Kreativ

ŠTÍTEK: historie

Sál tachovského kina Mže je při každé prezentaci starých fotek zcela zaplněný.

Tachovským kinem Mže kráčí historie

Když se řekne historie, vybaví se v tomhle slově každému z nás něco jiného. Pro někoho je to třeba už včerejšek, pro jiného posledních pár let. A pak jsou lidé, pro které se tak trochu stalo tohle slovo koníčkem, kterému věnují hodně svého volného času. Tak si lze také vysvětlit to, co už nějaký čas připravují měsíc co měsíc Aleš Santner s kolegou Slavomírem Kozákem pro občany Tachova. A nejen pro ně…

 Z historie LTC Mladá Boleslav

Z historie LTC Mladá Boleslav

V roce 1960 odehrál na Štěpánce nejlepší domácí hráč Josef Hradec exhibiční zápas s přeborníkem republiky Richardem Schónbornem. Ten ještě na vrcholu své slávy emigroval do SRN, kde se později stal svazovým trenérem. A od tohoto roku postupně vznikal jeden z nejsilnějších týmů v historii LTC.

Ilustrační foto

Aviatická pouť nabídne pohled do historie. Vyroste zde tábor letců z RAF

O víkendu 1. a 2. června se na pardubickém letišti uskuteční již dvaatřicátý ročník Aviatické pouti, akce pro celou rodinu. Po celý víkend bude pro všechny příchozí připravený pestrý letecký i pozemní program s celou řadou zajímavých aktivit pro děti i dospělé. Příznivci historie jistě ocení dobový polní tábor britské RAF z období druhé světové války.

Bývalá restaurace Březová alej, stav objektu k 10. březnu 2024.

Místo piva stavební materiál. Zánik Břízy před 3 lety narušil letitou historii

/FOTO, VIDEO/ Veselá atmosféra, živé, až místy hlasité rozhovory, cinkání sklenic, to vše a mnohem více patří k hospodskému životu. Takové putyky, šenky a hospody vždy sloužily nejen k příjemnému setkávání. Některé z nich však zanikly, přesto se zapsaly do liberecké historie a nadále zůstávají ve vzpomínkách nejen bývalých štamgastů. Takovým příkladem je hospoda Březová alej, jejíž bývalé sídlo prochází stavební proměnou.

Porsche 911 Turbo S Cabriolet Stinger v Monte Carlu.

KVÍZ: Porsche, milované i nenáviděné. Co vše o autech této značky víte?

Porsche je renomovaná automobilová značka s bohatou historií, známá například svými ikonickými sportovními vozy. Vozy značky Porsche se vždy vyznačovaly inovativním designem, vysokou výkonností a dokonalým zpracováním. Mezi nejslavnější modely Porsche patří legendární 911, který je synonymem pro luxusní sportovní vozidla. Jak dobře automobily značky Porsche znáte? Máte znalosti i o historii automobilky Porsche? Otestujte si své znalosti v našem kvízu. Projdou jen opravoví znalci.

Czech Drive 2024 na Výstavišti Kroměříž.

Výstava karavanů, rallye nebo závody Pionýrů. Podívejte se na tipy na moto akce

Na pražském výstavišti v Letňanech můžete navštívit tradiční výstavu karavanů a obytných aut. Pokračují i dlouhodobější výstavy zajímavých vozidel. Na co všechno se můžete od pátku 15. března do neděle 17. března podívat, pokud obdivujete krásu aut a motorek, zjistíte v našem tradičním velkém přehledu. A pokud hledáte nějaký díl či součástku, máme pro vás i tipy na auto-moto burzy, kterých také opět přibývá. 

Loňské léto potěšilo milovníky vysokých teplot a vodních radovánek. Jak to bude letos?

Jaké bude počasí letos v létě? Odchylku hlásí červenec, říká Dagmar Honsová

V březnu už pomalu přichází čas naplánovat letní dovolenou. Strávit ji u vody, nebo raději v horách? Na naše rozhodování má velký vliv i počasí. To je totiž faktor, který nejsme schopni ovlivnit. Mohou meteorologové už nyní odhadnout, jaké počasí bude letos v létě? O zkušenosti se podělila známá meteoroložka Dagmar Honsová.

Oppenheimer vstupuje do oscarového klání s třinácti nominacemi (na snímku Matt Damon a Cillian Murphy)

KVÍZ: Sláva, slzy i facky. Jak dobře znáte historii Oscarů?

Je to tu. V noci na pondělí předá americká filmová akademie opět své Oscary, tentokrát už v rámci 96. ročníku vyhlašování ocenění. Během historie prošly slavnostní večer i samotná soutěž nejrůznějšími změnami, úspěchy i trapasy. Odmítaly se ceny, vedly vtipné i nudné řeči, pěly se písně a ódy, dokonce padaly facky. Jak dobře se v historii Oscarů i v oceněných filmech vyznáte? Zkuste své znalosti v našem kvízu.

Vysoké Mýto má novou knihu o dějinách i současnosti. Jedním z autorů je ředitel muzea JIří Junek.

