Kreativ

ŠTÍTEK: historie

Radost chomutovských basketbalistek.

Levhartice přepsaly historii! Slavii složily v prodloužení a jsou v semifinále

Čtvrtfinále Chance ŽBL se za stavu 2:0 pro chomutovské basketbalistky přesunulo zpět pod vrcholky Krušných hor, což znamenalo jediné. Případná výhra by Levhartice poprvé v historii posunula do semifinále. To se díky trojce Satoranské necelé dvě vteřiny před koncem prodloužení povedlo, takže svěřenkyně Jozefa Rešetára po výsledku 79:78 vyzvou v další kole Žabiny v případě, že USK Praha potvrdí v sérii se Slovankou svou dominanci v domácí nejvyšší soutěži, jelikož Hradec Králové vyřadil po základní části třetí KP Brno.

Procházka Posázavskou stezkou podél trampských osad vedená Michaelem Antonym 19. března 2023.

Posázavská stezka má historii plnou úžasných příběhů, dokázal posluchačům Tony

/FOTO, VIDEO/ V mimořádné kondici byli mnozí z trampů, kteří před sto a více lety houfně vyráželi k Sázavě. Co přispělo k tomu, že hned několik jich ve své době slavilo úspěchy i na olympijských hrách. I to vyprávěl předposlední březnovou neděli početným posluchačům Michael Antony neboli kamarád Tony, dlouholetý šéfredaktor několika trampských časopisů i serveru Trampský magazín. A také autor čerstvě vydané publikace Tramping – již prakticky rozebrané.

Pohled na město Mělník focený od Hořína

KVÍZ: Jak dobře znáte historii Mělníka a jeho památek?

Mělník je město plné historie, vína a společenských událostí. Zkuste si na chvíli představit, že jste průvodcem a odpovídáte na zvídavé otázky jeho návštěvníků. Troufli byste si? Jak dobře znáte historii svého města? Vyzkoušejte náš kvíz.

Svatá Hora po rekonstrukci za téměř dvě stě milionů korun.

KVÍZ: Jak dobře znáte historii Příbrami a jejích památek?

Příbram byla proslulá jako historické hornické město, což nyní připomíná Hornické muzeum Příbram. Nyní, po útlumu těžby, je známá hlavně díky poutnímu místu Svatá Hora. Jak dobře znáte historii svého města? Vyzkoušejte náš kvíz.

Pořad Přepište dějiny míří do Chomutova

Přepište dějiny v Chomutově. Známý podcast zamíří ke sv. Kateřině

Současná doba nabízí nepřeberné množství poslechových relací, takzvaných podcastů. Upřímně řečeno, není vůbec lehké se v tom velkém množství orientovat. Přesto z tohoto širokého spektra vystupuje určitá skupina pořadů, které ty ostatní převyšují popularitou. Ta však není založena na známosti interpretů, ale na kvalitě jejich práce, tedy na kvalitě jejich podcastu. A k této skupině bez debat patří pořad Přepište dějiny.

Berounští medvědi Kuba a Matěj.

KVÍZ: Jak znáte Beroun, jeho historii a zajímavosti?

Beroun je královské město ležící na soutoku Berounky a Litavky, město s mnoha památkami a zajímavou historií, ke kterému patří neodmyslitelně i medvědi, na městském znaku i na Městské hoře. Kolik toho víte o svém městě? Vyzkoušejte si náš kvíz.

Rekonstrukce byla velmi náročná. Areál se otevře pro veřejnost 1. dubna.

Hřebčín v Heřmanově Městci vstal z mrtvých. Bude k vidění v Cirkusu Humberto

/FOTO, VIDEO/ Když Václav Karas zjistí, že se Helena trápí, koupí jí jezdeckého koně. Tato scéna seriálu Cirkus Humberto bude k vidění v neděli v jedenáctém dílu nazvaném Útěk. Filmaři ho natáčeli v hřebčínu v Heřmanově Městci na Chrudimsku. Areál prošel od března 2021 rozsáhlou rekonstrukcí za 90 milionů korun a lidé ho budou moci navštívit už 1. dubna.

Baseballový klub Draci Brno potvrdil svou dlouhodobou dominanci a po skalpu brněnských Hrochů oslavil třiadvacátý titul

Velkovýrobna na baseballové tituly? Brněnští Draci jich v extralize získali 23

Od roku 1993 se hraje česká baseballová extraliga a pouze čtyřikrát v historii putoval mistrovský titul mimo Brno. Třikrát jej získal celek Arrows Ostrava, jednou Kotlářka Praha. Na jihu Moravy se o zlato podělily dva kluby, i když dost nerovným dílem: tři prvenství slavila Technika Brno a třiadvacet jich má ve sbírce velkovýrobna na tituly – Draci Brno.

