Kreativ

ŠTÍTEK: inteligence

Na Struny podzimu míří extravagantní varhaník Cameron Carpenter.

Na Struny podzimu míří extravagantní varhaník Cameron Carpenter

Praha - Vizáží připomíná spíše hvězdu showbusinessu, zaujme však nejen osobitou výstředností, ale především nezpochybnitelnou muzikálností, oslnivou technikou i inteligencí. Koncert teprve 34letého kontroverzního varhaníka Camerona Carpentera, který se zjeví v neděli 25. října od 19.30 hodin ve Foru Karlín v rámci Strun podzimu, již nyní budí zaslouženou zvědavost i velká očekávání.

Nosálové jsou inteligentní a odolná zvířata

Nosály červené od divokých hrátek neodradí ani chladnější počasí

Tábor /FOTOGALERIE/ - Nosálové červení jsou známí svou bystrostí, ale i nesmírnou odolností. Mohou se o tom přesvědčit návštěvníci Zoo Tábor i v těchto dnech, kdy už je počasí velice chladné. Ač je jen pár stupňů nad nulou, nosálové ve svém výběhu divoce skotačí, ale před návštěvníky se neopomenou předvádět i dokazovat, že patří mezi inteligentní tvory.

Ilustrační foto

Studie: Jakou barvu si vzít na pracovní pohovor?

Řím - Čeká vás pracovní pohovor? Jestliže se rozhodnete pro oblečení v černé, vzbudíte u zaměstnavatele důvěru a zapůsobíte seriózně. Kromě toho je tato barva spojena se vzájemnou přitažlivostí mezi dvěma osobami, píše italský deník Corriere della Sera.

Louisianský leopardí pes je od roku 1979 národním plemenem státu Louisiana. Do České republiky se toto plemeno poprvé dostal v roce 1998. Dodnes je u nás louisianských leopardích psů nebo catahoul, jak se jim také říká, poměrně málo.

V Mitrově se poprvé setkají majitelé catahoul

Mitrov - Evropskou premiérou je výstava dobytkářských psů v Mitrovském dvoře, která se uskuteční v sobotu 26. září. „Poprvé v historii se na evropském kontinentu sejdou majitelé louisianských leopardích psů, aby na velké mezinárodní akci předvedli své svěřence a výsledky jejich výcviku pod dohledem oficiálních amerických rozhodčích organizace National association of Louisiana catahoulas, která vede celosvětový registr chovu louisianských leopardích psů," vyjádřil se jeden z organizátorů Boris Keka.

Pět měsíců před primárkami amerických prezidentských voleb v roce 2016 se soupeření v táboře republikánů stále více podobá soutěži ve vzájemném urážení kandidátů. Strhává k tomu Donald Trump, který se všemožně obouvá do svých soupeřů.

V táboře republikánů zní před primárkami hodně nadávek

Washington - Pět měsíců před primárkami amerických prezidentských voleb v roce 2016 se soupeření v táboře republikánů stále více podobá soutěži ve vzájemném urážení kandidátů. Strhává k tomu Donald Trump, který se všemožně obouvá do svých soupeřů. Podle bouřliváka Trumpa je bývalý guvernér Floridy Jeb Bush „pohroma", bývalý guvernér Texasu Rick Perry by měl být přinucen podstoupit test inteligence a současní američtí představitelé jsou „stupidní".

Ilustrační foto

Studie: Bipolární porucha je možná cenou za inteligenci

Závažné poruchy nálady, jako je bipolární porucha, mohou být cenou, kterou lidé platí za inteligenci a tvůrčí schopnosti. Vyplývá to z nového výzkumu, který spojil vysoké IQ v dětství se zvýšeným rizikem manických bipolárních stavů v pozdějším životě, napsal britský list The Guardian.

Husova ulice v Přerově

Kněze soudí za obtěžování romských hochů. Ti si to prý už nepamatují

Přerov – Výslechy poškozených mladíků a soudní znalkyně z oboru psychiatrie pokračovalo ve čtvrtek dopoledne u Okresního soudu v Přerově hlavní líčení se čtyřiašedesátiletým katolickým knězem Vladimírem Krejsou. Ten měl v sociálně vyloučených lokalitách u přerovského nádraží sexuálně obtěžovat romské chlapce.

Z vraždy se zpovídá před trestním senátem Krajského soudu v Praze 25letý Jiří D. žijící na Berounsku. V březnu ubodal svého soka v lásce.

Soud rozplétá mord v partnerském trojúhelníku

Praha /FOTOGALERIE/ – Z vraždy se od úterka zpovídá před trestním senátem Krajského soudu v Praze 25letý Jiří D. žijící na Berounsku. Vlastně již od jara žijící na Ruzyni. Muž s vysoce nadprůměrnou inteligencí pobývá v tamější věznici poté, co 27. března večer v obci Rosovice na Příbramsku ve rvačce ubodal svého soka v lásce. „Chtěl jsem ho maximálně poranit, ne zabít," hájil se v jednací síni.

Ilustrační foto.