Vysokému Mýtu chybí kus historie. Archiv města leží 20 let v Ústí nad Orlicí

Věděli jste, že Vysoké Mýto měl rád spisovatel Jaroslav Seifert, herec Jan Werich, nebo že tu byl několikrát první československý prezident T. G. Masaryk? Zajímavé příběhy přináší nová kniha Vysoké Mýto Historická zastavení. Město však už dávno mohlo mít obsáhlou historickou monografii, kdyby byl přístupný ojedinělý archiv Vysokého Mýta. Ten však už dvacet let leží v okresním archivu v Ústí nad Orlicí. Nezpracovaný a nepřístupný badatelům. „Je to velká bolest Vysokého Mýta,“ řekl historik Jiří Junek. Poslední monografie o městě vyšla přitom už v 19. století.

Velorexy ve filmu i ženy na MDŽ v kabrioletech. Tady jsou tipy na auto moto akce

Na první jarní den si sice ještě počkáme, ale motoristické jaro se už pomalu rozbíhá. Jako první o tom svědčí rozmach auto-moto burz. A chystají se také první srazy značek i veteránů. Na co všechno se můžete od pátku 8. března do neděle 10. března podívat, pokud obdivujete krásu aut a motorek, zjistíte v našem tradičním velkém přehledu. A máme pro vás i bonusové tipy na zajímavé motoristické výstavy, které trvají delší dobu a určitě také stojí za pozornost.    

Slavný quarterback zámořské NFL Russell Wilson.

Nejhorší výměna v historii NFL? Vysněná hvězda dostala padáka za miliony dolarů

/NA SKOK DO NFL/ Měl být hlavním spasitelem a následníkem legend Johna Elwaye a Peytona Manninga. Místo toho je ovšem ústřední postavou možná nejhoršího trejdu v historii zámořské NFL. Russell Wilson, bývalá hvězda Seattle Seahawks, byl po dvou slabých sezonách v Denveru z klubu začátkem týdne nadobro vyhozen. Jako nechtěný, ale za to s rekordní výslužkou v astronomické hodnotě 85 milionů dolarů. Posezonním dílem pravidelné rubriky Deníku provází již tradičně expert a podcaster Matěj Hejda.

Rosické železniční muzeum musí být kvůli přestavbě nádraží uzavřené, historická vozidla ale jezdila stále.

Stavební práce ani vandalové je nezastaví. Železniční muzeum chystá novinky

Po několikaletých komplikacích spojených s modernizací železnice a vandalismem se Železniční muzeum v Rosicích nad Labem chystá na velký návrat. Nadšenci z muzea plánují opravy a rozšíření expozic, aby znovu oživili místo plné historie a technických skvostů. Milovníci železniční historie a výletů nepřijdou ani o oblíbené jízdy motoráčku.

Nové logo Hradce Králové. Líbí se vám?

Od čtverce, vykřičníků a kávovaru po kola v koruně. Ohodnoťte loga měst ČR

Možná si ještě mnozí lidé vzpomenou, jaké debaty se točily v roce 2009 kolem tehdy nového loga Ostravy z dílny studia Najbrt. Tři otočené vykřičníky mají podle autorů stylizovat energii, sebevědomí a humor. Svá loga, která se značně liší od heraldické historie, má i Praha, Brno, Plzeň, Cheb či Krupka. A nově i Hradec Králové. Nejpovedenější logo českého města teď mohou v anketě Deníku vybrat čtenáři.

Japonský korespondent M. Nishikawa navštívil Hořice

Japonský korespondent M. Nishikawa navštívil Hořice

Jako místo svého zastavení v Česku na světovém turné po nejvýznamnějších památkách, včetně těch zapsaných na seznamu UNESCO, ale i dalších nevšedních a zajímavých místech Evropy si vybral japonský korespondent a redaktor světoznámého webu World Heritage Site i Hořice.

Z křestu knihy Železný Brod v Běhu času, do roku 1948 a vernisáže výstavy k příležitosti vydání knihy v železnobrodské Galerii Detesk. FOTO: galerie.detesk.cz / Jakub Kalousek

Vydávají knihu o historii Železnobrodska, archiválie našli i za Velkou louží

Rozhodnutí soudního okresu, korespondenční lístky, reklamy prvorepublikových podnikatelů, pozvánky, výuční listy. A samozřejmě dobové fotografie. To vše sbírá Vladimír Buriánek již čtyřicet let. A protože by byla škoda alespoň část jeho sbírky neukázat veřejnosti, vznikla kniha Železný Brod v běhu času, do roku 1948.

Emerson Fittipaldi v kokpitu Lotusu 72 s šéfem týmu Coline Chapmanem.

Nadčasový Lotus 72 proslavil Fittipaldi. Byl to nejlepší vůz v historii F1

Byl nadčasový, revoluční a v roce 2020 označen za nejlepší vůz Grand Prix Formule 1 všech dob. To je Lotus 72 navržený Colinem Chapmanem a Mauricem Philippem ze stejnojmenné stáje pro závodní sezonu 1970. Nejvíce jej proslavil Brazilec Emerson Fittippaldi, který s ním v roce 1972 vybojoval titul mistra světa.

