Kreativ

ŠTÍTEK: knihovna

Bohumín slibuje v adventním čase bohatou nadílku akcí.

Bohumín slibuje v adventním čase bohatou nadílku akcí

Na první větší sněhový příval Bohumín zatím čeká, ale lavinu předvánočních akcí už spouští. Kromě velkých venkovních setkání plánuje městské kulturní středisko K3 i menší události schované do tepla kina či knihovny.

Beseda se současnými válečnými veterány v perucké knihovně.

V perucké knihovně se lidé sešli se současnými válečnými veterány

Beseda se současnými válečnými veterány, jejímž iniciátorem byla Církev československá husitská, se konala v knihovně v Peruci. Jejími hosty byli současný válečný veterán z Kosova (KFOR 2004), Afghánistánu (ISAF PRT Logar 2009 a 2012), Mali (EUTM 2015), Litvy (eFP 2018) a Slovenska (MN BG SVK 2022) pan rtn. Jiří Lepšík z 41. mechanizovaného praporu v Žatci a nrap. Martin Kocourek, účastník několika zahraničních vojenských misí. 

Slavnostního otevření zrekonstruované družecké místní knihovny se 14. listopadu večer  zúčastnil oblíbený český spisovatel Michal Viewegh.

Michal Viewegh se v Družci zúčastnil otevření zrekonstruované knihovny

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Slavnostního otevření zrekonstruované družecké knihovny se 14. listopadu večer zúčastnil oblíbený český spisovatel Michal Viewegh. Za účasti řady čtenářů si knihovnu prohlédl, připil si s nimi na zdraví a podepsal se u trati elektrické mašinky jezdící nad regály s knihami - mašinka má přilákat více dětských čtenářů.

Městská knihovna Mělník pořádá autorské čtení a besedu s Martinou Kastnerovou a Alenou Křičkovou.

V mělnické knihovně přečtou své básně Martina Kastnerová a Alena Křičková

/POZVÁNKA/ Zátiší v proutěných křeslech, tak je jmenuje autorské čtení a beseda s Martinou Kastnerovou a Alenou Křičkovou se uskuteční v úterý 14. listopadu od 17 hodin v Městské knihovně Mělník. Vstup je zdarma. Akce se koná v rámci festivalu Den poezie. Kromě básní nebudou chybět ani sušenky, káva a čaj.

Součástí digitálního vzdělávání seniorů v Knihovně města Plzně je také projekt Senioři píší Wikipedii.

Knihovna města Plzně pomáhá seniorům s digitálním vzděláváním

Knihovna města Plzně aktivně podporuje digitální vzdělávání seniorů. Základní zaškolení v používání počítače poskytují všechny její velké provozy, v rámci projektu Digitální odysea navíc seniory učí, jak správně ovládat tablet nebo chytrý telefon a jak se bezpečně pohybovat po internetu.

Před knihovnou v Blansku začaly úpravy prostranství a instalace posezení.

Vzniká nové odpočinkové místo před knihovnou v Blansku. Podívejte se

Odpočinkové místo před knihovnou v Blansku získají již brzy obyvatelé města. V těchto dnech se rozjely práce na jeho zbudování. Záměr získal v hlasování největší podporu lidí. Práce v Rožmitálově ulici v centru Blanska potrvají v závislosti na počasí zhruba měsíc.

Program v knihovně prachatické děti baví. Knihovnice jsou rády, že se líbí.

V knihovně si děti užily halloween s předstihem

Nový školní rok začal teprve před pár týdny, ale děti už si v těchto dnech užívaly svoje první - podzimní prázdniny. V průběhu dvou volných dní se na oddělení pro děti a mládež konal zábavný dopolední program, který navštívilo velké množství prachatických obyvatel.

Michaela Nosková a František Müller při přednáškách.

Policie přednášky o zločinech nezakázala. Bude minimálně ještě jedna

Cyklus přednášek Plzeňské zločiny, který umožnil lidem nahlédnout pod pokličku vyšetřování vražd v regionu a o který byl obrovský zájem ze strany veřejnosti, je již od října pozastaven a přednášky se nekonají. Podle vedení Krajského ředitelství Policie Plzeňského kraje jde ale o dočasné opatření.

Franz Kafka

Knihovna láká na pestrý listopadový program, těšte se na kulturu i vzdělání

Téměř dvě desítky akcí nabídne v listopadu svým čtenářům a návštěvníkům Knihovna Ústeckého kraje. Mezi nimi nebude chybět oblíbený a pravidelně divácky naplněný cyklus Listování, výstava u příležitosti sta let rozhlasu, přednáška o kuchyni první republiky nebo čtení spisovatelky Jakuby Katalpy, které proběhne v rámci 25. ročníku Dnů české a německé kultury.

