Kreativ

ŠTÍTEK: knihovna

Místo, kde by měla stát nová budova českolipské knihovny.

Česká Lípa vyhlásila architektonickou soutěž na novou knihovnu

Soutěžní podmínky schválili českolipští radní na svém jednání v polovině května. Soutěž je vyhlášená jako otevřená, jednofázová, projektová architektonická soutěž o návrh. Výsledkem soutěže bude komplexní architektonický návrh nové knihovny a návrh úprav nejbližšího okolí.

Výstava Fotoklubu Karviná ve Středisku hudby a umění knihovny v Karviné-Fryštátě, květen 2023.

OBRAZEM: Krásy světa kolem nás. Fotoklub Karviná zve na dvě výstavy

Hned na dvě výstavy zve v květnových dnech fanoušky fotografie Fotoklub Karviná. A obě rozhodně stojí za to! Výstava všech členů probíhá ve Středisku hudby a umění knihovny v Karviné-Fryštátě, vedoucí fotoklubu Marek Běhan pak vystavuje neméně zajímavé snímky na samostatné akci v prostorách Oázy v parku Boženy Němcové. 

Ilustrační foto

Pride Week v Brně: bez průvodu, bojí se házení vajíček nebo dlažebních kostek

Festival sexuálních menšin se bude v první polovině června konat v Brně. Nese název Brno Pride Week a na různých místech nabídne společenský, kulturní, vzdělávací a sportovní program. Včetně akce s názvem Queer Park v Björnesově sadu na Akademickém náměstí. Posezení tentokrát nahradí takzvaný průvod hrdosti, který bývá tradiční součástí festivalů. Pořadatelé se obávají konfliktů.

Krajský přebor mládeže v plastikovém modelářství a soutěžní výstava.

Výstava modelů i přebor mládeže. V liberecké knihovně ukázali vojenskou techniku

/FOTO, VIDEO/ Krajská vědecká knihovna v Liberci hostila v sobotu 13. května krajský přebor mládeže v plastikovém modelářství a veřejnou soutěž Mafia Cup 2023. Soutěžní výstava pro širokou modelářskou veřejnost ve věkových kategoriích dospělých i mládeže ukázala plastikové modely od letadel a bojové techniky přes diorámy, civilní vozidla až po lodě a figurky.

Bývalá Základní škola Náměstí Kopřivnice - 12. května 2023.

Z chátrající budovy kopřivnické školy má být moderní knihovna

Objekt bývalé Základní školy Náměstí je jeden z hlavních úkolů každé nové garnitury, která na radnici bude. To uvedl loni krátce před komunálními volbami Adam Hanus, současný starosta Kopřivnice. Nyní už se zdá být jisté, že pro chátrající historickou budovu se najde využití.

Na zahájení Týdne pro rodinu, v sobotu 13. května 2023, připravila Knihovna města Plzně hravý den plný aktivit, které jsou určené jak pro děti, tak pro dospělé.

Knihovna města Plzně zve na hravou sobotu pro všechny generace

Na zahájení Týdne pro rodinu, v sobotu 13. května 2023, připravila Knihovna města Plzně hravý den plný aktivit, které jsou určené jak pro děti, tak pro dospělé. Akce s názvem Hravá rodina bude probíhat mezi devátou a šestnáctou hodinou po celé hlavní budově knihovny.

Budova, kde sídlilo doposud infocentrum a dětské oddělení knihovny, se bude adaptovat pro potřeby radnice.

Rakovničtí úředníci se budou stěhovat. Rekonstrukce čeká infocentrum i radnici

Na rakovnické radnici se chystá akce kulový blesk. Poté, co se odtud během jara odstěhuje dětské oddělení knihovny a infocentrum, začnou se uvolněné prostory upravovat pro odbor správy majetku včetně investičního oddělení. A do jeho původních prostor se dočasně nastěhují další oddělení městského úřadu včetně kanceláře starosty, neboť se budou současně opravovat i historické prostory radnice.

Digitální odysea v knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana.

Digitální odysea v knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana

Digitální vzdělávání pro seniory „Nadace Vodafone“ je součástí mezinárodního programu ve spolupráci s nadacemi Vodafone v Irsku, Lucembursku, Nizozemí a Velké Británii. Hlavním cílem programu je vzdělávání seniorů v oblasti využívání mobilních technologií prostřednictvím řady kurzů. Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana se v roce 2022 zapojila do zmíněného projektu, jejímž cílem je co nejvíce zpřístupnit moderní technologie seniorům.

Severočeská vědecká knihovna.

Část ústecké knihovny bude mimo provoz. Proběhne rekonstrukce toalet

Čtenáři, pozor. Knihovna Ústeckého kraje od úterý 9. května z důvodu rekonstrukce veřejných sociálních zařízení dočasně uzavře Oddělení studoven a Vědeckou půjčovnu ve Velké Hradební 45. Omezení provozu by mělo trvat přibližně dva týdny. Provozu dalších oddělení a poboček knihovny se plánovaná rekonstrukce nedotkne.

