Kreativ

ŠTÍTEK: historie

Ilustrační foto.

Za vínem a vinaři se má do středních Čech jezdit nejen z Prahy. Z daleka!

Jedním z turistických taháků středních Čech se má letos stát vinařská turistika. Dosud o sobě vinařství dávala vědět především v době četných vinobraní, tradičně kolem přelomu léta a podzimu spojovaných nejen s vínem a burčákem, ale i s rozmanitým programem. Návštěvníkům toho ale mohou nabídnout mnohem víc. Včetně odkazu na bohatou historii, za níž se do středních Čech s oblibou jezdí - a na niž vinaři i často navazují.

Jaromír Jágr 1990

Kvíz: Znáte historii juniorských světových šampionátů hokejistů?

Juniorské šampionáty hokejistů jsou na rozdíl od světových mistrovství dospělých přehlídkou toho nejlepšího. Ve své téměř 50leté historii mají řadu zajímavých příběhů, faktů a statistiky. Otestujte své dovednosti v kvízu, který je zaměřený právě na juniorské šampionáty. Prim v něm hrají reprezentanti Československa, později Česka. 

Jaromír Jágr v roce 1990

KVÍZ: Zajímavé příběhy i fakta. Znáte historii juniorských MS hokejistů?

Juniorské šampionáty hokejistů jsou na rozdíl od světových mistrovství dospělých přehlídkou toho nejlepšího. Ve své téměř 50leté historii mají řadu zajímavých příběhů, faktů a statistiky. Otestujte své dovednosti v kvízu, který je zaměřený právě na juniorské šampionáty. Prim v něm hrají reprezentanti Československa, později Česka. 

Chrudim již po dobu více než patnácti let ukazuje, jak futsal hrát umí. Znáte historii tohoto klubu?

KVÍZ: Jak moc znáte historii i současnost chrudimského futsalového hegemona?

/FOTOGALERIE/ Chrudim se zapsala výrazným písmem na sportovní mapu, nejen České republiky, díky futsalu. Chrudimský klub dokazuje po dobu posledních dvaceti let, že se z něj stal absolutní hegemon v tomto sportu. Již za několik dní startuje po vánoční pauze opět kolotoč zápasů, při kterých zabojují svěřenci trenéra Condeho o další titul. Proto si Deník pro Vás připravil kvíz, který prověří Vaše znalosti historie i současnosti chrudimského futsalového klubu. Jak moc velcí fanoušci jste?

Pochod kuřimských Sokolů obcí před 2. světovou válkou. V čele jde Oldřich Odehnal.

Stavba sokolovny, cvičení, průvody. Nahlédněte do historie Sokola v Kuřimi

Počátky sokolské organizace v Kuřimi sahají až do roku 1899. Ta po pauze způsobené nejprve nacistickými a později komunistickými zákazy funguje úspěšně dodnes. Připomeňte si její historii na dobových fotografiích zejména ze dvacátých až čtyřicátých let minulého století, které jsou opatřené zasvěcenými popisky. Děkujeme za možnost zveřejnění kulturnímu středisku v Kuřimi, které historické snímky spravuje formou projektu Memoria, a Sylvii Laurincové za shrnutí historie kuřimského Sokola.

Ragby v Ostravě slaví 75 let.

Ragby v Ostravě: historie bohatá, koníček na celý život má 75 let. Co bude dál?

/FOTOGALERIE/ Je to již třičtvrtě století, kdy se v Ostravě začalo hrát ragby. Krátce po válce, v roce 1947, byl založen klub Sokol Vítkovické železárny. O 75 let později, již jako Sokol Mariánské Hory, existuje a funguje tradiční celek jako jediný ze dvou v Moravskoslezském kraji. „Je to notná dávka let, takřka už nejsou pamětníci,“ usmívá se Dalibor, Čech, aktuální prezident klubu.

Letos naposledy se hrad v Předhradí u Skutče otevřel návštěvníkům v rámci akce Vánoce na Rychmburku.

Zastávka u hradu Rychmburk má nový háv. Láká turisty na jízdu vlakem

Pardubický kraj vylepšil v závěru roku zázemí železniční zastávky Předhradí, odkud hlavně v létě návštěvníci dojdou příjemnou procházkou dlouhou dva kilometry na hrad Rychmburk. V nové turistické sezóně tak bude o důvod víc zajet si na výlet do této malebné krajiny vlakem.

Podzemí vyhaslé Komorní hůrky se má v příštím roce otevřít pro širokou veřejnost.