Městská knihovna Beroun

Na berounskou knihovnu padne Hvězdná záře umělkyně Natali Santini

/POZVÁNKA/ V galerijních prostorách Městské knihovny Beroun se uskuteční výstava digitálních ilustrací jedné z výrazných představitelek současné generace nastupujících umělců – výtvarnice, sopranistky a básnířky Natali Santini. Vernisáž se uskuteční ve středu 1. listopadu od 17 hodin ve vestibulu knihovny.

PODÍVEJTE SE: Z bývalé knedlíkárny a sídla bezdomovců je dnes moderní knihovna

Podívejte se: Z bývalé knedlíkárny a sídla bezdomovců je moderní knihovna

Původně vyhořelý objekt bývalé mateřské školy, ordinace dětských lékařů a později i výrobna knedlíků a nakonec sídlo bezdomovců. Dnes moderní městská knihovna v Chodově odpovídající evropským trendům, která nebude pro návštěvníky jen místem pro půjčování literatury. V jedné části objektu je oddělení pro dospělé čtenáře s centrálním pultem a kavárnou, druhá pak nabízí zázemí pro dětské čtenáře. Zcela novým prvkem je schodišťové jádro s výtahovou šachtou. Knihovna má rovněž malý sál pro pořádání akcí a i upravenou přilehlou zahradu. Celkové náklady vyšly město na 51,3 milionu korun. Pátečním slavnostním dnem otevřených dveří zahájila nová chodovská knihovna ostrý provoz. Místní neodradilo ani nevlídné počasí a přišlo jich opravdu mnoho.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Děčíně v roce 2022.

Advent se blíží. V Děčíně se strom rozzáří u knihovny, Rumburk chystá překvapení

Necelé dva měsíce zbývají do svátku klidu a míru, na který se každoročně těší díky nadílce především děti. Ještě než dětem Ježíšek splní jejich přání, tak vůní svařáku, koledami a kouzelnou atmosférou přiláká milovníky Vánoc několik akcí. Ty zpravidla začínají ve městech a obcích rozsvícením vánočních stromů, se kterými bývá spojený první adventní víkend. Jinak tomu nebude ani na Děčínsku.

K Halloweenu patří dlabání dýní. Ilustrační foto.

Chcete si vyřezat dýni a trochu se bát? Vyrazte na halloweenské akce na Hradecku

Halloween, to je období, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Přibývá tmy, dlabáme dýně, zapalujeme svíčky a chceme se trochu bát. Na Hradecku můžete vyrazit na halloweenské workshopy, kde vám ukáží, jak oranžového strašáka vyřezat. Bát se můžete třeba na speciální stezce odvahy a chybět nebude ani maškarní party.

Bazilika sv. Petra ve Vatikánu.

Poznejte s knihovnou cizí jazyky, novinkou je konverzace v italštině

Půjčování knížek, deskových her, audioknih i studijních materiálů nebo přednášky, koncerty, besedy, malá divadla, promítání dokumentů, volnočasové kroužky pro mládež či akce pro seniory. Že mají knihovny v současnosti široký záběr činností a aktivit, to je čím dál patrnější, v Knihovně Ústeckého kraje si přijdou na své i fanoušci cizích jazyků.

Vyučování mšenských druháčků je zábavné, pestré a klíčovým prvkem je hra.

Druháčci ze Základní školy Mšeno si v knihovně užili zábavu i dobrodružství

/FOTOGALERIE/ Vyučování mšenských druháčků je zábavné, pestré a klíčovým prvkem je hra, díky které se pro děti vyučování stává zábavou, lépe si zapamatují a chápou učivo. Snažím se ve třídě vytvářet prostředí, ve kterém se dětem líbí, jsou motivované a chtějí se učit. Stejně tak čtenářskou gramotnost, která má vliv na celoživotní učení, rozvíjím zábavnou formou a zároveň při tom zažíváme spoustu dobrodružství.

Návštěva knihovníků z Německa v ostrovské knihovně.

Německé knihovníky zaujala 3D tiskárna

V úterý 17. října navštívila knihovnu skupina českých a německých knihovníků, kteří do našeho kraje zavítali v rámci česko-německé spolupráce, která probíhá se Sdružením knihoven ČR (SDRUK). Exkurzi zahájila ředitelka Městské knihovny Ostrov Mgr. Irena Leitnerová. Našich 18 kolegů stručně seznámila s historií knihovny, nastínila několik statistických údajů z oboru a zodpověděla zvídavé dotazy. Po krátkém úvodu následovala prohlídka jednotlivých oddělení. Došlo i na výměnu zkušeností z praxe.

Středisko CESTA vystavuje obrazy klientů své sociálně terapeutické dílny

Středisko CESTA vystavuje obrazy klientů své sociálně terapeutické dílny

Diakonie ČCE - středisko CESTA Uherské Hradiště představuje v Knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana obrazy klientů své sociálně terapeutické dílny. Ve čtvrtek podvečer se v čítárně knihovny konala vernisáž výstavy malířských děl, která vznikla v sociálně terapeutické dílně uherskohradišťské Diakonie – střediska CESTA.

