Kreativ

ŠTÍTEK: historie

Skleník Fata Morgana slaví 20 let.

Tipy na čtvrtek 8. února

Už víte, jak si zpestřit tento den? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Zimní motocyklový závod Budějovice - Hradec - Tábor, budějovické náměstí Svobody, 1929. Foto ze sbírky fotografií a pohlednic Jiřího Dvořáka poskytl Státní okresní archiv České Budějovice.

Takhle vypadaly Budějce. Bryčky na náměstí, mlékař ve stoce i závody motorek

Přinášíme 30. díl fotoseriálu ze zažloutlého alba Českých Budějovic. Nahlédneme do něj prostřednictvím fotografií, pohlednic a obrázků, které pořídil či nasbíral Jiří Dvořák z Rožnova (1924 - 2004), železničář a velký nadšenec historie města. Jeho sbírka je uložena ve Státním okresním archivu České Budějovice. S laskavým svolením archivářů fotografie publikujeme.

V přímém souboji o prvenství v Krajské lize, vyhráli hokejisté SK 1913 Prostějov (v černém) s HK Kroměříž těsně 6:5. 4.2. 2024

Jestřábi mají nového generálního partnera, vůbec prvního ve své historii

Prostějovští Jestřábi mají ode dneška nového generálního partnera, kterým se stal největší zaměstnavatel v regionu a výrobce nápravových pružin, trubkových a plných stabilizátorů, precizních ocelových trubek a výlisků - firma Mubea. Zajímavostí na této skutečnosti je fakt, že se jedná o vůbec prvního generálního partnera, kterého prostějovský klub za celou svou historii kdy měl.

Výstavy v muzeích, závody i burzy. I v únoru vás čekají zajímavé auto-moto akce

Naprostá většina motoristických akcí zatím ještě probíhá pod střechou. Přesto se konají i první venkovní soutěže a burzy. Podívejte se na naše tipy na motoristické akce, které mohou upoutat vaši pozornost. Chystá se třeba Zimní traktoriáda, setkání Trabanti na sněhu nebo sraz příznivců motorek Harley Davidson. Pokračují i zajímavé výstavy Bond in Motion nebo Ariel v českých zemích.

Knižní novinky: Noční agent, století českého otužování i zápisky z Rally Dakar

V době digitálních knih a audioknih stále existují tištěné tituly, které dokážou čtenáře přitáhnout a udržet. Představujeme vám výběr knih, které vás zavedou do světa špionáže, historie, hudby i zajímavých osobních osudů. Od napínavého thrilleru Noční agent přes intimní pohled do života Arnošta Lustiga až po vzrušující vyšetřování v Dceřině kletbě.

Osobní věci Konráda Henleina.

Henlein jako čestný občan Liberce? Pro některé ostuda, jiní ukazují na historii

Tělocvikář a válečný zločinec Konrad Henlein (1898–1945) se zapsal do dějin jako dlouholetý vůdce sudetských Němců v předválečném Československu a říšský místodržící v časech protektorátu. Svůj odkaz zanechal i v našem regionu, jeho rodný dům stojí ve Vratislavicích nad Nisou a jeho jméno lze najít i na seznamu čestných občanů Liberce.

Věděli jste, že Karel Gott byl prvním Čechem na Eurovizi? Letos má šanci Aiko

Věděli jste, že Karel Gott byl prvním Čechem na Eurovizi? Letos má šanci Aiko

Eurovision Song Contest neboli Velká cena Eurovize není v Čechách tak dlouho jako v zemích, kde má mnohaletou tradici. Přesto jde i pro nás o prestižní klání. Zúčastnil se jí dokonce už Karel Gott, ale v té době musel reprezentovat ještě jinou zemi. Tato soutěž je nejsledovanějším nesportovním pořadem v historii, každoročně se na něj dívá přes sto osmdesát milionů diváků.

ZŠ TGM Rokycany.

Rokycansko se pyšní zarputilými znalci historie

Bezmála 150 znalců historie se na Rokycansku zapojilo do dějepisné olympiády základních škol. Třicítka těch nejlepších se poté představila v okresním finále se spoluúčastí pracovníků Domu dětí a mládeže Rokycany.

Z historicky prvního plesu hotelu Týnec v Týnci nad Sázavou ve stylu první republiky a třicátých let: fotokoutek.

Ples ve stylu první republiky a třicátých let oživil historii v hotelu Týnec

/FOTO, VIDEO/ Hotel Týnec, elegantní a historický klenot, se v sobotu 13. ledna ponořil do doby 30. let při svém prvním plese. Hosté byli přivítáni do atmosféry starého šarmu a elegance, kterou připravil tým kulturního centra. Večer zahájili ředitel Václav Pošmurný a moderátor Alexander Hemala. který představil historii hotelu.

Auta patří mezi nejpopulárnější výtvory lidstva.

KVÍZ: Auta, důležité milníky a události. Vyznáte se v historii automobilismu?

Psal se 29. ledna 1886, když Karl Benz požádal o patent na svůj automobil. Šlo o tříkolku výhradně poháněnou spalovacím motorem. V listopadu pak patent získal. To je událost, která je všeobecně považována za počátek historie automobilu. Vyzkoušejte si v našem kvízu, jak se vyznáte v dalších důležitých milnících světa aut.

