Kreativ

ŠTÍTEK: inteligence

Ilustrační foto

Kvasiny se přejmenovaly a do světa pustily 'medvěda'

Královéhradecko, Kvasiny /FOTO/ - Malé překvapení čekalo na řidiče, kteří vjížděli do rychnovské obce Kvasiny. Ty se na pár minut přejmenovaly na Qasiny. Tímto krokem chtěla zdejší automobilka Škoda Auto upozornit na skutečnost, že právě 18. října tu došlo k historické události, kdy ze zdejší linky sjely první automobily třídy SUV - Škoda Kodiaq. A tím začala jejich sériová výroba. První kusy se k zákazníkům dostanou v únoru příštího roku.

Ilustrační foto

Políček pro Babiše. Senát pro lidovce

Praha - Většinový způsob hlasování do horní komory nejlépe prověřuje nejen kvalitu kandidátů, ale také inteligenci voličů. Letos obstály obě skupiny. Platí to žel jen pro 27 úspěšných senátorů a 427 523 občanů, kteří přišli ve druhém kole senátních voleb k urnám. Účast 15,38 procenta voličů je nejnižší ve dvacetileté historii horní komory.

Jiří Welsch z Nymburka.

Satoranský v NBA nadchl i Welsche: Vzbuzuje spoustu pozornosti

Praha - Český basketbalista Tomáš Satoranský zatím odehrál za Washington Wizards pouze tři přípravná utkání, už si ale v zámoří získává respekt. Podle Jiřího Welsche, který má za sebou čtyři roky v NBA, dávají dosavadní výkony jeho reprezentačního spoluhráče naději, že se Satoranský v zámořské soutěži opravdu výrazněji prosadí.

Ilustrační foto

Papoušci jsou chytří jako opice, umí překvapit chovatele i vědce

Olomouc - Papoušci se vyznačují nejen pestrými barvami a silnými hlasivkami, ale také na zvířata nebývale vysokou inteligencí, kterou často překvapí i zkušené chovatele a vědce. Podle odborníků lze u papoušků bez velké nadsázky použít oblíbené přirovnání, že jsou chytří jako opice. Nejinteligentnějším druhem papouška je podle nich horský papoušek nestor kea původem z Nového Zélandu, který je k vidění na v pátek zahájené třídenní výstavě exotického ptactva Exota Olomouc.

Ilustrační foto.

Začaly volby, v nichž nejde jen o silnice a nemocnice

Letošní předvolební kampaň byla překvapivě disciplinovaná. Stranické sekretariáty vsadily na témata, která se skutečně týkají krajských kompetencí, tedy dopravní obslužnost, péče o silnice II. a III. třídy, střední školství či regionální nemocnice. Vítězstvím rozumu je nepochybně fakt, že politici s vyšší než malou mírou inteligence opustili uprchlickou problematiku a soustředili se na reálné starosti obyvatel třinácti českých a moravských krajů.

Gorila horská.

Za nejvzácnější gorilou letěl Ústečan do africké Rwandy

Ústí nad Labem, Rwanda - Na horské gorily nikdy nezapomenu. Neexistuje snad tvor, který by mne zaujal zároveň silou i bezbranností. Abych je viděl, musel jsem cestovat velice blízko místa, kde tyto gorily objevil německý důstojník Robert von Beringe.

Branický most (Most inteligence). Ilustrační foto.

Praha 4 chce zřídit novou cyklostezku přes Branický most

Praha - Radnice Prahy 4 chce rozšířit síť cyklostezek přes Branický most. Na tzv. mostu Inteligence v současné době trasa chybí a lidé po něm mohou pouze přecházet pěšky. Uvedl to starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ/Trojkoalice). Radnice společně s Klubem českých turistů otevřela novou pěší turistickou trasu od Branického mostu přes les v Hodkovičkách.

Tomáš Poznar.

Poznar: Podceňování sázkovek? Ať si píšou, co chtějí

Zlín – „Vstupujeme do nové sezony a máme nového kapitána," hlásí zlínský fotbalista Tomáš Poznar. Že by pásku od něj převzal někdo jiný? Ne, sedmadvacetiletý útočník jen vstřebal zkušenosti z předchozího půlroku, kdy vstřelil skromné dva góly a tým pod „jeho velitelstvím" ani jednou nevyhrál. „Mám obrovskou motivaci to napravit," zdůraznil v rozhovoru pro Deník.

Krajský soud v Brně. Ilustrační foto.

