Kreativ

ŠTÍTEK: knihovna

Na březen, měsíc knihy, si univerzitní knihovna připravila řadu akcí. Ilustrační foto.

V univerzitní knihovně můžete poslouchat i hrát. Březen je měsíc čtenářů

Pro měsíc čtenářů si Vědecká knihovna Univerzity J.E. Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem připravila řadu zajímavých akcí, třeba swap, environmentální besedu, workshop i výstavy. Před začátkem jara je stále útulným místem koncentrujícím vědění, vzdělávání a pohodu. Čtení je nedílnou součástí našich životů, rozvíjí fantazii, empatii a vzdělává nás. Je pro nás důležité, a proto si již od roku 1955 každoročně na čtení posvítí také březen Měsícem knihy.  

Řadu různých akcí připravily na Březen - měsíc čtenářů jednotlivé provozy Knihovny města Plzně. Zvou například na čtení pro nejmenší.

Březen bude patřit čtenářům, knihovny zvou své členy i veřejnost

Řadu různých akcí připravily na Březen - měsíc čtenářů jednotlivé provozy Knihovny města Plzně. Své registrované návštěvníky i ostatní zájemce zvou na čtení pro nejmenší, literární pořady, jarní kreativní dílny, koncerty, cestopisné besedy nebo promítání filmů.

Březen - měsíc čtenářů v kutnohorské knihovně. Ilustrační foto.

Březen patří čtenářům. Kutnohorská knihovna pro ně připravila zajímavý program

/FOTOGALERIE/ Březen je už více než 60 let oslavou čtení, knížek a těch, kteří s knihou úzce souvisejí - čtenářů. Bez nich by i ty nejkrásnější a nejkvalitnější knihy byly jen nepotřebné věci. Za čtenáře ale nelze považovat každého. Skutečný čtenář je někdo, kdo ke knihám přistupuje s velkou úctou, radostí a očekáváním.

Žáčci prvních tříd ve volarské knihovně.

Volarští prvňáci navštívili knihovnu

/OBRAZEM/ Skládat písmenka, slabiky a věty. To se od září učí všichni žáčci prvních tříd. Po několika měsících pak nastane ta správná chvíle, aby se svými učitelkami prvňáci vyrazili do knihovny. 

Z akce Městské knihovny Litvínov

Litvínovská knihovna může loňský rok zařadit mezi nejúspěšnější

V uplynulém roce sbírala Městská knihovna Litvínov jednu cenu za druhou. Ať už se jednalo o individuální krajská ocenění či celorepublikové ceny Bibliotheca inspirans a 3. místo v soutěži Městská knihovna roku. Všech těchto uznání by však nebylo možné dosáhnout bez přispění našich čtenářů, jejichž počet byl v roce 2023 krásných 2 102. Možná i proto, že knihovníci uspořádali neuvěřitelných 823 akcí, které mimo jiné přilákaly do knihovny 57 000 návštěvníků.

Ředitelka Městské knihovny v Přerově Edita Hausnerová ukazuje na fotografii, kterou se podařilo získat díky pamětnici, jak vypadal majitel cihelny Karel Přikryl. V jeho prvorepublikové secesní vile v Přerově dnes sídlí knihovna.

Knihovna hledá pamětníky, kteří doplní střípky životního příběhu Karla Přikryla

Jméno významného přerovského továrníka Karla Přikryla, který vlastnil cihelnu v Předmostí a za první republiky nechal postavit secesní vilu na Žerotínově náměstí v Přerově, kde se nachází knihovna, upadlo v minulosti v zapomnění. Změnilo se to díky citlivým úpravám interiéru knihovny, které přiznaly původní prvky Přikrylovy vily - dřevěné schodiště, kachlová kamna, vitráže nebo štuky. Lidé si mohli prostory prohlédnout na Dnech otevřených dveří.

Knihovna Ústeckého kraje zve na filmové večery s dokumenty.

Knihovna Ústeckého kraje zve na filmové večery s dokumenty

/FOTOGALERIE/ Knihovna Ústeckého kraje navázala spolupráci s Institutem dokumentárního filmu, v rámci níž letos začíná s pravidelnými projekcemi filmů z produkce projektu KineDok. V únoru se návštěvníci knihovny mohou těšit na dokumentární experiment Zdola, jenž přibližuje život lidí bez domova v Ústí nad Labem.

Středočeská vědecká knihovna v Kladně připravila pro své návštěvníky tematický týden věnovaný komiksu.

Jarní prázdniny ve vědecké knihovně budou ve znamení komiksu

Středočeská vědecká knihovna v Kladně připravila pro své návštěvníky tematický týden věnovaný komiksu. Od pondělí 26. února do pátku 1. března čekají návštěvníky známé osobnosti českého komiksu, výstavy, besedy a mnoho dalšího. Mluvit se bude nejen o komiksu jako takovém, ale také o kreslířském umění a čtenářské gramotnosti. Pozvání přijali hosté Ivan Kubát, Štěpánka Jislová či Marek Rubec.

Čtenáři v Litoměřicích mají k dispozici novinku v podobě knihoboxu.