Členové Bratrstva sv. Barbory ze Stříbra zavítali do severočeského Oseka.

Při návštěvě Oseka si členové Bratrstva připomněli důlní tragédii na dole Nelson

V sobotu 6. ledna zavítali členové Bratrstva sv. Barbory ze Stříbra do severočeského Oseka u příležitosti vzpomínky na důlní tragédii na dole Nelson. Vždy se připomíná jen historie březohorské důlní katastrofy na dole Marie i ostatních propojených dolů březohorského rudního revíru a na ostatní tragédie se tak trochu více či méně zapomíná.

Členové Bratrstva sv. Barbory ze Stříbra zavítali do severočeského Oseka.

Členové Bratrstva si při návštěvě Oseka připomněli důlní tragédii na dole Nelson

V sobotu 6. ledna zavítali členové Bratrstva sv. Barbory ze Stříbra do severočeského Oseka u příležitosti vzpomínky na důlní tragédii na dole Nelson. Vždy se připomíná jen historie březohorské důlní katastrofy na dole Marie i ostatních propojených dolů březohorského rudního revíru a na ostatní tragédie se tak trochu více či méně zapomíná.

S délkou téměř 4,5 m a pětidveřovou karoserií byl LEAF prvním plnohodnotným osobním elektromobilem.

Vrchol inovace: Příběh, jak elektromobil Nissan Leaf září v historii dopravy

Připomeňte si počátky prvního sériově vyráběného elektromobilu, který se začal prodávat v roce 2010. Podle prestižního průzkumu patří k dvaceti nejvýznamnějším milníkům v historii dopravy. Na trh jej uvedla společnost Nissan a ve své době byl několik let nejprodávanějším elektromobilem na světě.

Pouta, zatýkání - Ilustrační foto

Rok 2023 jako rok zločinu: kriminální případy otřásly nejen Prahou

Uplynulý rok zůstane zapsán v pražské historii jako rok zločinu. Po hrůzách, které se odehrály ve druhé polovině adventního období – a o to více šokovaly – si rok 2023 bude takto smutně pamatovat kdekdo. Nejen v hlavním městě, ale v celé republice. I v předchozích měsících se ale v metropoli řešily kriminální skutky vyvolávající pozornost. A rovněž údiv či rozpaky. Zprávy o masakru, který pouhé tři dny před Štědrým dnem způsobil střílející student vysoké školy, ale šokovaly nejvíc. V moderní pražské historii nemá taková tragédie obdoby.

Na dně Baltského moře leží desítky tisíc potopených lodí. Vraky jsou většinou velmi dobře zachovalé. Ilustrační snímek

Jak to vypadá uvnitř lodí duchů? Ze záběrů kajut potopených vraků až mrazí

Rozestlané postele, nádobí na stolech a v policích, hodiny, housle a kajuty, ve kterých se zastavil čas. V ledových vodách Baltského moře leží desítky i stovky let ztroskotaná a prakticky nedotčená plavidla, kterým se přezdívá lodě duchů. Švédští potápěči Jonas Dahm a Carl Douglas jejich výzkumu zasvětili 25 let svého života. Jejich poznatky přinesla CNN.

Křest.

Fotbalový klub Baník Sokolov pokřtil knihu o historii sokolovského fotbalu

Už jste si ji pořídili? Řeč je o zbrusu nové knize s názvem Historie sokolovského fotbalu, která mapuje historii a významné okamžiky z dějin sokolovské kopané od roku 1913 do současnosti. Slavnostně ji pokřtili autoři knihy a zástupci FK Baník Sokolov za účasti představitelů města, Sokolovské uhelné a SUAS GROUP, dalších partnerů a fanoušků.

Trať Posázavského pacifiku patří k nejromantičtějším v Česku

Posázavský pacifik je legenda víc než sto let. Vydejte se na trať s Deníkem

/VIDEO, FOTO/ Už sto dvacet let. Tak dlouho projíždí po trati kolem Ledče nad Sázavou legendární Posázavský pacifik. Jedná se o snad nejromantičtější trať v Česku. Za přezdívku pacifik mohou trampové inspirovaní Divokým západem. Ne každý ale ví, že dráha má i temnější historii. Pod náspy odpočívají kosti těch, co trať tehdy stavěli za neskutečně drsných podmínek. V moderní historii pacifiku dokonce hrozilo jeho zrušení.

Plavec Slovanu Daniel Háček obhájil titul a přepsal historii klubu.

OBRAZEM: Plavec Slovanu Daniel Háček obhájil titul a přepsal historii klubu

/FOTO, VIDEO/ Našlapaný závěr roku absolvovaly plavecké naděje karlovarského Slovanu napříč republikou. Doslova. Plavci z lázeňského města se totiž představili na několika plaveckých mítincích, ze kterých vytěžili nejen hromadu nových osobních rekordů, ale také cenné kovy. Tím nejcennějším byla zlatá medaile v podání Daniela Háčka, který tak přepsal historii karlovarského klubu.

