Kreativ

ŠTÍTEK: historie

18. kolo hokejové extraligy: HC HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha, 4. listopadu 2022 v Ostravě. (vpravo) Jan Buchtele ze Sparty.

V kariéře bych nic neměnil, říká loučící se Buchtele. Chybí mu jen zlatá tečka

11 sezon, 505 extraligových zápasů a 263 kanadských bodů. Taková je bilance hokejového útočníka Jana Buchteleho v dresu pražské Sparty. Víc už ale třiatřicetiletý forvard svoje čísla za klub z hlavního města nerozšíří. Po neúspěšném semifinále proti Třinci se s klubem rozloučil a pokračovat bude na jiné adrese. „Ve Spartě jsem byl strašně rád. Je mi líto, že jsem nedokázal ani jednou udělat zlatou tečku,“ líčí zkušený hokejista v emotivním rozhovoru na klubovém webu.

18. kolo hokejové extraligy: HC HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha, 4. listopadu 2022 v Ostravě. (vpravo) Jan Buchtele ze Sparty.

V kariéře bych nic neměnil, říká loučící se Buchtele. Chybí mu jen zlatá tečka

11 sezon, 505 extraligových zápasů a 263 kanadských bodů. Taková je bilance hokejového útočníka Jana Buchteleho v dresu pražské Sparty. Víc už ale třiatřicetiletý forvard svoje čísla za klub z hlavního města nerozšíří. Po neúspěšném semifinále proti Třinci se s klubem rozloučil a pokračovat bude na jiné adrese. „Ve Spartě jsem byl strašně rád. Je mi líto, že jsem nedokázal ani jednou udělat zlatou tečku,“ líčí zkušený hokejista v emotivním rozhovoru na klubovém webu.

Historik Unai Eguia Bizkarralegorra

Přeživší Španělé z Hradištka měli být vyhlazeni, říká historik

Po téměř osmdesáti letech se na světlo dostávají příběhy Španělů, kteří skončili v koncentračním táboře v Hradištku nedaleko Prahy. Domů se už nikdy nedostali a jejich rodiny neměly o jejich osudech ani ponětí. Začal ale po nich pátrat padesátiletý Unai Eguia Bizkarralegorra, který vyučuje výtvarné a audiovizuální umění v baskickém Bilbau. „Je to část historie, kterou je třeba oprášit,“ říká.

Karviná, POHO park, důl Gabriela, vizualizace.

Schváleno. Projekt POHO park v Karviné bude za 503 milionů, co vše nabídne

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

Prašivá ve Vyšních Lhotách, kam se na sobotu 17. června svolávají turisté - dobrovolníci pro projekt Stezky z lásky.

Na Prašivou za promítáním dokumentu o putování Amerikou na bicyklu

Spontánní akce na vrcholku Prašivé se uskuteční  v pátek večer 19. dubna v 19 hodin, kdy se bude promítat filmový dokument 7000 km v sedle kola Amerikou. Návštěvníci se mohou těšit i na speciální exkurzi na rozhlednu, spojenou s povídáním o historii a současnosti chaty Prašivá.

Alfa Romeo Junior (dříve Milano)

Alfa Romeo přejmenovala nový model. Název Milano si "podal" italský ministr

Pamatujete si Alfu Romeo Milano z minulého týdne? Tak si název Milano škrtněte a místo něj si do paměti zapište „Junior“. Přestože je několik dní po premiéře, italská značka musela svou novinku přejmenovat. Důvod? Onen vůz totiž není dost italský na to, aby nesl jméno inspirované městem módy, v němž byla Alfa Romeo v roce 1910 založena.

Pojizerský Pacifik zabodoval. Je nejlepším turistickým produktem roku 2024

Pojizerský Pacifik zabodoval. Je nejlepším turistickým produktem roku 2024

Destinační společnost pro turistickou oblast Krkonoše opět sklízí úspěchy. Jen necelý měsíc poté, co si převzala Velkou cenu cestovního ruchu za produkt Pohádkové Krkonoše, zabodovala tentokrát v soutěžní přehlídce turistiko-propagačních materiálů, která proběhla v rámci veletrhu cestovního ruchu REGIONY ČESKÉ REPUBLIKY v Lysé nad Labem.

