátcích?

Východní Čechy - Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Trutnovsko, Pojizeří - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Východní Čechy - Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Hodujte s Deníkem a vyhrajte!

Liberecký kraj - Uvařte velikonoční jídlo podle našich staročeských receptů a získejte vstupenky na Valdštejnské slavnosti.

Lékaři vás vyšetří i bez objednání

Plzeň – Nechat si zdarma a bez objednání zkontrolovat svá mateřská znaménka nebo hladinu cukru v krvi mohou zájemci již zítra v bývalé železniční plzeňské poliklinice, která je členem skupiny AGEL.

Dobrý den, Valašsko

Přestala jsem sladit čaj a kávu. Připravuji se tak na časy, kdy bude cukr tak drahý, že si jej nebudu moci dovolit.

Velikonoční koleda: Co s vejci po svátcích?

Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

Necouvl jsem před kriminálem ani lopatou, tvrdí kněz

Velehrad – Mezi námi je opravdu málo lidí, kteří ve svých čtyřiadevadesáti letech neztratili optimismu, elán, s úsměvem bilancují svůj dosavadní nelehký život a ještě ke všemu si dokáží dělat plány do budoucna.

Co bude vařit o víkendu Zuzana Urbanková

Bruntál -Co bude vařit o víkendu, nám prozradilaZuzana Urbanková, ředitelka bruntálské Obchodní akademie a Střední zemědělské školy, obyvatelka Starého Města.

Cukr nebo mléko navíc? Iluze

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA/ - Cukr navíc a mléko navíc. Dvě tlačítka nápojových automatů, která mne už léta nepřestávají fascinovat. Proč? Snad ještě nikde jsem je nenašel funkční.

Valašské recepise stařenky Sáry: Jarynův Rajcovní puding

Valašsko - Cérečky moje, dnešní recept není žádná prdel, ide o dosti vážnu věc a taky nakup jako prase k temu bude zapotřebí.Všecko si musím obstarať sam, lebo stařenka je na hovno s nohama a moja susedka by mi zase vrazila po čuni, že furt otravuju, a ma pravdu.

Je libo štiku s hořčicí nebo omeletu s chřestem?

Praha /JAK CHUTNÁ PRAHA/ - Už jen do konce března může veřejnost zasílat své recepty do kulinářské soutěže Jak chutná Praha a zapojit se tak do hry o atraktivní zájezdy do Itálie nebo Paříže, či kurzy vaření v Pražském kulinářském institutu.

Co bude vařit o víkendu Marie Babničová

Bruntál - V naší nové rubrice Co budete vařit o víkendu, se nám jako první svěřilaMarie Babničová, z úseku poradenství Úřadu práce v Bruntále, a odtajnila nám recept na pochoutku, kterou se chystá vařit.

Hodonínské cukrovary byly původně dva

Hodonín /HODONÍN VČERA A DNES/ - Množné číslo v nadpisu se možná někomu bude zdát chybou, ale je to správně. V Hodoníně dříve byly opravdu cukrovary dva.

Pro cukrovkáře má každé kilo dole cenu zlata

Diabetiků žije v České republice na tři čtvrtě milionu, a pořád jich přibývá. Brzy se bude s cukrovkou potýkat každý desátý Čech. Důvodů této novodobé epidemie je celá řada, jeden z hlavních je, že se prostě máme příliš dobře. Náš organismu není připraven na to, že jídlo v té nejlákavější podobě je dostupné v podstatně kdykoliv – tukové polštáře jsou pak logický důsledek tohoto blahobytu.

Likérky: Ceny rumu, vodky i zelené se zvýší

Praha – Výroba některých menších tuzemských likérek loni klesla až o třetinu.Uvedlo to v pondělí Sdružení výrobců lihovin (SVL) sdružující tři desítky menších producentů.

Staré recepty? Všechno se rozplývá na jazyku

Dalešice /ROZHOVOR/ – Vkus lidí se v různých epochách proměňuje i v jídle. To, co mlsaly naše prababičky počátkem 20. století za císaře pána a v době první republiky, dnes už příliš neznáme. Vinu určitě nese válka i éra socialistického normovaného stravování.

Znalec o pádech zdí: Nepálená cihla je jako kostka cukru v čaji

Olomoucký kraj – Pět zdí domů se v kraji zřítilo během tohoto týden. Většinu z nich si majitelé postavili z nepálených cihel, takzvaných vepřovic. Co pád zdiva způsobilo? Počasí, materiál nebo nedostatečná údržba? Dá se zřícení předcházet, případně jak? Odpovídá soudní znalec v oboru statiky budov Jaromír Vrba.

Uničov propagují puzzle z cukříků, je to rarita

Uničov – Skládačka z cukříků, jako propagační materiál města? Právě takový teď nově mají v Uničově na Olomoucku. Přední strana čtyřdílné skládačky balených cukrů představuje výjev ze setkání rakouského císaře Josefa II. s pruským králem Friedrichem II. v Uničově z roku 1770.

Bohatá historie proslulých drážďanských trhů a štoly

Sasko - Chléb svého času měl tvar pecnu nebo nebo štrycle. Štrycle byla šiška a má základ v německém Striezel, označujícím šišku. V Drážďanech však má posvátný význam a označuje vánoční skvost, štolu. V roce 1994 vznikl Spolek na ochranu štoly, má 140 členů a mimo ně nesmí nikdo štolu péci za účelem prodeje.

Perníkářka: Nejdůležitější je poleva

Bezděkov /ROZHOVOR/ – Nýrská rodačka Petra Žižková, která teď žije v Praze, dokáže proměnit obyčejný perník v umělecké dílo. O víkendu její šikovnost obdivovali návštěvníci výstavy v Bezděkově, jimž ukazovala, jak se dá obyčejný hnědý perníček proměnit například v krásného bílého sněhuláčka.

Tradiční i netradiční štědrovečerní vaření

Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.

Tradiční vánoční výzdoba

Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.

Na Nymbursku koupíte domácí cukroví, i vosí hnízda

Nymbursko /FOTO/ -Nymburský deník kontaktoval několik cukráren a pekárnu na Nymbursku a pátral, zda chystají vánoční cukroví. Zeptali jsme se v cukrárnách a pekárně v Poděbradech, Nymburce a Kostomlatech nad Labem. Kdo doma nepečete, nemusíte míst strach.

Pekli jste s Deníkem? Podívejte se na vítězky

Uherské Hradiště /FOTOGALERIE, VIDEO, AKTUALIZOVÁNO/ – Perníkový řez, griláž a kakaové kokosové kuličky. To je trojice nejchutnějšího vánočního cukroví, které napekli čtenáři Slováckého deníku. Letos poprvé totiž dostali šanci zúčastnit se soutěže nazvané Pečte sDeníkem.

V minulých týdnech zdražila mouka, zlevnily pomeranče

Praha - V uplynulých dvou týdnech v tuzemských obchodech nejvíce podražila pšeničná hladká mouka. Více lidé zaplatili také za brambory a cukr krystal. Naopak levněji mohli nakoupit pomeranče, papriky nebo kuchaná kuřata. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.