Kreativ

ŠTÍTEK: knihovna

Zpěvák a kytarista Jaroslav Hnízdil

Písničkář Jaroslav Hnízdil zahájí sezónu koncertem Mezi knihami

I v novém roce pokračuje v Obvodní knihovně Skvrňany cyklus Mezi knihami - koncerty a autorská čtení v knihovně. Od ledna do dubna jsou na programu čtyři koncerty a jedno autorské čtení. První z koncertů mohou diváci navštívit již v úterý 17. ledna od 18 hodin, kdy mezi knihami vystoupí českobudějovický písničkář, moderátor a zakladatel skupiny Spolektiv Jaroslav Hnízdil. 

Ilustrační foto

Silnice, nádraží i knihovna. Projekty, které zpříjemní život na Valašsku

Zlepšení dopravní dostupnosti či bezpečnosti, nepoměrně vyšší kultura cestování, lepší zdravotní péče nebo také splátka dluhu čtenářům. To jsou předpokládané pozitivní dopady některých významných projektů, které se v loňském roce podařilo zahájit na Valašsku nebo se s jejich uskutečněním v brzké době počítá.

Se Severočeskou vědeckou knihovnou v Ústí nad Labem můžete psát povídky i hádat osobnosti.

S knihovnou v Ústí nad Labem můžete psát povídky i hádat osobnosti

Hned do dvou soutěží se mohou zapojit čtenáři Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. První z nich je určena psavcům a začínajícím spisovatelům, příznivcům tajemna i strašidelných příběhů. Cílem je totiž napsat povídku, ve které se objeví strašidlo inspirované lokálními reáliemi.

V lednu si knihovna UJEP začíná připomínat 10. výročí.

V lednu si knihovna UJEP začíná připomínat 10. výročí

Leden je měsícem nových výzev a předsevzetí. Přestože není jisté, co nás v tomto roce čeká, víme bezpečně, že se v roce 2023 ve Vědecké knihovně UJEP (VK UJEP) má veřejnost na co těšit. Univerzitní knihovna totiž slaví 10 let v nové budově a v nové podobě.

Děti se sešly na Vánočním literárně-hudebním salonku.

Nymburské děti si užily Vánoční literárně-hudební salonek

/FOTOGALERIE/ Vánoční literárně-hudební salonek – tak se jmenovalo setkání ukrajinských a českých dětí, které se konalo v Městské knihovně Nymburk. Salonek iniciovaly a uspořádaly učitelky ZŠ Tyršova Viktoria Meyer a Mgr. Olga Kalicka, které se ujaly ukrajinských děti v rámci kurzu češtiny pro cizince, jež škola pro ně od září zajistila. 

Knihkupectví Havlíčkův Brod - Ilustrační foto

Knihy se čtou pořád. Mezi Čechy vedou detektivky i Harry Potter

Ačkoli jde digitální svět mílovými kroku kupředu, prorokovaný zánik tištěných knih je stále ještě daleko. Čtenáři pro ně chodí do knihoven i do kamenných obchodů. Zájmy o knihy určuje žánr, ale také dobrý marketing. V žebříčcích popularity se drží kriminálky zahraničních i českých autorů, renesancí prochází svět Harryho Pottera.

Bývalá mlékárna v centru Frýdlantu se promění v centrum s knihovnou, klubovnami i společenským sálem.

Chátrající mlékárnu promění ve Frýdlantu v knihovnu a společenské centrum

Nové knihovny, společenského sálu, kluboven pro spolkovou činnost i bytů se dočkají obyvatelé Frýdlantu. Město má v plánu proměnit v komunitní multifunkční prostor pro širokou veřejnost dlouho chátrající objekt bývalé mlékárny v sousedství radnice. Dům se podařilo radnici před lety získat v soudní dražbě a uchránit ho tak před tím, aby byl zdemolován nebo se stal třeba nechtěnou ubytovnou.

Kniha Cesty Vlachů byla pokřtěna v Galerii Draka v Trutnově

Tajemná vlašská kniha: Klíčovou roli nehraje jen ve vánoční pohádce

Viděli jste na první svátek vánoční pohádku České televize Krakonošovo tajemství? Pak určitě dobře víte, že klíčovou roli v příběhu o vládci hor a lidské touze po bohatství sehrála vlašská kniha. Ta pomáhala hledačům najít cestu k pokladům v horách a v televizní pohádce ho skutečně našli.

Kniha Cesty Vlachů byla pokřtěna v Galerii Draka v Trutnově.

Šifra mistra Antonia. Cesta Vlachů přináší nečekané objevy o hledačích zlata

Krkonoše, okolní hory a jejich podhůří dodnes uchovávají v terénu stopy po činnosti dávných prospektorů - hledačů vzácných kovů a drahokamů, kteří v nich údajně už od 14. století hledali a také nacházeli poklady z nitra země. Jejich příběhy, ale také dosud neznámou podobu ducha hor Rýbrcoula či středověkou alchymii přibližuje nová kniha Cesty Vlachů - Mysterium Antonia z Florencie.

Mostecké Repre 16. prosince 2022.

Aktivisté v Mostě neuspěli. Město může uvolnit první miliony do změny Repre

Mostecká radnice hodlá uvolnit 50 milionů korun na zahájení rekonstrukce kulturního domu Repre a okolního prostranství. První suma na několikaletou kompletní modernizaci je součástí městského rozpočtu na rok 2023, který schválilo zastupitelstvo. „Je to částka, která deklaruje, že rekonstrukci chceme zahájit v příštím roce,“ řekl náměstek primátora Marek Hrvol (ProMOST).

