Kreativ

ŠTÍTEK: inteligence

Jan Rutta (na ledě) slaví gól se spoluhráči z Chicaga.

Napravo? Nalevo? Rutta to neřeší a dobývá Chicago

Kdo by před startem nové sezony NHL čekal, že k nejvíce chváleným českým hráčům v lize bude patřit Jan Rutta? Dlouholetý obránce Chomutova se v sedmadvaceti letech sebral a vyrazil na zkušenou za velkou louži. Riskoval, že skončí na farmě v nižší soutěži, a plácl si na rok s Chicagem.

Česká Miss  2017   Michaela Habáňová

Miss o světové soutěži krásy: Moje nohy tam budou trpět

Šaty jako z pohádky, které svým výstřihem berou dech. I takové si veze nová česká miss Michaela Habáňová příští týden do amerického Los Angeles, kde bude reprezentovat naši zemi ve světové soutěži krásy Miss Universe.   

Ilustrační foto

Fortuna získala další licenci. Spustila blackjack a živou ruletu

Sázková kancelář Fortuna v Česku jako první společnost dosáhla v únoru na licenci k provozování technických her. Nyní tak díky novému povolení od ministerstva financí může jako první tuzemská firma provozovat i tzv. živé hry. V nabídce Fortuny se tak k dnešnímu dni objevily nad rámec stávajících 48 her zcela nové typy rulety a také nejpopulárnější karetní hra blackjack.

MSFL, 12. kolo: 1. SK Prostějov (v modrobílých dresech) proti Hanácké Slavii Kroměříž

Divočina. V derby mezi Prostějovem a Kroměříží padly tři červené

Duel mezi druhým Prostějovem a čtvrtou Kroměříží přinesl třaskavou podívanou. Diváci viděli pět gólů, tři červené, penaltu a velkou strkanici mezi oběma tábory. Vítězství si nakonec odvezla Kroměříž, která v Prostějově vyhrála 3:2, přestože dohrávala o devíti.

Petr Czudek

Basketbalisté chtějí pátou výhru

/POZVÁNKA/ Výbornou formou disponují na úvod sezony opavští basketbalisté. Trenér Petr Czudek se svým týmem všechny čtyři duely vyhrál, naposledy Slezané přejeli na Folimance domácí USK Praha. V sobotu do Opavy míří úřadující vicemistr z Děčína.

Ilustrační foto

Divočáci jsou přemnožení, ale ne nebezpeční

Rakovnicko - Potkat při procházce lesem divoké prase není v tomto období žádnou raritou. Právě naopak. Myslivci, zemědělci i statistiky lesního hospodářství se shodují na jednom - divočáků je až příliš.  

Ilustrační foto.

Zloději stále využívají důvěřivost seniorů

Mělnicko – Příběhy starých lidí, kteří zaplatili za svou důvěřivost, nejsou vůbec výjimečné. Slýcháme o nich v televizi, čteme o nich v novinách. Zločinů, které jsou páchány na seniorech, tedy lidech takřka bezbranných, ale ani přes osvětu neubývá.

Ilustrační foto.

Zloději stále využívají důvěřivosti seniorů

Mladoboleslavsko – Příběhy starých lidí, kteří zaplatili za svou důvěřivost, nejsou vůbec výjimečné. Slýcháme o nich v televizi, čteme o nich v novinách. Podvodů, páchaných na seniorech, tedy lidech takřka bezbranných, ale ani přes osvětu neubývá.

Bartoloměj s maminkou, Hanou Kubíkovou

Nepozornost, zlobení a pětky. Inkluze má pomoci i nadaným dětem.

Nadání může paradoxně přinést špatný prospěch. Inkluze zaváděná do škol díky novele školského zákona může prospět i dětem, o kterých se v souvislosti s ní obvykle nemluví. Těm talentovaným. Názor, že se týká jen dětí se zdravotním postižením či ze sociálně slabých rodin, je jen hluboce zakořeněným mýtem. Rozvinutí schopností dětí často brání sama škola. 

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Umělá inteligence

Kromě toho, že se Elon Musk rozešel s Amber Heardovou, překvapil svět i tweetem, že umělá inteligence je nebezpečnější než Severní Korea. Určitě není na škodu udělat si občas inventuru hrozeb, kterým čelíme. V případě umělé inteligence už varovně zvedá prst kdekdo, včetně fyzika Hawkinga a Billa Gatese.

