Kreativ

ŠTÍTEK: knihovna

Ilustrační foto.

Od sousedů: Mladík ubil svoji matku sekerou

V Mnichově soudí 21letého mladíka, který loni v lednu zabil vlastní matku 23 ranami sekerou do hlavy. Následně založil v domě svých rodičů požár. Dostal za to „mládežnických“ osm let za vraždu a pokus o založení požáru. Soud mu kromě toho uložil umístění v psychiatrické nemocnici.

Ilustrační foto

Plzeňské knihovny dostanou nové vybavení

Rada města Plzně na svém jednání v pátek 22. března schválila nákup nábytku a dalšího vybavení pro obvodní knihovny i pro ústřední budovu Knihovny města Plzně.

Zleva Michal Mašek (pianista a ředitel festivalu Hudební setkání) a Radek Baborák (český hornista a dirigent) na akci v Knihovně Ústeckého kraje.

V knihovně probíhají setkání s osobnostmi české hudební scény

V Knihovně Ústeckého kraje byl úspěšně zahájen třináctý ročník festivalu Hudební setkání. V rámci tří hudebně debatních večerů knihovnu navštívili pianista Ivan Klánský, skladatel a pianista Emil Viklický a hornista Radek Baborák. V rámci zmiňovaného festivalu do knihovny v říjnu zavítají ještě klavírista Martin Kasík a violoncellista Petr Nouzovský.

Městská knihovna v Husově ulici v Kolíně.

Kolín hledá nové místo pro knihovnu. Už to není jenom o regálech s publikacemi

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Městská knihovna v Husově ulici v Kolíně už nevyhovuje moderním požadavkům, a město tak řeší její náhradu. Původním nápadem na novou lokalitu byl areál zámku, ten ale překazili památkáři. A tak město vybralo jako potenciální místo na stavbu nové knihovny Jiráskovo náměstí na Zálabí, které v příštích letech projde rekonstrukcí.

Vizualizace Knihovny Boskovice

Fránkova knihovna v Boskovicích je passé. Město na místě zvolí jiný projekt

/FOTO, VIDEO/ Místo monumentální stavby v centru města slepá ulička. Po letech příprav zase zpátky na začátek! Výstavba knihovny s komunitním centrem v Boskovicích na Blanensku podle návrhu známého architekta Zdeňka Fránka nebude. Vedení města to oznámilo na úterní tiskové konferenci. Radní navrhují zastupitelstvu od tohoto záměru ustoupit. Potvrdilo se to, co už bylo delší dobu víceméně jasné.

Minulý pátek pátého dubna se ve vyškovské Knihovně Karla Dvořáčka uskutečnil komponovaný večer s tématem Poutě krajinou.

Poutě krajinou: Ve Vyškově se sešly významné osobnosti české literatury

/FOTO/ Minulý pátek pátého dubna se ve vyškovské Knihovně Karla Dvořáčka uskutečnil komponovaný večer s tématem Poutě krajinou. Pozvaní hosté byli vybráni z autorů stejnojmenného čísla časopisu Veronica. Jedná se o brněnský časopis s třiceti sedmi letou historií, který je svým způsobem unikátní – snaží se propojovat ochranu přírody s uměním.

Letní kino Turnov, Filmový víkend, archiv.

Letní kino v Turnově letos promítat nebude, zato kamennou Sféru čekají vylepšení

Kino pod širým nebem v Turnově patří mezi oblíbená místa nejen pro místní, láká do města i turisty. Všichni mají ale minimálně letos smůlu. Kvůli výstavbě nové turnovské knihovny zůstane pro tento rok letní kino uzavřené. Malou útěchou pro diváky by měly být venkovní projekce v Maškově zahradě, které doplní večerní program koupaliště. Naopak kamenné kino Sféra čekají s jistotou velké novinky.

Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět byl k vidění i v rakovnické knihovně.

Rakovnická knihovna hostila festival o lidských právech Jeden svět

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Nevyhasneme - snímek od režisérky Alisy Kovalenko měli možnost ve čtvrtek odpoledne vidět i rakovničtí žáci v rakovnické knihovně, a to v rámci mezinárodního festivalu o lidských právech Jeden svět. Ten se v knihovně uskutečnil ve dnech 2. až 4. dubna. Vedle samotných projekcí pro děti i širokou veřejnost navštívilo festival i mnoho hostů, kteří s návštěvníky diskutovali o tématech filmů a komentovali otázky v oblasti lidských práv z celého světa.

Kinkaku-ji, Kjóto, Japonsko

Magický duben v knihovně: zvýhodněná registrace a návštěva Japonska

Návštěvníci Knihovny Ústeckého kraje se v dubnu mohou těšit na bezmála dvacet akcí. Kulturně-vzdělávacímu programu tentokrát dominují akce s magickou tematikou, kromě nich se však čtenáři mohou těšit například na prezentaci tvorby lokálních umělců a designerů nebo se s knihovnou vypravit na společný úklid Mariánské skály. Jako malý jarní dárek knihovna v dubnu nabízí zvýhodněné registrace 1+1 zdarma.

Změnami na Společenském centru Bonaparte se ve Slavkově zabývají architekti ze studia Livingstav.

Komunitní centrum s knihovnou? Architekti představí vizi pro dům Bonaparte

/FOTO, VIDEO/ Vznik komunitního centra s knihovnou, obnova společenského sálu Josefína nebo vznik hudební zkušebny. Mimo jiné i to jsou některé změny, kterými se ve Slavkově u Brna zabývají architekti ze studia Livingstav na Společenském centru Bonaparte. Svou vizi představí patnáctého dubna v restauraci Bonaparte.