Střídavá výchova, to je složité....

Tábor – Okresní soud v Pelhřimově loni v září rozhodl o svěření nezletilého chlapce po rozvodu jeho rodičů do péče otce a matce stanovil povinnost přispívat na výživu syna částkou 800 Kč měsíčně. S dítětem se mohla stýkat v každém týdnu v roce od čtvrtečního do nedělního večera a určil i právo styku o prázdninách. Krajský soud v Táboře rozhodnutí v prosinci potvrdil a paní matka podala ústavní stížnost.

Dušan Póč.

Rallye je krásná, ale může být i krutá

Patřím mezi velké fanoušky rallye. Dost o ní taky vím. Tedy ne jako aktivní jezdec. Ale ten, který se již čtvrt století kolem ní pohybuje jako organizátor. Také já vyhlížím konec srpna, kdy po valašských kopcích pofrčí auta a za jejich volanty jezdecká elita. Bude se na co dívat. Barumka taková je.

Ivan Hoffman

O férové mzdě

Jak plyne z výzkumu STEM/MARK pro Home Credit, polovina Čechů si stěžuje na nespravedlivě nízkou mzdu, jen třetina má kuráž si říct o více peněz a polovina z těchto odvážlivců neuspěje. Obecně platí, že zaměstnavatel platí zaměstnanci kolik musí, nikoli kolik může. Tím pádem je u nás levná pracovní síla, málo vydělávající zaměstnanec málo utratí a kruh se uzavírá, když nízké tržby táhnou ke dnu zaměstnavatele.

Domek ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, kde bydlel Petr Kudrna. Dům jednou navštívil také Ivan Roubal. Na návštěvu si s sebou přivezl samopal.

Matka oběti k úmrtí masového vraha Ivana Roubala: Ať se smaží v pekle

Vilémov – Příčina smrti zatím není jasná. Objasnit by ji měla nařízená soudní pitva. Čtyřiašedesátiletý Roubal, přezdívaný jako profesor, kvůli svému vzhledu a vysoké inteligenci, si odpykával doživotní vězení za vraždu pěti lidí z devadesátých let minulého století. Další tři vraždy mu již prokázány nebyly.

Sam Fujera.

Naše tipy, kam za poučením na přednášky a besedy

Jičín – Ke zdraví jsem zrozen … Zveme vás na cyklus přednášek – nejen o zdraví. Přijďte se zaposlouchat, inspirovat nebo oponovat. Přednese dietolog a životní trenér Sam Fujera, tentokrát na téma Emoční inteligence.

Děti v rámci kroužku hrají hry.

Děti nemůžeme kastovat, říká vedoucí kroužku

Jihlava – Hrají logické a společenské hry, řeší rébusy a hlavolamy, jezdí na exkurze do kovářské dílny, na meteorologickou stanici nebo na poznávací výlet do Prahy. Tomu všemu se věnují žáci, kteří navštěvují kroužek šikovných dětí při jihlavské základní škole Demlova.

Herečka Eva Jakoubková.

Herečka Eva Jakoubková zemřela před 10 lety

Praha - Byla herečkou křehkých a milých milovnic i naivek a mladých oslnivých dívek, z nichž se později přehrála do postav charakterních zralých žen. Eva Jakoubková, jejíž život se uzavřel před deseti lety, 16. června 2005, pro tyto postavy využívala svůj přirozený půvab, velké oči a inteligenci. Diváci ji znali z filmů Tisícročná včela a Helimadoe, z televizních seriálů Inženýrská odyssea či Synové a dcery Jakuba skláře.

Ilustrační foto.

Ve Vietnamu je rodina vždy na prvním místě

Milevsko /ROZHOVOR/ - Mám kamaráda, jehož rodiče pochází z Vietnamu. Proto jsem se rozhodla udělat s ním rozhovor. Dozvěděla jsem se spoustu informací, které vám chci předat následujícím rozhovorem. Některé odpovědi mě opravdu překvapily.

Nejlepší studenti roku 2014.

Nejlepší student: Hledáme talenty středních škol

Jičín – Nejlepší student je soutěž pro studenty středních škol ČR. Oceňuje nadané studenty se širokým záběrem aktivit či specialisty v určitém oboru, které nominují ředitelé a učitelé škol.

Tomáš Blumenstein, ODS

Vše o IQ. Předseda české Mensy Tomáš Blumenstein odpovídal ON-LINE

Olomoucký kraj - Víte, jak se dostat do klubu lidí, kteří mají vyšší IQ než 98 % populace? Nebo znáte odpověď na otázku, jak nejlépe rozvinout vlastní inteligenční kvocient? Pokud ne, máte šanci se to dovědět z první ruky. Pozvání do on-line rozhovoru Deníku přijal předseda české pobočky klubu Mensa Tomáš Blumenstein z Prostějova. Do společnosti nejinteligentnější lidi vstoupil v roce 1995 a za dvanáct let stanul v jejich čele. Kromě samotného předsednictví koordinuje Logické olympiády, testuje IQ a podílí se na jiných projektech Mensy.

