Kreativ

ŠTÍTEK: historie

Nově otevřené Automoto muzeum v Lučanech nad Nisou.

TipCars Rallysprint i charitativní jízda: poslední letošní auto-moto akce

Můžete se rozloučit s letošními automobilovými soutěžemi nebo se podívat za veterány do motoristických muzeí. Pokud máte rádi krásná auta a motocykly, i v závěru roku najdete místa, kam se za nimi můžete vypravit od pátku 1. prosince do neděle 3. prosince. Pár tipů najdete v našem tradičním přehledu.

Karel Schwarzenberg v Národním technickém muzeu u zrestaurovaného vozu Benz 16/40 HP z roku 1914, který patřil jeho dědečkovi.

Památku Karla Schwarzenberga připomíná v muzeu auto po jeho dědečkovi

Sto deset let své existence si v příštím roce připomene vůz Benz 16/40 HP, který je jedním z obdivovaných skvostů v dopravní hale Národního technického muzea. Nyní, po skonu politika Karla Schwarzenberga, se setkává s ještě větší pozorností než obvykle. Tohle auto – a nikoliv značka nebo typ, nýbrž konkrétní vystavovaný vůz – je úzce spjato se Schwarzenbergovou rodinou; vlastně i s ním osobně. V dětství si v něm hrával – a jako dospělý rozhodl, že si muzeum automobil může ponechat.

Jiří Sedlář

Vrchol i konec motokár v Olomouci: Domácí favorit zemřel před MS a ME 1989

/SERIÁL DENÍKU, 14. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.

V Asii je tato houba tak populární, že jsou z ní podávány pokrmy i v luxusních restauracích.

Čechy nedoceněný zázrak z Asie pomáhá i proti rakovině a je skvělý při vaření

Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.

Letecký pohled na Zámek Orlík.

Vhodné místo pro hrob Karla Schwarzenberga. Zámek Orlík je vážnou variantou

Zámek Orlík. Krásná stavba na břehu Orlické přehrady ve středních Čechách. Právě o tomto turistickém cíli se mluví v souvislosti s místem posledního odpočinku Karla Schwarzenberga. Stále se však čeká na oficiální oznámení rodiny zesnulého. Zámek Orlík je opravdu obdivuhodné místo a stojí určitě za vaše povšimnutí či návštěvu.

Pardubičtí hokejisté budou chtít finskému Ilves Tampere vrátit úvodní prohru z Ligy mistrů.

Ulovit Rysa je teprve první krok. Varaďa chce s Dynamem vyhrát celou Ligu mistrů

Dynamo, kam se podíváš. Souboj legend, reprezentace, extraliga a nejbližší akce osmifinále Ligy mistrů. Pardubičtí hokejisté se premiérově v historii kvalifikovali ze základní fáze do play off. A rozhodně v něm nehodlají sehrát nějakou epizodní roli. Proti si nedávají alibistické cíle a míří hodně vysoko. První překážku jim postaví Ilves Tampere. Finský tým má pro úvodní utkání výhodu domácího prostředí. A možná ještě jednu výhodu. Pardubice totiž už porazil ve vstupním zápase letošního ročníku Champions League.

Velkou tradiční událostí už se stalo Hosínské zvonění. Začalo pořízením nových zvonů pro hosínský kostel svatých Pera a Pavla. Při slavnosti byl přítomen i Karel Schwarzenberg.

Jihočeši vzpomínají na humor Karla Schwarzenberga i jeho zaujetí pro historii

Deník přináší další vzpomínky Jihočechů na Karla Schwarzenberga, vlastence, šlechtice a diplomata, který zemřel v sobotu 11. listopadu 2023. Například, jak komentoval někdejší prezidentskou volbu, při jaké příležitosti provázel ministry zahraničí po zámku Hluboká, nebo kde bude připravena kondolenční kniha.

Státní pohřeb obětí neštěstí v Čeperce 19. listopadu 1960. Rodina Jarušky Hlaváčkové.

Uplynulo 63 let od tragické srážky vlaků u Stéblové. Zahynulo 118 lidí

/FOTO/ 14. listopadu uplynulo 63 let od největšího železničního neštěstí v české historii. U obce Stéblová na trati z Pardubic do Hradce Králové tehdy zahynulo 118 lidí. Někteří přišli hned o několik členů své rodiny. O vzpomínky na tragickou událost, která hluboce zasáhla celou její rodinu, se s Pardubickým deníkem před několika lety podělila paní Jaruška Hlaváčková. Co se tehdy na železnici stalo?

Dnešní kvíz je věnovaný osobnostem seriálu mistrovství světa Formule 1, které psaly jeho historii.

KVÍZ: Psali historii, ale na titul nedosáhli. Jak znáte slavné jezdce F1?