V brněnské Knihovně Milana Kundery je dostupný osobní Kunderův archiv. Před smrtí jej věnoval Moravské zemské knihovně.

Unikátní Kunderova knihovna v Brně: pro Francouze povinnost, láká lidi z Islandu

Brněnská Knihovna Milana Kundery oslavila rok od spuštění provozu. Speciální oddíl Moravské zemské knihovny s názvem Knihovna Milana Kundery za rok navštívilo okolo čtyř a půl tisíce lidí, a to nejen z České republiky. Jeden z nejpřekládanějších původem českých spisovatelů láká čtenářstvo z celého světa. „Ve středu tady byli čtenáři z Islandu, před dvěma týdny z Honkongu a pro návštěvníky z Francie je zastávka v Brně prakticky povinností,“ vyjmenoval ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček.

Budova Evropské unie v Bruselu.

Belgické dny ve Vědecké knihovně UJEP. Těšte se na workshop a výstavu

Jaro začíná ve Vědecké knihovně UJEP belgickými pralinkami. Takto sladce zjednodušeně láká univerzitní knihovna na další ze svých dlouholetých akcí připomínajících výměnu předsednictví v Radě EU – Belgické dny na UJEP. Přenesla se do elegantní západoevropské země, která se pyšní vynálezem výborných hranolek nebo sladkých pralinek.

Čajovna u Sýkorova mostu.

Zavření Čajovny u Sýkoráku v Ostravě mělo dohru u zastupitelů. Víme, co bude dál

Ve čtvrtek 29. února dalo vedení Knihovny města Ostravy (KMO) provozovateli Čajovny u Sýkorova mostu najevo, že v pronajatých prostorách dál fungovat nemůže. Knihovna potřebuje prostory po dobu rekonstrukce pobočky a i následně je využije pro své účely. Šibeniční termín pro hledání nových prostor spustil vlnu kritiky. Provozovatel tak vyrazil hledat světélko naděje na zastupitelstvo.

Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět v Rakovníku.

Filmový klub Městské knihovy Rakovník pořádá festival Jeden svět

Program Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech nabízí městská knihovna a Filmový klub v Rakovníku poprvé. Akce se koná od úterý 2. dubna do čtvrtka 4. dubna ve velkém sále knihovny. Vedle projekcí představíme mnoho hostů, kteří budou s návštěvníky diskutovat o tématech filmů a komentovat otázky v oblasti lidských práv z celého světa. 

Školáci pomáhali se stěhováním knihovny.

Školáci plní prázdné regály. Knihovna v Rychnově se stěhuje do nového

/FOTO, VIDEO/ Kompletní přestavba někdejší industriální budovy v centru Rychnova u Jablonci nad Nisou je u konce. Se vším všudy stála 122 milionů korun. Místo tu našel městský úřad, lékaři, městská policie. A také knihovna. Stěhuje se právě v těchto dnech a je to nejtvrdší logistický oříšek. Pomáhají i žáci zdejší základní školy.

Ilustrační foto.

Senioři v Karviné mohou čerpat nové znalosti přes virtuální univerzitu

Pro seniory, kteří baží po nových informacích a vědomostech, je tu další příležitost. Regionální knihovna Karviná jim nabízí možnost vzdělávání prostřednictvím Virtuální univerzity třetího věku (VU3V). Kurzy a konzultace pořádá s Provozně ekonomickou fakultou České zemědělské univerzity v Praze (PEF ČZU).

Knihovna v Topolské ulici už dávno stavebně dosloužila, o jejím zbourání už se uvažovalo před více než dvanácti lety.

Namísto zchátralé knihovny budou byty. A nejen tam. Stará myšlenka ožila

/FOTO/ Stará pobočka knihovny v Topolské ulici má doslouženo už dlouho, naštěstí opodál vyrůstá nová budova, do které se už zanedlouho knihy přestěhují. Po demolici objektu, který spíše připomíná stavební buňku než zázemí čtenářů, vznikne dostatečný prostor pro výstavbu bytů. Některé by dokonce měly být městské.

Lidová česká knihovna v budově České besedy.

Liberecká knihovna má výročí. Oslavy už začaly a vyvrcholí v říjnu

/FOTO/ V roce 2024 si Krajská vědecká knihovna v Liberci připomíná dvě důležitá výročí – 120 let od založení veřejné Lidové české knihovny a 100 let od založení německé vědecké knihovny Bücherei der Deutschen. Pro své návštěvníky a příznivce proto chystá v průběhu roku bohatý program.

Výstavba nové knihovny v Turnově se zřejmě výrazně prodraží.

Turnovská knihovna se opravdu začne stavět, město vybralo dodavatele

O výstavbě nové knihovny v Turnově se mluví dlouhé roky, nyní už je ale vše doslova na spadnutí. Radní zvolili na základě výběrového řízení dodavatele, kterým bude společnost Bielskie Przedsiebiorstwo Budownictwa Przemyslowego (BPBP). S pracemi by měla začít v první polovině dubna a na dokončení má 600 dní.

Fenomén, který knihkupci nevidí rádi. Knihobudky čtenářům ušetří i stokoruny.

Fenomén, který knihkupci nevidí rádi. Knihobudky čtenářům ušetří i stokoruny

/FOTO, VIDEO/ Na náměstích i návsích, na nádražích, v hospodách i obchoďácích. Všude tam můžete najít knihobudky, tedy pouliční knihovny, které slouží k bezplatnému půjčování a výměně převážně starších knih. V okrese Ústí nad Labem je lze počítat po desítkách. Naleznete v nich tituly nežádané, ale i skutečné poklady, nad nimiž plesá srdce nejednoho vášnivého čtenáře.