Kreativ

ŠTÍTEK: historie

Michael Schumacher v roce 2004

KVÍZ: Máte rádi formuli 1? Prověřte si své znalosti z historie těchto závodů

Formule 1 je fenoménem. A královskou disciplínou motoristického sportu. A protože je právě pauza mezi závody, připravili jsme si pro všechny fanoušky zábavný kvíz pro zkrácení čekání na další Velkou cenu, která se pojede 27. srpna v Nizozemsku. Ověřte si v našem kvízu své znalosti z historie seriálu Mistrovství světa vozů F1.

Příběh o Frankensteinovi sehrála v Bučovicích skupina Exulis. S představením objíždějí hrady a zámky napříč republikou.

Frankenstein a jeho monstrum. Hororový příběh si lidé vychutnali v Bučovicích

/VIDEO/ Světoznámý hororový román Frankeinstein spisovatelky Mary Shellyové. Ten se stal námětem páteční noční divadelní prohlídky na zámku v Bučovicích na Vyškovsku. Příběh mladého vědce Viktora Frankeinsteina, který stvoří umělého člověka, zpracovali a ztvárnili herci z brněnského Divadla historie v pohybu Exulis, které s bučovickým zámkem spolupracuje už více než sedm let. Prohlídky se konají vždy jednou ročně a návštěvníci si mohou zvolit ze čtyř turnusů.

Zdeněk Procházka a jeho tvrz ve Lštění na Domažlicku. Na konci fotogalerie jsou zařazeny snímky z historie objektu a doby její rekonstrukce.

Milovník historie vrátil život do tvrze pamatující Karla IV.

Zdeněk Procházka (69) z Domažlic založil před více než třiceti lety Nakladatelství Českého lesa. Knihy nejen vydává, ale i sám píše. Tento milovník regionální historie jich sepsal desítky, zejména o Domažlicku a Tachovsku. A tak není divu, že stejně jako někteří další obdivovatelé a znalci dávných časů si pořídil historický objekt, který se rozhodl zvelebit.

Tip na výlet na jižní Moravě: Dunajovické kopce ve svatebním

Tip na výlet na jižní Moravě: Dunajovické kopce ve svatebním

Turisté na jižní Moravě obvykle směřují do známých krásných míst, jako Lednice či Mikulov. Ale za známým pohořím Pálavských vrchů leží menší Dunajovické kopce, které také nabízejí krásné výhledy, ale i příjemné posezení pro zamyšlení či relaxaci. Novinkou je naučná stezka s cedulkami, které popisují poutníkům drsnou historii toho milého místa.

Zámecké snění ve Velkých Pavlovicích - rok 2022

POZVÁNKA: Návrat do historie aneb Zámecké snění ve Velkých Pavlovicích

Velké Pavlovice zvou v sobotu 29. července od 17 hodin na Zámecké snění v Ekocentru Trkmanka. Co Vás na letošním ročníku čeká? Návrat do historie, genius loci místa nebo komentovaná prohlídka s Černou paní. Chybět nebude ani skupina historického šermu Albion nebo vystoupení kapely Quanti Minoris s hradrockem aneb pouličním středověkým bigbeatem. 

Fotbalisté Ostrova u Macochy poprvé postoupili do okresního přeboru.

Postup jako hrom. Ostrov si poprvé v klubové historii zahraje okresní přebor

Posledních téměř padesát let nastupovali výhradně ve třetí třídě na Blanensku, od nové sezony ale změní zavedené pořádky. Fotbalisté Ostrova u Macochy vybojovali v uplynulém ročníku poprvé v historii klubu postup do okresního přeboru, kam se posunou spolu se Sloupem a Lipůvkou. „Po rozhodujícím utkání zavládla velká euforie. Celé roky se u nás hrála třetí třída, nikdy jsme nepostoupili ani nesestoupili. O to sladší závěr sezony byl,“ těší kapitána týmu Lukáše Pernicu.

