Kreativ

ŠTÍTEK: Jiří Pokorný

Den první pomoci na Husově náměstí v Rakovníku

Lidé se bojí zasáhnout, aby člověku neublížili.

Rakovník – „Lidé dělají největší chybu, že se bojí zasáhnout. Bojí se sáhnout na zraněného člověka, aby mu ještě více neublížili. Nejvíce mu ale ublíží tím, že mu nepomohou. Pak z neznalosti odjedou od nehody, nebo od člověka, který zkolaboval," zkonstatoval zdravotnický instruktor Jiří Pokorný, velitel humanitární jednotky Červeného kříže v Rakovníku.

Filip Nepejchal

Filip Nepejchal si vystřílel bronzovou medaili

Plzeň - Na sportovní střelnici v Plzni – Lobzích  se sešli nejlepší sportovní střelci České republiky jak při finále kontrolního závodu reprezentace, tak při finále Českého poháru talentované mládeže určeného pro sportovce do 18ti let.

Představení divadla Husa na provázku Lásky jedné plavovlásky zahájilo 25. srpna 8. ročník divadelního festivalu Lesní slavnosti divadla v Řevnicích u Prahy.

Zahájení divadelní sezóny v lese? Zážitek jak pro herce, tak pro diváky

Řevnice – Romantický amfiteátr mezi stromy, osm set míst zaplněných do posledního sedadla, noční obloha nad hlavou a příroda všude kolem. Sem tam možná otravný komár nebo jiný bzučivý hmyz. Na pódiu herci z pražského Dejvického divadla nebo známé tváře z brněnského Divadla Husa na procházku. Představujeme vám Lesní Slavnosti Divadla, které se na závěr prázdnin už poosmé uskutečnily v přírodním divadle v Řevnicích.

LUDMILA FLIEGELOVÁ A ANTONÍN KONRÁDY podepisují novou knihu.

Knížku provází nadšené ohlasy

Domažlice – Jen samé příznivé ohlasy, vřelá poděkování a milé vzkazy autorům provází první dny po vydání knihy Hdyž pukl zabečí, hned srdce poskočí aneb Jak jsem začal pukla mačkat.

Ilustrační foto.

Lákavé divadelní menu 2012 v Řevnicích

Řevnice - Osmý ročník divadelního festivalu Lesní Slavnosti Divadla 2012 v Lesním divadle v Řevnicích nabídne vybrané divadelní menu souborů pražského Dejvického divadla, brněnského Divadla Husa na provázku a závěrem představení pro děti Divadelní kabaret II. Kašpárek v rohlíku navždy! Diváci se tak na konci prázdnin (25.8. 1.9. 2012) mohou těšit na velké hvězdy českého divadelního světa.

Vítězný tým záchranářů z Krajkové.

Nejlepší mladé zdravotníky České republiky mají v Krajkové

Krajková - Necelá tisícovka občanů Krajkové na Sokolovsku má obrovské štěstí. Pokud se některému z nich udělá nevolno nebo si například přivodí úraz, ví, že má nablízku nejlepší záchranáře z celé České republiky. Děti ze zdejší základní školy totiž dosáhly obrovského úspěchu.

Martin, Glaser, šéf jihočeské činohry, získal Cenu Josefa Balvína za inscenaci Arabské noci, při níž zavřel herce do plastových boxů.

Herce zavřel do malých plastových boxů. A získal prestižní cenu

České Budějovice /VIDEO/ - Martin Glaser, šéf činohry Jihočeského divadla, dostal za inscenaci Arabské noci prestižní Cenu Josefa Balvína… Pro konzervativního diváka to byl docela šok, ti starší houfně odcházeli po pár minutách. Pět herců zavřených v plastových boxech, ze stropu provazce vody a tempo extrémně pomalé. Velmi originálně zinscenoval hru Arabská noc šéf jihočeské činohry Martin Glaser v Moravském divadle Olomouc. A odborníky nadchl: v úterý večer získal Cenu Josefa Balvína a zařadil se tak k osobnostem jako Otomar Krejča, Jiří Pokorný nebo Ivan Rajmont, kteří ji dostali před ním.

Ilustrační foto

I kutnohorští hasiči pomáhají udolat největší požár za 14 let

Kutnohorsko – Pomáhat se zvládáním požáru v borových lesích na jižní Moravě mezi Bzencem a Ratíškovicemi, kde již několikátý den zuří největší lesní požár od roku 1998, odjeli o minulém víkendu další hasiči. Na pomoc se tam sjely požární sbory z celé země a nechybí ani hasiči z Kutné Hory.

Skoky na lyžích - ilustrační foto

Beskydské naděje v Bystra a ve Szczyrku

Frenštát pod Radhoštěm - Mladí skokané z Polska a České republiky absolvovali letos již třetí polské závody na umělé hmotě, tentokrát v Bystra a Szczyrku.

Ilustrační foto.

