Kreativ

ŠTÍTEK: hvězda

Keplerův vesmírný teleskop

Keplerův teleskop lidem otevřel oči. Jeho první exoplaneta byla výjimečná

Zařadil se mezi nejúspěšnější projekty amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Keplerův dalekohled hledal za hranicemi sluneční soustavy planety, na kterých by mohl být život. A byl v tom mimořádně úspěšný. Exoplanet našel přes 2600. První planetu mimořádně podobnou naší Zemi objevil 17. dubna před deseti lety.

Hvězda Realu Madrid Vinícius Júnior

Nebuď buzna, šokovala legenda hvězdu Realu. Fotbal je prý pro chlapy

Brazilský útočník Vinícius Júnior nedávno zaujal fotbalový svět nejen svými kousky na trávníku, ale také bezprostřední reakcí na tiskové konferenci. Rozplakal se totiž, když mluvil o rasismu, kterému opakovaně čelí ve španělské lize. Na upřímná slova hvězdy Realu Madrid následně velmi buransky reagoval někdejší nejlepší brankář planety José Luis Chilavert.

Planeta Jupiter na snímku NASA ze 3. dubna 2017.

Jupiter byl kdysi placatý. Měl tvar jako nadýchaný lívanec, překvapili vědci

Zastánci konspirační teorie, že je Země placatá, neboli plochozemci, se mohou radovat. Jejich víra je alespoň částečně pravdivá u velkých plynných obrů Sluneční soustavy. Podle nové teorie totiž tyto planety při vzniku nevypadají jako koule, ale spíš jako nadýchaný lívanec. Kulatý tvar nabírají až se stářím.

Juan Antonio Samaranch zemřel v Barceloně ve věku 89 let.

Slavné persony na kladenském stadionu: Raketa, Orr i šéf olympijského výboru

Slavných hokejistů jezdilo a chodilo po stařičkém zimním stadionu v Kladně mraky, místní klub se pyšní snad největším počtem hvězd, které pro československý a potažmo český hokej vychoval. Včetně hvězdy nejzářivější, Jaromíra Jágra. Nicméně do útrob betonového kolosu nakoukly v minulosti i slavné osobnosti ze zahraničí. Právě ty nás zajímaly nejvíc, skutečně jich sem přijelo dost.

Na základě simulací vědci odhadují, že v málo prozkoumané oblasti se pohybují planety o velikosti Marsu, které do Sluneční soustavy „připluly“ z cizích planetárních systémů. Ilustrační foto

Co je za Plutem? Do Sluneční soustavy mohlo připlout až pět potulných planet

Vědci stále zjišťují, jak vypadá vzdálený vesmír nacházející se za trpasličí planetou Pluto, kam současné dalekohledy nevidí. Na základě simulací ale odhadují, že v málo prozkoumané oblasti se pohybují planety o velikosti Marsu, které do Sluneční soustavy „připluly“ z cizích planetárních systémů.

Sonda Parker Solar Probe agentury NASA se 24. prosince přiblíží k Slunci a získá vzorky

Nejslavnější okamžik od přistání na Měsíci. NASA se vůbec poprvé dotkne Slunce

Sonda amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) letos proletí kolem Slunce. Cíle dosáhne po šesti letech od vypuštění do vesmíru, kde při extrémně vysokých teplotách má získat první vzorek z atmosféry centrální hvězdy Sluneční soustavy. Podle vědců se bude jednat o historický okamžik, který přirovnávají k prvnímu přistání na Měsíci.

Šestý leden je znám jako svátek Zjevení Páně a u nás jej připomínají zejména postavy „tří králů“, někdy také mágů či mudrců, kteří přicházejí, aby se novorozenému Ježíškovi poklonili a předali mu své dary - myrhu, kadidlo a zlato

Pravda o třech králích? Nebyli tři a nebyli ani králové. A ta jména taky nesedí

Šestý leden je znám jako svátek Zjevení Páně a u nás jej připomínají zejména postavy „tří králů“, někdy také mágů či mudrců, kteří přicházejí, aby se novorozenému Ježíškovi poklonili a předali mu své dary - myrhu, kadidlo a zlato. Známe i jejich jména Kašpar, Melichar a Baltazar. Má ale tato legenda nějakou oporu v historické realitě?