Druhá verze klasické deskové hry Scrabble - Rozehraj to víc! je kooperativní, rychlejší a víc neformální.

Nová verze slavné hry Scrabble. Změna přichází po 75 letech

Způsob, jakým používáme slova, se mění a stejně tak se mění desková hra Scrabble, která představila druhou verzi této klasické deskové hry Scrabble – Rozehraj to víc!: kooperativní, rychlejší a víc neformální verze této ikonické hry, a to akorát včas k Mezinárodnímu dni Scrabble, který se slavil 13. dubna. Je to poprvé v celé 75leté historii hry Scrabble, kdy došlo k tak významné změně této klasické hry.

Muzeum Náchodska.

Muzeum Náchodska zve na celou řadu zajímavých akcí a výstav

Muzeum Náchodska pro vás v dubnu chystá celou řadu zajímavých akcí a výstav. Těšit se můžete například na výtvarný workshop k výstavě U nás, přednášku o lidové zbožnosti a historii loutkářství nebo na první workshop v přírodě v rámci projektu Živoucí pomezí. Připraveného je toho pro vás ale daleko víc!

Hokejisté Třince postoupili do finále extraligy.

Třinec přepsal na Spartě po dalším obratu historii. Zabojuje o pátý titul v řadě

Popáté v řadě se mohou stát šampiony. Hokejisté Třince vyhráli nedělní maratónské rozhodující 7. semifinále play-off extraligy na ledě pražské Sparty 3:2 v prodloužení, když srovnali pouhých 55 vteřin před koncem třetí třetiny. Sérii otočili jako první v historii vyřazovacích bojů nejvyšší domácí soutěže z 0:3 na 4:3 a o titul si to od úterý 16. dubna rozdají s Pardubicemi.

Sparta Praha - Třinec 2:3 ve 4. prodl. (7. semifinále play-off extraligy - 13. 4. 2024). Útočník Ocelářů Miloš Roman právě vstřelil postupový gól.

Třinec přepsal v Praze po dalším obratu historii a zabojuje o pátý titul v řadě

/FOTOGALERIE/ Popáté v řadě se mohou stát šampiony! Hokejisté Třince vyhráli sobotní popolední maratónské rozhodující 7. semifinále play-off extraligy na ledě pražské Sparty 3:2 ve čtvrtém prodloužení, když srovnali pouhých 55 vteřin před koncem třetí třetiny. Sérii otočili jako první v historii vyřazovacích bojů nejvyšší domácí soutěže z 0:3 na 4:3 a o titul si to od úterka 16. dubna rozdají s Pardubicemi.

Ve čtvrtek 12. dubna 1934 vypukla v Toledo Electric Auto-Lite dvouměsíční stávka, v jejímž průběhu došlo i k pětidenní bitvě šesti tisíc stávkujících s příslušníky Národní gardy Ohia. Dva demonstranti přišli o život a přes 200 jich bylo zraněno

Jedna z nejzásadnějších stávek v historii USA vyvrcholila bitvou a dvěma mrtvými

Před 90 lety, ve čtvrtek 12. dubna 1934, začala v americkém Toledu v Ohiu velká stávka ve společnosti Electric Auto-Lite kvůli mzdám a kvůli uznání tamějších odborů. Stávka, která nakonec skončila až začátkem června, vyvrcholila brutální pětidenní bitvou s Národní gardou, která si vyžádala dva lidské životy. Mnozí historici považují tuto stávku za jednu z nejdůležitějších v historii Spojených států amerických.

Olomoucký tvarůžkový festival, 2022

Tvarůžkový festival zaplní centrum Olomouce, bude největší v historii. PROGRAM

Spoustu gastronomických specialit, zábavy a zážitků nabídne o víkendu 13. a 14. dubna sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. V sobotu a neděli provoní tvarůžky celé Dolní i Horní náměstí. Festival láká také na kuchařské klání o titul Tvarůžkového krále a bohatý doprovodný program pro malé i velké.