Soud zprostil viny ženu, která schovala mrtvé novorozeně do mrazáku

Brno – Rozhodla se porodit bez přípravy, pomoci anebo vybavení doma do vany. Když zjistila, že dítě nedýchá, zpanikařila a schovala ho do igelitové tašky. Odtud mrtvolku dítěte přesunula do mrazáku, kde ji po měsíci našel přítel ženy a zavolal policii. Krajský soud v Brně v pondělí obžalovanou Pavlínu Valentovou pro nedostatek důkazů zprostil všech obvinění.

Krajský soud v Brně. Ilustrační foto.

Soud zprostil viny ženu, která schovala mrtvé novorozeně do mrazáku

Brno – Rozhodla se porodit bez přípravy, pomoci anebo vybavení doma do vany. Když zjistila, že dítě nedýchá, zpanikařila a schovala ho do igelitové tašky. Odtud mrtvolku dítěte přesunula do mrazáku, kde ji po měsíci našel přítel ženy a zavolal policii. Krajský soud v Brně v pondělí obžalovanou Pavlínu Valentovou pro nedostatek důkazů zprostil všech obvinění.

Marta Královičová radí lidem, jak zvládat své emoce.

Marta Královičová: Člověk má schopnost měnit se
 k lepšímu

/ROZHOVOR/ Přednášku Marty Královičové o emocích a emoční inteligenci, kterou zorganizoval krnovský Klub zdraví, si přišlo 
v dubnu do Městské knihovny Krnov poslechnout několik desítek lidí. Téma se ukázalo natolik široké, že se posluchači dozvěděli nejen to, jak emoční inteligenci rozvíjet, jak se správně hádat, co při hádce nepoužívat, ale také to, jak poznáme člověka, který je psychicky odolný, či v jakých knihách by mohli najít další inspiraci k osobnímu růstu.

Havrani řádí na sídlišti U Stadionu

Havrani řádí v sídlišti U Stadionu

Chrudim – Vynalézaví havranovití ptáci si udělali z chrudimských odpadkových košů potravinovou samoobsluhu. 
V sídlišti U Stadionu teď vypadají odpadkové koše všechny stejně. Jeden havran vleze dovnitř a vyhazuje, co se mu hodí, zatímco ostatní hledají okolo v odpadcích jídlo a krmí se.

Ilustrační foto

Maturity: konečně 
zlepšení. Žáci zabodovali 
i v matematice

Praha /INFOGRAFIKA/- Středoškoláci už nehloupnou, ale naopak se mírně zlepšují. Tato věta platí, pokud bychom schopnosti a inteligenci poměřovali výsledkem didaktických testů státních maturit. Studenti se zlepšili 
v matematice a cizích jazycích, nepatrně se zhoršili 
v češtině. „Vnímám to jako pozitivní zprávu," sdělila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).  

Viktor Kornienko ukazuje při pietě u pomníku nedaleko Dobříčkova obrázek tanku zástupci ruské ambasády.

Města na Benešovsku si osvobození z roku 1945 připomenou skromně

Benešovsko – Žádné velké oslavy výročí osvobození od německých nacistů, jako tomu bylo v dobách před rokem 1990, kdy dojem masové účasti vycházející 
z proklamované jednoty dělníků a pracující inteligence zajišťovaly kolektivy zaměstnanců velkých továren a žáků a učitelů všech typů škol nahnaných na náměstí, se už nejspíš opakovat nebudou. Alespoň letos, jak potvrdili představitelé velkých měst na Benešovsku, to tak bude.  

Ilustrační foto

Německý pár podle policie zadržoval a zavraždil dvě ženy

Bielefeld (Německo) - Německá policie vyšetřuje zvláštní případ dvojnásobné vraždy. Partnerskou dvojici ze Severního Porýní-Vestfálska podezřívá z toho, že ve svém domě ve městě Höxter zadržovala dvě ženy, které posléze zavraždila. Jedna z obětí přitom v té době mohla používat mobilní telefon, obě pak se svými vězniteli chodily ven. Dvojice podezřelých ve věku 47 a 46 let je nyní ve vazbě.

Ilustrační foto

Největší firmy nalijí 900 miliard dolarů do programu Průmysl 4.0

Praha – Více než 900 miliard dolarů ročně hodlají investovat nejvýznamnější světové firmy do roku 2020 do programu Průmysl 4.0. Ukázal to průzkum poradenské společnosti PwC mezi více 2000 podniky napříč sektory z 26 zemí světa. Průmysl 4.0 je současný trend digitalizace, automatizace výroby.

V Mikulovicích se sešli luštitelé křížovek. Soutěžili o ceny.