Vracení a půjčování knih nonstop. V Litoměřicích mají knihobox

/FOTO/ Novou službu v podobě výdejového a návratového knihoboxu nabízí svým čtenářům Knihovna Karla Hynka Máchy v Litoměřicích. Novinka umístěná v podloubí domu na rohu Lidické ulice a Mírového náměstí jim umožní vyzvedávat nebo vracet knihy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Marie Imbrová přednášela v lounské knihovně o Africe.

Marie Imbrová připravila v lounské knihovně poutavé vyprávění o Africe

/FOTO, VIDEO/ Úterý 20. února bylo dopoledne v lounské knihovně vyhrazeno převážně Africe. V kongresovém sále se uskutečnila velice zajímavá a poutavá přednáška o Africe. Přednášející byla Marie Imbrová, afrikanistka a bývalá diplomatka, která zastupovala ČR na různých postech našich velvyslanectví v Africe v Keni či Zimbabwe. 

Hlavní budova třebíčské knihovny bude v normálním režimu fungovat už jen několik týdnů. Pak ji čeká rekonstrukce.

Stěhovat 120 tisíc knih dá práci. Třebíčské knihovně proto pomohou školáci

/HARMONOGRAM FUNGOVÁNÍ/ Hlavní budova třebíčské knihovny v Hasskově ulici se už chystá na velkou rekonstrukci. Bude stát osmnáct milionů korun a práce značně ovlivní chod budovy. „V průběhu března musíme celou budovu vyklidit, což znamená přemístit nejen 120 tisíc knih, ale i těžké vybavení. Tedy regály, sedačky a veškerý kancelářský nábytek,“ vysvětlila ředitelka knihovny Marie Dočkalová.

Čtenáři Knihovny Ústeckého kraje mohli v rámci Valentýna randit naslepo s knihami. Při příležitosti Mezinárodního dne darování knih, jenž připadá na stejné datum, knihovna zároveň obdarovala klienty Domova pro seniory Krásné Březno.

OBRAZEM: Valentýnské rande s knihami a dárky pro seniory

Čtenáři Knihovny Ústeckého kraje mohli v rámci Valentýna randit naslepo s knihami. Při příležitosti Mezinárodního dne darování knih, jenž připadá na stejné datum, knihovna zároveň obdarovala klienty Domova pro seniory Krásné Březno.

Ústí a Chemnitz aneb meziknihovní partnerství přes hranice.

Ústí a Chemnitz aneb meziknihovní partnerství přes hranice

V rámci česko-německého projektu Partnerské knihovny v dialogu v pátek 9. února zavítala do Knihovny Ústeckého kraje návštěva z městské knihovny v Chemnitz. Zástupci vedení obou knihoven si vyměnili balíčky s regionálním knižním fondem a projednali konkrétní možnosti spolupráce na roky 2024 a 2025.

Historie i výroba masek. UJEP láká na masopust v univerzitní knihovně.

Historie i výroba masek. UJEP láká na masopust v univerzitní knihovně

Únor je měsícem masopustu, svátku, který se stal lidovou tradicí představující poslední příležitost k hodování před velikonočním půstem. V tyto únorové dny se v souvislosti s masopustem pořádají karnevaly a lidé se převlékají do nejrůznějších kostýmů a masek. V karnevalovém duchu se také ponesou akce ve Vědecké knihovně UJEP.

Ze staré budovy bývalého MKS by měla vzniknout nová knihovna.

Na náměstí Republiky v Tachově by se měla vrátit knihovna

Knihomolové se mohou začít těšit, vedení Tachova plánuje vrátit na náměstí Republiky knihovnu, která tam v minulosti dlouhá léta bývala. Mělo by se tak stát z budovy bývalého městského kulturního střediska ve spodní části náměstí, pro kterou v současné době není jiného využití. Vzniknout by měla nová, moderní knihovna včetně venkovní, zčásti zastřešené terasy.

SVČ Boskovice

Knihovna a Středisko volného času? Dvě spojené nádoby, zní z boskovické radnice

/FOTO, VIDEO/ Dotace neklapla. Odhadované náklady 175 milionů. Opakované odvolávání účastníků řízení, stavební povolení v nedohlednu. Projektu komunitního centra s knihovnou v boskovické ulici Kapitána Jaroše v budově bývalého Zemědělského zásobování a nákupu zřejmě po několika letech příprav zvoní umíráček.

Výstavní síň Středočeské vědecké knihovny v Kladně hostí výstavu makotřaské výtvarnice Barbory Jelínkové Cajthamlové.

Tichý šepot kreseb Barbory JC je k vidění ve výstavní síni kladenské knihovny

/FOTOGALERIE/ Po pestré expozici fotografií kladenského urbexu Šimona Vejvančického výstavní síň Středočeské vědecké knihovny v Kladně hostí výstavu melancholických – převážně černobílých kreseb – makotřaské výtvarnice Barbory Jelínkové Cajthamlové. Barbora Jelínková Cajthamlová je výtvarnému světu známá jako Barbora JC.