Kreativ

ŠTÍTEK: historie

Výbuch, který je od Země vzdálený zhruba osm miliard světelných let, je desetkrát jasnější než jakákoliv známá supernova (na snímku)

Astronomové zachytili obrovskou vesmírnou explozi. Největší v historii

Mezinárodní tým vědců zachytil největší vesmírnou explozi v historii zkoumání vesmíru. Nepředstavitelně velký a jasný výbuch se původně jevil jako nenápadný záblesk na noční obloze, jeho plný rozsah odhalila až následná pozorování. Explozi patrně vyvolal oblak plynu, který pohltila černá díra, píše s odkazem na studii zveřejněnou v odborném časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society list The Guardian.

Ze slavnostního odhalení skulptury Pieta v Třebsíně.

Památník připomíná stíny na duši z nuceného vystěhování a také válečné hrůzy

/AUDIO, FOTOGALERIE/ Slavnostního odhalení skulptury Pieta v Třebsíně, věnované vzpomínce na dubnové události roku 1945, se v pondělí 8. května zúčastnil za Středočeský kraj Jiří Snížek, náměstek hejtmanky pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování, nechyběli senátoři Zdeněk Hraba a Petr Štěpánek, zástupci vystěhovaných obcí, spolky z regionu, přátelé historie a další hosté.

Ukázky z knihy Sudetský tulák.

Sudetský tulák je můj milostný dopis pohraničí, říká o knize Stanislav Dvořák

/ROZHOVOR/ V bohaté historii Sudet existují příběhy, které takřka nebo úplně upadly do zapomnění. Sepsal je severočeský rodák Stanislav Dvořák v knižní novince Sudetský tulák, která se nedávno objevila na pultech knihkupectví. Jak sám přiznal, kniha sice vznikala tři roky, ale v širším smyslu k ní směřoval celý život.

Ukázky z knihy Sudetský tulák.

Sudetský tulák je můj milostný dopis pohraničí, říká o knize Stanislav Dvořák

/ROZHOVOR/ V bohaté historii Sudet existují příběhy, které takřka nebo úplně upadly do zapomnění. Sepsal je severočeský rodák Stanislav Dvořák v knižní novince Sudetský tulák, která se nedávno objevila na pultech knihkupectví. Jak sám přiznal, kniha sice vznikala tři roky, ale v širším smyslu k ní směřoval celý život.

Falešná hranice i dobové vybavení. Bunkr ve Vratěníně zrekonstruovali tamní nadšenci.

Falešná hranice byla past. Teď si ji mohou vyzkoušet nadšenci ve Vratěníně

Pocity emigrantů prchajících za svobodou přes přísně střežené státní hranice v době totality si mohou nyní vyzkoušet zájemci o vojenskou historii. U hranic s Rakouskem ve Vratěníně na Znojemsku vybudovali nadšenci znovu falešnou hranici, jež kdysi lákala přeběhlíky do pasti. Nachází se u bunkru, který členové Spolku pohraniční historie Vratěnín rekonstruují. Zájemce provedou místem už o tomto víkendu.

Britská královna Alžběta II. a princ Charles

Karel III. měl s Alžbětou spory, doufal v její abdikaci. Plán mu překazila Diana

Tak jako si zesnulá britská královna Alžběta II. připsala na konto titul nejdéle vládnoucí panovnice v dějinách Spojeného království, ruku v ruce s tím získal jedno prvenství také její syn, současný král Karel III. Do historie se totiž zapsal jako nejdéle čekající následník. Se svou pozicí se přitom v určitých obdobích nesmiřoval snadno a dokonce údajně doufal v matčinu abdikaci. 

Kostel sv. Petra z Alkantary na jaře 2022.

Je šikmější než věž v Pise. Přesto byl kostel v Karviné léta neviditelný

Kostel sv. Petra z Alkantary je tuzemskou raritou, které se dostalo větší popularity vlastně až nedávno. O takzvané „české Pise“ věděli spíše jen místní. Kostel, pod nímž půda poklesla o téměř čtyřicet metrů kvůli poddolování, brali už jako součást okolí. Osamělý artefakt nyní zdánlivě skomírající městské části Karviná-Doly má přitom svou bohatou, i když ne vždy veselou historii.

