Kreativ

ŠTÍTEK: inteligence

Tomáš Šulaj v nové roli amerického filmu.

Tomáš Šulaj vytvoří hlavní roli ve filmu o opičce

Uherské Hradiště - Držitel ceny Thálie a několika cen popularity, oblíbený uherskohradišťský herec Tomáš Šulaj dostal pozoruhodnou filmovou nabídku. Slavný americký režisér Bob Stanley jej obsadil do hlavní role snímku o zázračné opici Tiky.

Francouzský film S Moliérem na kole rozhodně neosloví široké masy, jedná se spíše o „artovou“ záležitost pro filmové fajnšmekry.

Fabrice Luchini o filmu S Moliérem na kole: Herci jsou emoční atleti

Praha /ROZHOVOR/ - „Ubohý hlupáku, pořád si myslíš, že bys měl mluvit pravdivě? Pravda je jen tvoje šílenství!"  Tyto a další repliky z Molièrova Misantropa se staly předlohou snímku francouzského režiséra Philippe Le Guay S Moliérem na kole, jehož česká premiéra bude už 16. ledna. Přitom námět na svůj film získal při setkání se svým dlouholetým přítelem, Fabricem Luchinim. Při společné procházce začal Luchini citovat právě texty s Misantropa.

Nela Pýchová dostala cenu čtenářů Deníku od šéfredaktora středočeských Deníků Jiřího Macka.

Pýchová: Dosáhnout úspěchů jako Polgárová by bylo skvělé

Nymburk – Šachy hrála Nela Pýchová už ve školce. Podobně jako americký génius Bobby Fischer, držitel titulu mistra světa v letech 1972–75. A ve svých čtrnácti letech má už řadu úspěchů. Strategie, inteligence a logické uvažování, záležitosti v šachu bezezbytku nutné, má tedy na vysoké úrovni.

Ilustrační foto

Hloubání nad známkami, obzvláště pětkou

Svou první pětku si pamatuji. První třída, matematika. Záludná úloha na „logické uvažování", jejímž úkolem bylo prověřit schopnost dítěte určit na základě slovního zadání, zda se jedná o sčítání či odčítání.

Ilustrační fotografie.

Etika na školách? Prosazuje se zvolna

Kroměřížsko – Už téměř čtyři roky je etická výchova zařazena do rámcového vzdělávacího programu základního školství: přesto její vyučování stále není na školách v regionu zcela běžné.

Kulturní dům v Kopřivnici.

Sci-fi Růže pro Algernon již dnes v kulturním domě

Kopřivnice - Jednu s perel současné činohry přiveze do kopřivnického kulturního domu herec Jan Potměšil. Ve strhujícím příběhu Daniela Keyese Růže pro Algernon bude vyprávět mentálně postiženého mladíka, který se po operaci stane géniem, aby se později stal opět tím, kým byl na začátku.

Jolana Voldánová.

Mlsání s Jolanou Voldánovou v libáňské cukrárně

Libáň – Jak obohatit volný podzimní a jarní čas, než se zase v květnu přihlásí hudební festival Foerstrovy dny v Libáni? Čím zažehnout ohníček, aby se nadšení pro novou myšlenku přeneslo na nové posluchače? Vymysleli jsme Poetické podvečery s Křeslem pro hosta.

Michaela Horáková.

Když nejsou cestáři, budou lopaty...

Povolání, které se v zimě skloňuje ve všech pádech, je cestář. Většinou se na adresu cestářů vtipkuje. Cestáři nestíhají odhrnovat sníh. Cestáři letos opět zaspali. Není vám to povědomé? Od letoška bude zima pro dva kraje v České republice ještě napínavější. Jedním z nich je bohužel i ten náš.

Kay Kwanah, belgický ovčák ve službách sdružení Speciální operace

Dva muži a pes: Hledají ztracené, chrání zvířata, hlídají děti

Jablonec n. N. - Možná, že jste je již potkali. K vidění bývají v Tyršových sadech, kde prožívají volné chvíle a trénují. Dva muži v černých skoro uniformách a pes. Ti muži jsou bývalí policisté a záchranáři a ten pes je … Kay Kwanah, belgický ovčák skoro neuvěřitelné inteligence a schopností.

