Kreativ

ŠTÍTEK: knihovna

Tvář složená z fotografií režisérky a fotografky, součást výstavy Tváře žen, která bude k vidění při letošním Víkendu otevřených ateliérů.

Na Víkendu otevřených ateliérů se poprvé představí i Galerie Evropského domu

Už poosmé pořádá společnost Grafia Víkend otevřených ateliérů. Letos budou ve dnech 23. a 24. září otevřeny ateliéry, galerie i výtvarné školy po celém Plzeňském kraji. Více informací najdete na webu www.otevreneATELIERY.cz. Některé z přihlášených umělců a galerií vám představíme před konáním akce na webu Deníku.

Tak to vypadalo při odhalování lavičky Ignáta Herrmanna v Chotěboři. Podívejte se.

Chotěboř má lavičku Ignáta Herrmanna, připomíná autora románu U snědeného krámu

Posedět na lavičce a doufat, že se jich aspoň dotkne duch známého spisovatele. To mohou od středy 2. srpna obyvatelé Chotěboře na Havlíčkobrodsku. Lavička tam připomíná spisovatele Ignáta Herrmanna, přímo pod sochou literáta a novináře u kruhového objezdu u silnice směrem na Českou Bělou. Na nápadu se podíleli společně radnice a knihovna v Chotěboři.

Žonglování má pro náš mozek pozitivní účinky, zlepšuje paměť

Ve vyškovské knihovně vyměnili lidé knihu za míčky. Místo čtení se žonglovalo

V první lekci letošní Letní školy paměti nás v Knihovně Karla Dvořáčka již podruhé navštívili žongléři z vyškovské skupiny Kalcifer. Přítomní se přesvědčili, že žonglování skutečně není jen házení s míčky. Ochutnávka žonglování, kterou Kalcifer nabídl, se zaměřila na praktické představení, osobní vyzkoušení různého náčiní, skupinové hry a nácvik základních dovedností potřebných pro žonglování.

Na rekonstrukci bývalého dívčího internátu v Rousínově aktuálně pracují řemeslníci.

Rekonstrukce bývalého internátu v Rousínově: vzniknou klubovny i nová knihovna

/FOTO, VIDEO/ Logopedie, nová knihovna i prostory pro četné spolky. Mimo jiné i takové využití získá budova bývalého dívčího internátu v Rousínově, na jejíž rekonstrukci aktuálně pracují řemeslníci. „Jedná se o jeden blok areálu základní školy na ulici Tyršova. Je to již třetí v pořadí, který rekonstruujeme,“ přiblížil rousínovský starosta Jiří Lukášek.

Zahájení provozu barokního Velkého (Löwitova) mlýna.

Dlouho opuštěný Velký Mlýn se dočkal obnovy. Je v něm kavárna i knihovna

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Barokní Velký (Löwitův) mlýn v Libni byl dlouhé roky prázdný. V roce 2022 uzavřela městská část Praha 8 smlouvu se Spolkem Velký mlýn, který opuštěný mlýn proměnil v kulturní centrum s knihovnou a kavárnou. V pondělí 24. července byl zahájen letní zkušební provoz. 

Partie naslepo končí nerozhodně, hráli předseda krajského šachového svazu Jaroslav Šmíd (vlevo) a náměstek hejtmana KHK Rudolf Cogan.

FOTO: Senioři slavili Mezinárodní den šachu před městskou knihovnou

Ve čtvrtek 20. července bylo od 10 hodin neobvykle rušno před městskou knihovnou ve Wonkově ulici v Hradci Králové. Venkovní šachovnice zaplněná postavenými figurkami a stolky se šachovými soupravami dávaly tušit, že v centru pozornosti bude šachová hra. Plakát knihovny oznamoval, že slavíme Mezinárodní den šachu na památku 99. výročí založení Mezinárodní šachové federace v Paříži.

Výstava v chotěbořské knihovně.

Jako v nebi si připadají návštěvníci v Chotěboři. Mají tam andělskou výstavu

V chotěbořské knihovně je až do 11. srpna k vidění andělská výstava. Jde o výstavu obrazů Dagmar Librové s názvem Andělé a my. Vidět ji od dnešního dne mohou lidé v otevírací době informačního centra, protože až do 28. července je knihovna Ignáta Herrmanna zavřená. Poté bude přístupná opět v otevírací době knihovny nebo podle domluvy.

