Kreativ

ŠTÍTEK: hvězda

Slunce na dosud nejrozsáhlejším snímku, který pořídila vesmírná sonda Solar Orbiter.

Fotografie, která bere dech. Sonda pořídila dosud nejrozsáhlejší snímek Slunce

Je to náš zdroj tepla a světla. Pro život na planetě je naprosto nepostradatelné. Závisí na něm podnebí i příliv a odliv, podněcuje tvorbu vitamínu D. Ano, řeč je o Slunci, naší nejbližší hvězdě. Víme o ní už mnoho, nyní se však, díky speciální sondě, můžeme podívat na dosud nejrozsáhlejší snímek celého disku a atmosféry hvězdy.

Testovací snímek pořízený Webovým teleskopem. Jeho snímací senzory jsou natolik citlivé, že kromě hvězdy, na kterou se měl zaměřit, zachytil i galaxie a hvězdy v pozadí.

Milník překonán. Webbův teleskop pořídil unikátní fotku hvězdy i svou selfie

Možnost zkoumání dosud neprobádaných tajů vesmíru je zase o něco blíž. Unikátní vesmírný dalekohled úspěšně dokončil řadu kroků zásadních pro zarovnání svých osmnácti zrcadlových segmentů. Důkazem úspěšnosti provedeného testu je unikátní detailní fotografie vzdálené hvězdy. Po této zdařené misi tým kolem Webbova teleskopu věří, že může dokonce překonat původní očekávání.

Do oslav Mezinárodního dne žen a dívek ve vědě MDŽM se zapojily také astromonky a astrofyzyčky z hvězdáren Ondřejov a Spořilov.

Oslavte dnes den žen ve vědě, chatujte třeba s astronomkou z Krnova

Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, tedy MDŽD. Trochu jiný svátek, než tradiční březnové MDŽ, se slaví v celém světě teprve pár let. Ve čtvrtek 17. února se připojí také Astronomický ústav Akademie věd ČR a díky tomu můžete chatovat také s krnovskou rodačkou Soňou Ehlerovou, která se zabývá vzdálenými galaxiemi, vznikem hvězd, mezihvězdnou hmotou a třeba také vybíráním vhodného jména pro nově objevenou exoplanetu nebo popularizací vědy.

Pohled na oblohu prostřednictvím radiového vesmírného dalekohledu MWA. Tajemný objekt je označen bílou hvězdou

Vědci zachytili podivné signály z vesmíru. Míří k Zemi a jsou relativně blízko

Cosi vzdáleného jen 4000 světelných let od Země k nám vysílá podivné signály, jaké astronomové dosud neviděli. Každých 18,18 minuty se zhruba na 30 až 60 vteřin rozzáří jasným pulzem jeden z nejsvítivějších objektů, jaký kdy astronomové v nízkofrekvenčním rádiovém vesmírném dalekohledu zaznamenali. Tajemný vysílatel neodpovídá profilu žádného známého astronomického tělesa.

Astronomové věří, že našli druhý exoměsíc. Ilustrační foto.

Hon za obry: Vědci našli druhý měsíc, který obíhá planetu mimo sluneční soustavu

Astronomové věří, že objevili měsíc, který je zcela jiný než cokoliv, co doposud viděli. Je to už druhé vesmírné těleso, kterého si všimli a které by podle nich mohlo být měsícem mimo sluneční soustavu. Tedy exoměsícem. Tento obr je více než dvakrát větší než Země a obíhá kolem planety Kepler 1708b. Ta se velikostí rovná Jupiteru a je od nás daleko 5 500 světelných let.

Znamení zvěrokruhu - Býk

Kdo věří v astrologii? Lidé s narcistními rysy, prokázal výzkum

Astrologie je na vzestupu. To, že ji celá klasická věda považuje za šarlatánství, nehraje roli. Iracionální víra ve hvězdy určující osud je výzvou pro psychology. Podle švédského průzkumu hrají důležitou roli v akceptaci astrologie osobnostní rysy a inteligence.