Veronika Kadlecová jako mistr Evropy v kategorii Solo 2 baton

Veronika Kadlecová válí. Na videu je malá ochutnávka

V úterý na webových stránkách Deníku přineseme článek o účasti českých závodníků a závdnic na mistrovsví Evropy v twirlingu. Úspěch byl z českého pohledu nevídaný. Nejvýraznější v celé historii tohoto sportu.

Poslední přehlídka liazek se v Mnichově Hradišti uskutečnila v září 2017 v rámci Sousedských slavností.

Do Mnichova Hradiště se sjedou auta Liaz, připomenou výročí bývalého závodu

/FOTOGALERIE/ Do Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku se poslední květnový víkend sjede téměř osm desítek nákladních aut značky Liaz. Město si připomene 70 let od zahájení výroby nákladních aut Liaz v samostatném mnichovohradišťském závodě a 20 let od posledního smontovaného auta. Na 27. května připravuje pestrý doprovodný program, lidé budou moci navštívit například areál bývalého výrobního závodu, chystají se i divadelní představení. Radnice počítá s účastí několika tisíc lidí, řekl ČTK za město Martin Weiss.

 V úterý 18. dubna proběhla v lokalitě Bušohrad v katastru obce Broumy malá pietní akce, připomínající 155 let od narození Významného křivoklátského lesníka Rudolfa Maxery.

Nový pamětní kámen: Rudolf Maxera se zapsal do historie křivoklátských lesů

/FOTO/ Křivoklátské lesy jsou stále pojmem, který k sobě přitahuje pozornost odborné lesnické i široké laické veřejnosti, a v souvislosti s procesem vyhlašování národního parku Křivoklátsko jsou živým tématem i v politických kruzích. V úterý 18. dubna proběhla v lokalitě Bušohrad v katastru obce Broumy malá pietní akce, připomínající 155 let od narození Významného křivoklátského lesníka Rudolfa Maxery. 

Popřát oslavenci dorazila nejen většina obyvatel Kladrub, ale i mnoho dalších přátel.

Svoje devadesátiny oslavil Jiří Čechura s celým městem

Jiří Čechura se 24. dubna dožívá neuvěřitelných 90 let. Znají ho snad všechny generace Kladrubských, coby oblíbený historik je známý po celém Tachovsku. V Kladrubech si ho nesmírně váží, uctívají ho, mají ho rádi a obdivují ho.

Před rokem basketbalisté Karviné ztroskotali v semifinále druholigové skupiny C na BK Opava B, který pak postoupil do I. ligy.

Basketbaloví Sokoli z Karviné touží přepsat historii. Doletí poprvé do finále?

/FOTOGALERIE/ Čtvrtfinále s Třebíčí zvládli parádně (93:60 a 146:81), po něm si basketbaloví Sokoli z Karviné trochu odpočinuli a o víkendu jdou znovu do boje. Čeká je velká výzva v podobě čtvrtého semifinále play-off II. ligy v historii klubu. Třikrát bylo konečnou stanicí, letos by rádi doletěli do finále. K postupu ovšem potřebují zdolat brněnské Žabovřesky a také vydatnou podporu fanoušků.

Brankář Baníku Ostrava Jiří Letáček.

Ligový start gólmanů v Baníku od 30. let: Letáček před legendami. Kdo je lepší?

/UVNITŘ VÝČET STATISTIK VĚTŠINY GÓLMANŮ BANÍKU/ Tři zápasy, sedm bodů, dvě nuly, jediný obdržený gól. Několik skvělých zákroků. Fotbalový brankář Jiří Letáček si sice na ligovou šanci v ostravském Baníku musel více než půl roku počkat, když ji ale dostal, naplno toho využívá. Deník se ohlédl do historie, jak si ze statistického hlediska v úvodu ligového angažmá v A-týmu slavného slezského klubu vedly jiné osobnosti. I ty největší. Výsledek? Rodák z Pardubic se zařadil k nejlepším.

