Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

U zámku se bude hrát malá kopaná

Loučeň – V sobotu 7. července se koná na hřišti u zámku na Loučeni turnaj v malé kopané s názvem Majkl cup. Startovné za tým je 1600 Kč, jídlo a pití v ceně.

Jak se zbavit zápachu z lednice

Pokud z lednice cítíte nelibý odér a potraviny jsou "načuchlé" lednicí, je třeba ihned zakročit. Pomůže nám generální úklid a osvědčené rady babiček.

V bistru zřejmě „útočil" zlatý stafylokok

Hradec Králové - Za zažívacímí obtížemi několika desítek lidí, kteří po požití kebabu z hradeckého bistra skončili v rukou lékařů, může podle prvotních zjištění Krajské hygienickéí stanice (KHS) zlatý stafylokok.

Nákupní horečka pokračuje. Tržby v maloobchodě vzrostly o 5,6 procenta

Tržby v maloobchodě v dubnu zrychlily meziroční růst na 5,6 procenta. V březnu se po revizi zvýšily o 3,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Jedná se o data, mezi něž nejsou zahrnuty prodeje motorových vozidel. Tržby za pohonné hmoty stouply téměř o deset procent, zatímco potraviny klesly o 3,6 procenta.

Češi jsou obézní srdce Evropy, nadváha trápí polovinu lidí

Každý druhý Čech váží víc, než by měl. Ačkoliv všichni víme, že nadváha ohrožuje zdraví, jídlo si odepře málokdo. Mlsáme večer u televize, cpeme se na rautech a narozeninových oslavách, jíme, dokud můžeme, a často i když už nemůžeme. Jídlo je totiž droga. Víte, jak s ní zacházet, abyste nebyli obézní?

Rakovničané nejvíce utrácejí za bydlení a jídlo. Nejméně za kosmetiku a šperky

Rakovnicko – Podle nejnovějších průzkumů utrácejí Středočeši nejvíce peněz za jídlo a za bydlení. Naopak nejméně investují do vzdělávání alkoholu a tabáku. Středočeši utratí ročně zhruba pětadvacet tisíc za jídlo za osobu a o čtyři tisíce méně za bydlení. Naopak do vzdělávání ročně investují v průměru jen asi kolem jednoho tisíce korun. Pro čtenáře Rakovnického deníku jsme zjišťovali, za co nejvíce lidé utrácejí na Rakovnicku.

Co nejvíce zatíží rodinný rozpočet? Potraviny a bydlení

Benešovsko – Nejdelší je týden před výplatou, říká se někdy v žertu, někdy v úzkosti před kupícími se účtenkami. Je mnoho výdajů, které musejí domácnosti poplatit: ať už to je nájem, platba hypotéky, potraviny, či další životně nutné výdaje.

Víme, za co utrácejí nejvíc lidé na Berounsku

Berounsko - Pro celý náš kraj platí podle posledních průzkumů, že Středočeši utratí nejvíc peněz za dopravu, jídlo a bydlení. Průměrný Středočech utratí ročně zhruba dvacet pět tisíc za jídlo a o čtyři tisíce méně za bydlení. Finančně vysilující pak může být i doprava, ať už od práce či do školy. Celkově však platí, že doprava veřejnými prostředky je nejekonomičtějším způsobem, byť je to mnohdy na úkor vlastního pohodlí a intimní zóny. Platí to ale i na Berounsku a Hořovicku? Kolik utratí za alkohol? A pro co se nebojí naši sousedé sáhnout hluboko do kapsy? Pro čtenáře Berounského deníku jsme vyzpovídali několik lidí z různých polí působnosti, kterým jsme položili několik takových otázek.

Lidé z Kladenska nejvíce utratí za jídlo a zábavu

Kladensko - Podle nejnovějších průzkumů vynaloží Středočeši nejvíce financí za jídlo a bydlení, naopak nejméně peněž utratí za vzdělávání. Ve srovnání se zbytkem republiky přesto utratí za bydlení nejméně. Nejvíce ze všech krajů pak dají za dopravu.

Na Příbramsku se nejčastěji utrácí za dopravu do práce a školy

Příbramsko – Nakupování patří víceméně ke každodenním činnostem každého z nás a to od běžného nákupu od deseti rohlíků a krabice mléka až po celotýdenní nebo měsíční nákupy, kde je potřeba doplnit docházející zásoby. Ovšem jsou i tací, pro které je trávení času mezi regály se zbožím doslova vášní či dokonce smyslem života.

Nejlepším výrobkům udělili titul Mls

Pardubice - Kdo si koupí potravinu se značkou Mls Pardubického kraje, nejen že si pochutná, ale má i jistotu, že jde o výrobek od místních výrobců a z regionálních surovin.

