Zdražování bylo v květnu o půl procentního bodu rychlejší, než očekával trh i Česká národní banka (ČNB). Inflaci ve výši 2,2 procenta zavinily zejména rostoucí ceny pohonných hmot, potravin a nákladů na bydlení.
Loučeň – V sobotu 7. července se koná na hřišti u zámku na Loučeni turnaj v malé kopané s názvem Majkl cup. Startovné za tým je 1600 Kč, jídlo a pití v ceně.
Hradec Králové - Za zažívacímí obtížemi několika desítek lidí, kteří po požití kebabu z hradeckého bistra skončili v rukou lékařů, může podle prvotních zjištění Krajské hygienickéí stanice (KHS) zlatý stafylokok.
V moderních kantýnách nahrazují omáčky s knedlíkem zeleninové saláty, těstoviny, grilované steaky i mořské plody. Zaměstnavatelé často stravování uvnitř administrativních areálů nabízejí jako benefit. Snaží se zlepšit služby.
Rokytnice nad Rokytnou - O víkendu 8. a 9. června 2018 se bude v areálu rokytnického koupaliště konat již devátý ročník tradičního hudebního festivalu Rokytná fest.
Po únorovém razantnějším zvýšení cen ve sněmovních restauracích by se ceny některých pokrmů a nápojů měly od července mírně snížit. Souvisí to s rozhodnutím komise pro práci kanceláře Sněmovny o snížení přirážky, která se na ně uplatňuje.
Tržby v maloobchodě v dubnu zrychlily meziroční růst na 5,6 procenta. V březnu se po revizi zvýšily o 3,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Jedná se o data, mezi něž nejsou zahrnuty prodeje motorových vozidel. Tržby za pohonné hmoty stouply téměř o deset procent, zatímco potraviny klesly o 3,6 procenta.
Každý druhý Čech váží víc, než by měl. Ačkoliv všichni víme, že nadváha ohrožuje zdraví, jídlo si odepře málokdo. Mlsáme večer u televize, cpeme se na rautech a narozeninových oslavách, jíme, dokud můžeme, a často i když už nemůžeme. Jídlo je totiž droga. Víte, jak s ní zacházet, abyste nebyli obézní?
Rakovnicko – Podle nejnovějších průzkumů utrácejí Středočeši nejvíce peněz za jídlo a za bydlení. Naopak nejméně investují do vzdělávání alkoholu a tabáku. Středočeši utratí ročně zhruba pětadvacet tisíc za jídlo za osobu a o čtyři tisíce méně za bydlení. Naopak do vzdělávání ročně investují v průměru jen asi kolem jednoho tisíce korun. Pro čtenáře Rakovnického deníku jsme zjišťovali, za co nejvíce lidé utrácejí na Rakovnicku.
Benešovsko – Nejdelší je týden před výplatou, říká se někdy v žertu, někdy v úzkosti před kupícími se účtenkami. Je mnoho výdajů, které musejí domácnosti poplatit: ať už to je nájem, platba hypotéky, potraviny, či další životně nutné výdaje.
Berounsko - Pro celý náš kraj platí podle posledních průzkumů, že Středočeši utratí nejvíc peněz za dopravu, jídlo a bydlení. Průměrný Středočech utratí ročně zhruba dvacet pět tisíc za jídlo a o čtyři tisíce méně za bydlení. Finančně vysilující pak může být i doprava, ať už od práce či do školy. Celkově však platí, že doprava veřejnými prostředky je nejekonomičtějším způsobem, byť je to mnohdy na úkor vlastního pohodlí a intimní zóny. Platí to ale i na Berounsku a Hořovicku? Kolik utratí za alkohol? A pro co se nebojí naši sousedé sáhnout hluboko do kapsy? Pro čtenáře Berounského deníku jsme vyzpovídali několik lidí z různých polí působnosti, kterým jsme položili několik takových otázek.
Kladensko - Podle nejnovějších průzkumů vynaloží Středočeši nejvíce financí za jídlo a bydlení, naopak nejméně peněž utratí za vzdělávání. Ve srovnání se zbytkem republiky přesto utratí za bydlení nejméně. Nejvíce ze všech krajů pak dají za dopravu.
Příbramsko – Nakupování patří víceméně ke každodenním činnostem každého z nás a to od běžného nákupu od deseti rohlíků a krabice mléka až po celotýdenní nebo měsíční nákupy, kde je potřeba doplnit docházející zásoby. Ovšem jsou i tací, pro které je trávení času mezi regály se zbožím doslova vášní či dokonce smyslem života.
Sentice - Potraviny, drogerii či domácí potřeby seženou opět lidé ze Sentic na Brněnsku ve své obci. V pátek tam totiž znovu otevřeli potraviny. Obchod nově spadá pod obec.
Pardubice - Kdo si koupí potravinu se značkou Mls Pardubického kraje, nejen že si pochutná, ale má i jistotu, že jde o výrobek od místních výrobců a z regionálních surovin.
/VIDEO/ Pivo. Jídlo. Hudba. Na Parukářce si Pražané vychutnávali již sedmým rokem Žižkovské pivobraní. Ochutnat mohli zlatý mok dokonce ze 40 minipivovarů. Největší frontu stáli milovníci piva na oblíbeného Slepého krtka. Před stánkem si tak vytrvalci počkali okolo půl hodiny.
