Kreativ

ŠTÍTEK: historie

Slavnostní otevření nového Muzea města Dobříše v Kopáčkově domě.

V Dobříši otevřeli nové muzeum. V srdci města tak ožívá jeho bohatá historie

/FOTOGALERIE/ Slavnostní otevření nového Muzea města Dobříše se uskutečnilo v úterý 10. října v Kopáčkově domě. Součástí akce bylo představení expozice plné historických exponátů, nových informací, fotografií a dalších zajímavostí. Ředitel dobříšského muzea vytvořil chronologickou výstavu, která představuje bohatou historii Dobříše od pravěku až po listopad 1989.

Žatecká Galerie U Radnice zve na výstavu znaků a erbů

Žatecká Galerie U Radnice zve na výstavu znaků a erbů

Potlesk pro heraldika a pasíře Jiřího „Jimáka“ Válu. Nadšenec české historie a velmi zručný pasíř se představuje svým celoživotním koníčkem tepáním a malováním kovových erbů v Galerii U Radnice v Žatci.

Lamine Yamal z Barcelony.

Šestnáctiletý kluk z Barcelony přepsal historii. Je nejmladším střelcem La Ligy

Barcelona sice ve španělské lize jen remizovala na hřišti Granady, jeden důvod k oslavě ale přece jen má. Do klubových, ale i ligových, kronik se totiž zlatým písmem zapsal Lamine Yamal. Šestnáctiletý mladík se postaral o jeden z gólů katalánského týmu a stal se oficiálně nejmladším ligovým střelcem v historii. 

Polička si připomene události roku 1938.

Polička si připomene události roku 1938

V sobotu 7. října se od 9.30 na poličském náměstí budete moct vrátit do konce 30. let minulého století a prostřednictvím dynamických ukázek příslušníků klubů vojenské a policejní historie prožijete historii „na vlastní kůži". Posléze se před čp. 22 na Masarykově ulici uskuteční od 10.30 pietní akt a odhalení pamětní desky připomínající šestitýdenní okupaci Poličky.

Dřevěnka v Úpici.

Přemysl Votava: Jak jsem s rodiči hledal podkrkonošskou Úpici

Vy co jste s podkrkonošskou Úpicí po léta srostlí, mnohdy tu krásu kolem ní ani nevnímáte, od těch z daleka, slyším, kde je ta Úpice? Podobně se ptali a na mapě ji hledali i moji rodiče, když před 65lety jsem odcházel na dva roky do vahařského učení.

Světlo nad bunkry u ŘOPíku Honzík na Soumarském mostě.

Lukáš Smola z Volar připomíná historii dětem i dospělým, hlavně tu od Volar

Na konci září si Česko připomnělo osmdesát pět let od mobilizace branné moci v Československu a podpisu Mnichovského diktátu, ve stejném roce o den později. Při vyhlášení všeobecné mobilizace v roce 1938 bylo připraveno bránit Československo jeden a čtvrt milionu mužů. Nemalá část z nich nastoupila na linii lehkého opevnění bunkrů rozloženou podél hranic, kterým se dodnes říká ŘOPíky.

Krajská vědecká knihovna v Liberci

Knihovna zve na venkovní výstavu o libereckých obětech holocaustu

U příležitosti 85. výročí událostí spojených s Křišťálovou nocí připravila Krajská vědecká knihovna a Katedra historie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci venkovní panelovou výstavu „Návrat domů: liberecké oběti holocaustu“, jejíž vernisáž se bude konat ve středu 4. října od 17 hodin před budovou knihovny.

Ilustrační foto.

Od sousedů: Nejteplejší září historie?

Klimatolog Alexander Orlik z Geosphere říká, že prožili nejteplejší září za 257 let měření: „V rakouských nížinách bylo o 3,2 stupně víc než v průměru období 1991-2020, na horách o 4,2.“

Základní škola Veltrusy plánuje rekonstrukci.

Největší projekt v historii Veltrus. Přístavba ale kapacitu školy nezvýší

/FOTO, VIDEO/ Konec vyučovacích hodin ve školní jídelně nebo ve sborovně. Základní škola Veltrusy, která postrádá větší počet tříd, bude rozšířena o další prostory. Nově tam bude k dispozici devět specializovaných učeben, místnosti pro družinu a větší jídelna. Přibýt má i aula. Jde o největší projekt v historii města.

Vybrat správné jméno pro miminko může být věda.

Výběr jména pro miminko: Vsaďte na tradiční klenoty, nebo to zkuste originálně

Při výběru křestního jména pro miminko rodiče často čelí obtížnému rozhodnutí. Jméno je něco, co bude dítě provázet po celý život, a proto je důležité vybrat takové, které bude pro něj významné a vhodné. Vlastní výběr může být inspirován například historií, rodinnou tradicí nebo osobními preferencemi. Jaká jsou vůbec v současnosti v Česku nejčastěji vybíraná jména pro kluky a holky? Jak vybrat to nejlepší jméno právě pro vaše miminko? A existují v Česku nějaká pravidla a omezení pro výběr křestního jména? Poradíme vám.

