Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Do prodejny se dostal kanálem

Hned dvakrát využil dvaatřicetiletý zloděj z Orlové kanál dálkového potrubí, přes který se vloupal do prodejny potravin. Při druhé „návštěvě“ byl zadržen policií.

Kontrola ve vietnamské tržnici odhalila plesnivé maso. Hrozí pokuta 50 milionů

Do známého areálu SAPA v pražské Libuši přijela minulý týden "šťára". Ve vietnamské tržnici kontrolní orgány odhalily několik nedostatků, mezi něž patří prošlé maso, vejce i mořské plody. Telecí maso navíc zřejmě pochází z nelegální porážky. Provozovatelům hrozí pokuta ve výši až 50 milionů korun.

Otázka na víkend: plýtvání

Svitavsko - Víkendová porota Deníku: V Praze instalovali první komunitní ledničku, kam mohou lidé dávat potraviny, které nestihnou spotřebovat. A kdokoliv si je může odtamtud zase vzít, takže jídlo nekončí v popelnicích. Máte pocit, že se plýtvá hodně jídlem? Napadá vás, jak vyhazování potravin zamezit?

Pokuty za špatné jídlo se v kraji blíží milionu korun

Střední Čechy – Pokuty za bezmála milion korun vyměřili středočeští hygienici od počátku roku do konce dubna provozovatelům stravovacích služeb. Za čtyři měsíce provedli celkem 891 kontrol. Udělili 373 finančních sankcí dohromady za 920 900 Kč – a navíc vydali 81 nápravných opatření (nejčastěji se jednalo o nařízení důkladného úklidu s následnou kontrolou jeho provedení a odstranění nevyhovujících potravin).

Třebíčsko má nově tři oceněné Regionální potraviny kraje

Třebíč – Nejlepší potraviny v Kraji Vysočina získávají prestižní cenu Regionální potravina Kraje Vysočina. Letos se soutěžilo již podeváté, porotci hledali nejlepší výrobky výjimečné kvality, které pocházejí jak surovinami, tak i výrobou přímo z regionu.

dTest: Nákup potravin v Německu se vyplatí kvalitou i cenou

Časopis dTest přinesl další srovnání levných nákupů z Německa, Rakouska, Slovenska, Polska a Česka. Předmětem srovnání byl toastový chléb, sardinky v oleji, tuňák v oleji, vaječné těstoviny, ovocné přesnídávky, dětské příkrmy a citrónové limonády. Cílem srovnávacího nákupu bylo poukázat na rozdílnou kvalitu potravin, které jsou v dané kategorii nejlevnější.

Vejce od šťastných slepic a fairtrade káva. Vyškované si užili férový piknik

Vyškov /FOTOGALERIE/ - Koláčky, bábovky, chlebíčky, čaj i káva. Takto vypadá snídaně ve Vyškově před knihovnou. Je druhá květnová sobota a jak poukazuje knihovnice Ivana Šrámková, dnes se snídá férově. „Každý rok rádi podpoříme značku fairtrade prostřednictvím Férové snídaně,“ říká Šrámková. Tato akce je pořádána od roku 2011 po celém světě, ale i v mnoha městech České republiky. Myšlenka je prostá: sejít se s přáteli, sousedy či známými a posnídat společně.

Merkur odstartoval turistickou sezonu. Bavily se tisíce návštěvníků

Pasohlávky /FOTOGALERIE/ – Kdo nepřijel o víkendu do kempu Merkur v Pasohlávkách, mohl litovat. Lidé si totiž užívali hudbu, zábavu, dobré jídlo a pití v okolí krásné přírody. Osmnáctý ročník této akce jako každý rok nabídl řadu skvělých kapel mnoha žánrů.

Disciplína v přepychu. Salcburk učí hokej i sundávat čepici před jídlem

Salcburk - Nejlepší hokejová akademie v Evropě, říká se o zařízení pro rozvoj talentů v Salcburku. Mládežnický tým místního celku to potvrdil i v české extralize staršího dorostu. Soutěží prošel suverénně až do finále, kde padl v nájezdech. V čem tkví dominance Red Bullu Salcburk? V systému a zázemí. „Máme dobré hráče, dáváme do toho vše. Proto jsme vítězili,“ říká útočník Filip Varejcka.

OBRAZEM: Rybí festival byl o jídle i dobrém pití

Dobříš – Čtvrtý ročník Rybího festivalu v Dobříši letos navštívilo přes dva tisíce lidí. Podle organizátorů akce jich letos přišlo výrazně méně, než v loňském roce. Ti, co přišli, si festival dobrého jídla a pití náležitě užili. Lidé mohli ochutnávat různé rybí pochoutky, ale i klobásy, minutky a další pochutiny. K tomu samozřejmě nesmělo chybět pivo. Na Rybím festivalu ho mohli zájemci ochutnat několik druhů. Pro děti zde byl stánek, ve kterém si mohly nechat pomalovat obličej a kdo chtěl, mohl se vydovádět ve skákacím hradě a dalších atrakcích.

Na pivko a českou kuchyni. Pivní festival na Letné nabídne i pivo od domovařičů

Pivo a jídlo. To je základ. Letenská pláň bude na dva týdny hostit Český pivní festival. Ten představuje stovky piv, a to především českých. Výběr toho nejlepšího od českých mini, mikro a středně velkých pivovarů doplňují piva uvařená domovařiči. V nabídce nebudou chybět ani moravská vína, české likéry a pálenky, české limonády nebo kávové speciality.