Junioři Mladých Draků Šumperk doma znovu prohráli s brněnskou Technikou v nájezdech.

Hattrick nepomohl, historie se opakovala. Mladí Draci padli s Brnem v nájezdech

Za sebou táhli šňůru šesti proher v řadě, během níž získali jediný bod, když na začátku února prohráli doma s Technikou po nájezdech. Teď junioři Mladých Draků Šumperk zopakovali historii, s Brňany znovu na svém ledě nezvládli penaltovou koncovku. Na výhru tak tým z podhůří Jeseníků čeká už více než měsíc, tentokrát mu k úspěchu nepomohl ani hattrick útočníka Tomáše Lichnera.

Výstava Motocykl Praha na výstavišti v Letňanech.

Motorkáři, pozor! Únorové akce vrcholí. Harley, Vespa, Ducati a další. Užijte si

Akce příznivců značek Harley-Davidson, Vespa či Ducati, setkání přátel sportovních i závodních motocyklů a nakonec velký brněnský veletrh. To jsou hlavní převážně venkovní akce věnované motorkám. Řadu dalších zajímavých výstav, které ještě nějaký čas poběží, najdete pod střechou. Podívejte se na naše tipy, které by mohly upoutat vaši pozornost. 

Výstava motocyklů Ducati v OC Arkády Pankrác.

Trabanti na sněhu nebo Fichtl Day. Motoristické akce se venku konají i v zimě

Srazy a vyjížďky aut a motorek se v plné parádě rozjedou až s příchodem jara, ale i teď v zimě už se koná několik motoristických akcí pod otevřeným nebem. Jinak se však ještě motorističtí nadšenci schovávají spíše v muzeích, kde je k vidění řada zajímavých výstav. Podívejte se na naše tipy, které by mohly upoutat vaši pozornost. Jsou to závody, exhibice a v dalších únorových dnech i výstavy, veletrh nebo burzy. 

Jiří Wonka před panelem, který připomíná tragický osud jeho bratra.

Děti neznají historii, dezinformace jsou něco příšerného, říkají pamětníci

/VIDEO, FOTO/ „Je to něco příšerného, všechny ty proruské dezinformace a podobně. Žádná totalita tady dnes není,“ podotýká politický vězeň Jiří Wonka, který jako jeden z pamětníků přišel na otevření nové výstavy v Hradci Králové. Šestnáct panelů připomíná na Masarykově náměstí pohnuté osudy lidí, kteří se nesklonili před komunistickým režimem a trpěli za to.

Hvězdný quarterback Kansasu Patrick Mahomes.

Roste Bradymu konkurence? Horká diskuse o hegemonovi NFL je po Super Bowlu zpět

/NA SKOK DO NFL/ Zámořská NFL zapisuje do své bohaté historie další dynastii. Kansas City Chiefs ovládli Super Bowl již potřetí za posledních pět let a jako prvnímu týmu po dlouhých 19 letech se jim navíc podařilo obhájit mistrovský titul. Kralování Chiefs však může pokračovat i nadále. Dotáhne se úspěšný quarterback Patrick Mahomes na legendárního Toma Bradyho? Posledním dílem rubriky Deníku v rámci letošní sezony opět provází expert a podcaster Matěj Hejda.

Mají řadu odlišností i mnoho společného. Dělí je pouhých dvacet kilometrů a patří jim tuzemské prvenství v soupeření českých měst. Jaký byl historický vývoj Hradce Králové a Pardubic, vysvětluje v rozhovoru archeolog Radek Bláha.

Hradecký archeolog odkrývá historii soupeření s Pardubicemi. Je to fenomén, říká

/ROZHOVOR/ Hradec Králové a Pardubice mají řadu odlišností i mnoho společného. Dělí je pouhých dvacet kilometrů a patří jim tuzemské prvenství v soupeření českých měst. Jejich rivalita zajímá i historiky. „Je nesmírně zajímavá a datuje se minimálně od první republiky,“ uvedl v rozhovoru pro Deník archeolog Radek Bláha. Odpověděl například také na otázku, proč se soupeření těchto měst stalo fenoménem.

Patrick Mahomes a Kansas City slaví obhajobu v Super Bowlu.

Nejdelší kop v dějinách, velké drama i obří show. Super Bowl obhájil Kansas City

/VIDEO/ Fotbalisté Kansas City Chiefs obhájili titul v zámořské NFL. V přestižním Super Bowlu, jenž opět trhal rekody ve sledovanosti, porazili San Francisco 25:22 po prodloužení a titul tak získali počtvrté v historii a potřetí za posledních pět let. Znovu je ke zlatému úspěchu dovedl legendární rozehrávač Patrick Mahomes, který má s Chiefs už třetí titul a potřetí byl také zvolen nejužitečnějším hráčem finále.