Podzemí sopky se chystá pro širokou veřejnost. U Komorní hůrky bude i parkoviště

Představit turistům a hostům region Česka a Bavorska z pohledu unikátní přírody, minerálních pramenů i historie. Takový je hlavní cíl unikátního přeshraničního projektu s názvem Brána do nitra země. V něm se spojily města Františkovy Lázně, Cheb a německý Fichtelberg. Na německé straně se v rámci tohoto projektu podařilo otevřít tehdejší železnorudný důl. V Chebu se pak podařilo upravit zarostlý prostor u bývalé plovárny na levém břehu přehradní nádrže Skalka a vznikl tu Goethův naučný lesopark. Spolu s tím se podařilo vybudovat návštěvnické centrum u Národní přírodní rezervace Soos. Posledním dílem projektu je zpřístupnění Goethovy štoly, což je podzemní chodba pod vyhaslou Komorní hůrkou pro širokou veřejnost. K tomu má dojít v příštím roce.

Křest knihy o Podbořanech

FOTO, VIDEO: Podbořany mají novou knihu o historii. Pokřtili ji tradičně

Podbořany mají novou knihu o své historii. Při příležitosti letošních oslav 660 let od první písemné zmínky města ji slavnostně pokřtili ve čtvrtek 15. prosince v podvečer v kulturním domě. Nechyběla při tom řada hostů včetně autorů publikace, vydal ji Vojtěch Peksa s kolektivem autorů, a vedení Podbořan.

Unikátní rudný mlýn se našel na trase obchvatu, brodští patrioti by ho chtěli mít v muzeu

Brod nemá muzeum o historii města. Radnice je ideální

Chybí nám nějaké muzeum o historii města, myslí si Marcela Lanková z výboru pro cestovní ruch, média a kulturu města Havlíčkův Brod. Podle zastupitele Jana Schwarze by městu regionální muzejní expozice slušela.

David Lafata

KVÍZ: Kolik poznáte hráčů z historie fotbalové Sparty?

Historie fotbalové Sparty sahá až do roku 1893 a od té doby obléklo její dres nespočet hráčů. Někteří se neprosadili, zatímco jiní se v letenském klub stali legendami. Kolik hráčů z historie pražského celku dokážete poznat na dobových fotografiích?

V Liberci si připomněli Den lidských práv.

Odsouzeným v 50. letech vrátili jména. V Liberci si připomněli Den lidských práv

/FOTO, VIDEO/ Růžena Košková-Krásná, která pocházela z Českého Dubu, se podobně jako další tisíce lidí stala obětí komunistického režimu a porušování lidských práv. Po vykonstruovaném monstrprocesu s Miladou Horákovou a spol. došlo v 50. letech 20. století k přenesení veřejných procesů do regionálních kulis. Jeden z takových proběhl i přímo v Liberci a vešel ve známost jako proces Kolín, Weiland a spol.

Archeologický výzkum kaple hradu Cornštejn u Bítova na Znojemsku v těchto dnech prozatím skončil.

Hrad Cornštejn u Bítova vydal nové poklady z historie. Ukrývaly se metr pod zemí

/FOTO, VIDEO/ Hlínu dolují skloněni na kolenou, když zvednou hlavu, narazí do kamenné zdi. Oděrky na rukou od tahání kamenů nepočítají. Jedině tak ale mohou archeologové objasnit historii zříceniny hradu Cornštejn nad Vranovskou přehradou u Bítova na Znojemsku. Tentokrát nadšenci a odborníci z Jihomoravského muzea ve Znojmě zaměřili svoji pozornost na zkoumání hradní kaple. Zájemci se také mohou těšit na novou unikátní knihu o výzkumech a historii hradu.

Výstava je přístupná v prostorách Společenského klubu kasáren Dědice až do jednatřicátého prosince.

FOTO: Tvoří modely letadel a lodí napříč historií, ve Vyškově vystavují modeláři

Až do jednatřicátého prosince si zájemci prohlédnou v prostorách Společenského klubu kasáren Dědice předvánoční výstavu. Zblízka se seznámí s do detailů zhotovenými leteckými modely z různého období světové historie a také modely lodí. „Vystavovatelem je člen našeho modelářského kroužku při společenském klubu praporčík Pavel Šugárek a přátelé,“ přiblížil za organizátory Bronislava Krejčí.

Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Nymburk - Kolín (85:87)

Medvědi se opět zapsali do historie

/FOTOGALERIE/ Kolínští basketbalisté se znovu zapisují do historie. Tentokrát však nejen do té své, ale do historie celého českého basketbalu.

