Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Indii zvládl místo švédského kuchaře českobudějovický

Pořešín – Ochutnat indická jídla připravená kuchařem ze Stockholmu u zříceniny pořešínského hradu se i přes sobotní žár vydalo už v poledne dost zájemců. Místo něj se ale potil Bohuslav Stropek z Českých Budějovic. “Sestřenice žije ve Švédsku s přítelem, který tam vaří indickou kuchyni. Ale ze zdravotních důvodů nemohli přiletět, tak jsme prodělali rychlokurz. Jsem kuchař a k indické kuchyni mám blízko, rád ji vařím,“ vysvětlil k improvizovanému řešení.

I bez masa je jídlo chutné. Přijďte veggetit a uvidíte

Kynšperk nad Ohří – Většina mých přátel jí maso a většina z nich si myslí, že vegetariáni jedí v létě saláty a v zimě smažák a sladké knedlíky, říká Kateřina Veselá, která je sama několik let vegetariánka.

Jídlo jako od babičky. Restaurační síť Ambiente otevřela Kuchyň na Hradčanech

/FOTOGALERIE/ Pohádku s Čerty nejsou žerty určitě znáte. Teď si můžete blízko Pražského hradu připadat trochu jako Petr Máchal v podání Vladimíra Dlouhého, když přijde do hospody. V nově otevřené restauraci Kuchyň v Salmovském paláci si totiž jídlo vybíráte přímo z hrnců na plotně. Stačí nahlédnout pod pokličku a přivonět.

Letiště Praha reaguje na obránce zvířat. Už neodebírá vejce z klecových chovů

/VIDEO/ Nejen o podmínkách, v jakých se v Česku chovají šelmy, probíhají diskuze ve veřejném prostoru. Ochránci (či obránci) zvířat upozorňují také na špatné zacházení se slepicemi ve velkochovech. Na kampaň - trochu překvapivě - zareagovalo také pražské letiště. Firma začne odebírat vejce jen od dodavatelů, kteří nepoužívají klece.

OBRAZEM: Na Kačině se hodovalo

Svatý Mikuláš - Na zámku Kačina se o víkendu 28. a 29. července konalo Zámecké hodování. Svůj podtitul „festival dobrého jídla a pití“ splnila akce doslova a do písmene. Své kulinářské umění tam předvedl například Petr Erin Kováč, prezident Culinary Club České republiky. V jeho ukázkách dominovaly zejména ryby.

Lenka Chadimová, úřednice OÚ, asistentka, krámská potravin

Lenka Chadimová je stále usměvavá, příjemná, i když jí zrovna není dobře. S neskutečnou vitalitou se již léta stará o kulturní a společenské dění v celé naší obci Višňová. Nedělá rozdíly v přístupu k lidem, umí odpouštět. Je také opatrovnicí nesvéprávného.

Požáry od spálených potravin jako inspirace. Pražští hasiči vydali kuchařku

V červenci slaví hasičský sbor v Praze významné výročí. Před 165 lety v hlavním městě vznikl první profesionální sbor hasičů. Oslavy si pražští „krotitelé ohňů“ zpřestřili vydáním vlastní kuchařky. „Hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů“ však bude dostupná jen na veřejných akcích, kniha je neprodejná.

Pampeliška nebo kopřiva dokáží tělu dodat všechno potřebné, tvrdí raw vegan

Blansko - Ovoce. Zelenina. Ořechy a semena. Občas nějaké luštěniny nebo mořské řasy. Tak vypadá denní jídelníček Michala Krále z Blanska už pět let. „V šestnácti letech mě trápilo akné a sezonní alergie. Rozhodl jsem se pro změnu stravování a životního stylu. Potom všechny moje problémy zmizely,“ říká jedenadvacetiletý mladík.

Kávě podobná cascara válcuje americké trhy. V EU i v Česku je zakázaná

Znáte nápoj zvaný cascara? Vyrábí se ze sušených plodů kávovníku po oddělení jeho zrn. Chuť má vzdáleně podobnou kávě i čaji a kromě kofeinu obsahuje více vitaminů a antioxidantů, než její populárnější „bratříčci“. Za Atlantikem je stále oblíbenější a její cena stále roste.