Ambassador hostil galavečer bojových sportů Fight Night West 6.

OBRAZEM: Ambassador rozpálil galavečer bojových sportů Fight Night West 6

Karlovy Vary hostily uplynulý týden velkolepý turnaj bojových sportů pod názvem Fight Night West 6, který má již z minulosti svoji historii a patří tak k významným akcím v krásném prostředí lázeňského města. Turnaj se uskutečnil v prostředí Grandhotelu Ambassador Národní dům Karlovy Vary, který již v minulosti lákal stovky nadšenců, kteří chodili do kultovního sálu na velkolepé turnaje v boxu.

Policisté v Hostouni prohledávají dům, ve kterém střelec bydlel.

Střílel student historie z Kladenska? Policie našla v Hostouni tělo jeho otce

V souvislosti se střelbou v budově Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se vyrojily také spekulace o střelci, kterého již policisté zneškodnili. Podle vyjádření některých studentů by se mělo jednat o čtyřiadvacetiletého studenta historie Davida K., který měl psychické problémy. Jak dále zdroje uvádí, měl v Hostouni na Kladensku zavraždit dnes ráno svého otce. Jak potvrdila mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková, v Hostouni ve čtvrtek skutečně nalezli mrtvého muže. Ještě večer dům prověřoval pyrotechnik. 

Střelba v centru Prahy 21. prosince

Stojí za střelbou v Praze student historie? Policie našla tělo jeho otce

V souvislosti se střelbou v budově Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se vyrojily také spekulace o střelci, kterého již policisté zneškodnili. Podle vyjádření některých studentů by se mělo jednat o čtyřiadvacetiletého studenta historie Davida K., který měl psychické problémy. Ten údajně v Hostouni na Kladensku ráno zabil svého otce. Jak potvrdila mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková, v Hostouni ve čtvrtek skutečně nalezli mrtvého muže. 

Sběratel historických pohlednic Zdeněk Franc.

Nejpřitažlivější byl přelom století, říká sběratel pohlednic z Chomutova

/FOTO, VIDEO/ Jak vypadala před sto lety chomutovská kasárna, která stála poblíž dnešního sídliště Dechtochema? Jak staré Vinařice u Jirkova? Anebo údlické náměstí po povodni v roce 1897? To ukazují stránky ve dvou kalendářích historických pohlednic a fotografií pro rok 2024, které připravil sběratel Zdeněk Franc.

Jaroslav Konáš starší se svou novou knihou o Žižkovi.

Mínění o Žižkovi je mylné, tvrdí Jaroslav Konáš. Byl to prý sadistický hrdlořez

Byl Jan Žižka boží bojovník a hrdinný geniální vojevůdce, kterému šlo o revoluci, jenž nebažil po majetku? Jaroslav Konáš starší, českobudějovický galerista v penzi, kterému nedávno vyšla kniha Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova, nesouhlasí. „Bylo to všechno ve skutečnosti úplně jinak,“ odporuje učebnicím dějepisu a často i známým historikům.

Sklady, kantýna i terasy. Na tato místa se podívají účastníci prohlídky někdejšího Prioru v Brně.

Ikonický bývalý Prior v Brně. Nahlédněte do míst, kam se běžně nedostanete

/VIDEO/ Víc než tři desítky lidí se v posledním předvánočním týdnu shromažďují na terase před brněnským Obchodním centrem Dornych. Nechystají se však na vánoční nákupy, ale na prohlídku legendární stavby, která před devětatřiceti lety vznikla s cílem ohromit Jihomoravany nabídkou širokého sortimentu a nejspíš už příští rok ji čeká demolice. Na místě se objevuje také průvodkyně Šárka Svobodová, která zájemce někdejším Priorem provede ve více než hodinové prohlídce.

Knihy s regionální tematikou vydané v předvánočním období roku 2023.

Historické fotky, zapomenuté osady, pohoří. Knižní novinky z regionu na Vánoce

Knihovna literatury z regionu Šumperska a Jesenicka v posledních měsících řádně nabobtnala. Nakladatelé před Vánocemi vydali řadu titulů s regionální tematikou. Nechybí mezi nimi ty zaměřené na zapomenuté osady, pohoří, obce či staré fotografie. Deník přináší jejich přehled, který vám může posloužit jako tip na vánoční dárek.

Jedno z nejúspěšnějších spojení v historii NFL: Tom Brady (vlevo) a kouč Patriots Bill Belichick.

Bájný hegemon NFL na kolenou. Trapné prohry, otázky kolem legendy i malá naděje

/NA SKOK DO NFL/ Dlouhé roky dominovali celé zámořské soutěži. Vybudovali monstrum, které za dvacet let vyhrálo hned šest Super Bowlů, a každoročně patřili k největším favoritům na zisk titulu. U fanoušků dalších 31 týmů ligy tak platili za úhlavního nepřítele číslo jedna. Teď jsou však u úplného dna NFL. Organizace New England Patriots se s dvěma vyhranými zápasy krčí na předposledním místě tabulky a nachází se na zřejmě největší pomyslné křižovatce v historii klubu.