Baseballový klub Draci Brno potvrdil svou dlouhodobou dominanci a po skalpu brněnských Hrochů oslavili třiadvacátý titul.

Velkovýrobna na baseballové tituly. Draci jich mají 23, nechyběli ani v Tokiu

Od roku 1993 se hraje česká baseballová extraliga a pouze čtyřikrát v historii putoval mistrovský titul mimo Brno. Třikrát jej získal celek Arrows Ostrava, jednou Kotlářka Praha. Na jihu Moravy se o zlato podělily dva kluby, i když dost nerovným dílem: tři prvenství slavila Technika Brno a třiadvacet jich má ve sbírce velkovýrobna na tituly – Draci Brno.

Děsivá mučírna v Lednici. V tomto muzeu běhá mráz po zádech

Temná stránka historie? V děsivé mučírně v Lednici běhá mráz po zádech

Návštěvníci Lednice na Moravě obvykle obdivují krásu zdejšího zámku, parku a dalších zajímavostí v okolí. Mohou ale nahlédnout i do temné stránky z historie lidstva, tedy do světa útrpného práva a mučení. Na odvážné návštěvníky čeká více než 250 dobových nástrojů, 70 procent z nich jsou navíc originály. Za tip na výlet děkujeme Miloši Ruferovi.

V Milevsku bude výstava Igráčků

Legendární postavičky. Jaro v Milevském muzeu bude patřit Igráčkovi

Legendární Igráček, který nedávno získal ocenění „Nejdůvěryhodnější značka roku 2022“, je od neděle 5. března hlavním hrdinou Milevského muzea. Jeho pracovníci pro své návštěvníky připravili ve spolupráci s firmou EFKO-karton, Inspirací Zlín a Technickým muzeem v Brně další zastávku putovní výstavy s názvem Fenomén Igráček.

V Milevsku bude výstava Igráčků.

Jaro v Milevském muzeu bude patřit Igráčkovi

Legendární Igráček, který nedávno získal ocenění „Nejdůvěryhodnější značka roku 2022“, se stane od 5. března hlavním hrdinou Milevského muzea. Jeho pracovníci pro své návštěvníky připravili ve spolupráci s firmou EFKO-karton, Inspirací Zlín a Technickým muzeem v Brně další zastávku putovní výstavy s názvem Fenomén Igráček.

Hlavní představitelé seriálu v roce 1974

Legendární M.A.S.H. skončil před 40 lety. Co dnes dělají Šťabajzna či Hawkeye

Nashledanou, sbohem a amen. Tak se jmenovala poslední epizoda amerického protiválečného seriálu M.A.S.H., kterou odvysílali 28. února 1983, tedy přesně před 40 lety. Šlo vlastně o dvouhodinový film, ve kterém se celá Amerika rozloučila se svými televizními hrdiny - Hawkeyem Piercem, B. J. Hunnicuttem, plukovníkem Potterem, majorkou Houlihanovou či Klingerem. Po přistání na Měsíci to byl druhý nejsledovanější televizní pořad v historii.

Ostrovní atmosféra je pohostinná a poklidná. Úžasné pláže karibského moře lákají turisty z celého světa.

Ostrov Curacao v Karibiku. Sladce vás omámí, jeho pláže uchvátí, je prostě dushi

Karibské ostrovy jsou pro českého turistu lákavou destinací. Na exotické dovolené na severu Ameriky můžete totiž zažít něco jedinečného. Ostrov Curacao se nachází přibližně šedesát kilometrů severně od venezuelského pobřeží. I přes historické křivdy je ostrov ležící v jižní části Karibského moře nadmíru přátelský a řečeno jazykem místních „dushi“. Dushi je kulturní identita Curacaa vyjadřující něco jedinečného, krásného.

Předlistopadový pomník shlíží na Hradec u radarové základny v Ruseku.

Kam zmizeli? Gottwald, Lenin i tanky "zdobili" náměstí na východě Čech

"Právě se vracím z Hradu,… " zazněla přesně před 75 lety památná věta z úst Klementa Gottwalda. Bylo 25. února 1948, ten den se do historie Československa zapsal černým písmem. Odstartovala éra nesvobody, pronásledování, politických procesů… Symboly této doby se staly sochy "velkých komunistů", ale náměstí třeba v Hradci, ve Vamberku nebo v Přelouči "krášlily" dokonce i tanky. Z center měst sice zmizely, ale stále tu někde jsou.