ZPĚVÁK MICHAL HRŮZA se svou kapelou Hrůzy nazpíval titulní písničku k filmu Padesátka, který nyní brázdí česká kina. Natočil k ní i tematický videoklip.

Z archivu Deníku: Jak byl Michal Hrůza hudební hvězdou Jizerské padesátky

/Z ARCHIVU DENÍKU/ Padesátka, Sněhulák, Napořád, 1+1, Bílá velryba, Budu ti vyprávět, Duše do vesmíru a další hity zazněly v roce 2016 na libereckém náměstí. Hudební hvězdou 49. Jizerské padesátky byl Michal Hrůza s kapelou Hrůzy, který nazpíval titulní písničku Padesátka ke stejnojmennému snímku.

Hvězdy galaxie NGC 3568 víří ve spirálovitém tvaru

Poslední snímek Hubbleova teleskopu z roku 2021: Zachytil zářící dalekou galaxii

V roce 2014 zahlédli amatérští astronomové na Novém Zélandu záblesk světla vycházející ze souhvězdí Centauri. Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) později potvrdil, že šlo o důsledek masivní exploze supernovy z jiné galaxie, vzdálené neuvěřitelných 57 milionů světelných let od Mléčné dráhy.

Kanadské hvězdy Brad Marchand a Patrice Bergeron zuří kvůli tomu, že přijdou o olympiádu v Pekingu.

Naštvané hvězdy a hrozba katastrofy. Hokej pod pěti kruhy je pod palbou kritiky

Zimní olympiáda v čínském Pekingu je neprodleně za dveřmi, avšak se startem hokejového turnaje pod pěti kruhy to zatím nevypadá vůbec dobře. Ve světě řádí koronavirová pandemie, která nejprve odvolala účast hvězd NHL na Dálném Východě a pak rovněž ukončila juniorský šampionát. A pohár trpělivosti začíná definitivně přetékat.

Snímek K Zemi hleď!

K zemi hleď! Jak se z DiCapria a dalších hvězd zrodili outsideři z nového trháku

Film roku 2021. Alegorická komedie o klimatických změnách K zemi hleď! dobývá žebříčky sledovanosti. Na charakteru jednotlivých postav se vždy zásadní měrou podílí í filmový kostymér. U hvězdně obsazeného snímku z dílny internetové televize Netflix tomu tak bylo v extrémní míře. Jak vznikali drsní outsideři a klimatičtí aktivisté bojující za záchranu planety?

Umělecké ztvárnění možného vzhledu nezbedné planety v oblasti mezihvězdné hmoty Ró Ophiuchi

Bezcílně se řítí vesmírem. Astronomové detekovali až 170 „nezbedných" planet

Evropská jižní observatoř (ESO) shromáždila desítky tisíc snímků pořízených jejími vysoce výkonnými vesmírnými dalekohledy a identifikovala na nich až 170 pravděpodobných "nezbedných světů", jež plují bezcílně v mezihvězdném prostoru a nejsou upoutány k žádné domovské hvězdě. Pokud se ukáže, že jde o planety, bude to další potvrzení teorie, že Mléčná dráha se těmito "slunečnými exulanty" jen hemží.

Ilustrační foto.

Proč betlémská hvězda nemohla být kometou? Astronomové nabídnou poučení

Co vlastně byla „hvězda betlémská“, kterou jsme si zvykli považovat na jeden ze symbolů Vánoc (zpravidla zobrazovaný v podobě komety zvěstující naději a spásu)? Odpověď zkoušejí společně nabídnout zástupci České astronomické společnosti, sídlící na observatoři v Ondřejově, a Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Proč hvězdy na obloze blikají?

/17. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení další záhady. Odborníci v novém seriálu pravidelně odpovídají na dotazy ze všech oblastí života. Sedmnáctý díl seriálu plného zvídavých otázek a důvěryhodných odpovědí tvoří dotaz: Proč hvězdy na obloze blikají?