Ilustrační foto.

Mládí zamíří k Turům. Kotásek a Kovář rozšířili jejich soupisku

Svitavy – K doposud známým jménům, kterými jsou Jelínek, Roseboro, Teplý, Smithson, Slezák, Marko a Stria, přibyla v červenci další dvě. Tentokrát se jedná o nadějné basketbalisty z mládežnické základny v Nymburce. Není to vše, v nejbližší době oznámí vedení svitavského klubu příchod dalších dvou zajímavých hráčů.

Známý fotograf si splnil sen

Známý fotograf si splnil sen

Liberecký kraj – Ne každému se jeho klukovský sen naplní. Fotografovi a publicistovi Jiřímu Hladíkovi ze Smržovky však vyšel. „Samozřejmě, že jako každý kluk jsem hltal v novinách a sportovních časopisech jakoukoliv zmínku o Formuli 1, začíná své vyprávění majitel sportovní verze vozu Lotus Ellite z roku 1978.

Ilustrační foto.

Jak si vybírají školy? Fyzička, talent či pohovor

Je to jen pár dní, co střední školy vypustily do světa letošní absolventy: a zároveň už samozřejmě mají také kompletní seznamy studentů, kteří k nim od září nastoupí. Pro jejich výběr má každá trochu jiné metody.

Ilustrační foto.

ScioŠkola v Jihlavě nahradí Meruzalku

Jihlava – Důraz na komunikaci, schopnost efektivně a rychle se učit, kreativita nebo emoční inteligence. Na tom staví projekt nové ScioŠkoly, který budou moci děti poprvé okusit už od letošního září. V novém školním roce nahradí tento koncept v Jihlavských terasách v Havlíčkově ulici dosavadní základní školu Meruzalka.

Miroslav Jíra.

Miroslav Jíra: Bez rychlosti je hráč ztracený. Nemá čas se rozmyslet

Praha - Doba se změnila. Fotbalový trenér není v moderním pojetí pouhý diktátor, ale stává se psychologem a jeho denním chlebem je i komunikace s hráči. „Je třeba, aby nebyl autoritativní, ale spíše otevřený a komunikativní, což je jedna z velkých změn," vysvětluje dlouholetý trenér mládeže Miroslav Jíra.

Jakub Štáfek, Jakub Prachař, Vojta Kotek

Nezletilého kluka nejde pustit k penězům

Vydělávají hodně peněz, ale jak s nimi naložit, netuší. Recesistický seriál Vyšehrad vynesl na světlo fenomén fotbalového floutka Julia Lavického, jenž svůj talent utopil v alkoholu, nikotinu, nebo s holkami. Eskápada za eskapádou mu zničila slibně rozjetou kariéru.

Ilustrační foto.

O doktorandy se (snad) stát postará lépe

Praha - Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila ve třetím čtení poslanecký návrh o rozšíření okruhu státních pojištěnců v oblasti zdravotního pojištění o studenty doktorských studijních programů. Pokud změnu schválí i Senát Parlamentu České republiky, počínaje lednem 2018 bude zdravotní pojištění za doktorandy odvádět stát.

Václav Snášel.

Budoucím rektorem VŠB-TUO je Václav Snášel

Inteligence bez ambicí je jako pták bez křídel! To je mottem vítěze včerejších rektorských voleb na Vysoké škole báňské Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO). Stal se jím Václav Snášel, dosavadní děkan její Fakulty elektrotechniky a informatiky.

Ilustrační foto.

Mozek je víc než krása? Pro sapiosexuály ano

Sapiosexuál. Toto slovo se teprve před nedávnem přetavilo z pojmu poletujícího internetovým prostorem ve studii, která byla provedena ve skutečném světě. Definuje sexuální orientaci, konkrétně člověka, který je sexuálně přitahován k druhé osobě výhradně kvůli její inteligenci a erudici. Jinými slovy je tedy sapiosexuál někdo, kdo je sexuálně posedlý vysokým IQ.

Ředitel MŠ a ZŠ Březová Ludvík Zimčík. Ilustrační foto.

