Kreativ

ŠTÍTEK: inteligence

Přestože se může mnoha lidem zdát, že vrcholové výkony už po čtyřicítce čekat nemůžou, opak je pravdou. Ilustrační snímek

Život nekončí se čtyřicítkou. Každý věk přináší nové příležitosti, radí vědci

Přestože se může zdát, že se čtyřicítkou na krku jde život z kopce, fyzička není jako dřív, bez pořádného spánku nejde fungovat a člověk má pocit, že je pozdě začít něco nového, není všem dnům konec. Ačkoliv je stále mnoho oblastí, které nejsou ohledně věku vědecky prozkoumané, už nyní je možné tvrdit, že některé vrcholy v životě přicházejí právě až s lety. 

Velikost i tvar poprsí vypovídá o osobnosti ženy.

Prsa o ženách prozradí hodně. Vědci řekli, jak ňadra souvisí s hodnotou IQ

Dobrá zpráva pro všechny „horňáky“. Koukáte ženám nejen do očí, ale vždy váš zrak nakonec chtěně či nechtěně spočívá o patro níž na jejích prsou? Možná si o sobě myslíte tak trochu, že jste nevychovanými muži, kterým etiketa nic neříká. Ale co když jste si pouze chtěli ověřit, jaké má žena IQ, než vůbec otevřela ústa? I tak totiž váš upřený pohled na ženská prsa můžete vnímat. A jakou že mají ňadra a osobnost ženy souvislost? Podle některých výzkumů obrovskou.

Znamení zvěrokruhu - Býk

Kdo věří v astrologii? Lidé s narcistními rysy, prokázal výzkum

Astrologie je na vzestupu. To, že ji celá klasická věda považuje za šarlatánství, nehraje roli. Iracionální víra ve hvězdy určující osud je výzvou pro psychology. Podle švédského průzkumu hrají důležitou roli v akceptaci astrologie osobnostní rysy a inteligence.

Vědci při testu ukázali, že racci jsou zřejmě chytřejší, než se myslelo. Konkrétně vědci zkoumali racky delawarské (na snímku, ilustrační foto).

Podceňovaní racci překvapili vědce. Jsou chytřejší, než se myslelo

Nová vědecká studie tvrdí, že racci jsou zřejmě inteligentnější, než si dosud svět o těchto ptácích myslel. Kolonie racků delawarských totiž zvládly projít testem, který může vypovídat o tom, že tito ptáci dokáží dopředu své kroky promýšlet a učí se. Výsledky experimentu zároveň naznačují, že racci se v budoucnu dokáží dobře přizpůsobit změněným životním podmínkám.

Fotbalové střípky Davida Kobylíka

Střípky D. Kobylíka: Krmenčíka jsem zažil, pověsti o inteligenci nelžou

Tématem uplynulého kola Fortuna ligy je bezesporu osoba Michaela Krmenčíka. Slávistický útočník na sebe strhl pozornost již ve středeční dohrávce proti Sigmě, kdy při oslavách pošpinil hanlivým skandováním jméno klubu, který jej vyslal mezi ligové fotbalisty a poté i do reprezentace, tedy Viktorie Plzeň. Korunu všemu nasadil nedůstojnou oslavou gólu právě do sítě Plzně ve víkendovém šlágru, a hlavně provokacemi po závěrečném hvizdu.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Má člověk s větší hlavou i vyšší IQ?

/8. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení dalšího dotazu. Odborníci v novém seriálu pravidelně odpovídají na dotazy ze všech oblastí života. Osmý díl seriálu se věnuje otázce: Má člověk s větší hlavou i vyšší IQ?

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Budou moct mít roboti pocity, stejně jako lidé?

/7. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení dalšího dotazu. Odborníci v novém seriálu pravidelně odpovídají na dotazy ze všech oblastí života. Čtvrtý díl seriálu se věnuje otázce: Budou moct mít roboti v krátké budoucnosti pocity?

