Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

OBRAZEM: Provoněné nábřeží přivítalo gurmány

Hradec Králové - Dobré jídlo, dobré pití, dobré počasí. Jedna z prvních letošních akcí na nábřeží se vydařila. Poslední dubnovou sobotu se totiž v kulisách Labe konalo Hradecké nábřeží gurmánů, tentokrát s podtitulem Chuť jara.

Jedna z devíti pečetí kvality potravin zůstala neudělena

Střední Čechy – Chleba, něco na namazání, výrobky mlékárny i z řeznictví – a k tomu ještě pivko a dezert. Vypadá to jako nákupní seznam – a vlastně ano: skutečně může posloužit jako doporučení, co nakoupit. I to je cílem potravinářských soutěží: ukázat, které pokrmy stojí za pozornost spotřebitelů.

V nymburské porodnici se rodí více chlapců než dívek

Nymburk – Porodnice hlásí zajímavé údaje kolem dětí narozených v Nymburce v loňském roce. Pozoruhodný se jeví především fakt, že poměrně výrazně převažuje počet narozených chlapů nad děvčaty. Zajímavostí jsou také netradiční jména, která si někteří novorozenci z porodnice odnesli.

Kim a Mun řešili konec jaderných zbraní. A také vzájemnou kuchyni

Vůdci Severní a Jižní Koreje vedli během historického setkání v pohraniční demilitarizované zóně oddělující obě země "vážné a upřímné" rozhovory o jaderném odzbrojení. Kromě toho žertovali na téma jídla. Vůdce KLDR vyjádřil obavu, zda jeho protějšku zachutnají severokorejské studené nudle, jihokorejský prezident zas nechal připravit specialitu připomínající severokorejskému vůdci jeho studia.

Z chaty si odnesl alkohol, jídlo i nádobí

Sviny – Škodu za přibližně dva tisíce korun za sebou zanechal zatím neznámý zloděj, který nedávno řádil na Velkomeziříčsku. Nenechavec si v katastru obce Sviny vyhlédl rekreační chatu, do níž se vloupal v době od nedělního do středečního odpoledne.

Průzkum: Češi sledují složení potravin, kupují i privátní značky

/ANKETA/ Češi se už „neštítí“ házet do nákupního košíku potraviny či drogerii, které jsou vyrobeny přímo pro jednotlivé řetězce pod jejich vlastními značkami. Počet tzv. „privátek“ se na celkovém prodeji po delší době stagnace zvýšil z 20 na 21,2 procenta, zjistil poslední průzkum agentury GfK. 

Tradici krajských slavností piva a jídla podpoří tři miliony

Střední Čechy – Půl druhého milionu na dobré jídlo a k tomu stejná částka na pivko – a jsme dohromady na třech milionech korun. Tak v pondělí počítali krajští radní, když zvažovali podporu tradičních a veřejností oblíbených akcí: Středočeských pivních slavností a dalšího ročníku Gastrofestivalu v Lysé nad Labem.

Hygienici byli v čínské restauraci zděšeni

Poděbrady - Špinavé podlahy a povrchy v přípravně, skladu a hygienickém zázemí personálu. Mastná špína, zbytky potravin, prach. To je část výsledku kontroly pracovnic Krajský hygienické stanice v čínské restauraci Hong Kong v centru Poděbrad.

Školáci ochutnali španělské gazpacho

Františkovy Lázně - Ochutnat cizí tradiční jídla mohli žáci Základní školy ve Františkových Lázních. Konal se tu totiž takzvaný Španělský produktový den.

Jde se na první jarní piknik!

Když první paprsky slunce prohřejí zemi, nastává čas výletů do přírody. Přítomnost přátel, rodiny a skvělého jídla vám zaručí bezstarostný den plný zábavy.  

Ministerstvo zdravotnictví chce zmírnit kontroverzní pamlskovou vyhlášku

Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh na zmírnění takzvané pamlskové vyhlášky, která reguluje prodej potravin ve školách. Ve Sněmovně to při interpelacích uvedl ministr zdravotnictví Vojtěch Adam (ANO). Návrh vyhlášky dnes poslal na ministerstvo školství k dalšímu projednání. Nová podoba vyhlášky by měla umožnit, aby si děti mohly ve škole koupit třeba "pribináček nebo rohlík s máslem".