V Březové by mohla vzniknout střední škola

Březová - Michal Stašek chodí do deváté třídy Základní školy a mateřské školy v Březové. Sám oproti spolužákům z běžných základních škol měl vždy výhodu i nevýhodu se svým handicapem lehkého autismu s Aspergerovým syndromem.

Z besedy o ptácích s Vladimírem Šoltysem.

Táhni ptáku, aneb od opeřenců bychom se mohli učit

Jičín - Pan doktor Vladimír Šoltys napsal knížku o ptácích, jmenuje se Proč má kos žlutý nos. Další knížka pro děti vyjde na jaře. Napsal i horolezecké průvodce. Kolik vyléčil pejsků a koček a jiných miláčků, to asi spočítat nedovede. A kroužkuje ptáky.

Ilustrační foto

Po čtyřicítce podle vědců příliš práce škodí

Řím - Je sice pravda, že práce člověka zušlechťuje, ale pokud je jí příliš, platíme za to určitou cenu: výrazně klesne náš kognitivní výkon. Slábne paměť, duševní činnost a schopnost uvažovat, a to s sebou nese i nižší produktivitu práce. Po čtyřicítce to postihuje každého, kdo pracuje více než 25 hodin týdně. Vyplývá to ze studie, na které pracoval tým australských a japonských vědců a jejíž výsledky publikoval Institut aplikovaného ekonomického a sociálního výzkumu v Melbourne.

Festival svobody s happeningem zvonění budíků

V centru Prahy zvonily budíky k probuzení občanské společnosti

Praha - Tisícovky lidí při dnešní oslavě výročí začátku pádu socialismu v někdejším Československu rozezněly na pražském Václavském náměstí budíky. Zvuk budíků měl podle pořadatelů happeningu symbolicky probudit ze spánku občanskou společnost. Většina účastníků k tomu použila mobilní telefony, někteří si ale přinesli i budíky klasické.

Jan Potměšil ve své životní roli hloupoučkého Charlieho

Do Besedy opět zamíří Jan Potměšil ve své životní roli hloupoučkého Charlieho

Plzeň – Už přes 770 repríz má za sebou inscenace Divadelního spolku Kašpar Růže pro Algernon. Předlohou dojemného příběhu byla kniha Daniela Kayse z roku 1958 o mentálně zaostalém mladíkovi Charlie Gordonovi. V divadle ho ztvárnil Jan Potměšil. V jeho životní roli ověnčené řadou cen bude v Plzni k vidění zase 29. prosince.

Sraz příznivců Furry.

OBRAZEM: V Praze se sešli fanoušci Furry

Praha /FOTOGALERIE/ - Příznivci Furry fandom se sešli v sobotu v centru Prahy. Furry je „fandom", který se zabývá antropomorfními zvířecími postavami. Tyto postavy mají lidskou osobnost a další lidem podobné vlastnosti. Příkladem takových vlastností jsou lidská inteligence a obličejové výrazy, schopnost mluvit, chodit po dvou a nosit oblečení. Furry fandom tvoří komunita lidí, kteří se schází na internetu nebo na Furry srazech.

Organizátoři Festivalu chytrého učení T. L. Kučerová a R. Meliška.

Chytré učení podruhé, tentokrát s důrazem na emoční inteligenci

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Jak udělat z matematiky oblíbený předmět? Jak najít hračku, která děti bude skutečně bavit a zároveň jim dá něco navíc? Jaké jsou aktuální trendy v pedagogice? Na to všechno nabídl odpovědi druhý ročník Festivalu chytrého učení, který se konal na 5. základní škole v Mladé Boleslavi.

Organizátoři Festivalu chytrého učení T. L. Kučerová a R. Meliška.

Chytré učení podruhé, tentokrát s důrazem na emoční inteligenci

Mladá Boleslav - Jak udělat z matematiky oblíbený předmět? Jak najít hračku, která děti bude skutečně bavit a zároveň jim dá něco navíc? Jaké jsou aktuální trendy v pedagogice? Na to všechno nabídl odpovědi 2. ročník Festivalu chytrého učení, který v sobotu proběhl na 5. základní škole. Povídali jsme si o něm s jeho organizátory Tatianou L. Kučerovou a Romanem Meliškou