Stavba Víceúčelového studijního a společenského centra v Rakovníku finišuje.

Obrazem: Rakovník má přislíbenou dotaci na knihovnu. Celkem 74 milionů korun

Hned dvě dotace obdrží v příštím roce město Rakovník na vznikající Víceúčelové studijní a společenské centrum. Na stavbu i na vybavení to bude dohromady 74 milionů. Stavba v těchto dnech finišuje, po novém roce se bude instalovat nábytek, poté začne stěhování oddělení knihovny a informačního centra. Termín otevření centra veřejnosti bude záviset na rychlosti dodání nábytku.

Proměnu v expozici andělů a betlémů hlásí dolněmčanská knihovna. Družináři ze Slavkova

Proměnu v expozici andělů a betlémů hlásí dolněmčanská knihovna

Působivá výstava andělů i betlémů z rozličných materiálů i různých velikostí je až do pátku 16. prosince k vidění v prostorách Místní knihovny v Dolním Němčí. Kochat se tak lze expozicí plnou biblických i nebeských postaviček z keramiky, papíru, ze dřeva, ze skla, z šustí nebo z vánočních baněk.

Ilustrační foto

Roudnická knihovna končí s rekonstrukcí. Otevře až příští rok

Městská knihovna Ervína Špindlera v Roudnici nad Labem končí s rekonstrukcí, která začala v červnu 2022. Původně byla plánovaná na půl roku, ale z důvodu dodatků ke smlouvě i povinné revizi celého knihovního fondu přivítá čtenáře až po Novém roce.

Součástí oslav sto let od otevření Knihovny Jiřího Mahena byla i vernisáž výstavy fotografií Zbyňka Maděryče a moderních děl studentek Michaely Kachtíkové a Radky Částkové.

Žena a mateřství. Stěžejní téma fotografa Maděryče v Knihovně Jiřího Mahena

Miloš Rufer jr. se před časem zúčastnil oslav sto let od otevření Knihovny Jiřího Mahena a 140 let od narození Jiřího Mahena, která se konala v Ústřední knihovně v Brně. Z bohatého programu si vybral komentovanou prohlídku Kleinova paláce, prohlídku Ústřední knihovny a zejména vernisáž fotografií Zbyňka Maděryče z Brna. Děkujeme za příspěvek a hezké fotografie.

Fond louňovické knihovny rozšířili díky Stromu splněných přání.

Podívejte se: Fond louňovické knihovny rozšířili díky Stromu splněných přání

Louňovická akce Strom splněných přání si již několikátý rok bere za cíl podpořit četbu v Louňovicích pod Blaníkem. Letos tak příznivci knih obdarovali louňovickou knihovnu. Zájemci si mohli vybrat ze seznamu vybrané literatury pro děti i dospělé, která v knihovně scházela, a následně tituly zakoupit na zdejším úřadě od září až do začátku prosince.

Ilustrační foto

Sluneční paprsky dodají energii do krajských škol, knihoven a muzeí

Třem desítkám škol, muzeí či knihovny v majetku Středočeského kraje má dodávat energii Slunce. Ve čtvrtek 8. prosince krajští radní odkývli, že kraj bude chystat rozsáhlou instalaci fotovoltaických elektráren na budovách ve svém majetku. Tedy – zatím míní projekty připravovat, včetně posouzení vhodnosti jednotlivých objektů pro instalaci solárních panelů a propočtů návratnosti investice, a vyhlížet možnost získat dotace.

Koledy s Deníkem zpívaly i děti z MŠ Jeníkov.

FOTO: Koledy s Deníkem zpívaly děti ve školkách, u kapličky i v knihovně

MŠ Jeníkov, knihovna v Bořislavi, Teplice či Bílina, tak tam všude se děti s radostí zapojily do akce Česko zpívá koledy, kterou už několik let pořádá Deník. Po celém okrese zazněly koledy jako třeba Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Pásli ovce valaši a Jak jsi krásné, neviňátko.

Městská knihovna v Přerově prošla úpravou interiéru a přiznala i prvky původní Přikrylovy vily.

Přerovská knihovna se více otevřela, přiznala i prvky Přikrylovy vily

Více místa pro čtenáře, lepší orientace, ale i přiznání původních prvků, jimiž se může pochlubit prvorepubliková Přikrylova vila. Takový byl hlavní důvod interiérových úprav, které v těchto dnech dokončila Městská knihovna v Přerově. Chystají se ale i další změny, které mají zvýšit čtenářský komfort.

Dvacátá léta s moderní fasádou. Jičínskou knihovnu čeká 70milionová rekonstrukce

Dvacátá léta s moderní fasádou. Jičínskou knihovnu čeká 70milionová rekonstrukce

Patří k nejkrásnějším jičínským budovám z dědictví po prvorepublikovém architektovi Čeňku Musilovi. Knihovna Václava Čtvrtka v Denisově ulici už ale přestala stačit potřebám knihovnic a především čtenářů. Po sedmi letech plánování příští rok konečně začne rekonstrukce, která zachová budovu v rázu dvacátých let, ale přiblíží ji potřebám 21. století.

V knihovně zazní hity Boba Dylana

Populární hity Boba Dylana rozezní knihovnu na Skvrňanech

V prosinci mají diváci možnost navštívit koncert mezi knihami s číslem 64. V Obvodní knihovně Skvrňany v Plzni zahraje 6. prosince od 18 hodin MARiAN Band. MARiAN Band se po roce vrací v pozměněné sestavě, ovšem opět s repertoárem plným písní Boba Dylana.