Český historik Roman Kodet působil jako odborný konzultant seriálu Šógun, který je k vidění na Disney+

Čech, který se podílel na seriálu Šógun: Chování postav odpovídá realitě

Uznávaný japanolog Roman Kodet působil jako odborný konzultant seriálu Šógun, který na streamech Disney+ a Hulu lámal rekordy, když během prvních šesti dnů od uvedení zaznamenal celosvětově devět milionů zhlédnutí. Náš historik se podílel na přípravě propagačních materiálů v rámci Česka, komunikaci s médii a influencery. Jeho spolupráce obnášela i konzultace pro tým, který seriál propagoval, a poskytl řadu rozhovorů. „V tomto ohledu to byla pro mne jako akademika nová zkušenost a možnost nahlédnout do zákulisí toho, jak propagace a uvedení takto medializovaného díla probíhá,“ řekl v rozhovoru pro Deník odborník na japonskou historii.

Sokolov má velké plány s klášterem. Má se stát turistickým bodem.

Sokolov má velké plány s klášterem. Má se stát turistickým bodem

Svatby, přednášky, výchozí bod naučné stezky, otevření a napojení areálu na páteřní cyklostezku, revitalizace zahrady, vyřešení parkování, nová dlažba a zeleň jako v historii, půjčení kdysi sokolovských svazků v latině, nové webové stránky, zpřístupnění podkroví i sklepů, turistický vláček a mnoho dalšího. To vše má Sokolov v plánu s areálem tamního kapucínského kláštera u Starého náměstí, který městu patří. Pro inspiraci se bylo vedení města podívat v Praze na klášter stejného řádu. V mnohých věcech jsou totiž tyto kláštery totožné.

Ivan Foletti

Historik umění Ivan Foletti: My lidé milujeme příběhy

/ROZHOVOR/ Historik umění Ivan Foletti působí na Masarykově univerzitě v Brně jako vedoucí Centra raně středověkých studií. Specializuje se na studium historiografie umění Byzance a na studium raně křesťanských památek umění Milána, Říma a Konstantinopole v období pozdní antiky a raného středověku. Je autorem nebo spoluautorem desítek odborných publikací, z nichž zatím poslední s názvem "Ženy u oltáře?" mu vyšla na konci loňského roku.

Sobotní krásný den si rodiče s dětmi v muzeu užili.

FOTO A VIDEO: Zahájení sezóny Muzea barokních soch se neslo v duchu kapucínů

V sobotu se Muzeum barokních soch proměnilo na stezku s kapucínem Fortunátem. Návštěvníci si mohli něco vyrobit, poznat ptáka podle zvuků, zahrát si pexeso, podívat se do zakázaných prostorů a mnohem více. V odpoledních hodinách také přijelo divadélko Kůzle s písničkovým pořadem pro děti. K dispozici byl po celou dobu Sweet bar.

Ředitel Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně Zdeněk Kuchyňka odchází do penze. Činným chce zůstat i nadále.

Zdeněk Kuchyňka: Pokladů máme v muzeu několik, jeden na zveřejnění teprve čeká

/ROZHOVOR, FOTO/ Zdeněk Kuchyňka, rodák z jihočeských Strakonic, který velkou část života zasvětil Kladnu a jeho historii, se rozhodl po devětadvaceti letech ukončit svoji profesní dráhu v roli ředitele Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně a v roce svého životního jubilea odejít na zasloužený odpočinek, jelikož 6. dubna oslaví 70 let.

Prameník s Idou v Náchodě - Bělovsi.

V prameníku opět poteče legendární Ida a kolonádě se vrátí historická podoba

Lidé v Náchodě budou moci opět po letech popíjet oblíbenou a léčivou kyselku Idu. Chystá se slavnostní otevření prameníku v areálu Velkých lázní u řeky Metuje v Bělovsi. Nemá chybět ani požehnání pramene. Město Náchod získalo začátkem loňského roku ochranné známky a je tedy jediným oprávněným uživatelem vody z vrtů IDA. Opětovné otevření prameníku, jehož historie sahá do třicátých let minulého století, je dalším významným krokem k obnově lázeňství. A na světě jsou i další plány.

RC Truck Fest 2024 v Českých Budějovicích.