Autogramiada před derby

Poprvé doma proti Votrokům. Pardubice chystají autogramiádu i pohled do historie

Velký den. Poprvé na novém stadionu, který nese název CFIG Arena, se představí domácí Pardubice proti největšímu rivalovi z Hradce Králové. Takový svátek fotbalu si zaslouží pozornost i mimo fotbalový trávník a pardubický klub se tak rozhodl uspořádat dnes od 15. hodin autogramiádu se všemi hráči A týmů se zajímavým moderovaným programem. Vyjma podpisů si fanoušci budou moct odnést i nevšední zážitek z pohledu do historie a bude také zahájen prodej jednotlivých vstupenek.

Účastníci se vydali „za pochody smrti“ z Tachova přes Studánku do Lesné.

Cesty pochodů smrti z dubna 1945 v Tachově „promluvily“

U tachovského nádraží a Urnového háje dnes stojí dva nové infopanely. Vyprávějí historii pouhých dvou dnů 13. a 14. dubna 1945, které zanechaly v Tachově na 700 obětí pochodů smrti. Dalších 100 obětí přibylo týden poté.

Hokejisté Vítkovic (v modrém) při šestém semifinále play off extraligy v Hradci Králové.

Vítkovice vrátily semifinále do Ostravy! Nejdelší zápas historie rozhodl Lakatoš

/FOTOGALERIE/ Jediný krok jim chybí k obdivuhodnému úspěchu. Hokejisté Vítkovic zvítězili ve čtvrtečním déle než šest hodin trvajícím 6. semifinále play-off extraligy na ledě Hradce Králové 2:1 ve čtvrtém prodloužení, sérii srovnali na 3:3 a vynutili si rozhodující sedmý zápas, který se bude hrát v sobotu v Ostravě. Svěřenci trenéra Miloše Holaně se v něm pokusí jako první tým v historii vyřazovacích bojů tuzemské nejvyšší soutěže dokonat obrat z 0:3 na 4:3.

Extraliga - semifinále play off, 6. zápas: Mountfield Hradec Králové - Vítkovice Ridera.

Náskok se rozplynul! Lakatoš v čase 138:51 rozhodl nejdelší zápas historie

Never ending story! Hradečtí hokejisté v semifinálové sérii s Vítkovicemi nevyužili třetí mečbol, když v šestém utkání na domácím ledě prohráli po nejdelším zápase v historii extraligy 1:2 až ve čtvrtém prodloužení. Rozhodující branku zaznamenal v oslabení v čase 138:51 Dominik Lakatoš. Ridera se dotáhla z 0:3 na 3:3 a o postupujícím do finále tak bude muset rozhodnout poslední sedmý duel. Ten se v Ostravě hraje v sobotu od 15.30.

Radost hokejistů Vítkovic

Extraliga hlásí nejdelší zápas historie. Hokejové maratony ale nejsou raritou

Šest hodin a dvacet minut fárali vítkovičtí hokejisté v šestém semifinále play-off na ledě Hradce Králové, než krátce před půlnocí urvali vítězství. V čase 138:51 vstřelil kapitán Dominik Lakatoš v oslabení gól na 2:1 a vynutil si rozhodující sedmý mač. Byl to historický okamžik. Šlo totiž o nejdelší zápas v nejvyšší tuzemské soutěži. Nejen v Česku, ale i ve světě přitom nejsou maratonské bitvy na ledě zase až takovou raritou.

Radost hokejistů Vítkovic

Nejdelší zápas. Extraliga má nový rekord. A zase u toho jsou Vítkovice!

Šest hodin a dvacet minut fárali vítkovičtí hokejisté v šestém semifinále play-off na ledě Hradce Králové, než krátce před půlnocí urvali vítězství. V čase 138:51 vstřelil kapitán Dominik Lakatoš v oslabení gól na 2:1 a vynutil si rozhodující sedmý mač. Byl to historický okamžik. Šlo totiž o nejdelší zápas v nejvyšší tuzemské soutěži. Nejen v Česku, ale i ve světě přitom nejsou maratonské bitvy na ledě zase až takovou raritou.

BMW XM Label Red

BMW XM Label Red je nejvýkonnější BMW v historii

Už při prvotním představení zběsiléhu plug-in hybridu BMW XM se začalo mluvit o silnější verzi, jejíž výkon by dosáhl 748 koní. Ta do prodeje zatím nešla, BMW si totiž svůj nejsilnější M vůz v historii ponechalo právě pro tento okamžik. Seznamte se s XM Label Red.