Rekonstrukce a dostavba červeného kostela v Olomouci je ve finále, 2. května 2023

Červený kostel se ukázal bez oplocení, brzy otevře. Okolí oživily nové prvky

Novou kapitolu své existence začne psát již brzy evangelický kostel na olomoucké třídě Svobody, jehož rozsáhlá rekonstrukce započatá na podzim 2020 je u konce. Kolemjdoucí již zblízka mohou obdivovat obnovenou památku a moderní přístavbu. Dělníci již odstranili oplocení, které obepínalo staveniště. Vidět jsou nové prvky a mobiliář, včetně stojanů na kola.

Cenu Magnesia za přínos knižní kultuře získal náchodský rodák Adolf Knoll.

Cenu Magnesia za přínos knižní kultuře získal náchodský rodák Knoll

Letošní dvaadvacátý ročník knižních cen Magnesia Litera přinesl několik novinek. Jednou z nich je čestná kategorie Cena Magnesia za přínos knižní kultuře. Tu si odnesl Adolf Knoll, vědecký pracovník a knihovník, který se zasloužil mimo jiné o významný rozvoj digitalizace rukopisů, starých tisků a novin a jejich široké zpřístupnění odborné komunitě i veřejnosti.

Omítky Krajské knihovny v Pardubicích jsou v havarijním stavu. Budovy čeká oprava.

Oprava havarijního stavu omítky Krajské knihovny vyjde na 11,5 milionu

Budova Krajské knihovny na Pernštýnském náměstí vyžaduje další opravdu. Historické omítky jsou v havarijním stavu. Kraj rozhodl, že je nechá opravit, hejtmanství to bude stát zhruba 11,5 milionů korun. Dělníci musí opravit ozdobné štuky, římsy a vyměnit okna. S provozem knihovny pak pomůže i město.

Knihovna v Mostě.

Politici v Mostě začnou v květnu jednat o novém využití budovy knihovny

/FOTO, VIDEO/ V květnu bude známo, kdo a za kolik peněz zrekonstruuje zavřený městský kulturní dům Repre v centru Mostu. Náklady se zatím odhadují na téměř 1,3 miliardy korun a zahrnují i úpravu velké části interiéru pro městskou knihovnu. Co bude dál s budovou knihovny v ulici Moskevská, až se knihy a zaměstnanci přestěhují do Repre, stále není jasné. Vyplynulo to z diskuze politiků na čtvrtečním zasedání zastupitelstva.

Středočeská vědecká knihovna v Kladně ve čtvrtek 20. dubna slavnostně zahájila výstavu lánského fotografa Jakuba Joachima.

Ve Středočeské vědecké knihovně vystavuje lánský fotograf Jakub Joachim

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Středočeská vědecká knihovna v Kladně ve čtvrtek 20. dubna slavnostně zahájila výstavu lánského fotografa Jakuba Joachima. Na samotné otevření výstavy dorazili vzácní hosté v čele se senátorkou Adélou Šípovou a předsedkyní výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Lucií Cirkva Chocholovou.

Zdobení perníčků v knihovně v Peceradech.

Foto: Děti v peceradské knihovně si poslechly pohádku a pak zdobily perníčky

S příchodem nové knihovnice získala peceradská knihovna vedle půjčování publikací i novou a velmi záslužnou náplň. Maminky se domluvily a začaly pořádat v těchto prostorách pro své ratolesti čtení pohádek, spojené s následnou výrobou předmětů vážících se k obsahu vyposlechnutého příběhu.

Program Městské knihovny Dobříš na květen je plný zajímavých akcí.

Při revizi fondu dobříšské knihovny mohou čtenáři využít knižní pohotovost

/FOTOGALERIE, PROGRAM/ Na květen připravila Městská knihovna Dobříš celou řadu zajímavých akcí. Patří mezi ně výtvarná dílna, čtení pro děti, přednáška či vyprávění Tomáše Etzlera o Číně. Květen je v dobříšské knihovně také ve znamení revize knižního fondu, ovšem po dobu uzavírky knihovny bude ve vestibulu sportovní haly připravena knižní pohotovost. 

Rekonstrukce pobočky knihovny v Kylešovicích - 19. dubna 2023, Opava.

VIDEO: V Opavě je malá kapacita školek. Má vzniknout nová, kdy to asi bude

Nedostatečnou kapacitu v mateřských školách se rozhodl opavský magistrát řešit mimo jiné i založením zcela nové školky, a sice v městské části Kylešovice na okraji sídliště. Mateřská škola Liptovská se měla otevírat letos v září, jenže zatím není v objektu, kde má vzniknout, po probíhající rekonstrukci ani památky.

Ilustrační snímek

Máte svého oblíbeného knihovníka? Nominujte ho

I když se všeobecně říká, že zájem o knihy upadá, stále se ještě najde dost těch, kteří na četbu nezanevřeli. Nákup knih se v dnešní době může stát položkou, kterou leckdo škrtne ze svého omezeného rozpočtu. Existují ale knihovny, a tam stačí zaplatit roční nebo jednorázový příspěvek. Můžete tak vkročit mezi plné regály a vybírat z nepřeberného množství knih a žánrů.

