Kreativ

ŠTÍTEK: knihovna

Výhled na Brno.

Brno srdcem kultury. Vysokoškoláci si pochvalují knihovny a kina

/GRAFIKA/ Nejčastěji Brňané chodí do knihovny a do kina. Takto dopadly výsledky průzkumu s názvem Vnímání kultury brněnskými obyvateli, který odbor kultury Magistrátu města Brna zveřejnil ve středu 9.března. Čtyři z pěti jsou s kulturním děním ve městě spokojení. Jedna osmdesát procent si myslí, že Brno nad ostatními městy dokonce vyniká.

Provoz výdejního boxu knih slavnostně zahájila místostarostka Znojma Bohumila Beranová (vpravo) a ředitelka znojemské knihovny Jana Sikorová.

Nové výdejní boxy na autobusovém nádraží ve Znojmě: nonstop vyzvednutí knih

/FOTO/ Výdejní box mají od pondělí k dispozici čtenáři na znojemském autobusovém nádraží. Novou službu nabízí Městská knihovna Znojmo. „Nápad vznikl v době covidu, kdy musela zůstat zavřená. Přemýšleli jsme, jakým jiným způsobem zprostředkovat naše služby čtenářům,“ vysvětlila ředitelka knihovny Jana Sikorová.

Děčínský zámek přišel o Thunovskou knihovnu.

Děčín přišel o Thunovskou knihovnu, muzeum ji odvezlo kvůli ztrátě deseti knih

/FOTO, VIDEO/ Deset historických knih zmizelo z děčínského zámku. Publikace byly součástí ojedinělé sbírky téměř pěti tisíc knih z původní Thunovské knihovny. Vzácné tisky zapůjčilo Národní muzeum, které nyní nechalo zbylé exponáty předčasně odvézt do depozitáře v Terezíně. Případem krádeže knih v hodnotě více než 200 tisíc korun se zabývá policie.

Pamětní deska Františka Vladimíra Lorence na budově knihovny ve Vrdech.

Rodák ze Zbyslavi se zařadil mezi jazykovědce a esperantisty světového formátu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zbyslavský rodák František Lorenc - autor první učebnice esperanta pro Čechy. To bylo téma přednášky, kterou v úterý 21. února na Nové scéně Dusíkova divadla v Čáslavi zorganizoval s podporou města Muzejní a vlastivědný spolek Včela Čáslavská. Přednášela osoba nejpovolanější - Libuše Dvořáková, vedoucí muzejní skupiny Muzea esperanta Svitavy.

Obecník v Raškovicích v novém, 23. 2. 2023.

FOTO: Hospoda, sál i knihovna. V Raškovicích otevřeli Obecník, takto vypadá dnes

Velkou slávu chystají na poslední únorový pátek v Raškovicích na Frýdeckomístecku, otevírají zde Obecník, jehož zrekonstruováním získali v jednom pohostinství, sál a knihovnu. Kvůli této stavbě byla ve vesnici i docela slušná ostuda, když se zapletla se stavebními podvodníky ovlivňujícími veřejné zakázky v kauze Stoka.

U jezera Sevan s toulavou fenkou Charlotte

Březen: měsíc čtenářů v kostelecké městské knihovně zavede až do Arménie

Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR vyhlásil již v roce 2010 první ročník nové akce na podporu četby s názvem Březen – měsíc čtenářů. Navázal tak na známou aktivitu druhé poloviny 20. století s názvem Březen měsíc knihy a akci Březen měsíc internetu s významnou účastí knihoven. V rámci této celostátní akce jsme v kostelecké knihovně připravili na březen výstavu a přednášky, na které bychom Vás tímto rádi pozvali.

14. ročník putovní výstavy Má vlast cestami proměn je letos k vidění do konce února v knihovně a spolkovém centru IGI ve Vratislavicích nad Nisou.

Přihlaste zajímavou proměnu kraje. Uzávěrka je na konci února

Čtrnáctým rokem putuje výstava po republice a představuje každý rok přes 100 nových zajímavých proměn ze všech krajů republiky a každý rok se představují proměny i z Libereckého kraje. Putovní výstava Má vlast cestami proměn, jejímž partnerem je Liberecký kraj, je letos k vidění do konce února v knihovně a spolkovém centru IGI ve Vratislavicích nad Nisou. Patnáctý ročník výstavy se již nyní připravuje.

Rožnov pod Radhoštěm - vizualizace budoucí podoby rekonstruované městské knihovny.

Práce na městské knihovně pokračují rychlým tempem, otevře se na podzim

V nové přístavbě je vylitá betonová podlaha, řemeslníci dokončují osazení hliníkových konstrukcí včetně výplní. V původní budově je zase vše připraveno na zasklení světlíku v posledním patře. Práce na rekonstrukci a rozšíření městské knihovny v Rožnově pod Radhoštěm pokračují rychlým tempem. Už letos na podzim se má knihovna otevírat.

Rok války: Příběh česko-ukrajinského soužití v Hodoníně vypráví nový podcast

Rok války: Příběh česko-ukrajinského soužití v Hodoníně vypráví nový podcast

Hodonín byl vedle zasažených vesnic jediné město u nás, kde roku 2021 řádilo tornádo. Místní lidé tedy vědí, jaké to je, přijít o střechu nad hlavou nebo pomáhat sousedům. Po vypuknutí války sem přišli lidé z Ukrajiny, kteří hledali bezpečí a potřebovali se zorientovat v novém terénu. Nedocenitelné pomoci se jim dostalo v městské knihovně, kde se dodnes odehrávají pravidelná setkání dětí s jejich rodinami. Hodonínskému příběhu se věnuje i nový podcast.