Leonidy - umělecké zobrazení tohoto meteorického deště z listopadu 1833, kdy nastalo jedno z nejpozoruhodnějších pozorování

Masivní Leonidy v roce 1833: Ohnivá show, kterou lidé vnímali jako Boží znamení

Přesně před 190 lety lidé sledovali meteorický roj známý jako Leonidy. Šlo o jedno z jeho nejpozoruhodnějších pozorování. Za hodinu tehdy nebe nabídlo desítky tisíc úkazů, které jsou laicky popisovány jako padající hvězdy. Jev byl viditelný z Ameriky a někteří domorodí Američané nebo členové různých náboženských skupin roj považovali za Boží znamení.

Legendární astrofotografie Josefa Klepešty z roku 1923 s „mlhovinou“ a bolidem: koláž neznámého autora složená z původní fotografie a reálných postav ondřejovské hvězdárny té doby – zakladatelem Josefem Janem Fričem „sedícím na galaxii M31“ (nahoře) a prv

Před sto lety osvítila Ondřejov padající hvězda. Vznikla legendární fotografie

Nejspíš nejznámější česká fotografie, která zachycuje pohled do oken vesmíru, vznikla právě před sto lety. Za Astronomický ústav Akademie věd ČR a Českou astronomickou společnost to připomněl popularizátor astronomie Pavel Suchan. „V noci na 13. září 1923 exponoval Josef Klepešta osmipalcovým astrografem hvězdárny v Ondřejově Velkou mlhovinu v Andromedě. Ve 22.55 záznam zkazil prolétající bolid – čímž ale vznikla patrně nejslavnější astrofotografie českého původu, která obletěla celý svět,“ konstatoval. S odkazem na mimořádně jasný meteor, který se do záběru připletl neplánovaně. A na fotce zanechal světelnou čáru.

Meteorický roj perseid vyvrcholí v noci ze soboty 12. na neděli 13. srpna.

Perseidy rozzáří nebe ze soboty na neděli. Pozorovat je můžete také v Hradci

Padající hvězdy či slzy svatého Vavřince, to jsou lidová označení pro každoroční meteorický roj Perseid. Jeho letošní maximum nastane už tento víkend, v noci ze soboty 12. na neděli 13. srpna. Obecně se doporučuje meteory pozorovat daleko od měst, ale za jasné oblohy můžete k nebi vzhlédnout i z hradecké či jičínské hvězdárny.

Perseidy a Mléčná dráha

Hlavy vzhůru. V srpnu budou padat hvězdy, čekají nás Perseidy

Pranostika říká: „Svatý Vavřinec ohnivých slz napláče.“ Odtud tedy alternativní název pro Perseidy – „Slzy svatého Vavřince“. Italský mučedník, na kterého vzpomínáme 10. srpna, byl jedním z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Jelikož ale všechno rozdal chudým, byl za trest popraven císařem Valeriánem docela nepříjemným způsobem – upekli ho na roštu nad žhavým uhlím. Od té doby prý v srpnu padají z nebe jeho třpytivé slzy.

Perseidy a Mléčná dráha.

Hlavy vzhůru. Nad jižní Moravou budou padat hvězdy

Pranostika říká: „Svatý Vavřinec ohnivých slz napláče.“ Odtud tedy alternativní název pro Perseidy – „Slzy svatého Vavřince“. Italský mučedník, na kterého vzpomínáme 10. srpna, byl jedním z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Jelikož ale všechno rozdal chudým, byl za trest popraven císařem Valeriánem docela nepříjemným způsobem – upekli ho na roštu nad žhavým uhlím. Od té doby prý v srpnu padají z nebe jeho třpytivé slzy.

Mléčná dráha a meteorický roj Perseidy na snímku známého astrofotografa Petra Horálka

Mléčnou dráhu čekají dva karamboly: jeden ji dostane do kondice, druhý ji zničí

Teplé letní noci jsou jako stvořené k pozorování hvězd. Pokud si najdete místo daleko od velkých měst, naskytne se vám překrásná podívaná. Mezi všemi těmi většími či menšími zářícími body nelze přehlédnout stříbřitý pás táhnoucí se oblohou. Mléčnou dráhu pozorovali už naši předkové, ale netušili, že jsme její součástí a že je to náš domov. My už to víme, přesto nás nové poznatky o Mléčné dráze stále překvapují. Víte, že vypadá jako větrník a že ji podle vědců čeká srážka s jinými galaxiemi?

Asterismus Letní trojúhelník. Hvězda Deneb je na snímku uprostřed.