Bývalí ředitelé rakovnické knihovny Anna Lenčéšová a Jaroslav Malý.

Bývalí ředitelé rakovnické knihovny vzpomínají na katakomby i začátky počítačů

/FOTOGALERIE/ Po 182 letech je Městská knihovna v Rakovníku se všemi svými odděleními pod jednou střechou. Nové Víceúčelové studijní a společenské centrum, která vzniklo ze tří budov, uchvátilo i bývalé ředitele knihovny Jaroslava Malého a Annu Lenčéšovou. Ti mají na fungování knihovny ve městě mnoho vzpomínek. Shodují se, že podmínky, ve kterých pracovali oni, se s těmi současnými nedají vůbec srovnávat.

Jolana Hájková, programová manažerka Nadace Vodafone, byla hostem pořadu Byznys kafe, který moderuje šéfredaktor centrální redakce Deníku Jan Klička

Naučte se ovládat svůj chytrý telefon. O kurzy zdarma je mezi seniory zájem

Tisíce lidí ve věku nad 65 let už prošly bezplatnými kurzy, které pořádá po celé České republice Nadace Vodafone ve spolupráci s neziskovou organizací Moudrá Sovička a Sdružením knihoven. V rámci projektu Digitální odysea se lidé učí nejenom ovládat své chytré telefony, ale dozvědí se také o správném bezpečnostním nastavení či rozpoznávání lživých zpráv, takzvaných fake news.

Víceúčelové studijní a společenské centrum v Rakovníku se otevřelo veřejnosti.

Knihovnice čeká baristický kurz, aby v novém sídle nabídly čtenářům dobrou kávu

/FOTO, VIDEO/ Dva a půl roku probíhaly práce na Víceúčelovém studijním a společenském centru v Rakovníku, než se pár dnů před prázdninami otevřelo veřejnosti. Spoustu času na stavbě strávila i ředitelka městské knihovny a informačního centra Milena Křikavová, často při konzultacích s projektanty i architekty. Nyní Deníku prozradila, jaké jsou přednosti nového sídla, a představila akce, které se budou konat nejen v následujících měsících na letní scéně.

Hradišťské sluníčko přineslo čtené večerníčky.

Hradišťské sluníčko přineslo čtené večerníčky

Měsíc červen byl ve své druhé polovině, prázdniny už klepou na dveře, ale než ještě opravdu přijde ta chvíle odpočinku, cestování, zábavy, koupání pozvala Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti malé i velké čtenáře na palouček za knihovnou, aby si zde děti poslechly pohádky na dobrou noc. Ve středu nepřízeň počasí zahnala děti i doprovod do dětského oddělení v podkroví knihovny, aby si zde vyslechli pohádky v podání Jitky Hlaváčové.

Celkem bylo k dispozici sedm stanovišť, z toho dvě na dvě části. Střídaly se jak aktivity pohybové, tak i kreativní a na přemýšlení.

Děti si užily svůj den, kdy se ve Středočeské vědecké knihovně mohlo i křičet

/FOTOGALERIE/ Jsou to již dva roky, kdy Středočeská vědecká knihovna kvůli covidové pandemii přerušila milou tradici pořádání dětského dne pro děti z dětských domovů ve Středočeském kraji. A protože letos už knihovníkům nic nebránilo na tuto tradici znovu navázat, dali hlavy dohromady a vymysleli program na nový ročník 2023. Také oslovili čtyři zařízení, jež všechna ochotně pozvání přijala.

V krásném prostředí barokní kaple při Vlastivědném muzeu Slaný se konalo pasování na čtenáře.

Podívejte se: V kapli slánského muzea se konalo pasování prvňáčků na čtenáře

/FOTOGALERIE/ "O prázdninách si budeme určitě číst," slibovali králi Radkovi a královně Katce kluci a holčičky z prvních tříd 2. ZŠ Slaný Komendy. V krásném prostředí barokní kaple při Vlastivědném muzeu Slaný měli své velké Pasování na čtenáře. Akce, kterou již řadu let pro děti z prvních tříd slánských škol připravuje dětské oddělení knihovny Václava Štecha, se stala mezi dětmi a rodiči velmi oblíbenou.

Městská knihovna Cheb.

