
Do prodejny se dostal kanálem
Hned dvakrát využil dvaatřicetiletý zloděj z Orlové kanál dálkového potrubí, přes který se vloupal do prodejny potravin. Při druhé „návštěvě“ byl zadržen policií.
Hned dvakrát využil dvaatřicetiletý zloděj z Orlové kanál dálkového potrubí, přes který se vloupal do prodejny potravin. Při druhé „návštěvě“ byl zadržen policií.
FOTOGALERIE / Co je ve světě běžné, začíná se i u nás stávat realitou.
Do známého areálu SAPA v pražské Libuši přijela minulý týden "šťára". Ve vietnamské tržnici kontrolní orgány odhalily několik nedostatků, mezi něž patří prošlé maso, vejce i mořské plody. Telecí maso navíc zřejmě pochází z nelegální porážky. Provozovatelům hrozí pokuta ve výši až 50 milionů korun.
Jak zkvalitnit nemocniční stravu? Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se v rámci dlouhodobých snah o zlepšování gastronomie rozhodla využít pomoc uznávaného hotelového šéfkuchaře.
Smržovka - Prolínání, Sen o Jizerských horách aneb Smržovský jarmark a Den jizerskohorských jídel proběhl 19. května v lesoparku u Parkhotelu na Smržovce.
Svitavsko - Víkendová porota Deníku: V Praze instalovali první komunitní ledničku, kam mohou lidé dávat potraviny, které nestihnou spotřebovat. A kdokoliv si je může odtamtud zase vzít, takže jídlo nekončí v popelnicích. Máte pocit, že se plýtvá hodně jídlem? Napadá vás, jak vyhazování potravin zamezit?
Most - Pivní slavnosti zaplnily v sobotu 1. náměstí v Mostě. Příznivci minipivovarů a zábavy přišli i na koncerty a na dobré jídlo.
Litomyšl /FOTO/ - Již posedmé se v Litomyšli konaly Gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové.
Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Co sa to šupoce za tů stodolů, zní v sobotu odpoledne nádvořím hradu Veveří harmonika doprovázená ženským zpěvem, který se mísí s prskáním oleje a doplňuje ho vůně špekáčků i uzeného masa. Stovky Brňanů i přespolních si tu na festivalu Ochutnej Česko připomínají tradiční česká jídla.
Moravská Nová Ves – Překonávat názorové bariéry i pomocí kulinářských lákadel. To je podle Zlaty Maděřičové, autorky projektu Neoveská stodola s podtitulem Morální integrita na talíři jedno z nových využití opravené stodoly v Moravské Nové Vsi.
Liberecký kraj – Den jizerskohorských jídel vypukne už v sobotu. Vybrané peníze přispějí na opravu kostela sv. Michaela Archanděla.
Liberecký kraj – Den jizerskohorských jídel vypukne už v sobotu. Vybrané peníze přispějí na opravu kostela sv. Michaela Archanděla.
Louny - Do lounského podniku vnikl neznámý pachatel a odcizil větší finanční hotovost, potraviny, alkohol a elektroniku.
Litomyšl - Město se chystá na festival dobrého jídla a pití v duchu Magdaleny Dobromily Rettigové.
Střední Čechy – Pokuty za bezmála milion korun vyměřili středočeští hygienici od počátku roku do konce dubna provozovatelům stravovacích služeb. Za čtyři měsíce provedli celkem 891 kontrol. Udělili 373 finančních sankcí dohromady za 920 900 Kč – a navíc vydali 81 nápravných opatření (nejčastěji se jednalo o nařízení důkladného úklidu s následnou kontrolou jeho provedení a odstranění nevyhovujících potravin).
Specialisty z celého světa budou moci v sobotu 19. května ochutnat lidé v Zábřehu. Centrum města bude od 10 do 18 hodin hostit gastronomický festival Jídlo na ulici.
Třebíč – Nejlepší potraviny v Kraji Vysočina získávají prestižní cenu Regionální potravina Kraje Vysočina. Letos se soutěžilo již podeváté, porotci hledali nejlepší výrobky výjimečné kvality, které pocházejí jak surovinami, tak i výrobou přímo z regionu.