Tématem našeho dnešního zábavného kvízu jsou osobnosti seriálu Formule 1, které psaly jeho historii a jejich jména se zapsala do povědomí fanoušků motorismu. Tito piloti se nikdy nestali mistry světa. Někteří nevyhráli třeba ani jedinou Velkou cenu, další zase projeli cílem jako první vícekrát, ale na titul šampióna to tehdy prostě nestačilo. Buď byla silná konkurence, a nebo nebyla k dispozici lepší technika.  

Spolek CykloSenior a Senioři Hradec Králové uctili Památku zesnulých také vzpomínkovou třicetikilometrovou cyklistickou jízdu, nazvanou „Za historií do okolí Hradce Králové“.

FOTO: Seniorští cyklisté z Hradce Králové uctili Památku zesnulých i v lese Svíb

Skupina hradeckých cyklistů zájmového spolku CykloSenior při TJ Sokol Pražské Předměstí a Senioři Hradec Králové, z.s., uctili letos Památku zesnulých tradičně i netradičně. Po projevené pietě a vzpomínce svým nejbližším se rozhodli vzpomenout a projevit úctu i dalším zemřelým. Zorganizovali vzpomínkovou třicetikilometrovou cyklistickou jízdu, nazvanou „Za historií do okolí Hradce Králové“.

Fotografie československého běžce Emila Zátopka v čele závodu na 5000 metrů na olympijských hrách v Helsinkách.

Seriál o češtině Slovíčkaření: Zátopek, Mizera, Harapes - kde se vzala příjmení?

Co by se stalo, kdyby se lidé začali chovat v souladu se svými příjmeními? Mnozí by tím své okolí asi nemile překvapili. A jiní by zase možná pozvedli svou bídnou existenci k čemusi vyššímu, kdo ví. Na každý pád se každé příjmení odněkud vzalo. A původně se doopravdy vztahovalo k činnostem či charakteristikám daných osob. Mizera byl prostě mizera, Brzobohatý přišel rychle k penězům – a takový Nedbal, tomu to bylo všechno úplně jedno.

Výběr jména záleží na každém rodiči. V rodných listech je hned celá řada netradičních jmen.

Křestní jméno odráží kulturu, historii a hodnoty. V Česku žije třeba i Batman

Jména jsou jako časové kapsle. Odrážejí naši kulturu, historii a hodnoty. Nic jiného nezachycuje změny v jazyce a společnosti tak, jako jména, která dáváme našim dětem. Jména se vyvíjejí, mění se a adaptují podle aktuálních trendů, ovlivňují je filmy, seriály, hudebníci, a dokonce i politické a společenské události.

Bohatý život Židů v Habrech. Zanechali tu trvalý odkaz.

Od synagogy ke Stránskému: naučná stezka odhaluje židovskou historii v Habrech

Historie židovství v Habrech je opomíjenou součástí místních dějin. Ať už svými významnými obyvateli s židovskými kořeny, nebo zajímavými kulturními památkami. Židovská komunita zde hrála klíčovou roli a její pozůstatky zůstávají důležitou součástí města dodnes. V tomto období zažívá město nejslavnější časy.

Vyběhněte s námi 28. října v Žamberku na Sokolském běhu republiky

Pozvánka: Vyběhněte s námi 28. října v Žamberku na Sokolském běhu republiky

Jak oslavit 28. října výročí republiky a při tom udělat něco dobrého i pro sebe? Přece pohybem! Na více než stoletou sokolskou tradici navazuje Sokolský běh republiky, jehož pátého ročníku se zúčastní nejen Žamberk, ale i další desítky míst v Česku i daleko za oceánem. Přizvěte k tomuto setkání své kamarády či rodinu a přijďte si zaběhat na oslavu republiky!

Večerní prohlídky zámku Zbiroh. I děti se zapojí

Zámek po soumraku. Večerní prohlídky Zbirohu jsou tajemné i zábavné

/FOTO, VIDEO/ Na zámku Zbiroh pokračují podzimní večerní prohlídky, které mají jedinečné kouzlo, ještě devíti setkáními. Tři z nich jsou věnovány dětem, které se tam s historií seznamují zábavnou formou. Dozvědí se například, že Karel IV. rád jedl rukama, které si pak otíral o psa ležícího pod stolem.

Večerní prohlídky zámku Zbiroh. I děti se zapojí

Zámek po soumraku. Večerní prohlídky Zbirohu jsou tajemné i zábavné

/FOTO, VIDEO/ Na zámku Zbiroh pokračují podzimní večerní prohlídky, které mají jedinečné kouzlo, ještě devíti setkáními. Tři z nich jsou věnovány dětem, které se tam s historií seznamují zábavnou formou. Dozvědí se například, že Karel IV. rád jedl rukama, které si pak otíral o psa ležícího pod stolem.