Test levných lahůdek: Německé výrobky porazily českou produkci na hlavu

Ani jednou, přátelé. Tak by mohla znít odpověď klasika na to, kolikrát české výrobky zvítězily v testu levných potravin, do něhož časopis dTest zařadil srovnatelnou českou, německou, slovenskou, rakouskou a polskou produkci. České zboží navíc skončilo ve třech případech úplně poslední.

Dovolenou jsem si nemohla dovolit 10 let

Hradec Králové - Problém vyjít s penězi mají hlavně samoživitelky. Vyplývá to z průzkumu Českého statistického úřadu. Jaké to je živit dítě z jednoho platu, ví i Kateřina z Hradce Králové.

Okolí Masarykova nádraží obsadí kultura i jídlo

Dlouho nevyužívaná lokalita podél Masarykova nádraží a ulice Na Florenci v Praze od června ožije. Prostor oživí projekt s názvem pop-up market Manifesto, který na místo přivede obchůdky, bistra a restaurace zaměřené na nabídku lokálních potravin. Chybět nebude také letní kino a sekce pro hudební akce.

Méně odpadků na skládkách: europarlament schválil plán recyklace

Evropský parlament dnes schválil plán na recyklaci komunálního odpadu. Do roku 2025 by se mělo recyklovat alespoň 55 procent komunálního odpadu, do roku 2030 by jeho podíl měl dosáhnout 60 procent a do roku 2035 alespoň 65 procent. V plánu je také omezit plýtvání potravinami.

Trh s biopotravinami roste už šest let, tvoří necelé procento spotřeby

Jídlo s nálepkou „bio“ je v Česku stále oblíbenější. Trh s biopotravinami v České republice rostl šest let za sebou. Za rok 2016 se u nás zkonzumovaly biopotraviny celkem za 2,55 miliardy korun, což je proti roku 2015 nárůst o 13,5 procenta. Z celkového množství snědeného jídla tvoří biopotraviny necelé jedno procento.  

Za tři měsíce hygienici zavřeli tři stravovací provozovny

Střední Čechy – Na první pohled huj – a v zázemí, kam se návštěvník nedostane, někdy spíše fuj. Takové dojmy mohli získat členové týmu odboru hygieny výživy středočeské hygienické stanice, když se v uplynulých týdnech vydávali na kontroly provozoven stravovacích služeb.

Ukradla potraviny i oblečení

Vysoké Mýto - Krádež a nehoda. To byly dva případy, které v pátek 6. dubna v podvečer řešili vysokomýtští strážníci.

Dobré jídlo a kultura. U Masarykova nádraží vznikne pop-up tržiště

Investiční skupina Penta Investments se bude podílet na projektu, který má ambice stát se centrem mladé pouliční kultury v metropoli. Centrem, kde se propojí dobré jídlo s kulturou. Část pozemků u Masarykova nádraží poskytne Penta projektu Manifesto zakladatele reSITE Martina Barryho, se kterým společnost spolupracuje i na dalších projektech.

Afrodiziaka aneb Co nepřijde s celerem, můžete přehnat s chemií

Je sex s partnerem už trochu nuda? Chtělo by to povyražení, ale erotické pomůcky se vám zdají příliš „ujeté”? Přípravě „zázračných” elixírů lásky, jež by znásobily erotické radovánky, se lidé věnovali již od starověku. Co ale platí dnes? Stačí nám přírodní potraviny, nebo raději sáhneme po „zaručených” pilulkách? Způsobů, jak okořenit touhu a zvýšit libido je nespočet.

Na pořádek v pražském „Sherwoodu" dohlížejí týmy Be-in

Ve Vrchlického sadech (Sherwood) u hlavního nádraží můžete narazit na speciální bezpečnostní týmy Be-in, které tuto oblast hlídají. Mají za úkol domlouvat bezdomovcům a lidem, kteří park znečišťují. Městská část Praha 1 už také připravuje nový návštěvní řád parku. Dnes o tom informoval magistrát.

Nevíte si rady s vařením? Nová služba vám zašle odměřené ingredience i fotonávod

Vyhnout se frontám v supermarketech a nekonečnému přemýšlení, co uvařit. Být za hvězdu romantické večeře. Společně s blízkými vlastnoručně připravit jídlo a být spolu. Studentka VŠE Vendula společně s kamarádem Daliborem založili nový gastronomický projekt. Vymysleli boxy s přesně odměřenými surovinami, přehledným foto návodem. Uvařit chutný pokrm tak zvládne i úplný kuchařský amatér.