Péče o pacienty s onemocnění covid-19

Vážný průběh covidu: Může způsobit pokles inteligence, soudí vědci

U lidí, kteří prodělali nemoc covid-19, je pravděpodobnější zhoršení výsledků inteligenčních testů a nejhorší dopady na rozumové schopnosti má těžký průběh nemoci. Podle zpravodajské televize Sky News to zjistili britští vědci ve studii, při níž od ledna do prosince minulého roku zjišťovali inteligenci u 81.337 lidí, z nichž téměř 13.000 bylo infikováno koronavirem. Snížení IQ o sedm bodů zaznamenali vědci u lidí, kteří byli s covidem hospitalizováni nebo dokonce skončili na umělé plicní ventilaci.

Blanka Jiskrová všechno prožívá jako učitelka prvního stupně v Karlových Varech a zároveň trenérka ledního hokeje.

Jiskrová: Děti po návratu ztloustly, pohyb má ohromný vliv na inteligenci

Velmi dynamická je doba pro trenéry dětí a mládeže. Ministerstvo zdravotnictví nejprve vyhlásilo návrat amatérského sportu, aby ho pak v sobotu zase zavřelo a následně otevřelo v omezenějším režimu dvanácti osob po dvojicích na jednom hřišti. Do toho se vracely děti do škol. Trenérka Blanka Jiskrová všechno prožívá jako učitelka prvního stupně v Karlových Varech a zároveň trenérka ledního hokeje.

Vánoční svátky se blíží a na rozdíl od předcházejících let jejich příchod stupňuje obavy nejspíš v každé české rodině.

Jak i přes covid zvládnout Vánoce? Bez emoční inteligence to nejde

Vánoční svátky jsou tu a na rozdíl od předcházejících let jejich příchod stupňoval obavy nejspíš v každé české rodině. Pandemie, která poznamenala celý rok, nese neobjednaný vánoční dárek v podobě nejistoty, navýšené úzkosti a strachu z budoucnosti. Virus přišel nepředvídatelně, vnímáme ho jako neovlivnitelný a převyšuje naše schopnosti zvládat stres.

Mozek - ilustrační foto.

Jsem génius… Dostaňte mě odsud

Isaac Newton, Marie Curieová, Albert Einstein… Co potřebuješ k tomu, aby i tvoje jméno proniklo na seznam vrcholných mozkoven? Podíváme se na to, jestli bys mohl svoji cestu do společnosti géniů nějak urychlit.

HC Kometa Brno.

Chybí nám vyčůranost a větší herní inteligence, říká Plekanec

Nevalný výkon proti Olomouci si hokejisté Komety vyříkali a teď se soustředí na páteční duel proti Liberci, který startuje od šesti hodin večer v DRFG Areně. „Souboj s Olomoucí nás samozřejmě nenechal chladnými a něco jsme si k tomu museli prostě říct. Zápas nám bohužel vůbec nevyšel, nebudeme si nic nalhávat. Musíme hrát úplně jinak,“ líčil brněnský asistent kouče Kamil Pokorný.

Branický most, který se lidově nazýval most Inteligence, by se po šedesáti letech mohl dočkat druhé koleje.

„Most Inteligence“ neměl být nikdy oslavován. Bude mít (znovu) dvě koleje?

Železniční most přes Vltavu v Braníku se označoval jako „most Inteligence“. V době komunistického teroru v padesátých letech minulého století na jeho stavbě v dělnických profesích totiž pracovalo mnoho právníků, lékařů či učitelů. Když však 30. května 1964 došlo ke zprovoznění Branického mostu, bylo to bez fanfár i bez účasti soudruhů z KSČ. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nyní uvažuje, že tudy po skoro šedesáti letech povede jedna z důležitých vlakových spojek v metropoli.

Lubomír Čužák Rys

Lubomír Čužák Rys slaví 75

Výmluvnost podědil po pradědečkovi někdejším opatovi Břevnovského kláštera. Vlastenectví, inteligenci, kultivované vystupování a široké srdce po mamince, balkánský temperament a bojovnost po otci. Směsice genů a získaných dovedností to vše tvoří osobnost kladenského hokejisty a baviče Lubomíra Čužáka Ryse, který ve čtvrtek 22. srpna slaví 75. narozeniny.