Večerní prohlídky zámku Zbiroh. I děti se zapojí

Zámek po soumraku. Večerní prohlídky Zbirohu jsou tajemné i zábavné

/FOTO, VIDEO/ Na zámku Zbiroh pokračují podzimní večerní prohlídky, které mají jedinečné kouzlo, ještě devíti setkáními. Tři z nich jsou věnovány dětem, které se tam s historií seznamují zábavnou formou. Dozvědí se například, že Karel IV. rád jedl rukama, které si pak otíral o psa ležícího pod stolem.

Zdeněk Dvořák s novou výpravnou knihou.

Geolog: Cínovec je prošpikovaný starými rumpálovými šachtami jako ementál

/ROZHOVOR/ Lanovky na kámen z první světové války, ruční přehrabování v haldách rudy, sta let staré mapy šachet, ale i fotografie z polozatopených dolů ze současnosti. Tyto a další unikátní materiály přináší výpravná kniha nejen o bohaté historii těžby na Cínovci a v sousedních lokalitách Krušných hor. Tradice je dnes bohužel v terénu skoro neviditelná. „Dlouhá a významná hornická minulost je již zcela smazána a skoro nic ji nepřipomíná,“ říká Zdeněk Dvořák, spoluautor knihy Nerostné bohatství Krupky, Cínovce a Moldavy. Aspoň tato výpravná publikace nyní spoustu bílých míst v historii těžby v revíru zaplňuje slovy i obrazy.

Motocykl zvaný Pérák patřil k úspěšným typům značky Jawa.

Spanilá jízda na motorkách připomněla akci Fenomén Jawa

Nepřehlédnutelná kolona postarších, ale krásných motocyklů vyrazila letos v srpnu od pražského Národního technického muzea (NTM) do Plas. Cesta vedla symbolicky i přes křivoklátské muzeum motocyklů Jawa. Celá jízda byla totiž propagací akce Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte, která přitahovala pozornost motocyklových nadšenců už v minulých letech. Do konce letošního října je její obměněná repríza k vidění v Centru stavitelského dědictví v Plasích, kde je pobočka NTM.

Romantická hudební komedie Liebeřeč.

Živá hudba i hvězdy liberecké historie. Divadlo odhalí tajemství Klimtovy opony

Jakým zázrakem se v městě soukeníků zrodil klenot divadelní architektury? Proč se vlastně jmenuje po slavném kritikovi F. X. Šaldovi? A proč 19letý génius Klimt nazval svou oponu Triumf lásky? Na tyto a další otázky odpoví romantická hudební komedie Liebeřeč, která pojednává o stavbě libereckého divadla a zamilovaném Klimtovi.

Starý hřbitov v centru Bruntálu sloužil po staletí. Zastupitelé rozhodli, že pohřbívání zde skončí v roce 2027.

Pohřbívání na starém bruntálském hřbitově po staletích skončí

  Hřbitov obklopený panelovým sídlištěm. To je zvláštnost současného centra Bruntálu. Pohřebiště sloužilo po celá staletí, ale všechno má svůj konec. Pohřbívat se tu bude už jen posledních pět let. Nové pohřebiště, jehož dominantou je ekumenický kříž řezbáře Františka Nedomlela, bylo vybudováno pod Uhlířským vrchem. Zatím jsou v provozu starý i nový hřbitov současně, ale zásadní rozhodnutí už padlo.

Základna RAF Menwith Hill je charakteristická kulatými objekty, které chrání sledovací zařízení.

Tajná základna vypadá jako golfové míčky, umí sledovat e-maily kohokoliv

Za studené války sloužila hlavně ke sledování sovětské komunikace, nyní prý dokáže zajistit a vyhodnotit obsah e-mailů a telefonátů z celého světa. Řeč je o britsko-americké sledovací základně RAF Menwith Hill ve Velké Británii, jejíž skutečný rozsah práce je zahalen tajemstvím.  Vypadá jako obří golfové míčky poházené po trávě.

V Punkvě bouchlo v neděli šampáňo! Dvojice potápěčů Jan Sirotek a Petr Chmel se zapsala do historie krasu extrémním výkonem.

V Punkvě bouchlo šampáňo! Dvojice potápěčů se zapsala do historie krasu

/FOTO, VIDEO/ Projít si sedm kilometrů Moravským krasem na Blanensku je na podzim fajn výlet. Zvládnout ale stejnou vzdálenost v podzemí a navíc z části v síti zatopených a úzkých chodeb? To už je, panečku, extrémní výkon. I pro zkušené jeskyňáře. Běžnému smrtelníkovi při tom padá čelist. V neděli se dva speleopotápěči Jan Sirotek a Petr Chmel pokoušeli jako první v historii krasového bádání zdolat úsek od ponoru Sloupského potoka ve Sloupsko-šošůvských jeskyních, přes Amatérskou jeskyni, propast Macochu až do vývěru Punkvy v Pustém žlebu.