Oblibu brambor z Vysočiny podpoří studie

Vysočina – Kraj Vysočina patří mezi významné producenty brambor, na celkové domácí produkci se podílí jednou třetinou. Nyní se pokusí zvýšit zájem veřejnosti o tuto regionální potravinu.

V neděli budou Žluté lázně plné dobrot a pirátů

V neděli budou Žluté lázně v Praze Podolí patřit dobrému jídlu a pirátům. Flat Food Fest nabídne jídlo a pití z různých koutů celého světa a zároveň se uskuteční velké setkání pirátského bratrstva. Den plný dobrodružství začíná v 10 hodin.

Zlata Holušová, šéfka ostravského festivalu: Colours není na prodej!

ROZHOVOR/ Pro většinu lidí bude jméno Zlaty Holušové už jednou provždy spjato s ostravským festivalem Colours of Ostrava (COO), bezpochyby akcí světové úrovně. Jak to má ale první dáma barevného festivalu s politikou, co sleduje v televizi, jakou kuchyni ráda jí a vaří? To na sebe prozradila v našem rozhovoru.

Šéfka ostravského festivalu Zlata Holušová: Colours není na prodej!

/ROZHOVOR/ Pro většinu lidí bude jméno Zlaty Holušové už jednou provždy spjato s ostravským festivalem Colours of Ostrava (COO), bezpochyby akcí světové úrovně. Jak to má ale první dáma barevného festivalu s politikou, co sleduje v televizi, jakou kuchyni ráda jí a vaří? Přečtěte si, co na sebe v rozhovoru pro Deník prozradila.

Kradla jídlo, oblečení i dioptrické brýle. Skončila v cele

Brno – Brýle, spodní prádlo, trička i jídlo. Takový nákup u sebe měla v úterý odpoledne padesátiletá žena v jednom brněnském obchodním domě. Za zboží ale nezaplatila a platit ani nechtěla. Zadrželi ji policisté, které zavolala obsluha bistra. Právě tam se Brňanka pokusila ukrást potraviny za osm set korun. Strážci zákona o případu informovali v pátek.

Ječmen a chlorela jsou jako jin a jang

Někdo užívá mladý ječmen a řasu chlorelu na posílení imunity, někdo kvůli zažívání. Každý má svůj důvod. Více o tom v kavárně Deníku mluvila Zuzana Mauricová, která se na zelené potraviny specializuje.

Na středověké slavnosti hygienici požadovali moderní úroveň čistoty

Střední Čechy – Grilované klobásy, pečenou kýtu, halušky, langoše, bramboráky či i hamburgery, stejně jako palačinky nebo vafle. A pochopitelně něco na zapití. To vše si mohli ve stáncích – ať už těch plátěných, či v upravených mobilních přívěsech – koupit návštěvníci Královského stříbření Kutné Hory.

Netradiční snídaně. Gigantický burger snědla dvojice jedlíků za pouhých 42 minut

Brno /VIDEO/ – Sedm a půl kilový burger pokořili za dvaačtyřicet minut. Jedlíci Radim Dvořáček a Američan Randy Santel se pondělí večer jako první pustili do tak velkého kusu jídla pouze ve dvou. Dvojice se tento týden pouští v České republice dohromady do čtyř výzev. Největší prodávaný burger u nás si v pondělí dala v brněnském Pablo Escobaru.

Těhotným ženám dodá ječmen živiny

České Budějovice – Zelené potraviny, neboli mladý ječmen a řasa chlorela, byly hlavním tématem setkání v českobudějovickém městském parku BosoNoha se Zuzanou Mauricovou, která se na zelené potraviny specializuje.

Epidemie v USA, přes sto lidí má střevní infekci. Asi kvůli salátům McDonald's

Zdravotnická zařízení v amerických státech Illinois a Iowa řeší hromadný výskyt parazitu cyklospora, vyvolávajícího střevní infekci. Illinois hlásí výskyt 90 případů od poloviny května, Iowa dalších 15 od konce června. Epidemie může souviset se saláty řetězce rychlého občerstvení McDonald's, uvedly oba státy. Informuje o tom CNN.