OBRAZEM: Luštitelé si lámali hlavy nad křížovkami

Mikulovice – Soutěž pro milovníky křížovek a tajenek připravili již podruhé pořadatelé z Mikulovic. Nad švédskými křížovkami, osmisměrkami, doplňovačkami a dalšími testy paměti a inteligence se soutěžící skláněli v neděli odpoledne v zasedací místnosti mikulovického obecního úřadu. „Po loňské premiéře jsme letos pro soutěžící připravili deset luštitelských úkolů. Některé by měly zvládnout i děti, jako například jednoduché doplňovačky, další jsou obtížnější," uvedl jeden z organizátorů soutěže a také tvůrce křížovek Petr Šoba.

Coursing

Kde správně vychovat psa? Přece ve škole

Karlovarský kraj - Odborníci, laici i nadšenci se sešli v sobotu v psí škole v Hájku, aby zde na vlastní kůži zkusili, co všechno dokáže jejich psí mazlíček v okamžiku, kdy má správné vedení.

Soutěž vyhrála Kateřina Procházková.

Knihovna už zná 
svou Miss Sovičku

Téměř sto malých čtenářek knihovny zatoužilo stát se vítězkou 2. ročníku soutěže Miss Sovička. Tu pořádá Regionální knihovna Karviná a po zdařilém prvním ročníku se letos soutěž těšila obrovskému zájmu. A jak už to v různých miss bývá, nehledala se jen pěkná tvář, ale hlavně osobnost.

Na mladý box zve Martin Svoboda.

Martin Svoboda: Ústecký box půjde nahoru

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Trenér a vedoucí Universitního sportovního klubu boxu Martin Svoboda chce posunout své celoživotní sportovní snažení trochu dál. Jedenáct let aktivně boxoval, v roce 2008 získal bronzovou medaili na akademickém Mistrovství světa v Kazani, nyní nabízí své zkušenosti mladým svěřencům.

Okruh činností Evy Pitnerové je velmi široký. Převážně se ale věnuje výkladu karet. Pomáhá lidem vykročit na správnou životní cestu tak, aby se cítili dobře a byli si vědomi toho, že oni jsou tvůrci života

Každý člověk má v sobě ukrytý potenciál, říká Eva Pitnerová

Prostějov – Životní příběh Evy Pitnerové z Prostějova by vydal na několikadílný román. V dětství zažila domácí násilí, sexuální obtěžování i šikanu. I přes těžký start do života dokázala všechno překonat, vzchopit se a postavit se na hlavní nohy. Prošla dlouhou cestu a nyní dokonce sama pomáhá lidem, kteří bojují se svými životními démony.

Z návštěvy Matěje Formana ve Valdštejnské lodžii.

Matěj Forman není seladon

Jičín Sedličky – Očekávaný zájem vzbudilo v pátek setkání s divadelníkem a ilustrátorem Matějem Formanem ve Valdštejnské lodžii, kde Forman vystavuje své linorytové ilustrace ke knize poezie Františka Hrubína Od jara do jara.

Příroda uklidňuje. „Sledovat pozobávající slepici na dvorku dává člověku větší jistotu než informace zpravodajské stanice ČT24,“ vtipkoval Václav Cílek v Horké vaně při přednášce „Franz Kafka na zahrádce Návrat k půdě.“

Péče o zahradu je péče o svět

České Budějovice - Vyprávěním o Franzi Kafkovi na zahrádce a nejen o něm odstartoval Václav Cílek další ročník vědecko-popularizačních přednášek Science café, které pro Jihočechy připravuje Petr Pilař.

Ilustrační foto

Vandal ukopal autům zpětná zrcátka

Karlovy Vary - Inteligencí patrně příliš neoplývá čtyřiatřicetiletý muž, který si své agresivní pudy vybíjel na zpětných zrcátkách zaparkovaných automobilů.

Ředitel Odboru evropských fondů Magistrátu hl. m. Prahy Jan Hauser.

Operační program Praha - pól růstu ČR přinese nové investice do vzdělávání

Praha - Praha v současnosti čelí v oblastech vzdělávání a podpory zaměstnanosti několika zásadním výzvám. Mezi ně patří zejména nedostatečné kapacity v předškolních vzdělávacích zařízeních a zařízeních péče o děti do tří let, vysoké počty žáků ve třídách, zastaralé vybavení škol a nárůst počtu cizinců ve školách.

SWINGOVÝ SATURNIN v režii Ondřeje Havelky a v podání herců Divadla ABC.

Brněnské divadlo chystá Saturnina s živou swingovou hudbou

Brno - Svérázný sluha Saturnin za týden poprvé vystoupí na jeviště brněnské Mahenovy scény. Činoherní soubor Národního divadla Brno při hledání divácky vstřícného, avšak noblesního titulu vybral právě humoristickou knihu Zdeňka Jirotky. Divadelníci slibují publiku swingovou rodinnou grotesku ve výpravných kulisách. Na jevišti bude po celou dobu živá kapela Melody Gentlemen.