Chobotnice velká

Alternativní inteligence. Chapadla chobotnic jsou schopna přemýšlet i bez mozku

Umí používat nástroje, řešit složité hádanky a předvádět nejrůznější triky. Není proto náhodou, že jsou chobotnice často řazeny mezi nejchytřejší zástupce zvířecí říše. Jejich inteligence je ovšem poněkud zvláštní, když podle vědců jsou jejich chapadla schopna činit vlastní rozhodnutí, a to nezávisle na mozku.  

Ilustrační foto z měření IQ

Otestujte si v pátek inteligenci s Mensou

Český Krumlov - Chcete zjistit, jak jste na tom s inteligencí? Můžete si ji nechat změřit v pátek na českokrumlovském gymnáziu, a to přímo s Mensou České republiky.

Kanceláře. Výšková budova. Ilustrační snímek

Studie: Toxické látky jsou v prachu v kancelářích i domácnostech

Toxickým zpomalovačům hoření jsou vystaveni lidé v kancelářích, na úřadech i v domácnostech, vyplývá z analýzy ekologické organizace Arnika, jež nechala provést studii prachu v 15 pražských budovách. Potenciálně karcinogenní látky na bázi fosforu jsou především ve vnitřním vybavení, vyšší hodnoty jedů na bázi bromu z elektroniky pak jsou zejména v místnostech s větším počtem počítačů. B

Rostlinný genetik Jaroslav Doležel

Skoncujeme s hladem na světě, věří nositel ceny Česká hlava Jaroslav Doležel

/ROZHOVOR/ Sedmnáct ročníků a 30 milionů korun odměn, to je stručná bilance ocenění Česká hlava, které je věnováno nejlepším mozkům v oblasti vědy a techniky. Projekt vznikl z iniciativy spisovatele Arnošta Lustiga a biochemika Antonína Holého s cílem vytvořit projekt na podporu české inteligence. Jejím letošním držitelem se stal rostlinný genetik profesor Jaroslav Doležel.

Atakamskamskou velkou milimetrovou anténní soustavu (ALMA) tvoří soustava 66 radioteleskopů.

Proč jsme ještě neobjevili mimozemský život? Nehledáme dost intenzivně

Radioteleskopy namířené k obloze se již celá desetiletí snaží zachytit signály mimozemského inteligentního života. Vesmír však stále mlčí. Podle nové studie však dosavadní neúspěch nemusí ani tak znamenat to, že jsme ve vesmíru sami, ale spíš, že jsme zatím prozkoumali pouze nepatrnou část vesmíru.

Smog poškozuje paměť a řeč. Nejvíce ohroženi jsou senioři, potvrdila studie

Smog je zodpovědný za pokles inteligence, škodí mnohem více psychickému zdraví než tomu fyzickému. Tvrdí to alespoň nová studie provedená v čínských městech. Podle ní lidé, kteří dýchají zkažený vzduch, dosahují horších výsledků v jazykových a matematických testech. Jejich chyby jsou srovnatelné jako kdyby vynechali rok školní docházky. 

První dáma USA Melania Trumpová.

Trump urazil LeBrona Jamese. První dáma USA basketbalistu podpořila

Poté, co prezident USA Donald Trump na Twitteru zpochybnil inteligenci LeBrona Jamese, se za hvězdného basketbalistu postavila první dáma Melania. Podle ní koná hráč Los Angeles Lakers dobro, což dokazuje například nedávné otevření školy v Akronu pro děti ze sociálně slabších poměrů.

Ilustrační foto.

Software psychologů z Brna testuje armádní vojáky na dálku

Brno - Testuje kvalitu pozornosti, verbální inteligenci i výbušnost. Software psychologů z brněnské Masarykovy univerzity pomůže při náboru vojáků. Program na psychologickou diagnostiku Hypothesis bude nově využívat Ústřední vojenská nemocnice v Praze.

Testování vzorků. Ilustrační foto.