Kay Kwanah, belgický ovčák ve službách sdružení Speciální operace

Hledají ztracené, chrání zvířata, hlídají děti

Jablonec n. N. - Možná, že jste je již potkali. K vidění bývají v Tyršových sadech, kde prožívají volné chvíle a trénují. Dva muži v černých skoro uniformách a pes. Ti muži jsou bývalí policisté a záchranáři a ten pes je … Kay Kwanah, belgický ovčák skoro neuvěřitelné inteligence a schopností.

Podezřelý na chodbě v nemocnici.

Zloděj se nerozpakoval krást ve škole ani v nemocnici

Praha – Sérii tří krádeží, spáchaných nedlouho po sobě, má podle záznamů bezpečnostních kamer na svědomí stejný pachatel. Muž, který se nerozpakoval spáchat zločin dokonce i v nemocnici, kde nehledal úlevu od zdravotních potíží, ale kořist. A také třeba do budovy vysoké školy přišel s jednoznačným cílem – a tím rozhodně nebyla snaha doplnit si vzdělání.

Podezřelý na chodbě v nemocnici.

Zloděj se nerozpakoval krást ve škole ani v nemocnici

Praha – Sérii tří krádeží, spáchaných nedlouho po sobě, má podle záznamů bezpečnostních kamer na svědomí stejný pachatel. Muž, který se nerozpakoval spáchat zločin dokonce i v nemocnici, kde nehledal úlevu od zdravotních potíží, ale kořist. A také třeba do budovy vysoké školy přišel s jednoznačným cílem – a tím rozhodně nebyla snaha doplnit si vzdělání. Klíčovým poznatkem už ostatně disponoval: zajímají ho především peníze a mobily. K tomu, aby se člověk k takovým závěrům dopracoval, ostatně nejsou nutné ani rozsáhlé vzdělání, ani příliš břitká inteligence. Ba ani zkušenost středního věku, což je skupina, do které zloděj podle své vizáže spadá…

Filip Jícha v dresu Kielu.

Jícha si v Kielu stále žije svůj sen a těší ho skvělý start do sezony

Horní Bezděkov - Nejlepší český házenkář Filip Jícha zastává od této sezony v Kielu roli kapitána a současné období si naplno užívá. Plní se mu nejen sen přivádět slavný německý tým před zápasy do bouřící arény, ale zároveň ho těší, jak dobře se zatím jeho klubu vede po velké obměně kádru a letním odchodu některých zkušených opor. Jícha je nadšený, že Kiel zatím utrpěl jen jednu porážku v Lize mistrů i v bundeslize a prestižní soutěži vévodí s tříbodovým náskokem.

IQpark v mostecké knihovně.

V mostecké knihovně vás potrápí iQpark

Most - Zručnost, inteligenci, ale i trpělivost si můžou lidé všeho věku přijít až do konce roku vyzkoušet do právě otevřeného iQparku ve 2. patře mostecké knihovny. Putovní výstava Road Show, která je rájem her a hlavolamů, přicestovala z libereckého centra Babylon. iQpark je otevřený v běžné pracovní době knihovny, tedy ve všední dny kromě středy od 10 do 18 hodin a v sobotu od 9 do 12 hodin. Lístek do něj stojí 10 korun.

Ilustrační foto.

ANKETA: Volby 2013

Který největší problém z vašeho okolí byste v Parlamentu řešili neodkladně vy? Jakou vlastnost by podle vás poslanec měl mít a která by vám na něm vadila?

Divočák

Divočáci myslivcům z Rokycan unikli

Rokycany - Myslivci z rokycanského sdružení Stráně reagovali na stále častější škody, způsobené divokými prasaty. Uspořádali ve své honitbě další výpravu za přemnoženou zvěří.

Gemini má laser za 10 milionů

Gemini používá laser za 10 milionů

Zlín Pouhých pár minut trvá odstranění dioptrií pomocí nového přístroje. Laser Amaris 1050 vlastní zlínská klinika od září. Za tu dobu na něm odoperovali téměř stovku lidí. Laser za deset milionů slouží k odstranění krátkozrakosti a dalekozrakosti. Je nejrychlejší a nejpřesnější na světě.

Volby. Ilustrační foto.

