Kreativ

ŠTÍTEK: knihovna

Noc s Andersenem navštívili v Kladně hosté z Dánska.

Noc s Andersenem v kladenské knihovně navštívili také hosté z Dánska

/FOTO, VIDEO/ Městská knihovna v Kladně na Sítné se poslední březnový pátek zapojila do 23. ročníku Noci s Andersenem. Malé čtenáře, kteří tentokrát přijeli také z Dětského domova Ledce, poctila svou návštěvou Sine Pontoppidan z dánského velvyslanectví a stejně tak zástupci dánské společnosti Lego, která má v Kladně svůj výrobní závod.

Děčínská knihovna. Ilustrační foto

Proměna knihoven. Z pouhých půjčoven jsou kulturní domy a vzdělávací centra

Knihovny v Ústeckém kraji čelí dlouhodobému odlivu čtenářů, což je celosvětový trend způsobený informačními technologiemi. Tyto veřejné instituce dotované městy proto rozšiřují svou nabídku a stávají se víc komunitními, vzdělávacími či kulturními centry. Přichází doba, kdy půjčení papírové knihy bude běžnou součástí návštěvy výstavy, koncertu, kina, restaurace či celoživotního učení.

Ilustrační snímek

Role knihoven se proměnila. Nové čtenáře lákají na různé aktivity

Uniknout od starostí každodennosti do zajímavých světů, dozvědět se něco nového či odhalit vraha společně s hlavní postavou detektiva. To vše mohou zažít milovníci knih během čtenářského prožitku. A zatímco někteří si knihy koupí, jiní využívají služeb knihoven v Libereckém kraji.

Knihovna v Mostě. Ilustrační foto

Proměna knihoven. Z pouhých půjčoven jsou kulturní domy a vzdělávací centra

Knihovny v Ústeckém kraji čelí dlouhodobému odlivu čtenářů, což je celosvětový trend způsobený informačními technologiemi. Tyto veřejné instituce dotované městy proto rozšiřují svou nabídku a stávají se víc komunitními, vzdělávacími či kulturními centry. Přichází doba, kdy půjčení papírové knihy bude běžnou součástí návštěvy výstavy, koncertu, kina, restaurace či celoživotního učení.

Knihovna Ústeckého kraje. Ilustrační foto

Proměna knihoven. Z pouhých půjčoven jsou kulturní domy a vzdělávací centra

Knihovny v Ústeckém kraji čelí dlouhodobému odlivu čtenářů, což je celosvětový trend způsobený informačními technologiemi. Tyto veřejné instituce dotované městy proto rozšiřují svou nabídku a stávají se víc komunitními, vzdělávacími či kulturními centry. Přichází doba, kdy půjčení papírové knihy bude běžnou součástí návštěvy výstavy, koncertu, kina, restaurace či celoživotního učení.

Havířovská knihovna zavedla novou službu. Kromě toto, že můžete vrátit knížku do biblioboxu, tak si můžete objednanou knihu vyzvednout v knihoboxu.

Půjčovny deštníků i 3D tisk. Knihovny rozšiřují služby

Pouhé plnění regálů knihami a jejich výpůjčky čtenářům už dávno nejsou jedinými aktivitami, které knihovny veřejnosti nabízejí. V posledních letech masivně rozšiřují své služby, které nemají s knihami nic společného. Zaměřují se především na vzdělávání, ale pozadu nejsou ani s těmi, které mají prostě jen přispět k pohodlí nebo dobré náladě.

Předseda Sdružení knihoven ČR a ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák

Vědecké instituce i místa setkávání. Stát na knihovnách šetřit nemá, říká Řehák

Navzdory masivnímu využívání moderních technologií a tomu, že se velká část aktivit v pracovní době i volném čase přesunula za monitory počítačů a na internet, mají knihovny stále nezastupitelnou roli ve společnosti. Tvrdí to předseda Sdružení knihoven ČR a ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák. „Vnímat je jen jako místa, kde se hromadí a půjčují knihy, nelze. Nikdy to nebyla jejich jediná funkce, a proto jejich význam nijak neupadá,“ říká.