Tradice českých ukolébavek sahá hluboko do historie.

České ukolébavky pomáhají dětem usnout a zahřejí na duši. Zanotujte si je s námi

Ukolébavky jsou zvláštním druhem písní, který má dlouhou historii a významný vliv na děti i dospělé. Pojďme se podívat na jejich historii, oblíbenost, příklady, a také se zaměříme na medicínské a psychologické aspekty zpívání ukolébavek pro nejmenší. Samozřejmě nebudou díky odkazům na youtube chybět ani písničky, a tak si budete moci řadu českých tradičních i moderních ukolébavek připomenout a zabroukat.

Nymburský basketbalista Petr Benda

Legenda se loučí. Basketbalistu Petra Bendu čeká poslední zápas

Pokud by českou basketbalovou ligu měl symbolizovat jeden jediný hráč, jistě by to byl Petr Benda. Nikdo jiný se do její historie nezapsal tak silně a nezískal takový respekt spoluhráčů i protihráčů, jako právě Benda. A ve středu tato hrající legenda vyběhne na palubovku naposledy, aby uzavřel svou hvězdnou kariéru v dresu Nymburka. Stane se tak v utkání se Slavií Praha, který začíná v nymburském Sportovním centru v 18 hodin.

Ukázka z knihy Příběhy z Orlických hor v komiksech.

Orlické hory v komiksu: od prvních osídlenců, přes sklářské pece až k Jawě

„Je to poprvé, co budou mít Orlické hory komiks a já jsem se stal komiksovou postavou,“ prozradil mi s úsměvem při jednom z nedávných setkání archeolog a zakladatel uhřínovského archeologického muzea v přírodě Bohumír Dragoun, který je mimo jiné také vedoucím deštenského muzea. Autory zbrusu nových komiksových příběhů z Orlických hor jsou Radek Drahný a Tomáš Chlud, ilustrátor, ale také kostýmní výtvarník a držitel Českého lva.

Titulní strana knihy.

Orlické hory v komiksu: od prvních osídlenců, přes sklářské pece až k Jawě

„Je to poprvé, co budou mít Orlické hory komiks a já jsem se stal komiksovou postavou,“ prozradil mi s úsměvem při jednom z nedávných setkání archeolog a zakladatel uhřínovského archeologického muzea v přírodě Bohumír Dragoun, který je mimo jiné také vedoucím deštenského muzea. Autory zbrusu nových komiksových příběhů z Orlických hor jsou Radek Drahný a Tomáš Chlud, ilustrátor, ale také kostýmní výtvarník a držitel Českého lva.

SK Doksy - Tatran Sedlčany 2:1, KP / 23. 9. 2023

Euforii odšpuntoval Doležal, Doksy prožívají nejlepší momenty historie klubu

/FOTO, VIDEO/ Jedny z nejhezčích momentů klubové historie prožívá fotbalový klub SK Doksy. Poté, co mu náhradník Jan Doležal životní trefou vystřelil v poslední minutě zápasu se Sedlčany tři body, postoupil klub z Kladenska už na pátou příčku tabulky krajského přeboru, kde se na jaře jako nováček sotva zachránil. Euforie v Doksech neznala v sobotu večer mezí.

Národní den železnice 2023, 23. září 2023, Bohumín.

VIDEO: Den železnice v Bohumíně. Návštěvníky ohromila historie i moderna

/OBRAZEM/ Tradiční akci, která se uskutečnila v sobotu 23. září v areálu bohumínského depa, navštívilo navzdory sychravému počasí s deštivými přeháňkami bezmála šest tisíc návštěvníků. Lidé mohli obdivovat desítky kusů historické i moderní železniční techniky Českých drah (ČD) a jejich partnerů. 

Vykopávky v Limě. Ilustrační snímek

V Peru objevili osm mumií. Pochází z dob ještě před vznikem říše Inků

Pracovníci peruánské plynárenské společnosti objevili při výkopových pracích v metropoli Limě osm mumií a předměty z dob před vznikem říše Inků. Archeologové se domnívají, že se nálezy datují do období existence kultury zvané Ichma, která se zformovala kolem roku 1100 a rozšiřovala se údolími na území dnešního hlavního města, dokud nebyla koncem 15. století začleněna do říše Inků. Napsala to v noci na dnešek agentura AP.

Slavnostní otevření Parlamentária.

Pohled do historie i současnosti. V Praze se slavnostně otevřelo Parlamentárium

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nové Parlamentárium bylo slavnostně otevřeno ve středu 20. září za účasti předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové a vedoucího Kanceláře Poslanecké sněmovny Martina Plíška. Parlamentárium bude sloužit jako nový edukační prostor v historických prostorách Šternberského paláce a je určen hlavně školním skupinám.

V pražské O2 areně vystoupila 19. září slavná americká kapela Blink-182

Znovu a rychleji. Blink-182 rozdováděli O2 arenu, zpívali i o pražských dívkách

Jedna z nejúspěšnějších kapel rockové historie vystoupila v úterý večer v pražské O2 areně. Blink-182 se tu zastavili na svém comebackovém turné, které odstartovalo na jaře v newyorské Madison Square Garden. Pověst fantastické show nelhala ani trochu. A čerství padesátníci tu skotačili svým rozverným rockem i opravdu vtipnými průpovídkami.