Zakažme reklamu na fastfoody ve školách a MHD, navrhuje starosta Londýna

V Londýně by mohla zmizet z veřejné dopravy reklama na fastfoody. Oznámil to starosta britské metropole Sadiq Khan, podle kterého je rychlé občerstvení „časovanou bombou“ dětské obezity. Pokud jeho návrh rada města schválí, reklama na nezdravé potraviny bude odstraněna nejenom z metra, městských vlaků, autobusů a všech zastávek a stanic, ale i z okolí škol.

V Brně lidé ochutnají pečená holoubátka, Krumlov čeká festival Vrabčák

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.

V Brně lidé ochutnají pečená holoubátka, Slavkov hostí výstavu anglických ohařů

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.

Lidé ochutnají pečená holoubátka i červy. A rozhodnou o nejlepším guláši

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.

V Brně lidé ochutnají pečená holoubátka. V Blansku se utkají lodní modeláři

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.

Valtice chystají vinařský Wimbledon. V Brně lidé ochutnají pečená holoubátka.

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.

V Brně lidé ochutnají pečená holoubátka, Hodonín chystá prvorepublikové trhy

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.

Do fairtradových potravin se zakousnou na třech místech okresu

Pelhřimovsko – K největšímu pikniku, který podporuje fairtradové a lokální pěstitele, se už za pár dní opět připojí i lidé na několika místech Pelhřimovska. V sobotu 12. května, na Světový den pro fair trade, se totiž uskuteční Férová snídaně, kterou si vychutnají v Pelhřimově, Humpolci, ale i v Novém Rychnově.

Halina Pawlowská se v divadle rozpovídá nejen o jídle

Jablonec n. N. – Herečka, spisovatelka, moderátorka Halina Pawlowská přijíždí do Jablonce se svoji one woman show. Nový pořad Chuť do života je o vzrušení, lásce, katastrofách a spoustě pitomců, kteří zasluhují, abychom se jim společně smáli. A taky, pochopitelně na povídání o jídle!

Maloobchodu pomohly v březnu Velikonoce, stavebnictví a průmysl mírně klesly

Meziroční růst maloobchodních tržeb bez obchodů s automobily v březnu zpomalil na 4,4 procenta z únorových šesti procent. Nejvíce se dařilo obchodům s potravinami, kde se projevily velikonoční nákupy. Méně se dařilo stavebnictví, které kleslo o 0,7 procenta. O 1,1 procenta se po desetiměsíčním růstu propadla i průmyslová výroba.

Michelinský kuchař Kašpárek v Ostravě: V dětství jsem miloval husté polévky

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Radek Kašpárek, který vyrůstal v Ostravě, patří k našim současným špičkovým kuchařům. V pražské restauraci Field, kde působí, byl už několikrát oceněn michelinskou hvězdou. Právě on patřil k hlavním magnetům Garden Food Festivalu, který se uskutečnil o víkendu v Dolní oblasti Vítkovic.

Michelinský kuchař Radek Kašpárek: V dětství jsem miloval husté polévky

/ROZHOVOR/ Radek Kašpárek, který vyrůstal v Ostravě, patří k našim současným špičkovým kuchařům. V pražské restauraci Field, kde působí, byl už několikrát oceněn michelinskou hvězdou. Právě on patřil k hlavním magnetům Garden Food Festivalu, který se uskutečnil o víkendu v Dolní oblasti Vítkovic.

Gurmáni mají o víkendu sraz v Dolní oblasti Vítkovic na Garden Food Festivalu

Degustace delikates, mistrovské ukázky kulinářského umění, vaření na pódiu v podání špičkových kuchařů, workshopy, živou hudbu, ale také bohatý program pro děti – nabízí dvoudenní program gurmánského festivalu Garden Food Festival dobrého jídla a pití, který dnes dopoledne začal v Dolní oblasti Vítkovic.

Liberecký kraj i letos hledá nejlepší potraviny

Liberecký kraj - Do 30. května mohou místní farmáři a potravináři přihlašovat své produkty do tradiční soutěže Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství zemědělství roku 2018.

Festival jídla slibuje hvězdné kuchaře a spoustu chutí

Gurmánský festival Garden Food Festival přivítá o víkendu 5. a 6. května nejen ostravské milovníky jídla. Hvězdou druhého ročníku festivalu pod širým nebem v Dolní oblasti Vítkovic bude Radek Kašpárek, jehož pražskou restauraci Field ocenili michelinští komisaři již třikrát michelinskou hvězdou.

Lidé na výstavě nahlédnou až za okraj talíře. Na zámku Schloss Hof

Rakousko – Jen malé množství potravin se dostane na talíř tak, jak je vydala příroda. Na toto téma poukazují rakouští sousedé na zámku Schloss Hof u Moravského pole. Lidé nejen z jihomoravského příhraničí tam mohou navštívit první ze tří velkých výstav o jídle, zemědělství i lidském zdraví. „Jedení je více než jen obyčejný příjem potravy. Návštěvnici nahlédnou doslova až za okraj talíře,“ uvedla mluvčí zámku Barbora Hromjaková.