Zabránit plýtvání a pomoc lidem v nouzi. To je cíl nových tří lednic v komunitních centrech v Praze. První zprovoznili v Praze 8, a to v Komunitním centru a zahradě Kotlaska. Další by měly na jaře začít fungovat na Žižkově nebo v Holešovicích.
Časopis dTest přinesl další srovnání levných nákupů z Německa, Rakouska, Slovenska, Polska a Česka. Předmětem srovnání byl toastový chléb, sardinky v oleji, tuňák v oleji, vaječné těstoviny, ovocné přesnídávky, dětské příkrmy a citrónové limonády. Cílem srovnávacího nákupu bylo poukázat na rozdílnou kvalitu potravin, které jsou v dané kategorii nejlevnější.
Vysoké Mýto - Kvůli spálenému jídlu na plotně vyjížděli hasiči.
Milovníci jídla a podporovatelé lokálních potravin přišli v sobotu dopoledne posnídat do areálu bíloveckého zámku. Společným piknikem oslavili Světový den pro fair trade.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Už potřetí si návštěvníci brněnského parku Lužánky pochutnávali na extrémních jídlech. V sobotu se u stánků na Extrem food festivalu tlačilo téměř patnáct set lidí. Kromě smažených cvrčků tentokrát ochutnali i šnečí burger nebo hadí maso.
Vyškov /FOTOGALERIE/ - Koláčky, bábovky, chlebíčky, čaj i káva. Takto vypadá snídaně ve Vyškově před knihovnou. Je druhá květnová sobota a jak poukazuje knihovnice Ivana Šrámková, dnes se snídá férově. „Každý rok rádi podpoříme značku fairtrade prostřednictvím Férové snídaně,“ říká Šrámková. Tato akce je pořádána od roku 2011 po celém světě, ale i v mnoha městech České republiky. Myšlenka je prostá: sejít se s přáteli, sousedy či známými a posnídat společně.
Pasohlávky /FOTOGALERIE/ – Kdo nepřijel o víkendu do kempu Merkur v Pasohlávkách, mohl litovat. Lidé si totiž užívali hudbu, zábavu, dobré jídlo a pití v okolí krásné přírody. Osmnáctý ročník této akce jako každý rok nabídl řadu skvělých kapel mnoha žánrů.
Salcburk - Nejlepší hokejová akademie v Evropě, říká se o zařízení pro rozvoj talentů v Salcburku. Mládežnický tým místního celku to potvrdil i v české extralize staršího dorostu. Soutěží prošel suverénně až do finále, kde padl v nájezdech. V čem tkví dominance Red Bullu Salcburk? V systému a zázemí. „Máme dobré hráče, dáváme do toho vše. Proto jsme vítězili,“ říká útočník Filip Varejcka.
Dobříš – Čtvrtý ročník Rybího festivalu v Dobříši letos navštívilo přes dva tisíce lidí. Podle organizátorů akce jich letos přišlo výrazně méně, než v loňském roce. Ti, co přišli, si festival dobrého jídla a pití náležitě užili. Lidé mohli ochutnávat různé rybí pochoutky, ale i klobásy, minutky a další pochutiny. K tomu samozřejmě nesmělo chybět pivo. Na Rybím festivalu ho mohli zájemci ochutnat několik druhů. Pro děti zde byl stánek, ve kterém si mohly nechat pomalovat obličej a kdo chtěl, mohl se vydovádět ve skákacím hradě a dalších atrakcích.
Výborné veganské jídlo a pití mohli ochutnat návštěvníci Korunní pevnůstky v Olomouci během celého sobotního dne.
V Salcburku funguje hokejová akademie se zázemím, které může závidět každý evropský klub. Zlepšují se zde i tři čeští hráči.
Plzeňský kraj – Seznam poctivých produktů vyráběných v Plzeňském kraji, kterým patří titul Regionální potravina, se právě rozrostl o devět dalších. Které výrobky to jsou?
Pivo a jídlo. To je základ. Letenská pláň bude na dva týdny hostit Český pivní festival. Ten představuje stovky piv, a to především českých. Výběr toho nejlepšího od českých mini, mikro a středně velkých pivovarů doplňují piva uvařená domovařiči. V nabídce nebudou chybět ani moravská vína, české likéry a pálenky, české limonády nebo kávové speciality.