Dům č. p. 58 z konce 19. století, Bílovec, Lubojaty.

FOTO: V Bílovci bojují proti bourání historického objektu. Co na to zastupitelé

Zasedáním zastupitelstva města Bílovce rezonovala ve středu 20. září otázka, zda zachovat, či zbourat historickou budovu, jež byla sídlem osadního výboru bílovecké městské části Lubojaty. Zatímco bývalé vedení města určilo objekt k demolici, současná koalice v něm spatřuje dobrý základ pro komunitní život.

Výstava věnovaná historii slánské ČSAD je k vidění pouze do neděle 24. září.

Galerie V Troubě láká na výstavu o historii ČSAD i na autobusáky milionáře

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Jaké platy mívali slánští autobusáci? Kteří z nich byli milionáři? Co skrývala autobusácká brašna a jak dříve ženy průvodčí štípaly jízdenky? Nebo jak bylo na dílnách veselo? To vše a ještě mnohem více nabízí sedmidenní výstava věnovaná historii slánské ČSAD, která je až do neděle k vidění v Galerii V Troubě ve Slaném v ulici Dr. E. Beneše (bývalé kino).

V Horácké galerii je bohatý spolkový život. Ilustrační foto.

V Novém Městě provedou památkami. Zajímavostí bude procházka historií hospod

Nové Město na Moravě se i v letošním roce zapojuje do mezinárodního Dne evropského dědictví. Letos jsou v programu během soboty volné prohlídky Horáckého muzea i galerie, prohlídka evangelického kostela nebo interiérů fary s hodnotnými obrazy. Součástí jsou i procházky po náměstí a historie prvorepublikových hostinců a hotelů ve městě.

Z 56. ročníku soutěže veteránů Zbraslav - Jíloviště.

Podívejte se: Veterány a jejich příznivci zaplnili Zbraslavské náměstí

Každé historické vozidlo má originální vzhled, specifickou vůni nejen za jízdy, ale i když stojí, stejně jako svou vlastní rychlost. Zájemci, kterých přišly spousty, se o tom mohli v sobotu 9. září přesvědčit na Zbraslavském náměstí, kde startoval již 56. ročník mezinárodní jízdy historických vozidel do vrchu Zbraslav–Jíloviště (byť ne na původní přímé trase do Jíloviště; v cestě stojí dálnice).

Bolestná historie vězňů ve Svatobořicích. Lidé si připomněli jejich památku

Bolestná historie vězňů ve Svatobořicích. Lidé si připomněli jejich památku

Bylo sobotní poledne dne 9. září a já, chalupář, jsem před domem upravoval trávník. V tu chvíli procházela průvodkyně do blízkého Památníku Internačního tábora ve Svatobořicích. Byl jsem zvědavý, z jaké dálky přijeli návštěvníci, proto jsem se rozhodl jít za nimi. Přišel jsem k místu, kde probíhal důstojný pietní akt kladenského Spolku pro zachování odkazu českého odboje. Jeho zástupci položili k sousoší věnec s trikolórou a zazpívali Českou i Slovenskou hymnu na památku internovaných.

Miloš Kytka v dresu Chabařovic

Kytka je nesmazatelnou ikonou Chabařovic. Dcera můj střelecký rekord obrečela

Miloš Kytka. Jméno, které zná snad každý fanoušek fotbalových Chabařovic. Šestatřicetiletý záložník, potažmo útočník, strávil ve Slovanu drtivou část své kariéry, i proto je zde legendou. Na jaře splnil cíl, který si dal před čtyřmi lety poté, co nastřílel za klub sto soutěžních branek. Stal se totiž nejlepším střelcem v devadesátileté historii klubu. Zajímavou sázku uzavřel i s hostinským v hospůdce na chabařovickém hřišti.

Slavnostní představení stezky Křížem krážem Klokoty v pátek 8. září 2023.

Tábor míval svého Fausta. Zavede vás za ním stezka Křížem krážem Klokoty

Tajemný řád i šifrovaná kniha, kterou dosud nikdo nerozluštil. Táborskému Faustovi, Rafaelovi M. Bouškovi, věnovali autoři nové stezky Křížem krážem Klokoty část jedno z deseti zastavení. Najdete ho u klokotského hřbitova, kde tento kontroverzní člověk také odpočívá. Interaktivní stezka vhodná pro malé i velké byla realizována díky participativnímu rozpočtu města Tábora.

Vinohrad v Sobíškách na Přerovsku.

Putování za historií přerovských vinohradů nabídne několik zastávek

Že jsou na Přerovsku pro pěstování vinné révy skvělé podmínky, srovnatelné s krajem vinařů - jižní Moravou - platí už několik let. Přesvědčit se na vlastní oči, jaká je letošní úroda, mohou zájemci, kteří vyrazí v sobotu 9. září na pátý ročník turistického pochodu Za historií přerovských vinohradů.