Start vůbec prvních závodů na Spartakiádním stadionu v roce 1973. V listopadu to bude padesát let.

Historie motokár v Olomouci: Úvod do unikátních vzpomínek pamětníka

/SERIÁL DENÍKU/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.

Roman Štěpánek a ředitel závodu Barum Czech Rally Zlín Jan Regner.

Rally je styl života, říká šéf Barum Rally Jan Regner v pořadu Deník s nadhledem

Do svého videocastu Deník s nadhledem si moderátor Roman Štěpánek tentokrát pozval ředitele oblíbeného automobilového závodu Barum Czech Rally Zlín Jana Regnera. V čele známého podniku stojí od loňského roku, kdy z vedení po čtyřiadvaceti letech odstoupil jeho otec Miloslav Regner. V talkshow Jan Regner hovořil o historii i ambicích Barum rally, ale také o tom, co obnáší automobilový sport a jak se člověk může stát závodníkem.

Mladí Vietnamci se zajímají o své kořeny.

Potíže s jazykem a český čaj se nedal pít. Mladí Vietnamci mapují své kořeny

Vietnamci druhé generace, kteří se narodili v Česku, objevují svou rodinnou historii a šíří povědomí o vietnamské kultuře. Jejich rodiče často přicházeli do Československa na dočasný pobyt jako učni, studenti nebo dělníci. Postupně se zde však usadili a vynikli v mnoha odvětvích. Mapováním rodinných příběhů chtějí mladí zástupci této komunity docílit vzájemného sblížení obou kultur.

Devadesátiletou historii známé přerovské firmy Meopta a její předchůdkyně Optikotechny mapuje výstava v prostorách Muzea Komenského v Přerově

Flexaret i "drátofon", který sloužil StB. Výstava mapuje 90 let Meopty

Jméno zakladatele přerovské Optikotechny - Aloise Mazurka, který v roce 1933 položil základy budoucí firmy Meopta, není veřejnosti příliš známé. Přesto by bez něj dnešní gigant ve světě optiky nevznikl. Devadesátiletou historii firmy i široké spektrum jejích legendárních výrobků mapuje výstava, která začala v úterý v Muzeu Komenského v Přerově.

Bostonská legenda Patrice Bergeron se loučí s kariérou v NHL.

Sbohem, legendo. Pastrňákův Boston přichází o kapitána, Bergeron ukončil kariéru

Obrovská ztráta pro celý Boston. V osmatřiceti letech se s aktivní kariérou v nejslavnější hokejové lize světa loučí legendární kanadský forvard Patrice Bergeron, dlouholetá ikona a jeden ze strůjců zlatého tažení Bruins za Stanley Cupem v roce 2011. Hrdý člen prestižního Triple Gold Clubu a šestinásobný vítěz trofeje pro nejlépe bránícího útočníka NHL odehrál v černožlutém dresu celkem 19 sezon, čímž se zapsal mezi největší osobnosti v historii věhlasné organizace.

Hudební festival Colours of Ostrava v Dolní oblasti Vítkovice, 22. července 2023, Ostrava. Grafika minulých ročníků Colours.

Pamatujete si je všechny? Colours of Ostrava má za sebou dvacet ročníků

Festival Colours of Ostrava má za sebou 20 ročníků. Pamatujete si je všechny? Jak na ně vzpomínáte? Připomeňte si je s námi podobně, jako připomínala návštěvníkům areálu Dolní oblasti Vítkovice dlouholetou historii "letáková ulička" s propagačními plakáty předchozích ročníků. Často se u ní zastavovali a vzpomínali… 

Historie a památky královského města táhnou.

Historie a památky královského města Uherské Hradiště táhnou

První čtvrtina prázdnin je za námi, prázdniny a dovolené v plném proudu. Malí i větší rekreanti či turisté poznávají nová místa různých měst a seznamují se s jejich historií. A ne jinak je tomu i v našem královském městě. Město Uherské Hradiště ve spolupráci s Městským informačním centrem a Regionem Slovácko se svou pravidelností organizuje po celý rok zajímavé akce, při kterých se zájemci z blízka i daleka mohou seznámit s historii města a prohlédnout krásné památky. 