Petra Večerková: Romská komunita a majorita by měly vést společný dialog

ROZHOVOR/ Janáčkovy sady ve čtvrtek odpoledne posloužily k oslavě Mezinárodního dne Romů, který připadá na 8. duben. Pod Dolním náměstím v Opavě se sešlo několik desítek zástupců této komunity, kteří se společně bavili za zvuku romské hudby a pojídali i své tradiční jídlo, jež bylo na místě také k sehnání.

Firma chce v holešovské zóně zeleninu a ryby. Slibuje na 400 nových míst

Není to sice zrovna firma, kterou by jeden čekal v průmyslové zóně, může ale alespoň trochu oživit areál, který v Holešově už roky téměř zeje prázdnotou. Vedení Zlínského kraje oznámilo dohodu s firmou taneco, a. s., která chce ve Strategické průmyslové zóně vybudovat závod na produkci potravin.

Sousedé chystají další "blýskavici"

Pasov – Ve středu 18. dubna v šest hodin začne policie pošesté "bavorský maraton blesků", zvýšenou radarovou kontrolu dodržování dopravních předpisů. Akce má skončit druhý den ráno.

Drahý boj s potkany? Spláchnutým jídlem je lidé krmí, říká deratizér

Jižní Morava – Bylo líp. Je to neustálý boj. Tak s příchodem jara deratizér Petr Gajda popisuje své zkušenosti s potkany. Podle něj hlodavcům v posledních letech přejí mírnější zimy. „Při déletrvajících mrazech se počty potkanů postupně snižovaly. Teď se vesele množí i v zimě. Pár týdnů tuhého mrazu to nezachrání,“ řekl odborník, který hubí škůdce v Břeclavi.

Češi se nebojí utrácet online. Tržby internetových obchodníků vzrostly o pětinu

Vánoční nákupní horečka a lednové slevy jsou u konce, lidé tak v únoru utráceli méně než v lednu. Růst tržeb v maloobchodě zpomalil na šest procent, v lednu to bylo 8,4 procenta. Prodávalo se zejména méně oděvů a obuvi. Lidé ale více utráceli za elektroniku. Prodeje přes internet vzrostly meziročně o více než 20 procent.  

Vysokoškoláci bojkotují menzu

Pardubice – V menze v univerzitním kampusu na Cihelně tento týden není tak živo jako obvykle. Studenti vyhlásili její bojkot.

Pohled do kuchyně někdy dokáže zcela zkazit chuť

Střední Čechy – Nemilá překvapení, a v některých případech dokonce až téměř šokující zjištění. Taková odhalení čekala na hygieniky, kteří v uplynulých týdnech vyrazili na kontroly do restauračních provozů v různých koutech středních Čech (ať už z vlastní iniciativy, či po stížnostech zákazníků). Dokonce nechyběla kuchyň, kde se kuchař o obsahu lednice vyjádřil, že jde o jídlo určené k vyhození!

Všechny děti si jídlo ve školní jídelně dovolit nemohou

Zajít si o obědové přestávce do školní jídelny na oběd je pro některé žáky samozřejmostí a každodenní rutinou, pro jiné něco, co si nemohou dovolit. Základní školy a víceletá gymnázia po celé republice se tak již několik let zapojují do projektů, prostřednictvím kterých mohou vytipovaným žákům obědy ve školních jídelnách zaplatit.

O víkendu lze na Plechárně ochutnat blafy. Na Černém Mostě bude Blaf Food Fest

V sobotu 7. dubna můžete mezi 11 a 18 hodinou na Plechárně na Černém Mostě ochutnat nefalšované peklo české gastronomie. Už podruhé se zde bude konat Blaf Food Fest, který vznikl jako parodie na načančané food festivaly. Návštěvníci tak mohou ochutnat takové skvosty, jako jsou kolínka s kečupem, tlačenku v trojobalu či carpaccio z gothaje. Samozřejmostí bude i degustace krabicových vín. Organizátoři pamatovali i na vegany. Těm nabídnou přílohu bez jídla.