Ilustrační foto

Po covidu se čtenáři vracejí. Knihovny v Olomouckém kraji si je hýčkají

Zlepšilo se to, čtenáři se do knihoven po období covidu zase vracejí, shodují se knihovníci z Olomoucka. Zároveň malým i velkým návštěvníkům nabízejí nejen půjčování klasických knih, ale také těch elektronických. Pořádají pro ně také spoustu zajímavých akcí a dbají na příjemné prostředí knihoven, aby se u nich lidé cítili dobře a chodili tam rádi.

TK při příležitosti zahájení provozu nové prohlídkové trasy Klementinem, jež bude provozována za spolupráce Národní knihovny České republiky a společnosti Prague City Tourism.

Barokní trasa, knihovna a neobvyklá místa. Klementinum spouští nové prohlídky

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Návštěvníci pražského Klementina si budou moci od počátku dubna projít novou barokní trasu a nahlédnout do unikátních prostor včetně barokní knihovny. Prohlídky spouští Národní knihovna ve spolupráci se společností Prague City Tourism. Chtějí představit objekt nejen jako historickou památku, ale i stále živý komplex užívaný vědci i studenty. Novinářům to ve středu 29. března řekli zástupci obou institucí.

Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti sídlí v někdejší židovské synagoze.

Úbytek čtenářů? Na Slovácku se po covidové krizi do knihoven vrátili

Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana (BBB) v Uherském Hradišti patří k jedné ze dvou největších knihoven na Slovácku. Sídlí v krásně opravené budově někdejší židovské synagogy a ve čtyřech dalších profesionálních a dvou neprofesionálních pobočkách sdružuje celkem 6 544 registrovaných čtenářů.

Třiapadesát fotografů se podílelo na výstavě, která je k vidění ve vimperské knihovně.

Fotoobrazy třiapadesáti autorů ukazují Šumavy v celé její kráse

Ve Vimperku zahájila vernisáží výstava fotoobrazů s názvem Moje Šumava aneb Šumava objektivy 53 fotografů. V krásné historické budově, kde se nachází knihovna ve Vimperku, přivítala přítomné, autory i veřejnost vedoucí knihovny Eva Buryánová, která poděkovala zejména pánům Vladimírovi Kuncovi a Toníku Yetimu Jelínkovi, kteří jsou otcové této myšlenky a poděkovala za to, že tato zajímavá výstava může prostorách vimperské knihovny být.

Kateřina Nováková Mašlová.

Jihočeská knihovnice roku 2022 je z Vodňan. Původně byla archeoložka

Jihočeským knihovníkem roku 2022 do 35 let je Kateřina Nováková Mašlová, která působí jako ředitelka v Knihovně Gelasta Vodňanského. Ocenění převzala za dlouhodobou práci, jejímž cílem je šíření čtenářství a zvyšování počtu aktivních čtenářů v regionu Vodňanska.

Návštěva ZŠ Vodňanská při dni otevřených dveří.

Březen byl pro děti z Paraplíčka plný zážitků, skončily se zimou a hladily hada

Měsíc březen si pro děti z Paraplíčka přichystal mnoho kulturních akcí a vzdělávacích programů. Děti si je všechny moc užily. Každý si přišel na své – od hada Žofky po divadlo, knihovnu až k rozloučení se s Moranou a přivítání jara. Předškoláci vyrazili na Dřípatku, kde byl pro ně připraven výukový program s názvem Nebezpečná zvířata. Jak už název napovídá, tento program byl jen pro statečné a otrlé.

Boskovické komunitní centrum s knihovnou je stále s otazníkem. Na snímku objekt bývalého Zemědělského zásobování a nákupu v ulici Kapitána Jaroše, kde má zmíněné centrum stát.

VIDEO: Knihovna v Boskovicích je stále s otazníkem. Rozhodnou příští měsíce

Připomínky a odvolání. Úpravy. Po uplynulých šesti letech práce na projektu komunitního centra s knihovnou v ulici Kapitána Jaroše v Boskovicích se zdá, že je město možná zase na začátku. I to zaznělo při veřejné debatě v Zámeckém skleníku. Úředníci počítají s umístněním knihovny v budově bývalého Zemědělského zásobování a nákupu v centru dvanáctitisícového města na Blanensku.

Setkání dětí s Andersenem v Knihovně Baška.