Neurvalý žák si dlouho nekopne

Kladno – Nejvyšší trest vynesený fotbalovou okresní disciplinárkou se týkal tuchlovického žáka Dominika Velce, jenž se neurvalým způsobem verbálně pustil do zkušeného rozhodčího a za to si šest týdnů postojí.

Ilustrační foto

Ježíše letos ukřižují 
v Pivovarských zahradách

Český Krumlov – Po roce bude opět v Českém Krumlově ukřižován Ježíš Kristus. Tentokrát svému osudu neunikne v Pivovarských zahradách, kam se členové Společnosti pro zachování Pašijových her v Hořicích na Šumavě museli přestěhovat z nedaleké klášterní zahrady.

Dotazník s otázkami obsahuje hodnocení ve čtyřstupňové škále.

Klienti budou známkovat úředníky meziříčské radnice

Velké Meziříčí - Vedení městského úřadu ve Velkém Meziříčí chce znát, jak jsou lidé spokojeni s chodem radnice a chováním úředníků. Nejenom své hodnocení, ale rovněž kritiku, poznámky, připomínky či pochvaly mohou klienti úředníkům vyslovit prostřednictvím anonymního dotazníku.

IVAN TROJAN stál v novince Dejvického divadla před velkou výzvou: hrát Boha.

Přijedou Dealer´s Choice s Trojanem

Nový Jičín  – Britská činoherní komedie Dealer´s Choice získala v roce 1995 na ostrovech cenu za komedii roku. Teď si ji může užít i český a moravský divadelní divák. Nastudovalo ji Dejvické divadlo v hlavních rolích s Václavem Neužilem, Ivanem Trojanem nebo  Davidem Novotným. V Novém Jičíně ji uvidíme toto pondělí.

Ilustrační foto

Judistům úvodní turnaj nevyšel

Jičín – V Hradci Králové se konalo úvodní kolo jarní části 1. ligy judo. Přestože jičínský klub skončil vloni na vynikajícím 2. místě a byl pouhý krůček od postupu do extraligové soutěže, neodjížděl v pozici jednoho z favoritů. 

Dagmar Kantorková je promotérkou tohoto ročníku festivalu nového divadla Malá inventura.

Nové divadlo není underground

Praha /ROZHOVOR/ - Galavečerem v klubu La Fabrika začal desátý ročník festivalu nového divadla Malá inventura. S členkou nejužšího organizačního týmu, Dagmar Kantorkovou, která má na starosti propagaci festivalu a produkci úterního slavnostního večera, jsme se setkali v kavárně NOD, jednom z festivalových center, a bavili se o divadle, které je docela jiné než to, které obvykle „známe z TV“.

Část výpravy střelců z oddílu DDM Kolín. Ti v Poděbradech předvedli několik výborných výkonů.

Václav Šmíd vyhrál netradiční disciplínu

Poděbrady - Tenisová hala v obci Kluk u Poděbrad se po roce opět proměnila ve vzduchovkou střelnici, ve které se konal další ročník sportovní soutěže ve střelbě ze vzduchových zbraní s názvem „Velká cena Středočeského kraje“.

Ilustrační foto

Mladé skokany na lyžích prověřily dva závody

Lomnice n. P. - Lyžařský sportovní klub Lomnice nad Popelkou uspořádal dva republikové kvalifikační závody žactva ve skoku na lyžích a v severské kombinaci. Předpověď počasí se vyplnila a po oba dny bylo v areálu skokanských můstků „v Popelkách“ pravé zimní počasí, s jasnou až polojasnou oblohou, bezvětřím a teplotami hluboko pod nulou. Kromě závodníků z tradičních českých oddílů přijeli do Lomnice i reprezentanti slovinského klubu SSK Ljubno BTC.

Po letech se do kolínského Městského divadla vrátil geniální mim, herec a autor Bolek Polívka se svojí hrou nazvanou Pro dámu na balkóně, kterou  tu už kdysi uvedl.

Krušnohorské divadlo vstupuje do nového roku s Absolonovou, Trojanem a Polívkou

Teplice Leden na scéně Krušnohorského divadla odstartuje v záři hvězdy Moniky Absolonové, která se Tepličanům představí v hlavní roli světoznámého muzikálu Funny Girl z produkce Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem (režie Lumír Olšovský, uvádíme 10. 1.) Premiérové kritiky se hemžily superlativy, snad si tedy milovníci „lehké“ múzy opravdu přijdou na své.

Jiří Pokorný

Motivace je zapotřebí, říká Jiří Pokorný

Plzeň - Pro vánoční a novoroční čas je v baletním světě synonymem Louskáček s hudbou Petra Iljiče Čajkovského. Pohádkový příběh o snu s krásným princem mají na repertoáru snad všechny velké soubory, které se věnují klasickému baletu.