Parkerova sluneční sonda

Lidé se poprvé dotkli Slunce. Parkerova sluneční sonda vletěla do jeho atmosféry

Vědci z NASA si před šedesáti lety dali jasný cíl, přiblížit se ke Slunci tak blízko, aby se ho mohli "dotknout". V úterý sdělili, že se jim to konečně povedlo. Sondu do vesmíru vyslali před třemi lety. A dnes mohli potvrdit, že proletěla vrchní sluneční atmosférou, kde sbírala vzorky částic a zkoumala magnetické pole hvězdy.

Složený snímek zachycující 23 Geminid zaznamenaných během 40 minut automatickou videokamerou na hvězdárně v Kunžaku 13. prosince 2017.

Až sto splněných přání za hodinu: budou padat hvězdy ve velkém

Jasná obloha by mohla nabídnout velmi pěkný zážitek. To slibují astronomové působící na observatoři v Ondřejově společně s dalšími kolegy příznivcům „padajících hvězd“. Za jejich hlavní sezonu lze sice dají považovat letní Perseidy, ale i zimní období nabízí pozoruhodný meteorický roj: Geminidy. Jméno jim dalo latinské pojmenování souhvězdí Blíženců: Gemini.

Valašskomeziříčský astronom Ladislav Šmelcer u dalekohledu, jímž pozoruje eruptivní hvězdy.

Trnitá cesta ke hvězdám, meziříčští astronomové se spojí s kolegy v Japonsku

Něco konexí, něco diplomacie. Občas je zapotřebí obojí, aby se člověk mohl pohroužit do hlubin vesmíru. Nově se o pravdivosti těchto slov přesvědčili astronomové z Valašského Meziříčí, kteří chtějí pozorovat erupční aktivitu zákrytové dvojhvězdy s označením GJ 3236 Cas pohybující se v souhvězdí Žirafy.

Planety mimo Sluneční soustavu skrývají mnohá tajemství…

Tajemno za hranicemi naší soustavy: Vědce zaujaly planety s podivným složením

Lidstvo stále ještě nezná všechna tajemství planet a dalších těles ve Sluneční soustavě. Jak je ale stále zřejmější, to, co se nachází mimo ni, je zahaleno ještě větším tajemstvím, než se dosud myslelo. Tamní planety jsou podle všeho složeny z podivných hornin, pro které lidé na Zemi budou muset vymyslet nové názvy, ukazuje nově zveřejněná studie.

Umělecká představa emisí vody a uhlíku v galaxii SPT0311-58

Vzrušující objev. Vědci odhalili vodu ve vzdálené galaxii z dob počátku vesmíru

Voda je základní ingrediencí pro život, proto její hledání v kapalném stavu na jiném vesmírném objektu, než je planeta Země, patří k těm nejvíce vzrušujícím činnostem současné astronomie. Nová analýza páru galaxií nyní ukázala, že voda se ve vesmíru vyskytovala již od jeho úsvitu, konkrétně že tu byla pouhých 780 milionů let po velkém třesku - v čase tvořícím pouhých pět procent současného vesmírného věku.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Jak končí padající hvězdy?

/10. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení dalšího dotazu. Odborníci v novém seriálu pravidelně odpovídají na dotazy ze všech oblastí života. První desítku zvídavých otázek a odpovědí završuje vysvětlení dotazu: Jak končí padající hvězdy?

Umělecká představa exoplanety Proxima Centauri b. Mohlo by jít o vyprahlou (ale ne zcela bezvodou) skalnatou Super-Zemi

Vědce vzrušil tajemný signál z vesmíru. Nyní záhadu konečně objasnili

Loni v prosinci vzrušil svět tajemný signál z vesmíru, který se nezdál být výsledkem žádného pozemského rušení. Signál dostal označení BLC1 a astronomové začali zkoumat, odkud pochází. Nejpravděpodobnějším "pachatelem" se jevila hvězdná soustava Proxima Centauri, jejíž součástí je i planeta nacházející se v obyvatelné zóně, jinými slovy připouštějící existenci života. Že by hostila i inteligentní život? Žel, odpověď je jiná.