Filip Černý

Filip Černý: Kreativita se nedá naučit

Beroun – V pravidelných čtvrtečních rozhovorech Berounského deníku dnes představíme Filipa Černého, který posílil pedagogický sbor Základní umělecké školy Václava Talicha v Berouně teprve před několika měsíci.

Josef Odráška je pro své talentované žáky nejen pedagog, ale když je potřeba, tak třeba i model.

Odráškovi žáci - výtvarníci se nyní představili také v Ostravě

Městské informační a kulturní středisko MIKS Krnov v roce 2012 oslovilo výtvarníka a pedagoga Josefa Odrášku, aby pořádal kurzy výtvarných technik pro seniorskou veřejnost. Zájem o kurzy ve krnovské Flemmichově vile byl veliký. Přihlásilo se na padesát seniorů, kteří museli být rozděleni do dvou skupin.

Ilustrační foto

Přes 60 procent zájemců o práci policisty neprojde psychotesty

Praha - Loni se k policii hlásilo skoro 5000 lidí, psychotesty ale úspěšně složilo jen 39 procent z nich. Podle odborníků zájemci neuspějí často kvůli tomu, že jsou nevyzrálí a závislí na rodičích, uvedl dnes Český rozhlas - Radiožurnál. Vychází přitom z výroční zprávy psychologů Policejního prezidia za rok 2014.

Podle německých chovatelů je Tano mimořádně inteligentní gorilí sameček.

Sameček Tano z Prahy bude žít s dospělými gorilami v Mnichově

Praha /FOTOGALERIE/ - Gorilí sameček Tano původem ze Zoo Praha, jehož se před více než třemi lety ujalo specializované zařízení pro malé gorily v německém Stuttgartu, se v úterý přestěhoval do zoologické zahrady v Mnichově. Mládě, které matka krátce po porodu opustila, tak poprvé bude mít možnost žít s dospělou gorilí rodinou.

Ilustrační foto.

U Břevnovského kláštera začala deratizace. Radnice varuje pejskaře

Praha - U rybníků u kláštera sv. Markéty v Praze Břevnově se přemnožili potkani. Radnice Prahy 6 proto začala s deratizací. Odhaduje se, že v místě je nyní přibližně pět desítek potkanů, deratizace bude probíhat v průběhu celého měsíce dubna. Radnice před nástrahy jedů důrazně varuje pejskaře.

Ilustrační foto

Trutnovská školka přejímá nové trendy

Trutnov - Vstup do školky je prvním krokem dítěte do společnosti. První kontakty s cizími dospěláky pak děti navazují s pedagožkami, které mají nelehký úkol ukázat dětem svět dospělých tak, aby se v něm orientovaly a staly se z nich soběstační lidé se správným vnímáním světa.

Ilustrační foto.

Odsává osmileté gymnázium moc žáků základním školám?

Hořice - Mateřinky dětmi sice překypují, ale na základních školách jich je stále málo. Pokud v malém městě zároveň funguje osmiletý obor gymnázia, nastává přetahovaná o ty nejnadanější. Čeká Hořice další rušení škol? Kraj říká, že ne.

Ilustrační foto.

Odsává osmileté gymnázium moc žáků základním školám?

Hořice – Mateřinky dětmi sice překypují, ale na základních školách jich je stále málo. Pokud v malém městě zároveň funguje osmiletý obor gymnázia, nastává přetahovaná o ty nejnadanější. Čeká Hořice další rušení škol? Kraj říká, že ne.

ZLATÝ RETRVÍR

Chlupaté štěstí: jaký pes se ke mně hodí?

Malý, velký, krátkosrstý nebo huňatý, lovecký či „gaučák". Výběr plemene zásadně ovlivní, jak bezproblémově bude váš život se psem probíhat. Neberte v úvahu, jaká rasa se vám líbí, a už vůbec ne módní trendy. Nejdůležitější jsou povahové vlastnostosti plemene a jeho potřeby.

V Havaně zemřela milenka Fidela Castra Natalia Revueltaová, která neváhala před kubánskou revolucí z 50. let Castra podpořit výběrem svého bankovního konta a prodejem všech svých šperků.

V Havaně zemřela Castrova milenka Natalia Revueltaová

Havana – V Havaně zemřela milenka Fidela Castra Natalia Revueltaová, která neváhala před kubánskou revolucí z 50. let Castra podpořit výběrem svého bankovního konta a prodejem všech svých šperků. Revueltaové bylo 89 let a ze vztahu s nyní osmaosmdesátiletým Castrem, za nějž se nikdy neprovdala, měla dceru Alinu.

Sklizeň révy Stará trta.

Cerekvice získá vzácný štěp vinné révy Stará trta

Cerekvice nad Bystřicí - Delegace z Mariboru, druhého největšího města Slovinska, v květnu zamíří do obce. Vezme s sebou štěp nejstarší vinné révy na světě, Staré trty, a věnuje ho Cerekvickým. Místní hovoří o mimořádné poctě.