Tipy na auto-moto akce: První jarní vyjížďky motorkářů i srazy veteránů jsou zde

První vyjížďky motorek a veteránů. A k tomu i různé jarní závody, soutěže, výstavy či burzy. Letošní sezona motoristických akcí už se naplno rozjíždí. Pokud obdivujete krásu aut a motorek, můžete se těšit. Nabídka auto-moto akcí se postupně rozrůstá a velikonoční víkend přináší vskutku pestrou nabídku. V našem tradičním přehledu tipů určitě najdete takovou událost, která vás zaujme. 

Na snímku Milan Duhan dává druhý gól, vítkovický Lubomír Vlk se snaží akci zabránit marně.

Třicet let od ligového derby v Ostravě: sudí Berbr, sólo Hýravého a drtivý Baník

Přesně tři dekády uplynuly 27. března 2024 ode dne, kdy fotbalová Ostrava viděla v nejvyšší soutěži poslední derby dvou tehdy nesmiřitelných městských rivalů. Na jedné straně na poháry útočící Baník, na druhé do druhé ligy pomalu mířící Vítkovice, které už jen nostalgicky vzpomínaly na dřívější slávu a osm let starý mistrovský titul. Podle toho to také dopadlo, favorit před pěti tisíci diváky zvítězil na Bazalech 5:0. „Byla to jednoznačná záležitost,“ vybavuje si historik Roman Popek, který byl tehdy i na stadionu.

Studenti SOŠPO zažili nezapomenutelnou poznávací exkurzi po Evropě. Foto: Jaromír Tomčík

Studenti SOŠPO zažili nezapomenutelnou poznávací exkurzi po Evropě

Skupina 40 studentů a 4 pedagogů ze Střední odborné školy podnikání a obchodu se nedávno vrátila z fascinujícího putování po evropských metropolích, které zahrnovalo návštěvy Štrasburku, Lucemburku, Bruselu, Maastrichtu, Mohuče a Frankfurtu nad Mohanem. Tato šestidenní cesta na počátku března byla nejenom příležitostí k objevování nových kultur a historie, ale také k posílení vzdělávacích dovedností o Evropské unii.

Lidová česká knihovna v budově České besedy.

Liberecká knihovna má výročí. Oslavy už začaly a vyvrcholí v říjnu

/FOTO/ V roce 2024 si Krajská vědecká knihovna v Liberci připomíná dvě důležitá výročí – 120 let od založení veřejné Lidové české knihovny a 100 let od založení německé vědecké knihovny Bücherei der Deutschen. Pro své návštěvníky a příznivce proto chystá v průběhu roku bohatý program.

Sál tachovského kina Mže je při každé prezentaci starých fotek zcela zaplněný.

Tachovským kinem Mže kráčí historie

Když se řekne historie, vybaví se v tomhle slově každému z nás něco jiného. Pro někoho je to třeba už včerejšek, pro jiného posledních pár let. A pak jsou lidé, pro které se tak trochu stalo tohle slovo koníčkem, kterému věnují hodně svého volného času. Tak si lze také vysvětlit to, co už nějaký čas připravují měsíc co měsíc Aleš Santner s kolegou Slavomírem Kozákem pro občany Tachova. A nejen pro ně…

 Z historie LTC Mladá Boleslav

Z historie LTC Mladá Boleslav

V roce 1960 odehrál na Štěpánce nejlepší domácí hráč Josef Hradec exhibiční zápas s přeborníkem republiky Richardem Schónbornem. Ten ještě na vrcholu své slávy emigroval do SRN, kde se později stal svazovým trenérem. A od tohoto roku postupně vznikal jeden z nejsilnějších týmů v historii LTC.

Ilustrační foto

Aviatická pouť nabídne pohled do historie. Vyroste zde tábor letců z RAF

O víkendu 1. a 2. června se na pardubickém letišti uskuteční již dvaatřicátý ročník Aviatické pouti, akce pro celou rodinu. Po celý víkend bude pro všechny příchozí připravený pestrý letecký i pozemní program s celou řadou zajímavých aktivit pro děti i dospělé. Příznivci historie jistě ocení dobový polní tábor britské RAF z období druhé světové války.