Čtení rozvíjí intelekt dětí, kraj proto podpoří projekt S knížkou do života

Čtení dětem, a to už i miminkům, rozvíjí jejich pozdější schopnost učit se, podporuje kreativitu, zvídavost, představivost a celkově má velký vliv na jejich intelekt. Alespoň to tvrdí některé výzkumy. A právě proto se vedení Karlovarského kraje rozhodlo podpořit projekt S knížkou do života, do něhož se zapojí regionální knihovny. Na prvním červnovém zasedání rady mu odsouhlasilo příspěvek ve výši 92,5 tisíce korun.

Nesouhlas s LGBT dnem, pořádaném jednou ročně ústeckou krajskou knihovnou, vyjádřilo uskupení PRO. Součástí akce knihovny je totiž čtení pohádky o dvou do sebe zamilovaných princích. PRO uspořádalo petici a stánek umístilo před vchodem do knihovny.

Duhový měsíc v knihovně provází kontroverze, proti LGBT vyrukovali s peticí

/VIDEO, FOTO/ Petice proti výkladu LGBT problematiky dětem provázela letošní Duhový měsíc, který pořádá krajská knihovna v Ústí nad Labem. Uspořádalo ji hnutí PRO (nikoli opoziční PRO! Ústí). Ve středu odpoledne před vchod umístilo svůj petiční stánek, hlavním organizátorem pro krajské město byl bývalý regionální politik Tomáš Jelínek. Tento den si hnutí vybralo, jelikož se tu konalo scénické čtení z pohádkové knížky Princ a Princ nizozemské autorky Lindy de Haan, ve které se do sebe zamilují dva princové.

Ředitelka městské knihovny Slavoj Marta Pešková Staníková je rytířkou  řádu Krásného slova

Ředitelka městské knihovny Slavoj je rytířkou řádu Krásného slova

Významného profesního uznání se dostalo Martě Peškové Staníkové, ředitelce Městské knihovny Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem, která byla ve středu 7. června 2023 pasována na rytířku řádu Krásného slova. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil v Zrcadlové kapli Klementina během zakončení projektu Kde končí svět. Projekt, jehož XIII. ročník nesl podtitul „Dobré zprávy“, vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) a jeho odborná sekce Klub dětských knihoven (KDK).

Městská knihovna v Hranicích

Knihovna v Hranicích přes prázdniny zavře. Kvůli rekonstrukci Staré radnice

Pokud jste vášniví čtenáři nebo využíváte Městskou knihovnu v Hranicích jen v době letních prázdnin, zpozorněte. Během měsíců července a srpna bude knihovna uzavřena. Důvodem je rekonstrukce vestibulu v přízemí Staré radnice a přístupu do budovy, proto do ní nebude pro veřejnost možný vstup.

Krajská literární soutěž zná vítěze.

Krajská literární soutěž zná vítěze. Vyhlásili je na Slovácku

Na počátku byla dohoda mezi knihovnami a nyní je to už pravidelnost. Ano, počátek byl v roce 2000, kdy v Knihovně Kroměřížska, kde se první ročník konal, vyšel almanach „Svět 2000“ doplněný pracemi dětí z Jihlavy, Havířova a Rájce-Jestřebí. Od roku 2001 se knihovny Zlínského kraje pravidelně střídají v organizaci literární soutěže a vydávání sborníčku nejlepších prací.

Michael Žantovský.

Michael Žantovský oznámil, že v červnu končí v Knihovně Václava Havla

Spisovatel, překladatel a někdejší diplomat Michael Žantovský oznámil, že od 1. června končí v Knihovně Václava Havla. Instituci, která se stará o myšlenkový, literární a politický odkaz dramatika, někdejšího disidenta a bývalého prezidenta Václava Havla, vedl od září 2015. Jaké bude jeho další působení, Žantovský v dnešním vyjádření neuvedl. Odkázal na chystanou tiskovou zprávu o nové podobě knihovny.

Z otevření nového sídla Obecního úřadu v Kvasinách a kulturního domu. Součástí je i obecní knihovna.

Kvasinský kulturák z akce Z je minulostí. Bavit i úřadovat se tu bude v novém

/FOTO, VIDEO/ Obecní úřad, ale i knihovna a kulturní dům – to vše našlo zázemí v novostavbě, která vyrostla během 16,5 měsíců v Kvasinách. Kromě úřadování v novém prostředí tak obec získala i moderní prostory pro pořádání kulturních akcí. Jejich součástí jsou i šatny pro herce, počítá se tu totiž i s divadelními představeními.