ANKETA: Mimořádné volby 2013

Orlickoústecko - Který největší problém z vašeho okolí byste v parlamentu řešili neodkladně vy? Jakou vlastnost by podle vás měl mít poslanec, která by vám na něm vadila?

Casting agentury Frankly Models v Olomouci

FOTO: Ve Slovanském domě vybírali modelky

Olomouc - Slovanský dům o víkendu obsadily půvabné dívky a ženy, které by se rády pracovaly jako modelky či hostesky. Olomoucká agentura Frankly Models si tam na castingu vybírala mezi uchazečkami. 

Gabriela Franková.

Gabriela Franková: Chtěla bych se o děvčata starat upřímně a s úsměvem

Střední Morava - Přehlídková mola si Gabriela Franková oblíbila už v první třídě na základní škole. Za více než deset let ve světě modelek zažila předvádění na akcích v řadě evropských měst. Nyní založila svou vlastní modelingovou agenturu. Pokud se chcete stát její součástí, přihlaste se například na casting, který se bude konat 28. září od 10 hodin ve Slovanském domě v Olomouci.

Vandalové rozetřeli výkaly. Na dětském hřišti ve Vranovicích

Vranovice – Po pytlácích, kteří nelegálně lovili ryby, zdevastovaném hřbitovu a ukradených popelnicích, řeší Vranovičtí další případ vandalismu. Tentokrát se cílem výtržníků stalo dětské hřiště na Hlavní ulici. Prozatím neznámí pachatelé rozbili hračky a skluzavky poleptali výkaly.

Mamutí stolička z Branek.

Mamuti – dávní obyvatelé Valašska

Valašsko - Málokterý vyhynulý tvor se dočkal větší obliby než gigant doby ledové – mamut. Ať už za jeho popularitu může spisovatel Eduard Štorch, anebo proslulý díl Macha a Šebestové, kde je dokonce recept na mamuta s brusinkovou omáčkou, neexistuje snad oblíbenější pravěké zvíře.

Česání chmele v Chrášťanech

Sešla se tu budoucí inteligence z celé země

Rakovník/NÁZOR/ - Teď jsou z nich lékaři, právníci, inženýři. Ale jedno měli tenkrát společné: byli černí a poškrábaní od chmelu, spali v ubytovnách, jedli z ešusu a česali naše „zelené zlato."

Mamutí stolička z Branek.

Mamuti – dávní obyvatelé Valašska

Valašsko - Málokterý vyhynulý tvor se dočkal větší obliby než gigant doby ledové – mamut. Ať už za jeho popularitu může spisovatel Eduard Štorch, anebo proslulý díl Macha a Šebestové, kde je dokonce recept na mamuta s brusinkovou omáčkou, neexistuje snad oblíbenější pravěké zvíře.

Hloupost tituly ověnčená

Havlíčkův Brod - Od lidí vysokoškolsky vzdělaných by člověk opravdu očekával aspoň zlomek inteligence. Už proto, že vydrželi šoupat pozadím několik let na lavici v posluchárně vysoké školy na účet svých rodičů.

Ilustrační foto

Služba v pruské armádě trvala sedm let

Jičín - Formální příčina války 1866, tzn. spor mezi Pruskem a Rakouskem o vedoucí postavení, se zájmů našeho národa přímo netýkala. Nicméně vznik, průběh a následky konfliktu nelze posuzovat pouze podle formálních příčin uváděných v diplomatických nótách.

Letos se opět konala akce s názvem Baškohrátky na letišti Bahno v Místku, která se uskutečnila 17. srpna.

Nečekaný „čertík" odnesl atrakci na Baškohrátkách

Frýdek-Místek /FOTOGALERIE/ – Letos se opět konala akce s názvem Baškohrátky na letišti Bahno v Místku, která se uskutečnila 17. srpna. Byl to den plný zábavy a legrace, ale hlavně týmové soutěže, která ověřila psychickou odolnost, týmovou schopnost a míru inteligence čtyřčlenných týmů v Tarzánii dráze. Do soutěže se přihlásilo deset týmů, na které čekali hodnotné ceny. Pořadatelem akce bylo Sdružení pro Bašku.

Ilustrační foto.