Nová kniha Radky Krejčí a Ondřeje Soukupa o Sedlci jde na trh.

Kniha Radky Krejčí a Ondřeje Soukupa o Sedlci jde do světa. S požehnáním

/ROZHOVOR, FOTO, VIDEO/ Na pulty knihkupectví po celém světě míří v těchto dnech nová kniha Radky Krejčí a Ondřeje Soukupa s názvem Katedrála a kostnice v Kutné Hoře - Sedlci, která mapuje 900 let dlouhou historii Sedlce. Ta je podle autorky publikace neprávem opomíjená, stejně jako zdejší katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, která zůstává tak trochu ve stínu dvou kutnohorských dominant – chrámu svaté Barbory a sedlecké kostnice.

Trmičtí na cestách za historii krásné vlasti - díl III.

Trmičtí na cestách za historií naší vlasti: Výlet do Českého Krumlova se vydařil

/III. díl/ Náš krátký pobyt v hotelu Mas pomalu končil, poslední celodenní výlet směřoval do Českého Krumlova. Kdo by neznal Plášťový most, hrad, zámek, specifické divadlo, kruhovou věž, strašidelné pověsti a zfilmované rozmary Petra Voka, který v roce 1601-1602 pod tíhou ohromných dluhů prodal celý areál císaři Rudolfu II. Habsburskému.

Smutný symbol konce slávy amerického automobilového města Detroit: opuštěná čerpací stanice

A vzniklo město duchů. Bankrot amerického města aut Detroitu měl dopad i na ČR

Byl čtvrtek 18. července roku 2013. Prakticky všechny americké deníky přišly se stejnou zprávou. Město Detroit, kolébka amerického automobilového průmyslu a kdysi čtvrté nejlidnatější město Spojených států amerických, vyhlásilo bankrot. Šlo o vůbec největší americké město v dějinách, které kdy nabralo takový kurz.

Američan Thomas Bell III je další posilou Nymburka.

Američan Bell je další posilou pro Nymburk

Třetí posilou basketbalistů Nymburka je Američan Thomas Bell III. Čtyřiadvacetiletý hráč na pozici čtyři přichází z anglické ligy, kde hrál za Bristol Flyers. V Nymburce podepsal smlouvu na rok.

Na nádraží v Martinicích v Krkonoších se konal o víkendu 1. Krkonošský parní víkend.

FOTO: Premiéru krkonošských parních víkendů obstarala stoletá lokomotiva

Na sobotu 15. a neděli 16. července připravili členové Spolku železniční historie Martinice v Krkonoších 1. Krkonošský parní víkend. Třináctý ročník nabízí jízdy nostalgických parních vlaků na lokální trati Martinice v Krkonoších - Rokytnice nad Jizerou. Soupravu historických vozů vedla zcela mimořádně parní lokomotiva Sedma z roku 1917.

Na nádraží v Martinicích v Krkonoších se konal o víkendu 1. Krkonošský parní víkend.

FOTO: Premiéru krkonošských parních víkendů obstarala stoletá lokomotiva

Na sobotu 15. a neděli 16. července připravili členové Spolku železniční historie Martinice v Krkonoších 1. Krkonošský parní víkend. Třináctý ročník nabízí jízdy nostalgických parních vlaků na lokální trati Martinice v Krkonoších - Rokytnice nad Jizerou. Soupravu historických vozů vedla zcela mimořádně parní lokomotiva Sedma z roku 1917.