Setkání s Andersenem proběhlo v Knihovně Baška

Děti z Bašky se dostavily do místní knihovny na setkání s pohádkami a příběhy. Zajímavé čtení jim zprostředkovala knihovnice Dajana Zápalková, která nám o tom zaslala příspěvek. Děkujeme.

Hogwarts Legacy umožňuje fanouškům Harryho Pottera stát se opravdovými čaroději.

Klasika není hitem. Jiráska a Nerudu poráží malý poseroutka i Harry Potter

Biflování se dlouhých básniček, přednes u tabule a pečlivě vedené čtenářské deníky. To je už dávno minulost. Seznam povinné četby už školáci nefasují. Recitační soutěže dětí ale zůstaly. Jirásek, Němcová i Neruda setrvávají v policích knihoven v Pardubickém kraji. Více táhne mladé čtenáře Harry Potter nebo Deník malého poseroutky.

Dopoledne knihovnu navštívili herci z Divadla Lampion.

Podívejte se: V kladenské knihovně se konal Den radosti

/FOTOGALERIE/ Den radosti se uskutečnil ke dvacátým narozeninám kladenské městské knihovny. Program byl pestrý. Na účastníky čekali například herci z Divadla Lampion, vystoupení dětského pěveckého sboru, exkurze do zákulisí knihovny, odměnění nejpilnějších čtenářů a vyhodnocení projektu Dobré zprávy 2023.

Čtvrteční předávání cen Čtenář roku Jihomoravského kraje.

Čtenářka roku Jarmila Walterová z Brna miluje detektivky se šťastným koncem

Soutěž Čtenář roku 2023 Jihomoravského kraje zná svého vítěze. Letos se jím stala Jarmila Walterová. Nominovala ji Knihovna Jiřího Mahena v Brně, kam za uplynulý rok přišla celkem 237 krát. Navštívila také třicet ze čtyřiatřiceti poboček. Na některé z nich dojíždí i přes hodinu, cestu si často krátí právě čtením.  Udílení cen moderoval Vít Malota a jeho scénické čtení doprovázel hrou na kytaru Martin Jelínek.

Bývalá prachatická hasičská zbrojnice, z níž by mohla být nová a moderní knihovna.

Prachatice chtějí moderní knihovnu, špatný projekt upravují do reálné podoby

S bojovnou náladou vyrazila opozice na pondělním jednání zastupitelů v Prachaticích na současné vedení města ve snaze donutit ho, aby pokračovalo v projektování a následně s rekonstrukcí bývalé hasičské zbrojnice na Multifunkční knihovnické centrum Prachatice. Podle všeho ale vůbec nešlo o to, že by se akce knihovna zastavila. Ukázalo se, že jde spíš jen o to, jak vlastně zaplatit tak obrovskou sumu, která je podle propočtů odborníků o dost vyšší než se původně počítalo.

Malíř Adam Popenko prodává svoje obrazy, aby pomohl bojujícím Ukrajincům.

Prodejem obrazů v budějovické knihovně pomůže zraněným ukrajinským vojákům

Aby pomohl ve válce proti ruskému agresorovi, bere místo samopalu do ruky štětec. Ukrajinský malíř Adam Popenko (1961), který na jihu Čech žije s manželkou od roku 2005, vystavuje své olejomalby až do konce března v přízemí Jihočeské vědecké knihovny. Výstava tří desítek obrazů je prodejní a z výtěžku se zakoupí léky a zdravotnický materiál pro raněné a nemocné vojáky v Ukrajině.

Knihovnu Ústeckého kraje ovládnou komiksy, RPG a fantasy.

Knihovnu v Ústí ovládnou komiksy, RPG a fantasy. Besedovat bude Kotleta

Dvacet čtyři hodin hraní deskových RPG her, turnaj v Pokémonech nebo Buláncích, stánky s komiksy i fantasy workshopy, hraní Warhammeru, malování modelů, tematické přednášky, komiksová dílna Marka Rubce nebo beseda s úspěšným českým spisovatelem Františkem Kotletou, to vše čeká na návštěvníky akce Fankom: 24 hodin fantasy a komiksu, která se uskuteční v Knihovně Ústeckého kraje 24. až 25. března.

Bez využití je stále budova bývalé Střední živnostenské školy v Přerově.

Padající omítka, trus na chodníku. Najde budova v Palackého ulici využití?