Harry Kane se spoluhráči slaví gól v semifinále Eura.

Harry, kde jsi? Anglie řeší budoucnost hvězdy, přestup je prý na spadnutí

/FOTO/ Poslední dny v tréninkovém centru Tottenhamu připomínají jednu velkou hru na schovávanou. Trénuje kapitán Harry Kane s týmem, nebo ne? Vedení Spurs uklidňuje, že se kanonýr již do přípravy zapojil, v médiích se však velice aktivně mluví o jeho přestupu do Manchesteru City. Hlavolam na severu Londýna se zdá býti nerozluštitelný.

Ke hvězdám z Novákova kopce.

Ke hvězdám z Novákova kopce. Osada Zápolí rozveselila Malechovice a Libošovice

/FOTO/ Už jedenáct roků se schází na Novákově kopci u Malechovic spousta lidí, letos 130, aby pozorovali hvězdy, poslouchali dobrou muziku, povídali si, děti různě trefovali a hádankovali, což obstarala Osada Zápolí. Letos i divadlo o létání balonem viděli, a samozřejmě dobře pojedli a popili. Kromě různorodých gulášů prohýbal se tu stůl s dobrotami, které lidé přinesli.

Pozorování noční oblohy a perseid z 12. na 13. srpna 2021 na Pustevnách.

OBRAZEM: Úžasná noční podívaná. Oblohu v Beskydech zasypaly padající hvězdy

Aktivita oblíbeného meteorického roje Perseidy dosahuje v těchto dnech vrcholu. Letos pro pozorování padajících hvězd, o kterých se také říká, že jde o slzy svatého Vavřince, panují výjimečné podmínky. Neruší je totiž Měsíc. Maximum Perseid bylo v noci z 12. na 13. srpna, aktivní ale budou až do 24. srpna.

Lidé pozorují ve čtvrtek 12. srpna 2021 večer meteorický roj Perseid v areálu Hvězdárny Valašské Meziříčí.

Noční pozorování Perseid provázela báječná atmosféra, přišly desítky lidí

Na louce u valašskomeziříčské hvězdárny to chvílemi zahučelo nelíčeným úžasem. „Tamhle přeletěla. Byla tak rychlá, že jsem ji skoro neviděl,“ hlásil jeden z návštěvníků usazených na dekách, karimatkách nebo zabalených do spacáku. Čtvrteční Noc padajících hvězd viditelných pouhým okem sem přilákala na 130 lidí.

Snímek z loňského pozorování Perseid na Hvězdárně Valašské Meziříčí.

Padající hvězdy uvidí lidé ze spacáku. Ve Vsetíně ukáží i Jupiter a Saturn

Rozložte spacáky a karimatky na louce uprostřed našeho areálu a nechejte se unášet tajemnou krásou padajících hvězd. S touto nabídkou přichází valašskomeziříčská hvězdárna, která ve čtvrtek 12. srpna od 21.30 hodin zve veřejnost na pozorování meteorického roje Perseid, nazývaného též Slzy svatého Vavřince.

Návštěvníci kladrubského kláštera pozorovali slunce i hvězdy

FOTO: Návštěvníci kladrubského kláštera pozorovali slunce i hvězdy

Každoroční akce Hradozámecká noc pořádaná Národním památkovým ústavem na mnoha historických památkách proběhla v sobotu 31. července také v prostorách kladrubského kláštera. Vedení kláštera zde pro zájemce připravilo ve spolupráci s Hvězdárnou v Rokycanech a Plzni zajímavou přednášku spojenou s pozorováním slunce a hvězd.