Jindřich Trpišovský

Trpišovský zůstane ve Slavii další tři roky. S týmem se dohodl na prodloužení

Fotbalová Slavia se dohodla s trenérem Jindřichem Trpišovským na prodloužení smlouvy. Sedmačtyřicetiletý kouč podepíše v pátek po otevřeném podvečerním tréninku na stadionu v Edenu před sobotním ligovým derby na Spartě nový tříletý kontrakt. Původní smlouva měla trvat do 30. června s následnou dvouletou opcí, kterou obě strany po vzájemné dohodě nevyužily a uzavřou nový kontrakt. Pražský klub o tom informoval na svém webu.

Turnaj HAPO je jedinečný nejen svou výdrží, která čítá 45 let, ale také způsobem, jakým jeji historii mapují sami organizátoři.

Fenomén HAPO. Vernisáží odstartovala výstava k historii Havlovického poháru

Říká vám něco termín fotbalový turnaj HAPO? Vyzkoušeli jste si jej osobně nebo o něm jen slyšeli z vyprávění? Tak jako tak neváhejte a vyrazte se do Havlovic podívat na jedinečnou výstavu, kterou k historii Havlovického poháru připravili samotní organizátoři tohoto nevšedního a vysoce populárního turnaje.

David Filipi zatížil konto Poličky třemi brankami a stal se Kanonýrem víkendu!

Cíl Davida Filipiho s Prosetínem? Přepsat historii!

Po patnácti odehraných kolech je nováček 1.A třídy z Prosetína na první příčce tabulky s náskokem čtyř bodů na České Heřmanice (ty však mají o jeden zápas odehráno méně. Skvěle rozjetou sezonu budou chtít v Prosetín dotáhnout do konce, získat historický postup do krajského přeboru a zapsat se tak do historie klubu! To tvrdí i David Filipi, který se v posledním zápase s Poličkou blýskl třemi góly a dvě asistencemi, čímž se stal naším Kanonýrem víkendu! 

Jídlo se u stolu sdílelo jako ve Vietnamu. Do misky si každý nabral, na co měl chuť.

Češi a Vietnamci v Budějovicích oslavili lunární Nový rok

V restauraci Bambus se v pátek 31. března sešlo dvacet lidí, aby zažili, jak se ve Vietnamu slaví příchod lunárního Nového roku neboli svátek Tết. Mladí Vietnamci zapojení v evropském solidárním projektu Roots of the Future jim vyprávěli, jak na Tết vzpomínají jejich rodiče a jaké zvyky se s ním pojí. Součástí akce bylo speciální sváteční menu a soutěž o ceny.

Poutavá přednáška o historii a folkloru Hané, přilákala do Národního domu početné publikum. Foto: Jan Bílek

Hanáckou historii připomenul olomoucký profesor Martin Šimša

Přednáška Jak se žilo na Hané se odehrála v prostějovském Národním domě. Účastníci měli možnost si prohlédnout hanácké kroje členů souboru Klas, zasoutěžit si o ceny a hlavně poslechnout si přednášejícího. Etnolog Martin Šimša se zabýval historií hanácké kultury.

Radnice v Kladně.

KVÍZ: Jak dobře znáte historii Kladna a jeho památek?

Statutární město Kladno je největším městem Středočeského kraje a třináctým největším městem České republiky. Je známo pro těžbu černého uhlí i výrobu oceli v minulosti a výchovu hokejistů. Jak dobře znáte historii svého města? Vyzkoušejte náš kvíz.

Společné foto fotbalistek Uherského Brodu a Tečovic.

Fotbalistky Uherského Brodu zakončily přípravu nejvyšší výhrou v historii týmu

Poslední dva přípravné zápasy s úspěšným koncem mají za sebou fotbalistky divizního ČSK Uherský Brod. Svěřenkyně trenéra Jana Gazdíka si nejprve poradily v domácím prostředí stadionu Na Lapači s FŠ Třebíč (4:0), aby si následně zaknihovaly nejvyšší výhru v dosavadní desetileté historii klubu proti Tečovicím (16:1).