Také agresivní psi jsou převychovatelní

Valašská Senice - Pohled na fenku, která se stará o svá mláďata, je podle Taťány Lenczové z Valašské Senice lepší než večerní televizní program. Pro své svěřence hledá vždy dobrou zábavu i vhodný výcvik na míru. Devětapadesátiletá cvičitelka se výcviku psů věnuje už přes deset let.

Princ William a Kate Middletonová

Astrologové bádají, jaký bude královský potomek podle zvěrokruhu

Londýn /INFOGRAFIKA/ - Pokud se malý princ nebo princezna z Cambridge, dítě britského prince Williama a jeho manželky Kate, narodí do 22. července, bude patřit podle zvěrokruhu do znamení raka. A vyroste z něj člověk s vysokou úrovní emoční inteligence, odhadují astrologové pro světová média.

Na stres si pořiďte domů kočku.

Kolik podob má zooterapie? Mnoho

Poprvé jsem se potkala opravdu zblízka s delfíny před nějakým časem na Kubě. Byli zvědaví a samozřejmě zvyklí na blízkost lidí. Chtěli si hrát, škádlili nás a měli smysl pro humor.

Ilustrační foto

Nemůže jít o žádné překvapení

Rychnovsko – Dnešek je pro většinu dětí a mnoho dospělých dnem velice slavnostním. Pro jiné však může být toto datum deprimující. Rozdává se totiž vysvědčení a reakce na něj mohou mít rozdílnou podobu. Odborníci se však shodují, že všichni zúčastnění by měli hlavně zachovávat klid.

Martin Nevyjel, divizní šéfredaktor

Odlišné myšlenky jsou shodné

Je neuvěřitelné, jak moc mohou být zcela odlišné věci podobné. Zvláště v politice. Až donedávna jsem si myslel, že levice a pravice jsou dva protichůdné proudy, které zastávají zcela odlišnou filozofii. Pravice hájí linii progresivní, přející podnikavému duchu, levice preferuje spíše pečovatelský formát vládnutí založený na pokorné práci.

Ilustrační foto

V kanalizaci žije čtyřikrát více potkanů, než je obyvatel Prahy

„Kanalizační terminátoři", nebezpeční přenašeči infekcí a neomylní vyhledávači potravy jsou téměř dokonale odolní, navíc vybaveni vysokou inteligencí. Přežijí pád z výšky až šestnácti metrů, vyskočí více než dva metry vysoko, vydrží plavat dva dny v kuse, odolávají jedům a za rok mohou přivést na svět i dva tisíce mláďat. V pražském podzemí žije více než pět milionů těchto nevítaných městských hlodavců.

Ilustrační foto

V kanalizaci žije čtyřikrát více potkanů, než je obyvatel Prahy

Praha - „Kanalizační terminátoři", nebezpeční přenašeči infekcí a neomylní vyhledávači potravy jsou téměř dokonale odolní, navíc vybaveni vysokou inteligencí. Přežijí pád z výšky až šestnácti metrů, vyskočí více než dva metry vysoko, vydrží plavat dva dny v kuse, odolávají jedům a za rok mohou přivést na svět i dva tisíce mláďat. V pražském podzemí žije více než pět milionů těchto nevítaných městských hlodavců.

Ilustrační foto

V kanalizaci žije čtyřikrát více potkanů, než je obyvatel Prahy

Praha - „Kanalizační terminátoři", nebezpeční přenašeči infekcí a neomylní vyhledávači potravy jsou téměř dokonale odolní, navíc vybaveni vysokou inteligencí. Přežijí pád z výšky až šestnácti metrů, vyskočí více než dva metry vysoko, vydrží plavat dva dny v kuse, odolávají jedům a za rok mohou přivést na svět i dva tisíce mláďat. V pražském podzemí žije více než pět milionů těchto nevítaných městských hlodavců.

Kino v Blansku.

Živá paměť má premiéru v blanenském kině

Blansko – Jiří Polášek. Tak se jmenuje hrdina prvního dílu filmového cyklu Živá paměť. Série dokumentů představí významné osobnosti spjaté s Blanskem. Premiéru filmu jeho tvůrci naplánovali na 30. května, kdy jej lidem promítnou od sedmi hodin večer v blanenském kině.