Naučná stezka Špičák.

Čtrnáctá naučná stezka na Rakovnicku povede k rybníku Kazilka u Čisté

/FOTOGALERIE/ Rakovnicko se pyšní nejen krásnou přírodou a několika pozoruhodnými památkami, ale i množstvím naučných stezek. V regionu letos vznikne už čtrnáctá. Zároveň bude třetí naučnou stezkou v Čisté. Deník představuje všechny stezky na Rakovnicku. Víte, kde se nachází zvědavá nebo žulová stezka a kudy vede cesta k Paraplíčku? 

Židovský hřbitov v Hluboké nad Vltavou.

Židovské hřbitovy na Budějovicku. Poznejte s námi jejich pohnutou historii

Víte, co mají společného Budějovice, Hluboká, Koloděje nad Lužnicí a Neznašov? Nacházejí se tu židovské hřbitovy, které v průběhu 20. století překonaly devastaci i nezájem. Pojďte s námi zavítat na místa s pohnutou minulostí a unikátní atmosférou a dozvědět se o nich něco bližšího.

Cvočky.

Muž nalezl na okraji lesa otisk historie, zašel s ním do libereckého muzea

Severočeské muzeum v Liberci získalo od nálezce do sbírek zajímavý exponát, který odkazuje na historii cvokařského řemesla. Muž nalezl plastovou nádobu plnou kovaných hřebíků na okraji lesa a žil v domnění, že se jedná o ozdobné hřebíky z čalounění křesla. Ve skutečnosti však šlo o ručně kované cvočky na podrážky bot, především vojenských bagančat, zvané šerky.

Logo SK Kladno.

Kvíz: SK Kladno dnes slaví 120 let, co víte o jeho historii?

Největší kladenský fotbalový klub SK Kladno slaví ve středu 15. února 120. výročí svého založení. V různých érách se dotýkal hvězdného fotbalového nebe, střetával se se slavnými kluby, hrál před ohromujícími návštěvami, vyprodukoval stovky velkých talentů. Prošel si však i mnoha pády, z nichž se těžce sbíral. Vždycky se mu to povedlo a všichni věří, že se mu to povede i teď. Zkuste se teď chvíli ponořit do dávné, ale i nedávné historie a vyzkoušet svoje znalosti právě o SK Kladno.

Guarterback Kansas City Patrick Mahomes s trofejí

Souboj hvězdných quarterbacků ovládl Mahomes. Kansas slaví triumfu v Super Bowlu

Kansas City Chiefs ovládli potřetí v historii a podruhé za poslední čtyři sezony finále ligy amerického fotbalu NFL. V sedmapadesátém Super Bowlu porazili Philadelphii Eagles 38:35. Velmi vyrovnanou bitvu a souboj dvou hvězdných quarterbacků Patricka Mahomese a Jalena Hurtse rozhodli Chiefs chytrou taktickou hrou o čas při posledním útoku zakončeným deset sekund před koncem vydařeným kopem Harrisona Butkera.

Tak to vypadá v archivu Centra hasičského hnutí v Přibyslavi. Podívejte se. Unikátní hasičský řád z doby Marie Terezie.

VIDEO: Hasiči za Marie Terezie. Archiv v Přibyslavi skrývá poklady

Unikátní císařský hasičský řád z doby Marie Terezie. Sto let staré knoflíky hasičských uniforem. Originální přilby. Historicky cenné tiskoviny, kalendáře a ročenky z domova i zahraničí. Takové poklady se skrývají v archivu Centra hasičského hnutí v Přibyslavi. Je jediný svého druhu v republice.

Volodymyr Poltorak ve své provizorní pracovně v Orientálním ústavu AV ČR, která slouží i jako knihovna jihokorejských publikací

Ukrajinská rodina našla záchranu v ČR. Bádám, manželka učí ve škole, líčí vědec

Historik Volodymyr Poltorak žil v Oděse a učil na místní univerzitě. Věnoval se ukrajinským, ruským či osmanským dějinám, zajímal se také o historii kozáků. Nejdřív zkoumal jejich působení na území Ukrajiny, pak se věnoval i skupinám, které odešly v 19. století do Osmanské říše v oblasti Istanbulu. Tímto výzkumem se posunul na východ a stal se z něj i orientalista. Připravil také dvacítku dokumentárních filmů o ukrajinské historii pro ukrajinskou televizi.