Halifax dva dny po explozi. Pohled směřuje  k Dartmouthské straně přístavu. Loď Imo, jejíž srážka s muniční lodí Mont-Blanc byla příčinou katastrofy, je vidět na mělčině na druhé straně přístavu

Apokalypsa v Halifaxu: Největší nejaderný výbuch v historii pohřbil celý přístav

Srážka dvou lodí v kanadském přístavu Halifax dne 6. prosince 1917 vedla k výbuchu, který svou intenzitou a mírou zkázy překonává i dva roky starou explozi v Bejrútu a dodnes zůstává největším nejaderným výbuchem v historii. Hrdinou se stal vlakový dispečer, který navzdory riziku zůstal na svém místě a do poslední chvíle varoval vlaky. 

Kniha Pavla Liptáka mapuje historii fotbalu v Podharti od začátku SK Amatérů v roce 1925 až po zánik Tiby v roce 1974.

Fotbalové hřiště v Podharti chátrá, ale dočkalo se knihy. Mapuje jeho historii

Smutný pohled se už nějaký ten rok nabízí na bývalé fotbalové hřiště v královédvorské Podharti. Velkou část pozemku odkoupil soukromý subjekt a návrat organizovaného sportovního vyžití je zde v nedohlednu. O to cennější je nová kniha „Historie fotbalové Tiby Dvůr Králové nad Labem“, kterou v těchto dnech uvádí na trh její autor Pavel Lipták

Pardubičtí hokejisté se po neobyčejné otočce v samotném závěru utkání s Brnem ocitli v extázi.

Dynamo lámalo srdce. Na kardiologii praskala čekárna ve švech

GLOSA/ Plný dům. Pardubičtí hokejisté táhli před utkáním s Brnem šňůru dvanácti vítězství. Není tedy divu, že enteria arena byla našlapána do posledního místa. S nadsázkou se dá říct, že to nebyl jediný objekt v Pardubicích, kde bylo plno. Po zápase s Brnem totiž praskalo ve švech také oddělení kardiologie. Na druhou stranu na očním se mohli lékaři nudit… Dynamo zvítězilo 4:3 po samostatných nájezdech, když ještě minutu a vteřinu před koncem prohrávalo o dvě branky. A pak už to byla jen pastva pro pardubické oči.

Na výstavě lze vidět proměnu pražských náplavek.

Spojení historie i novostaveb: Proměna menzy ve školu i dílo architekta Bofilla

Na projekt Nové ve starém, který pražská Galerie Jaroslava Fragnera (GJF) uvedla před jedenácti lety, navazuje aktuální výstava nazvaná Dialogy v čase / Hommage à Ricardo Bofill. Ta představuje více než pět desítek rekonstrukcí, novostaveb i projektů ve veřejném prostoru, v nichž se historie potkává se současností.

Karel IV. na fragmentu Votivního obrazu Jana Očka z Vlašimi

První bitva Karla IV.: Koně mu zabili, jeho zranili. Přesto v šestnácti zvítězil

Vždy je důležité vyzkoušet všechny prostředky před železem, psal český král a římský císař Karel IV. ve svém pozdějším věku v dopise básníkovi a humanistovi Francesku Petrarkovi. Přesto však musel svou první velkou bitvu vybojovat už ve svých šestnácti letech. A třebaže pod ním zabili jeho koně a jeho samotného zranili do ramene, dokázal v ní i zvítězit. Ani pořádně nevěděl jak…

Princ William a Kate se svými dětmi Georgem a Charlotte

Vzdělání v britské královské rodině: Kdo měl problém s ředitelem, kdo exceloval

Že je vzdělání pro britskou královskou rodinu důležité, o tom není pochyb. Ne všichni její členové se ovšem učili s nadšením. Většina nakonec dosáhla skvělých výsledků a na konflikty s ředitelem či odchod ze školy se zapomnělo. Podívejte se s námi, čím vynikali královna Alžběta II., princezna Eugenie a další urození studenti.

Dana Habayeb

Kritika MS? Štvaní médií, říká fanynka z Kataru. Západ je nevzdělaný, nezná svět

Na její zemi se valí v souvislosti s fotbalovým mistrovstvím světa kritika ze všech stran, Katařanka Dana Habayeb to však vnímá jako křivdu, za kterou může především neinformovanost Západu. „Katar je extrémně čistá a bezpečná země,“ tvrdí v rozhovoru pro Deník s tím, že letošní šampionát se určitě zařadí mezi nejlepší v historii.