Šéf baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni Jiří Pokorný

Motivace je zapotřebí, říká šéf plzeňského baletu Jiří Pokorný

Plzeň /ROZHOVOR/ – Pro vánoční a novoroční čas je v baletním světě synonymem Louskáček s hudbou Petra Iljiče Čajkovského. Pohádkový příběh o snu s krásným princem mají na repertoáru snad všechny velké soubory, které se věnují klasickému baletu. V současnosti, kdy je šéfem baletu Divadla J. K. Tyla Jiří Pokorný, není Plzeň výjimkou. Ještě nedávno uváděla všechny tři slavné Čajkovského tituly – vedle Louskáčka také Labutí jezero a Šípkovou Růženku, kterou můžeme vidět v plzeňském Velkém divadle i nadále.

Choreografka Yelena Pankova při zkoušce baletu Raymonda v plzeňském Divadle J. K. Tyla. V sobotu je na programu premiéra

Raymonda z legendy zatančí poprvé v Plzni

Plzeň - Do středověké legendy se otevře opona plzeňského Velkého divadla tuto sobotu večer. Mezi dvěma rytíři - francouzským Jeanem de Brienne a saracénským Abdérachmanem - se ocitne mladá hraběnka Raymonda.

NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI. Novou baletní inscenaci podle adaptací stejnojmenného románu v dopisech Choderlose de Laclose uvede Divadlo F. X. Šaldy dnes 18. listopadu od 19 hodin.

Nový balet vypráví o podivných láskách

Liberec - Po drsném tanečním divadle - Periférii a rodinném představení - Nikdy nekončícím příběhu se liberecký balet rozhodl zařadit opět do svého repertoáru „sněhobílou” neo-klasiku. Libreto je adaptací stejnojmenného románu v dopisech Choderlose de Laclose z konce 18. století, který se stal známým především díky několika filmovým zpracováním. Mimo jiné i „naším” režisérem Milošem Formanem.

Další závod ve sportovní střelbě uspořádal oddíl sportovní střelby Domu dětí a mládeže Kolín v prostorách areálu Rimavské Soboty

Střelci přivezli sedm medailí

Kolín - Sportovní střelecký klub DDM Kolín s ukončením úspěšné malorážkové letní sezony postupně získává nové zájemce o sportovní střelbu, kterým kromě skvělého zázemí v hale Domu dětí a mládeže v ulici Rimavské Soboty nabízí i účast na vybraných závodech.

Fotbalové derby Švábenice (v černých dresech) vs. Ivanovice.

Derby fotbalové I.B třídy vyhrál potřebnější tým

Švábenice /FOTOGALERIE/ – Na podzim se proti sobě postavily už podruhé. V úvodu soutěže Švábenice v Ivanovicích remizovaly, a také odvetě ve Švábenicích by víc slušela remíza. Ale střelci hostů měli v sobotu pořádně vychýlená mířidla. Takže derby nakonec vyhrál potřebnější domácí tým.

Ivana Šaková jako Jaroslavna a Pavel Horáček v roli Knížete Galického na scéně plzeňského Velkého divadla v Borodinově opeře Kníže Igor

Borodinova opera v plzeňském nastudování má úroveň

Plzeň - Kníže Igor je jedinou operou ruského skladatele A. P. Borodina, geniálního příslušníka „mocné hrstky“ – skupiny skladatelů, v kontrastu k oblibě italské hudby v Rusku záměrně vytvářejících díla na národním principu, ať už folkloru nebo v historických návratech.

Cena Valašského království v Rožnově

Rožnov p. R. – Oddíl klasického lyžování TJ Rožnov pod Radhoštěm uspořádal ve svém skokanském areálu „na Bučiskách“ již 12. ročník mezinárodních závodů Ceny Valašského království 2011, Letní republikové klasifikační závody předžaček, předžáků, žaček, žáků, žen a dorostenců ve skoku na lyžích.

Ilustrační foto.

Cena Valašského království v Rožnově

Rožnov p. R. - Oddíl klasického lyžování TJ Rožnov pod Radhoštěm uspořádal ve svém skokanském areálu „na Bučiskách“ již 12. ročník mezinárodních závodů Ceny Valašského království 2011, Letní republikové klasifikační závody předžaček, předžáků, žaček, žáků, žen a dorostenců ve skoku na lyžích.

Snímek z pozoruhodné inscenace Domov můj, Zdena Hadrbolcová a Leoš Noha

Domov můj je strach a hnus po česku

Praha /RECENZE/ – Divadlo Na zábradlí o víkendu uvedlo jednu ze svých zásadních premiér této divadelní sezóny. „Veselohra z hrobky“ nazvaná Domov můj si podobně jako nedávné drama Miroslava Bambuška Česká válka, uvedené Na zábradlí letos v květnu, činí ambice drsně komentovat náš „český“ život. Ale zatímco Bambušek si pro své vyjádření vybral období už minulé (třetí odboj), rodák z Kroměříže vychovaný Ostravou, čtyřiačtyřicátník Jiří Pokorný svou hru vztáhl k současnosti.