Má ideální polohu v centru města a dopravní dostupnost by jí mohla leckterá instituce závidět. Hned vedle ní se totiž nachází autobusová zastávka. Přesto je historická budova bývalé živnostenské školy, která se nachází v Palackého ulici 19 v Přerově, už léta opuštěná. Nápadů na využití bylo přitom v minulosti několik.

Ilustrační foto.

Budějovická knihovna nově půjčuje audioknihy online a zdarma

Mladí milovníci Šumavy se mohou účastnit nové soutěže. Času na přípravu mají dost. V Trhových Svinech přednáška představí významné osobnosti regionu a v budějovickém Divadle U Kapličky zahrají folkaři. Jihočeská vědecká knihovna půjčí audioknihu do mobilu nebo tabletu i na dálku. Fotograf představí zážitky z návštěv Černobylu.

Prostibořské pojetí oslavy Března měsíce knihy nadchlo malé i velké.

Při Noci s Andersenem potkaly děti v Prostiboři ducha

Prostiboř je vyhlášená svým netradičním pojetím mnohých svátků a jubileí. O víkendu zde oslavili Březen - měsíc knihy opět po svém. V retro stylu zahájili Noc s Andersenem, kterou strávili nejen v prostorách obecní knihovny, ale také večerní bojovou stopovačkou po obci a zdejším hřbitově.

Seznamujeme se s poezií.

Seznamujeme se s poezií. Děti z Šafařky si vyzkoušely i hádanky

Dne 10. března 2023 třída 3.C ZŠ Šafaříkova navštívila knihovnu ve Valašském Meziříčí. Paní knihovnice vybrala velmi zajímavé téma, které třeťáci ve škole zatím moc neprobrali. Kdy jste slyšeli první báseň? První věta, na kterou jsme měli odpovědět. Samozřejmě známe říkadla, rozpočítadla i básně, které slýcháme od svého narození. Nejčastěji z úst našich maminek. Někdy jde o jednoduché texty, občas však básnička nedává smysl. Musíme si “nasadit sváteční uši”, jak nám radí naše průvodkyně recitací. Představa, co tím chtěl autor říct, je často velmi důležitá. Nejen fantazie, ale i postoj recitátora, dýchání, správná artikulace, tempo. Vše si hned vyzkoušíme na vlastní kůži. Anička (naše spolužačka), která má zkušenost s přednesem, předvádí ukázku krásné poezie i přednes nevydařený.  

Vernisáž výstavy Alexandra Rudová: Příběh barev.

V kladenské vědecké knihovně se koná výstava Alexandry Rudové Příběh barev

/FOTOGALERIE/ Kladenská výtvarná scéna je místním publikem již poměrně zevrubně zmapována. Jak jsou na tom ale výtvarníci, kteří sice přímo z Kladna nepocházejí, ale do města se v posledních letech přistěhovali. Znají milovníci umění i je? Takovou umělkyní je akademická malířka Alexandra Rudová, jejíž výstava Příběh barev, je ve Středočeské vědecké knihovně Kladno k vidění do 18. dubna. 

Ve Vědecké části knihovny Ústeckého kraje se v sobotu 11. března uskutečnil knihovnický ples.

Knihovna Ústeckého kraje se o víkendu proměnila v taneční parket

Ve Vědecké části knihovny Ústeckého kraje se v sobotu 11. března uskutečnil knihovnický ples. Celým večerem návštěvníky provázel ostřílený rozhlasový moderátor Kamil Bílský. Účastníci akce si mohli užít například workshop karibských tanců nebo se zapojit do benefiční aukce, jejíž výtěžek byl věnován na podporu spolku Felisicat.

Dřevěné pódium nabízí šikovný úložný prostor v podobě praktických šuplat.

Pohledná garsonka s pódiem: Dřevěný blok slouží na spaní, v růžovém se vaří

Přízemní byt na pražském Žižkově prošel radikální proměnou. Propojením dříve oddělených místností vznikl otevřený obytný prostor, jemuž dominuje vestavěné pódiové zákoutí z březové překližky. Slouží jako lavice, knihovna, vyvýšené lůžko i místo pro ukládání věcí. Vyplatila se odvážná sázka na pastelově růžovou barvu v kuchyni, koupelně i chodbě.