Herní víkend.

Program knihovny v Dobříši: Beseda se známou novinářkou i tábor pro pokročilé

/FOTOGALERIE/ Městská knihovna v Dobříši připravila pestrý a zajímavý program, ze kterého si vybere každý. V nabídce nechybí beseda se známou novinářkou Petru Procházkovou, představení Stanislavy Hoškové, pohádka pro děti či literárně-výtvarná soutěž pro děti i dospělé. Zároveň se mohou zájemci přihlašovat na srpnový tábor pro starší a pokročilé. 

Andersenova noc na výbornou.

Andersenova noc se v Uherském Hradišti povedla na výbornou

Tentokrát příspěvek započnu několika otázkami a pak vám popíši, jaká byla letošní Andersenova noc. Věděli jste že: - že noc s Andersenem je mezinárodní akce Klubu dětských knihoven SKIP ČR, - že knihovny, školy, kluby, Dětské domovy v Čechách, v Evropě, zámoří jednou v roce otevírají své brány, aby zde děti mohly prožít noc mezi knížkami, - že děti vybavené polštářky a spacáky mohou v tuto noc naslouchat čtení pohádek, na které v dnešní uspěchané době není doma tolik času, - že akce je spojena s výročím narození dánského pohádkáře H. Ch. Andersena, - že letošní rok je to dvacátý třetí ročník pohádkové noci, - že u zrodu akce byly v roce 2000 pracovnice dětského oddělení Hanka Hanáčková a Mirka Čápová? 

Noc plná Disney příběhů v hulínské knihovně.

FOTO, VIDEA: Noc plná Disney příběhů v hulínské knihovně

Konec března – měsíce čtenářů – patří tradičně největšímu zážitku, na který se dětští čtenáři moc těší, nocování v knihovně. Noc s Andersenem měla letos téma pohádky Walta Disneyho, jehož studio slaví v letošním roce 100. výročí. Pro nocležníky jsme si připravili bohatý program plný zajímavostí, tvoření a pohybu.

Vědecká knihovna UJEP.

Duben ve vědecké knihovně UJEP patří Švédsku. Těšte na detektivky a cestování

Stalo se již tradicí, že měsíc duben věnuje VK UJEP propagaci státu, který zrovna předsedá Radě Evropské Unie. Tentokrát je to Švédsko. Ve spolupráci se Švédským velvyslanectvím a pod záštitou velvyslance Švédska v ČR J. E. Frederika Jörgensena je zajištěno několik výstav a projekce dvou filmů. Dubnový program bude opravdu „švédsky pestrý“. Pojďme si jej představit.

Děti z lounských školek zdobily v místní knihovně velikonoční stromky

Děti z mateřských škol nazdobily velikonoční stromy v lounské knihovně

/OBRAZEM/ V úterý 4. dubna se v lounské knihovně uskutečnilo tradiční zdobení velikonočních stromečků. Ozdoby vyrobily děti s pomocí paní učitelek a tet. V krásném prostředí dvorku knihovny bylo připraveno třináct stromků. Za odměnu děti dostaly teplý čaj, mrkvičku a jablíčka. 

Nos s Andersenem v Letohradu

Nos s Andersenem v letohradské knihovně

V pátek 31. března jsme se již po šestnácté sešli v knihovně na Noc s Andersenem. Spolu s námi i 20 dětí. Letos jsme vybrali téma 90. výročí Ferdy Mravence.

Ilustrační foto

Čtenáři se po covidu vrací do knihoven. Lákají je e-knihy i kulturní program

Život mezi regály knihoven se vrací do předcovidových kolejí. Za dva roky omezení se knihovníci museli naučit nalákat čtenáře i v online prostředí, jejich role se ale nenávratně proměnila i nyní, když jsou covidová omezení v minulosti. Velké knihovny v Královéhradeckém kraji zaznamenaly v roce 2022 příliv čtenářů, ti si ale půjčují méně knih. Naopak roste popularita e-knih, půjčování her a návštěvy kulturních a vzdělávacích akcí v knihovnách.

Milan Kundera

V Brně otevřeli Knihovnu Milana Kundery, je v ní více než 3000 publikací

V Moravské zemské knihovně (MZK) v Brně se v sobotu otevřela Knihovna Milana Kundery, v den 94. narozenin jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů 20. století. Vznikla v prvním patře nad kavárnou a zpřístupněno je v ní více než 3000 autorských publikací, archiv recepce jeho tvorby v podobě kritik a část listinného archivu, který obsahuje Kunderovu korespondenci.

Dětská pobočka sokolovské knihovny na sídlišti Michal.

Knihovna je obývákem města, říká Daniela Drobečková ze Sokolova

Knihovny už neplní účel jako v časech minulých, kdy si tam čtenáři chodili půjčovat knihy, číst si nebo studovat. V dnešní moderní době mnohým knihovnám ubývají čtenáři, ale nikoliv návštěvníci. Tento trend potvrzuje i ředitelka Městské knihovny Sokolov Daniela Drobečková.