Jídlo s básničkou. Děti z Prahy jsou ve finále kuchařské soutěže

V Praze, v Klecanech Zdibsku a v Čechticích mohou slavit úspěch. Až do celostátního finále dětské kulinární soutěže Finále Zdravé 5 se totiž dostaly tři týmy z Prahy a Středočeského kraje. Finálové klání proběhne v sobotu 9. června ve středisku Plechárna v Praze na Černém Mostě a zúčastní se ho dvacet nejlepších týmů z Čech a Moravy.

Rok bez kouření: majitelé barů a pivnic pláčou

Kutnohorsko – Je tomu rok, co začal platit protikuřácký zákon. Zatímco restaurace, kde je hlavní doménou nabídka jídla, zákon vítají, nebo ho neřeší, s bary, pivnicemi a vesnickými putykami to jde podle slov jejich majitelů z kopce.

Park od pátku otevře občerstvení na Březníku

Modrava – Po téměř čtyřech letech se do bývalé hájenky na Březníku vrátí občerstvení. V základní nabídce bude polévka a výběr z několika hlavních jídel, k tomu místní pivo.

OBRAZEM: Kulináři vařili na plovárně

Volyně – Rozmarným létem, dobrým jídlem i hudbou voněla v sobotu plovárna ve Volyni. Konal se tam Food Festival s podtitulem Jezte v rytmu jazzu, etno a funky. Na rozdíl od jiných podobných akcí byl určený kulinářům z Volyně a okolí.

Rakovnické výročí slavili důstojně i prodejci jídla a pití

Střední Čechy – Zásadní problémy se nenašly – a většina těch méně vážných nedostatků málem nestojí za řeč. Tak lze vnímat výsledky kontrol středočeské hygienické stanice, jejíž pracovníci odboru hygieny výživy se ve druhém květnovém týdnu zaměřili na kontroly prodeje občerstvení na oslavách 430. výročí povýšení Rakovníka mezi královská města. Při akci Vysoká brána prověřili sedm stánků nabízejících především ohřívané uzeniny, langoše, trdelníky a točené nápoje.

Soutěžte s Deníkem o nákupní koš Regionální potraviny s oceněnými výrobky

Zapojte se s Deníkem do soutěže. Na prvních pět vylosovaných výherců čekají praktické nákupní košíky, ve kterém nalezou oceněné výrobky Regionální potraviny: med s propolisem od Marcela Gregora, bylinný čaj květový od firmy Solertus, tekutý karamel z Karamelového snu či tradiční játrovou paštiku Čongrády. Vše můžete zapít i vinným mostem Pálava ze Slovácké moštárny. A tím nekončíme, dále rozdáváme 100 ks praktických retro síťovek.

Hřiby i pýchavky. Letní houby rostou o dva týdny dříve

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – O dva týdny dříve, než obvykle, začaly růst v Podyjí letní druhy hub. K nalezení jsou žampiony, pýchavky, špičky i hřiby. „Pečárky neboli žampiony jsou poměrně známé, jen je třeba upozornit na páchnoucí slabě jedovatou pečárku zápašnou. Zkazila by celé jídlo a prozradí ji nepříjemný zápach již při sběru,“ sdělil botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomír Němec.

Naše pečivo není škodlivé. Potvrdily to testy potravinářů

Obávaná látka akrylamid, která vzniká při pečení potravin a jež podle vědců může zvyšovat riziko vzniku rakoviny, je v českých potravinách zastoupena v zanedbatelném množství. Prokázaly to testy Potravinářské komory. Podle nařízení Evropské komise platného od 11. dubna mají pekaři péct své výrobky tak, aby minimalizovali nebezpečí jeho vzniku. Třeba tím, že nebudou připalovat chlebovou kůrku.

Problémy měli stánkaři při prodeji uzenin i smažení langošů

Střední Čechy – Při pěti kontrolách byly odhaleny tři závažnější nedostatky. Taková jsou zjištění středočeských hygieniků, kteří se vydali prověřit prodejce nabízející občerstvení návštěvníkům víkendové chovatelsko-zahrádkářské akce v Kolíně. Pracovníci odboru hygieny výživy posuzovali nabídku nápojů i jídla: šlo především o grilované a ohřívané uzeniny, hranolky, smažený sýr, polévky či langoše.

Nastává sezóna grilování. Jak na pokrmy nad kouřem, které znali už Indiáni?

Grilování se pro mnohé stalo kulinářským zážitkem a zároveň příjemnou společenskou událostí a časem stráveným s rodinou a přáteli. Maso, zeleninu a další lahůdky připravené na ohni si navíc spojujeme s „příchutí“ léta. Docílit parádního výsledku, navíc s pochvalou strávníků, chce ale také notnou dávku trpělivosti a disciplíny. V čem nám pomohli naši předkové a jaké vychytávky nám ulehčují zvládnout grilování na jedničku dnes?