K prázdninovým aktivitám může patřit i čas strávený u stolních her v knihovně.

Tipy pro rodiče s dětmi: Prázdninové výlety za zvířátky i dobrodružné pátrání

Týden jarních prázdnin na Kladensku startuje už v pondělí 20. února. Současná těžká ekonomická doba nedovolí každé rodině strávit nákladný týdenní pobyt na horách, a tak řada dětí zůstává doma. Některé z nich se budou bavit na příměstských táborech, ve kterých zbývá ještě pár volných míst. Mnozí rodiče si ale berou dovolenou a hledají na prázdninový týden s dětmi ve městě společnou zábavu. Redakce Deníku pro ně má řadu tipů.

Litvínovská knihovna může minulý rok zařadit mezi ty úspěšné.

Litvínovská knihovna může minulý rok zařadit mezi ty úspěšné

Stejně jako i jiné kulturní organizace potýkala se i Městská knihovna Litvínov v posledních letech s úbytkem návštěvníků. Vzhledem k různým karanténním opatřením není divu. Ale v nedávno uplynulém roce 2022 zaznamenala obrat k lepšímu. Statistika sice nuda je, ovšem nabízí cenné údaje, z nichž vyplývá, že se knihovna v návštěvnosti přiblížila předcovidovým číslům.

Rekonstrukce bývalé fary v Kněžicích.

Knihovna v Kněžicích o patro níž. Strop bývalé fary by zátěž nemusel vydržet

/FOTOGALERIE/ Bývalá fara v Kněžicích prochází od roku 2010 kompletní rekonstrukcí a v roce 2017 se do objektu přestěhovala obecní knihovna, která se současně nachází ve druhém podlaží. Nevýhodou tohoto umístění je, že knihovna není pro čtenáře bezbariérová a instalace výtahu není součástí rekonstrukce. Zároveň celková váha knih a regálů vytváří zvýšenou zátěž na dřevěný strop objektu.

Kreativní učení ve vsetínské knihovně zážitkově i vlastní tvorbou.

Kreativní učení ve vsetínské knihovně zážitkově i vlastní tvorbou

V závěru roku 2022 absolvovali vsetínské knihovnice a knihovníci, především ti, kteří pracují s dětmi, mládeží a s uživateli se specifickými potřebami, se zdravotním postižením, speciální školení v kurzech arteterapie, muzikoterapie, scénického čtení, tvůrčího psaní a dramaterapie. Díky workshopům s odborníky z oblasti kreativního učení si pracovníci knihovny osvojili nové techniky práce, získali cenné tipy, rozvinuli své dovednosti a poznali nové terapeutické disciplíny a metody, které uplatní při tvorbě programů a lekcí pro školy i pomáhající organizace. Při využití kreativního učení se jim lépe podaří posilovat čtenářskou gramotnost, rozvíjet vztah ke knihám a práci s textem, zejména u dětí.

Přestavbu bývalých chomutovských městských lázní navrhne mezinárodní tým architektů ze studia Boele. Vítězný návrh vybrala odborná porota, ve které zasedl například David Vávra.

Lázně jako výzva 21. století: Přerod v knihovnu zpracovali špičkoví architekti

K oživení opuštěné budovy bývalých městských lázní v Chomutově je zase blíže. Město má vítězný návrh, který vzešel z architektonické soutěže, jíž se účastnilo třináct studií. Vypracoval ho mezinárodní tým Boele, rozkročený mezi Českou republiku a Velkou Británii. Podle zadání radnice v objektu vznikne moderní knihovna s centrem pro společenské, kulturní a tvůrčí aktivity, kde se denně protočí až sedm set lidí. Má tak šanci stát se skutečným srdcem parkové části města.

Nová pobočka knihovny vyroste vedle restaurace Stromovka. Architekt ji ztvárnil jako prosvětlenou budovu s dřevěnou fasádou a zelenou střechou.

Chrudim postaví knihovnu se zelenou střechou. Lidé kritizují betonovou terasu

/FOTO, VIZUALIZACE/ Chrudim bude mít novou knihovnu s dřevěnou fasádou a přírodní zelenou střechou. Vyjde na 20,4 milionu korun. Původní zchátralou stavební buňku v Topolské ulici, která byla kdysi přeměněna na pobočku knihovny, čeká demolice. Od některých obyvatel však radnice sklidila kritiku, nelíbí se jim, že v sídlišti ubyde kus zeleně a vyroste tam stavba s betonovou „předzahrádkou“.

Odpolední setkávání s ukrajinskými dětmi v hodonínské knihovně.

Daleko od války. Ženy a děti z Ukrajiny těší chvíle v knihovně v Hodoníně

Myšlenkami jsou sice na válkou zmítané Ukrajině, s dětmi ale právě tráví čas v bezpečném prostředí knihovny v Hodoníně. Skupina ukrajinských žen a školáků se tady schází, aby společně tvořili nebo řešili věci do výuky. Mezi dětmi je tu například Valerie, Anhelina, Ema, Tymur, Kostyantin či Andrej. „Hrajeme si, zpíváme. Nacvičovali jsme pohádky a také jsme dělali červené čepice,“ říká jedenáctiletá Anhelina pocházející z Mykolajiva – města nedaleko fronty.