Sálih Šahrí (vpravo) skóruje

První šok na MS. Fotbalisté Saúdské Arábie senzačně porazili Messiho Argentinu

Fotbalisté Saúdské Arábie na mistrovství světa senzačně porazili Argentinu 2:1. Velkého favorita skupiny C i celého šampionátu zaskočili skvělým vstupem do druhého poločasu, kterým odpověděli na gól hvězdného Lionela Messiho z penalty z desáté minuty. Sálih Šahrí ve 48. minutě přes Cristiana Romera přesně zakončil na zadní tyč, o pět minut později se Násir Davsárí přesnou střelou z hranice vápna trefil do horního rohu branky.

Obnovená oldřichovská hrobka a její žehnání.

Parta nadšenců obnovila oldřichovskou hrobku, slavnostně ji předala obci

Oldřichov v Hájích má podobně jako další obce ležící v pohraničí česko-německou historii, do níž se významně zapsal odsun německého obyvatelstva. Po něm většinou zůstaly německé hrobky, na kterých se postupně podepisuje zub času. Příběh hrobky německé rodiny Neuhäuser-Berger v Oldřichově se stal výjimkou a díky iniciativě spolku Živo v Hájích se dočkal po šesti letech usilovné práce kompletní obnovy.

Obnovená oldřichovská hrobka a její žehnání

Parta nadšenců obnovila oldřichovskou hrobku. Slavnostně ji předala obci

Oldřichov v Hájích na Liberecku má podobně jako další obce ležící v pohraničí česko-německou historii, do níž se významně zapsal odsun německého obyvatelstva. Po něm většinou zůstaly německé hrobky, na kterých se postupně podepisuje zub času. Příběh hrobky německé rodiny Neuhäuser-Berger v Oldřichově se stal výjimkou a díky iniciativě spolku Živo v Hájích se dočkal po šesti letech usilovné práce kompletní obnovy.

Lahvovna, rok 1967.

FOTOGALERIE: Pivo v ohrožení. Skončí tradice, která se píše 151 let?

/HISTORIE/ Vaření piva má v Pardubicích dlouhou tradici. O jeho rozkvět se zasloužil už Vilém z Pernštejna. Ke zděšení řady Pardubáků vedení Pardubického pivovaru před pár dny oznámilo, že chce výrobu piva v Pardubicích v příštím roce ukončit. Podívejte se s námi do historie pivovaru, který je s městem nerozlučně spjat.

Dějištěm příštího šampionátu bude na sklonku roku 2022 Katar.

Výlet do katarského luxusu? Pro mnoho fanoušků naprosto nemyslitelná záležitost

Vyrazit na populární mistrovství světa ve fotbale a sledovat, jak vaše země válčí s těmi největšími hvězdami o vzácný pozlacený artefakt? Doslova scénář jako z pohádky. Jenže takový snový zájezd na Blízký východ, kde už v neděli odstartuje dlouho očekáváný světový šampionát, přijde fotbalové fanoušky hodně draho. Vůbec nejvíce v historii slavných turnajů. A to ve všech ohledech.

Pamětníci a nadšenci si připomněli výročí ukončení provozu na staré Tišnovce.

Pamětníci a nadšenci si připomněli výročí ukončení provozu na staré Tišnovce

Pamětníci a milovníci železniční historie si letos připomněli šedesáté výročí ukončení provozu na trati zvané stará Tišnovka, která vedla přes brněnské Zábrdovice. Při té příležitosti skupina nadšenců v květnu uspořádala vzpomínkovou akci, vydala knihu a natočila film. Protože zájemců bylo tolik, že se všichni nedostali na promítání premiéry filmu, konalo se toto pondělí pokračování. Za informace o akci a tomu, co jí předcházelo, děkujeme jednomu z organizátorů Ivovi Pallichovi a za krásné fotografie Tomovi Karolovi.

Na velké fotografii lahvovna pardubického pivovaru, rok 1967.

Z HISTORIE: Pivo v ohrožení. Skončí tradice, která se píše 151 let?

/FOTO/ Vaření piva má v Pardubicích dlouhou tradici. O jeho rozkvět se zasloužil už Vilém z Pernštejna. Ke zděšení řady Pardubáků vedení Pardubického pivovaru před pár dny oznámilo, že chce výrobu piva v Pardubicích v příštím roce ukončit. Podívejte se s námi do historie pivovaru, který je s městem nerozlučně spjat.