/INFOGRAFIKA/ Oběd či večeře v parku na dece jsou u Pražanů stále oblíbenější. Někteří obchodníci vycítili potenciál, a tak nabízejí kompletní servis s donáškou až do parku.
Broumov - Tak tenhle zlodějský pokus tak úplně nevyšel. Nejdřív se sice lupič v domě dobře najedl, pak ale při útěku před majiteli přišel o potraviny, které chtěl ukrást a dokonce i o jízdní kolo.
V Praze, v Klecanech Zdibsku a v Čechticích mohou slavit úspěch. Až do celostátního finále dětské kulinární soutěže Finále Zdravé 5 se totiž dostaly tři týmy z Prahy a Středočeského kraje. Finálové klání proběhne v sobotu 9. června ve středisku Plechárna v Praze na Černém Mostě a zúčastní se ho dvacet nejlepších týmů z Čech a Moravy.
Kutnohorsko – Je tomu rok, co začal platit protikuřácký zákon. Zatímco restaurace, kde je hlavní doménou nabídka jídla, zákon vítají, nebo ho neřeší, s bary, pivnicemi a vesnickými putykami to jde podle slov jejich majitelů z kopce.
Modrava – Po téměř čtyřech letech se do bývalé hájenky na Březníku vrátí občerstvení. V základní nabídce bude polévka a výběr z několika hlavních jídel, k tomu místní pivo.
Volyně – Rozmarným létem, dobrým jídlem i hudbou voněla v sobotu plovárna ve Volyni. Konal se tam Food Festival s podtitulem Jezte v rytmu jazzu, etno a funky. Na rozdíl od jiných podobných akcí byl určený kulinářům z Volyně a okolí.
Francouzský dermatolog Philippe Assouly v pátek varoval před konzumací hořkých dýní a tykví. Nepříjemná chuť může signalizovat přítomnost silných toxinů. Dvě ženy, které se při večeři otrávily dýní, přišly o většinu vlasů. Informovala o tom agentura AFP.
Střední Čechy – Zásadní problémy se nenašly – a většina těch méně vážných nedostatků málem nestojí za řeč. Tak lze vnímat výsledky kontrol středočeské hygienické stanice, jejíž pracovníci odboru hygieny výživy se ve druhém květnovém týdnu zaměřili na kontroly prodeje občerstvení na oslavách 430. výročí povýšení Rakovníka mezi královská města. Při akci Vysoká brána prověřili sedm stánků nabízejících především ohřívané uzeniny, langoše, trdelníky a točené nápoje.
Zapojte se s Deníkem do soutěže. Na prvních pět vylosovaných výherců čekají praktické nákupní košíky, ve kterém nalezou oceněné výrobky Regionální potraviny: med s propolisem od Marcela Gregora, bylinný čaj květový od firmy Solertus, tekutý karamel z Karamelového snu či tradiční játrovou paštiku Čongrády. Vše můžete zapít i vinným mostem Pálava ze Slovácké moštárny. A tím nekončíme, dále rozdáváme 100 ks praktických retro síťovek.
Liberecký kraj – Do 30. května mohou místní farmáři a potravináři přihlašovat své produkty do tradiční soutěže „Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství zemědělství roku 2018.“
Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – O dva týdny dříve, než obvykle, začaly růst v Podyjí letní druhy hub. K nalezení jsou žampiony, pýchavky, špičky i hřiby. „Pečárky neboli žampiony jsou poměrně známé, jen je třeba upozornit na páchnoucí slabě jedovatou pečárku zápašnou. Zkazila by celé jídlo a prozradí ji nepříjemný zápach již při sběru,“ sdělil botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomír Němec.
Kladruby – Jedna z nejdůležitějších investičních akcí posledních let čeká Rehabilitační ústav Kladruby. Akce se dotkne prakticky všech pacientů a většiny z 350 zaměstnanců zdravotnického zařízení. Půjde totiž o čtyřměsíční rekonstrukci kuchyně.
Obávaná látka akrylamid, která vzniká při pečení potravin a jež podle vědců může zvyšovat riziko vzniku rakoviny, je v českých potravinách zastoupena v zanedbatelném množství. Prokázaly to testy Potravinářské komory. Podle nařízení Evropské komise platného od 11. dubna mají pekaři péct své výrobky tak, aby minimalizovali nebezpečí jeho vzniku. Třeba tím, že nebudou připalovat chlebovou kůrku.
Střední Čechy – Při pěti kontrolách byly odhaleny tři závažnější nedostatky. Taková jsou zjištění středočeských hygieniků, kteří se vydali prověřit prodejce nabízející občerstvení návštěvníkům víkendové chovatelsko-zahrádkářské akce v Kolíně. Pracovníci odboru hygieny výživy posuzovali nabídku nápojů i jídla: šlo především o grilované a ohřívané uzeniny, hranolky, smažený sýr, polévky či langoše.
Grilování se pro mnohé stalo kulinářským zážitkem a zároveň příjemnou společenskou událostí a časem stráveným s rodinou a přáteli. Maso, zeleninu a další lahůdky připravené na ohni si navíc spojujeme s „příchutí“ léta. Docílit parádního výsledku, navíc s pochvalou strávníků, chce ale také notnou dávku trpělivosti a disciplíny. V čem nám pomohli naši předkové a jaké vychytávky nám ulehčují zvládnout grilování na jedničku dnes?