Virus, který snižuje inteligenci? Má jej většina populace, zjistili vědci

Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK) zjistili, že jeden z velmi běžných virů snižuje inteligenci nakažených lidí. Protilátky na cytomegalovirus měla více než polovina testovaných. U starších lidí se podle vedoucího týmu Jaroslava Flegra vyskytuje virus ještě častěji. 

Ilustrační foto.

Lidé si prověří svou inteligenci

Hradec Králové - Otestovat své IQ mohou Hradečané ve středu ve víceúčelovém sále městské knihovny. Testovací den v Hradci Králové pořádá Mensa.

Asi tři sta studentů se shromáždilo ve čtvrtek v pravé poledne před historickou výstavní budovou Slezského zemského muzea.

Opavští studenti se připojili ke stávce

/ANKETA/ Vyjdi ven. To doslova včera provedli studenti opavských škol. Připojili se tak k výstražné stávce, která probíhala v několika městěch České republiky v pravé poledne.

Rudoltická hráz

Poznámka Fidela Kuby: Bobří hráze

Schvaluji zásah proti bobřím stavbám na Žďársku, kde zaplavily krajskou silnici, po které jezdí i linkové autobusy. Schvaluji, že myslivci v Březolupech jako první v republice dostali povolení střílet chráněná zvířata, co poničila hráz nad obcí…

Ilustrační foto

Nový tón ERA-PACKu - Everton

Chrudim - Na soupisce chrudimského klubu FK ERA-PACK se před zahájením play off VARTA futsal ligy objevilo nové jméno: Everton Ribeiro Fontoura, zkráceně Everton (ročník narození 1986). Už podle jména je jasné, že jde o Brazilce. 

Basketbalisty poškodili podle karvinské výpravy výrazně arbitři.

Basketbalové porážky s pachutí zloby

Karviná – Důležitá dvě venkovní utkání ve druhé lize karvinští košíkáři nezvládli. Respektive by je zvládli, kdyby do nich nepromluvila „vyšší moc“.

Václav Žoudlík.

Všechno jde dělat s nadhledem a humorem, říká tanečník Václav Žoudlík

Pelhřimov /ROZHOVOR/ - Plesová sezona vrcholí a tanec nás provází téměř každým víkendem. DanceArt Pelhřimov patří mezi vyhledávané cíle všech, kteří se chtějí naučit tančit. O současných trendech, ale i o józe smíchu se rozpovídal jeho ředitel a hlavní taneční lektor Václav Žoudlík.

Kontroly kamionů na hranici s Polskem

Polské kontroly ucpávají Náchod, lustrování kamionů zpomaluje dopravu

Náchod - Dopravní apokalypsa ve čtvrtek v podvečer postihla Náchod. „Je to tady úplně zasekaný. Ale totálně. Na hranicích prý Poláci zastavují a kontrolují všechny kamiony, takže tím zablokovali celé město,“ oznámil před osmou hodinou řidič Michal. „Je to tak,“ potvrdila po 20. hodině tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová, že průjezd Náchodem byl zhruba od 17.15 do 20.30 dost komplikovaný.

Karel Štípek.

Štípek: Na každou hráčku či hráče vzpomínám rád

Domažlice /ROZHOVOR/ – Devátou sezonu třímá trenérské žezlo u druholigového týmu basketbalistů Jiskry Domažlice Karel Štípek. U příležitosti jeho jedenapadesátých narozenin, které oslavil na Štědrý den, jsme zavzpomínali na jeho basketbalové začátky, současnost a pokusili se nahlédnout i do budoucna…

Ředitel hornického muzea v Příbrami Josef Velfl.

Josef Velfl byl oceněn za zásluhy o rozvoj českého hornictví

Příbram/Praha – Ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl patří k neúnavným propagátorům nejen hornické minulosti města. Pod jeho vedením už po deset let pravidelně před koncem roku muzeum přivítá svého stotisícího návštěvníka, pravidelně se rozvíjejí jeho expozice a každoročně uspořádá mnoho tradičních i nových výstav.