Kreativ

ŠTÍTEK: Jiří Pokorný

Nejvyšší okresní soutěž má za sebou jedenácté kolo.

II. třída: Rezerva Doks má čtyřbodový náskok

Českolipsko - Je to blázinec! Souhlasíte? Nejvyšší okresní soutěž fotbalistů (II. třída OP) má za sebou podzimní deváté kolo a nikdo z fanoušků a funkcionářů letošních 14ti klubů pořádně neví, koho se má bát a na koho si může vyšlápnout…

Ilustrační foto.

Litoměřičtí jsou v play off

Litoměřice – Po velmi dobré reprezentaci na 4. dílu seriálu Českého poháru v Brně, kde závodníci Sport Judo Litoměřice získali v silné mezinárodní konkurenci pěkná umístění, a to mezi muži zásluhou Libora Uhlíka (bronz), Davida Vodičky (5. místo) a mezi žáky díky Hájkové, Mackové, Švalichovi, Svobodovi (všichni stříbro) a Dlouhému (5. místo), družstvo mužů .A.S.A. Sport Judo Litoměřice opět splnilo svůj výkonnostní cíl, když se v extralize probojovalo do závěrečného play off.

Ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Jan Burian

Stavba nového plzeňského divadla má začít už letos, řekl ředitel Burian

Plzeň – Nové plzeňské divadlo se má stavět už letos. Sdělil to v pondělí ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Jan Burian. „Čeká nás začátek zlomové etapy. Dá–li Bůh a všechno se stihne, ještě v letošním roce by měla začít stavba nového divadla. K předání a do zkušebního provozu by měla být připravena v dubnu 2014. Prvního září téhož roku by měl být v novém divadle zahájen pravidelný provoz,“ řekl Jan Burian. V tom případě by Plzeň do roku 2015, kdy bude Evropským hlavním městem kultury, vstoupila už bohatší o novou scénu, jak s tím počítají dosavadní plány.

Slavné moskevské Vachtangovovo divadlo uvede 14. září na slavnostní úvod festivalu hru Strýček Váňa od Antona Pavloviče Čechova

Začne devatenácté Divadlo

Plzeň /PROGRAM/ - Světoznámá scéna, Vachtangovovo divadlo z Moskvy, slavnostně 14. září zahájí mezinárodní festival Divadlo v Plzni.

Černický rybník.

Rybáři vyčistili velký Černický rybník

Černice - Rybáři z místní organizace Most čistili v sobotu rybník na sportovní rybolov v Černicích. Kromě rybářů využívají lidé prostranství u rybníka i k rekreaci.

Řeka Doubrava ve Žlebech. Ilustrační foto.

Celodenní déšť zvedl hladinu Doubravy

Kutnohorsko /AKTUALIZOVÁNO/ – S obavami očekávali lidé na Kutnohorsku naplnění předpovědi o hustých, přívalových deštích. „Ve čtvrtek před třináctou hodinou byl první povodňový stupeň vyhlášen ve Žlebech na Doubravě,“ sdělil na dotaz Kutnohorského deníku Jiří Pokorný, ředitel kutnohorských hasičů.

TRENÉR A ASISTENT. Úsměvy na tvářích šéfů lavičky fotbalistů Švábenic, trenéra Miroslava Boniattiho (vlevo) a asistenta Josefa Pýrka, jsou zcela na místě. Další tři body jsou doma. Jejich svěřenci proletěli okresním přeborem jako lavina.

Boniatti: Věděli jsme, že nejde vyhrávat pořád

Švábenice /ROZHOVOR/ - Fotbalisté Sokola Švábenice neprohráli třiatřicet zápasů po sobě. Šňůru přestřihly Letonice a trenér Miroslav Boniatti bez obalu přiznává, že naštvanost vystřídala úleva.

Krchlebská věž 2010.

Krchlebská věž přivítá nejlepší hasiče

Krchleby – Desátý ročník Krchlebské věže, závodu ve výstupu do čtvrtého podlaží cvičné věže pomocí jednohákového žebříku, se uskuteční od od 10 hodin v Krchlebech.

Nad obcemi Blanenska se v těchto dnech tyčí máje. Jejich stavitelé je musí hlídat, Klepačovští už ale v minulosti podnikli spoustu úspěšných výprav k cizím májím.

Nad Blanenskem se tyčí máje

Blanensko /REPORTÁŽ/ - Je tma. Po návsi se plíží postavy. Chtějí ukrást vršek přes dvacet metrů vysoké máje. Jeden z mužů však přehlédne přes trávu natažený drát a zakopne o něj. Zloděje ozáří prudké světlo. I takto hlídají lidé postavené máje v obcích na Blanensku.

Další závod ve sportovní střelbě uspořádal oddíl sportovní střelby Domu dětí a mládeže Kolín v prostorách areálu Rimavské Soboty

Kolínští střelci přivezli další medaile a poháry

Černovice - Poslední možnosti změřit své síly v letošní zimní vzduchovkové sezony využila početná skupina střelců z oddílu SSK DDM Kolín při účasti na střelecké soutěži v Černovicích u Pelhřimova.

Interiér usedlosti ze 17. století se proměnil v archeologické naleziště. Odborníci nyní znají vývoj od osídlení Knínic až po současnost.