V Londýně by mohla zmizet z veřejné dopravy reklama na fastfoody. Oznámil to starosta britské metropole Sadiq Khan, podle kterého je rychlé občerstvení „časovanou bombou“ dětské obezity. Pokud jeho návrh rada města schválí, reklama na nezdravé potraviny bude odstraněna nejenom z metra, městských vlaků, autobusů a všech zastávek a stanic, ale i z okolí škol.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.
Pelhřimovsko – K největšímu pikniku, který podporuje fairtradové a lokální pěstitele, se už za pár dní opět připojí i lidé na několika místech Pelhřimovska. V sobotu 12. května, na Světový den pro fair trade, se totiž uskuteční Férová snídaně, kterou si vychutnají v Pelhřimově, Humpolci, ale i v Novém Rychnově.
Jablonec n. N. – Herečka, spisovatelka, moderátorka Halina Pawlowská přijíždí do Jablonce se svoji one woman show. Nový pořad Chuť do života je o vzrušení, lásce, katastrofách a spoustě pitomců, kteří zasluhují, abychom se jim společně smáli. A taky, pochopitelně na povídání o jídle!
Meziroční růst maloobchodních tržeb bez obchodů s automobily v březnu zpomalil na 4,4 procenta z únorových šesti procent. Nejvíce se dařilo obchodům s potravinami, kde se projevily velikonoční nákupy. Méně se dařilo stavebnictví, které kleslo o 0,7 procenta. O 1,1 procenta se po desetiměsíčním růstu propadla i průmyslová výroba.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Radek Kašpárek, který vyrůstal v Ostravě, patří k našim současným špičkovým kuchařům. V pražské restauraci Field, kde působí, byl už několikrát oceněn michelinskou hvězdou. Právě on patřil k hlavním magnetům Garden Food Festivalu, který se uskutečnil o víkendu v Dolní oblasti Vítkovic.
/ROZHOVOR/ Radek Kašpárek, který vyrůstal v Ostravě, patří k našim současným špičkovým kuchařům. V pražské restauraci Field, kde působí, byl už několikrát oceněn michelinskou hvězdou. Právě on patřil k hlavním magnetům Garden Food Festivalu, který se uskutečnil o víkendu v Dolní oblasti Vítkovic.
Pištín - V jedné z blatských vesnic se opět v sobotu 5. května 2018 vařilo, peklo a smažilo …, a hodovalo.
Degustace delikates, mistrovské ukázky kulinářského umění, vaření na pódiu v podání špičkových kuchařů, workshopy, živou hudbu, ale také bohatý program pro děti – nabízí dvoudenní program gurmánského festivalu Garden Food Festival dobrého jídla a pití, který dnes dopoledne začal v Dolní oblasti Vítkovic.
Liberecký kraj - Do 30. května mohou místní farmáři a potravináři přihlašovat své produkty do tradiční soutěže Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství zemědělství roku 2018.
Jihlava – Modernější prostředí, WiFi připojení a zdravé potraviny. Další z obchodů v jihlavském Prioru prošel komplexní rekonstrukcí.
Gurmánský festival Garden Food Festival přivítá o víkendu 5. a 6. května nejen ostravské milovníky jídla. Hvězdou druhého ročníku festivalu pod širým nebem v Dolní oblasti Vítkovic bude Radek Kašpárek, jehož pražskou restauraci Field ocenili michelinští komisaři již třikrát michelinskou hvězdou.
Holice – Guláš, krmě původem maďarská, v naší kuchyni zcela zdomácněla a Češi, Moravané a Slezané berou guláš za „svoje“ jídlo.
Rakousko – Jen malé množství potravin se dostane na talíř tak, jak je vydala příroda. Na toto téma poukazují rakouští sousedé na zámku Schloss Hof u Moravského pole. Lidé nejen z jihomoravského příhraničí tam mohou navštívit první ze tří velkých výstav o jídle, zemědělství i lidském zdraví. „Jedení je více než jen obyčejný příjem potravy. Návštěvnici nahlédnou doslova až za okraj talíře,“ uvedla mluvčí zámku Barbora Hromjaková.
Hradec Králové /FOTO/ - Na nábřeží si v sobotu našly cestu za dobrým jídlem davy lidí.