Kovo Dřevo

Díky covidu nespadli. Sezonu nato slavilo Kovo Dřevo titul i 50 let klubu

Tým Malého fotbalu Olomouc Kovo Dřevo má za sebou skvělou sezonu. V roce 2022 oslavil 50 let a ročník završil třetím titulem v historii, který získal po více než dvaceti letech. Přitom ještě v sezoně předtím to s ním vypadalo všelijak. „Nebýt covidu, možná bychom hráli druhou ligu. Oslavy titulu byly velké,“ prozradil vedoucí mužstva a kapitán Jakub Krejčí.

VK ČEZ Karlovarsko – PGE Skra Bełchatów 3:2 (25:23, 27:25, 13:25, 21:25, 15:11).

Jedno z největších vítězství klubu v dosavadní historii, říká k výhře šéf Varů

/VOLEJBAL/ Volejbalový majstrštyk si připsali na své konto hráči Karlovarska v první čtvrtfinálové bitvě Poháru CEV. V hale míčových sportů si totiž vyšlápli na favorizovaný Bełchatów, několikanásobného mistra Polska, kterého udolali 3:2 na sety. „Jedno z největších vítězství klubu v dosavadní historii,“ neskrýval radost po utkání prezident Karlovarska Jakub Novotný.

Jílové u Prahy na Praze-západ.

Co mají společného voraři s upalováním čarodějnic? Muzejní akademii

/FOTOGALERIE/ Zájemce o historii středních Čech láká Regionální muzeum v Jílovém u Prahy. Rozjíždí Muzejní akademii zahrnující devět rozmanitých přednášek přibližujících zajímavosti z různých období historie – označovaných jako „vybrané kapitoly z historie našeho kraje“.

Michal Hlavatý si po vystřídání Pavla Černého nasadil kapitánskou pásku.

Hlavatý jako Masaryk. Se svými spoluhráči se stali součástí pardubické historie

/ROZHOVOR/ Fotbal od šesti večer. Ještě ve tři odpoledne si užívat teplo rodinného krbu. Tohle je běžná praxe všech fotbalistů, jejichž klub může užívat vlastní stadion. Tato všední záležitost se stala svátkem pro pardubické fotbalisty. Teď už ale mají domovský stánek, a tak se mohou zařadit k mase svých konkurentů. CFIG Arena byla posvěcena utkáním pořádajícího FK Pardubice a hosty z pražské Slavie. Po utkání se radoval vedoucí celek tabulky, který na rozdíl do soupeře rozvlnil síť za zády gólmana. Jednou mu našeptával VAR a podruhé využil absolutního rizika, kdy domácí vrhli všechny síly do útoku. Mozek pardubické hry Michal Hlavatý prohry lituje, protože jeho tým dokázal přivést favorita do úzkých.

NH Ostrava - Hradec Králové (22. kolo NBL, 4. 2. 2023). Zakončuje domácí Olexandr Belikov, Ukrajinec ve službách Nové huti.

Ostrava přepsala historii! Poprvé je v elitní společnosti. Jsem pyšný, řekl kouč

/FOTOGALERIE/ Klobouk dolů, tohle je velký úspěch! Basketbalisté NH Ostrava porazili v sobotním závěrečném 22. kole základní části nejvyšší soutěže Hradec Králové 83:68 a poprvé v historii (zavedení v sezoně 2016/17) si zajistili pro nadstavbu účast v elitní skupině A1. Duel sledovalo v zaplněné hale Tatran tisíc diváků.

Trenér fotbalistů Zlína Pavel Vrba na tiskové konferenci.

Vrba vytvořil rekord. Kouč Zlína postavil nejstarší tým v historii české ligy

Nebyl to jeho záměr, přesto se proslavil, přepsal ligovou historii. Trenér fotbalistů Zlína Pavel Vrba vsadil v boji o záchranu na zkušenost. Do sobotního zápasu v Jablonci, který nakonec skončil remízou 2:2, poslal do hry mužstvo s věkovým průměrem 31,7 let, což je nejstarší sestava v historii české nejvyšší soutěže.

Trenér fotbalistů Zlína Pavel Vrba na tiskové konferenci.

Vrba vytvořil rekord! Zlín měl v Jablonci nejstarší tým v historii české ligy

Nebyl to jeho záměr, přesto se proslavil, přepsal ligovou historii. Trenér fotbalistů Zlína Pavel Vrba vsadil v boji o záchranu na zkušenost. Do sobotního zápasu v Jablonci, který nakonec skončil remízou 2:2, poslal do hry mužstvo s věkovým průměrem 31,7 let, což je nejstarší sestava v historii české nejvyšší soutěže.