Ilustrační foto

Knihovnou roku 2023 je knihovna v Halenkovicích ve Zlínském kraji

Knihovnou roku 2023 se stala Místní knihovna obce Halenkovice ve Zlínském kraji. Cenu udílenou ministrem kultury v pražském Klementinu dostala za vybudování architektonicky nadčasového prostoru knihovny s citlivě zakomponovanými prvky lokální historie i za osobní přístup knihovnice při proměňování knihovny v živé komunitní centrum.

Prostory v přízemí Víceúčelového studijního a společenského centra v Rakovníku už mají své nájemce.

Volné prostory pod knihovnou už mají nájemníky. Bude tam ambulance a kancelář

Dva a půl roku probíhaly práce na Víceúčelovém studijním a společenském centru v Rakovníku, než se pár dnů před letošními prázdninami otevřelo veřejnosti. Je sídlem knihovny, informačního centra a nacházejí se tam i veřejné toalety. Dlouho se řešilo, co bude v přízemí. A Deník už ví, jaké služby tam Rakovničané naleznou.

Světýlkový průvod v Hulíně.

VIDEA, FOTO: Hulínem prošel Světýlkový průvod. Zlákal přes tisícovku lidí

Týden knihoven jsme zakončili v pátek 6. října Světýlkovým průvodem, na kterém se sešel rekordní počet účastníků, jenž přesahoval tisícovku. Sraz byl na relaxační zahradě za knihovnou, kde děti dostaly svítící náramek, aby je po cestě bylo krásně vidět, mohly se podepsat na pergamen, pozdravit se svými kamarády a připravit si lampión na průvod.

Hostem Večera s detektivkou byl v příbramské knihovně úspěšný a oblíbený spisovatel Jiří Březina.

Detektivku v příbramské knihovně vystřídá beseda s Pavlem Pawluschou Novotným

/FOTOGALERIE/ Po příjemném, veselém i vážném večeru se spisovatelem Jiřím Březinou, jeho detektivními romány a také s nočním sluncem. Přichází čas na besedu s reportérem z válek, mešit i bazarů. Pavel Novotný zvaný Pawluscha bude nejen o své knize Proč Alláh stvořil kalašnikov? hovořit v příbramské knihovně Jana Drdy ve středu 18. října od 18 hodin.

Století knihovny v Plané nad Lužnicí se slavilo v pátek 6. října.

Plánská knihovna slavila kulatiny. Návštěvníci si užili program s překvapením

Pátek 6. října večer se v Plané nad Lužnicí nesl ve slavnostním duchu. Na tento den totiž připadla výroční oslava místní knihovny. Právě letos uplynulo 100 let od jejího oficiálního vzniku. Program si nenechaly ujít desítky lidí, hlavním hostem večera se stal emeritní ředitel pražské zoo Petr Fejk se svou knihou Jak se dělá zoo. Na přítomné ale čekalo i další vydařené překvapení.

Nová publikace knihovny představuje bájné bytosti Ústeckého kraje.

FOTO: Nová publikace knihovny představuje bájné bytosti Ústeckého kraje

Knihovna Ústeckého kraje vydala novou knihu, která čtenáře seznámí s bájnými bytostmi a strašidly z pohádek a pověstí našeho regionu. Publikaci, jejímž kmotrem se stal rektor ústecké univerzity Jaroslav Koutský, je možné zakoupit u registračních pultů krajské knihovny za cenu 499 korun.

Volarská knihovna se tradičně zapojila do celostátní akce Týden knihoven.

Týden knihoven zahájil cestovatel Tadeáš, dorazili ale i spisovatel nebo sochař

Týden knihoven, o jehož organizaci rozhodl Svaz knihovníků a informačních pracovníků, zahájil v roce 1996, od té doby se koná každoročně. Volarská knihovna se jej pravidelně účastní a dámy knihovnice Ladislava Škrnová a Marcela Zvonková připraví akce pro malé i velké čtenáře. I letos tomu nebylo jinak. Pro malé čtenáře to byly hry a akce Čteme a tvoříme.

O dotační podporu mohou žádat také zřizovatelé knihoven.

K rozvoji památek, muzeí a knihoven na Benešovsku pomohou dotační miliony

Na celkově čtyři miliony dotačních korun si mohou díky svým úspěšným projektovým záměrům sáhnout majitelé kulturních památek a zřizovatelé muzeí a knihoven. Dalších šest milionů korun, které přerozděluje Místní akční skupina Posázaví (MAS) budou moci využít podnikatelé pro posílení růstu a konkurenceschopnosti.