V domě U zlaté štiky se smělo nalévat víno už před staletími

Za pivem i za vínem. Lákavé nabídky pro turisty nabízí Olomouc

Zajímavou novinku pro turisty si během léta mohou užít návštěvníci a obyvatelé Olomouce. Každé sobotní odpoledne mohou vyrazit na komentovanou prohlídku historického centra zakončenou degustací vína. Průvodce je postupně zavede na místa, která byla v historii a jsou i v současnosti spojená s dobrým vínem a pivem.

Husovo náměstí v současnosti.

KVÍZ: Jak dobře znáte historii Rakovníka a jeho památek?

Královské město Rakovník leží západně od Prahy. Žije tu něco málo přes 15 tisíc obyvatel, kteří na své město s bohatou historií a řadou památek mohou být hrdí. Jak dobře znáte historii svého města? Vyzkoušejte náš kvíz.

Hrad Křivoklát.

KVÍZ: Jak dobře znáte nejen historii hradu Křivoklát?

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů. Královská rezidence byla využívána i jako velmi obávané vězení, kde se odehrála temnější část její historie. Hradní areál byl několikrát zasažen požárem, několikrát přestavěn, ale vždy si zachoval svou jedinečnou atmosféru a stal se hojně naštěvovaným místem. 

Hotová jílová pec

Pekařka si sama postavila jílovou pec. Budou z ní vonět buchty i domácí chleba

S myšlenkou postavit vlastní jílovou pec si začala Lenka Dvořáková pohrávat už více než před rokem. Nápad přirozeně vyplynul z jejího životního stylu. Miluje totiž chalupaření i historii a kváskový chléb už doma peče bezmála deset let. Rozhodla se tedy pro další postup ve svém pekařském umění. A o své zkušenosti se stavbou jílové pece se podělila.

Nová naučná stezka určitě stojí za prozkoumání.

Táborské Klokoty mají naučnou stezku pro malé i velké plnou místních zajímavostí

V roce 2020 to byly jen hezké představy obyvatel příměstské části, dnes už hravá naučná stezka Křížem krážem Klokoty vítá první kolemjdoucí. Vznikla díky prvnímu ročníku participativního rozpočtu. V něm obyvatelé svým radnicím sami navrhují, za co utratit část peněz z městské pokladny. A Klokotským se to povedlo na jedničku.

V chomutovském zooparku se narodilo mládě plameňáka růžového. Poprvé v jeho historii.

V Chomutově se vylíhlo mládě plameňáka. Poprvé v historii zooparku

Pořádně živo je aktuálně u plameňáků růžových v chomutovském zooparku. Jejich hejno se nejprve výrazně rozrostlo, pak ptáci nakladli rekordní počet vajec. A nyní v zoo slaví. Z jednoho z vajíček se tam totiž vylíhlo mládě plameňáka. Vůbec poprvé v historii zooparku.

Chrám sv. Ducha ještě před regotizací. Vizualizace.

Cesta do minulosti? Leckde postačí mobil. Toulky časem nabízí i Hradec Králové

Na cestu do pravěku, či jen trošku vzdálenější budoucnosti už lidé nemusí čekat na pramičce u neznámé jeskyně, popřípadě se opít jako Matěj Brouček. K putování v čase jim postačí jen mobil, popřípadě 3D brýle. Stále více míst a měst v České republice totiž nabízí výlet do minulosti pomocí rozšířené nebo virtuální reality. Naposledy se do této společnosti zařadil i Hradec Králové.

Chrám sv. Ducha ještě před regotizací. Vizualizace.

Cesta do minulosti? Leckde postačí jen mobil. Toulky časem nabízí Hradec i Aš

Na cestu do pravěku, či jen trošku vzdálenější budoucnosti už lidé nemusí čekat na pramičce u neznámé jeskyně, popřípadě se opít jako Matěj Brouček. K putování v čase jim postačí jen mobil, popřípadě 3D brýle. Stále více míst a měst v České republice totiž nabízí výlet do minulosti pomocí rozšířené nebo virtuální reality. Naposledy se do této společnosti zařadil i Hradec Králové.