Co je to romantický Letní trojúhelník? Teď je správný čas hledat ho na obloze

Letní podvečery nebo večery, vzhledem k teplému počasí, lákají k romantickým vycházkám, v řadě případů spojených s pozorováním oblohy. Za dobré viditelnosti je na ní vidět celá řada zajímavých věcí. Jednou z nich je určitě Letní trojúhelník. Letní trojúhelník je za dobré viditelnosti možné pozorovat v létě celou noc. Tvoří ho hvězdy Deneb, Vega a Altair. To jsou nejjasnější hvězdy souhvězdí Labuť, Lyra a Orel.

Exoplaneta LTT9779b odráží světlo své hvězdy. Kovové mraky v její atmosféře fungují jako zrcadlo.

Jako obří vesmírné zrcadlo. Vědci objevili unikátní planetu s titanovými mraky

Vědci objevili velmi zajímavou exoplanetu, tedy planetu, která obíhá kolem jiné hvězdy než Slunce. Popisují ji jako žhavý svět, který je o něco větší než Neptun a který obíhá kolem hvězdy podobné Slunci každých 19 hodin. Zdá se, že exoplaneta je zahalena do kovových mraků z titanu a křemičitanů, které odrážejí většinu dopadajícího světla zpět do vesmíru. Informovala o tom agentura Reuters. Odkazuje přitom na astronomy, podle kterých by taková exoplaneta nejspíš neměla vůbec existovat.

Tisková konference před začátkem mítinku Kladno hází: Tomáš Staně, Nikola Ogrodníková, Matěj Krsek, Jakub Kubálek, Jiří Klesnil a primátor Milan Volf

Stovka pod deset? Kladenské Sletiště vítá atletické hvězdy pěti kontinentů

Špičkovou atletickou adresou je Kladno už řadu let, kdy město zrekonstruovalo areál Sletiště na evropskou úroveň. Letošní už osmý ročník mítinku Kladno hází a Kladenské memoriály úroveň dost možná ještě posune. Na startu budou v úterý nejen špičkoví čeští atleti, ale rovněž hvězdy ze zahraničí.

Tisková konference před začátkem mítinku Kladno hází: Tomáš Staně, Nikola Ogrodníková, Matěj Krsek, Jakub Kubálek, Jiří Klesnil a primátor Milan Volf

Kladenské Sletiště vítá atletické hvězdy pěti kontinentů. Bude stovka pod 10?

Špičkovou atletickou adresou je Kladno už řadu let, kdy město zrekonstruovalo areál Sletiště na evropskou úroveň. Letošní už osmý ročník mítinku Kladno hází a Kladenské memoriály úroveň dost možná ještě posune. V úterý 13. června budou na startu nejen špičkoví čeští atleti, ale rovněž hvězdy ze zahraničí. Přát má i počasí, takže do hlediště kladenského stadionu jsou zváni všichni milovníci atletiky, ti z větší dálky se zase mohou těšit na televizní přenos ČT.

Největší radioteleskop na světě může zodpovědět na otázky ohledně formování galaxií ale taky přítomnosti mimozemšťanů.

Než zavolá E.T. Rozlousknout šifrovanou zprávu z Marsu si může zkusit každý

Tým expertů a umělců připravil cvičení pro všechny, kteří pátrají po stopách mimozemského života. Z družice u Marsu nechal ve středu večer poslat kódovaný signál. Všem zájemcům nabídne příležitost vyzkoušet si, jak vypadá snaha rozluštit a pochopit signál z vesmíru. Badatelé nedávno spočítali, že na rádiové signály ze Země by skuteční mimozemšťané mohli odpovědět už v roce 2029.

Vzhůru ke hvězdám s Novoměstskou filharmonií

Vzhůru ke hvězdám s Novoměstskou filharmonií

Mladý symfonický orchestr z Nového Města nad Metují se po čtyři večery stane strážci galaxie a rytíři Jedi. Doslova a do písmene hvězdný program láká na cestu po Planetách Gustava Holsta. Kapitán téhle vesmírné posádky Marek Klimeš vás vezme na Mars, Venuši a Jupiter.

Ilustrace prvního pozorovaného pohlcení planety hvězdou

Až přijde konec světa. Astronomové poprvé viděli, jak dopadne i Země

Pohlednici doslova z konce světa dostali před časem astronomové při pozorování jevů v souhvězdí Orla. Trvalo jim rok, než rozeznali, že vůbec poprvé dokázali zachytit pohlcení planety umírající hvězdou. Viděli, co se za miliardy let nejspíš odehraje i v naší sluneční soustavě.