Knínická usedlost skrývala tajemství

Knínice u Boskovic /FOTOGALERIE/ - Archeology překvapily skrýš a středověký sklep. Výzkumy předchází stěhování selské usedlosti z Knínic do Světlé.

Heinz Wilhelm Penzersinski u brněnského soudu.

Obžaloba: podvedli spořitelnu o 60 milionů

Brno /FOTOGALERIE/ – 60 milionů korun. O tolik měli od roku 2001 do roku 2008 připravit Českou spořitelnu bývalí jednatelé brněnské společnosti Csgate-silver foil Jiří Pokorný a Heinz Wilhelm Penzersinski. Podle obžaloby zfalšovali doklady, aby u banky získali kontkorentní úvěr.

Choreograf Bronislav Roznos při přípravě svého titulu Cabaret Ragtime na plzeňské scéně. Česká premiéra se uskuteční tuto sobotu v Komorním divadle v Plzni

Bronislav Roznos přivezl balet ze Zwickau a Rostocku

Plzeň – Pro jedenáct tanečníků vystavěl choreograf Bronislav Roznos inscenaci Cabaret Ragtime. Poprvé ji nastudoval během svého působení ve Zwickau, podruhé v Rostocku, kde je nyní ředitelem baletu a šéfchoreografem.

Mozaiku západní a východní hudby doplněnou klasickým čínským tancem, který se v čínské tradici utvářel tisíce let, v novém vystoupení představí soubor Shen Yun.

Soubor Shen Yun zatančí v Brně

Brno – Mozaiku západní a východní hudby doplněnou klasickým čínským tancem, který se v čínské tradici utvářel tisíce let, Brňanům v novém vystoupení představí soubor Shen Yun. Jejich program nazvaný Dar z božské země uvede v úterý a ve středu večer Janáčkovo divadlo.

Jitka Frantová.

Hvězda stříbrného plátna zazáří v Redutě

Brno /FOTOGALERIE/ – Byla hvězdou němého filmu. V okamžiku, kdy začal zvukový film, však přestala natáčet. Uzavřela se do svého umělého světa a byla přesvědčena o svém návratu a další velké slávě.

Richard Ševčík

Dva tanečníci z Plzně mají šanci na Thálii

Praha, Plzeň – Šanci na dvě Ceny Thálie mají umělci z plzeňského Divadla J. K. Tyla. Do přímých nominací je zařadila odborná porota, jak včera v Praze odtajnila pořádající Herecká asociace.

Ilustrační foto

Rubín nabídne Brnu herečku Maciuchovou a hru Sarabanda

Brno – Hana Maciuchová, David Prachař, nebo třeba Zdena Hadrbolcová. Takové osobnosti představí na jevišti na přelomu ledna a února brněnský kulturní dům Rubín. Divákům nabídne monodrama Žena Vlčí mák i psychologický příběh Ingmara Bergmana.

Újezd u Kunštátu, objekt drobného rolníka v průběhu památkové obnovy.

V Živém muzeu ukážou i stromy a zvířata

Světlá /UVNITŘ FOTOGRAFIE/ - Občanské sdružení chce otevřít Živé muzeum. To má sídlo ve Světlé a další expozice bude mít v Knínicích u Boskovic a Újezdě u Kunštátu.

Herec a muzikant Martin Písařík

Martin Písařík: Na své lásky vzpomínám díky písničkám

Most - Mladý Martin Písařík není jen Oskarem Všetečkou z Ordinace v růžové zahradě. Je především hercem divadelním. Již několik let účinkuje v Divadle ABC, muzikáloví fanoušci ho mohli spatřit v muzikále Touha. Kromě toho zpívá se svojí kapelou Akustik, které se chce momentálně věnovat nejvíce.

Ilustrační foto.

Vybojovali bronzovou medaili

Litoměřice – V sobotu večer se vrátila domů z pražské haly na Folimance dobře naladěná výprava mužů .A.S.A. Sport Judo Litoměřice.

Ilustrační foto

Skokan Sebastian Kellermann zvítězil v Maďarsku

Frenštát pod Radhoštěm - Maďarský lyžařský klub SK Köszégi uspořádal ve svém lyžařském areálu tří můstků s umělou hmotou, s konstrukčními body K 10, 20 a 30 m, již 5. ročník mezinárodních závodů žáků a žen ve skoku na lyžích, letos za účasti 58 žáků a 3 žen z pěti států Německa, Maďarska, Rakouska, Rumunska a České republiky, která byla zastoupena závodníky TJ Frenštát pod Radhoštěm V tomto závodě se skokanům započítávaly 2 nejlepší skoky ze tří pokusů, což se ve skokanském světě již dlouho nepraktikuje.

Ilustrační foto

Mladí skokané bojovali o pohár Valašského království

Frenštát pod Radhoštěm - Oddíl klasického lyžování TJ Rožnov pod Radhoštěm uspořádal ve skokanském areálu na Bučiskách republikové klasifikační závody ve skoku na lyžích a severské kombinaci. Na rekonstruovaných rožnovských můstcích s umělou hmotou se uskutečnil již 11. ročník mezinárodních závodů o pohár Valašského království závodů žáků, žaček a dorostenců ve skoku na lyžích. Na můstcích startovalo v osmi kategoriích 124 žáků, žaček a dorostenců z ČR a Polska.