Kreativ

ŠTÍTEK: knihovna

Změnami na Společenském centru Bonaparte se ve Slavkově zabývají architekti ze studia Livingstav.

Komunitní centrum s knihovnou? Architekti představí vizi pro dům Bonaparte

/FOTO, VIDEO/ Vznik komunitního centra s knihovnou, obnova společenského sálu Josefína nebo vznik hudební zkušebny. Mimo jiné i to jsou některé změny, kterými se ve Slavkově u Brna zabývají architekti ze studia Livingstav na Společenském centru Bonaparte. Svou vizi představí patnáctého dubna v restauraci Bonaparte.

V brněnské Knihovně Milana Kundery je dostupný osobní Kunderův archiv. Před smrtí jej věnoval Moravské zemské knihovně.

Unikátní Kunderova knihovna v Brně: pro Francouze povinnost, láká lidi z Islandu

Brněnská Knihovna Milana Kundery oslavila rok od spuštění provozu. Speciální oddíl Moravské zemské knihovny s názvem Knihovna Milana Kundery za rok navštívilo okolo čtyř a půl tisíce lidí, a to nejen z České republiky. Jeden z nejpřekládanějších původem českých spisovatelů láká čtenářstvo z celého světa. „Ve středu tady byli čtenáři z Islandu, před dvěma týdny z Honkongu a pro návštěvníky z Francie je zastávka v Brně prakticky povinností,“ vyjmenoval ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček.

Budova Evropské unie v Bruselu.

Belgické dny ve Vědecké knihovně UJEP. Těšte se na workshop a výstavu

Jaro začíná ve Vědecké knihovně UJEP belgickými pralinkami. Takto sladce zjednodušeně láká univerzitní knihovna na další ze svých dlouholetých akcí připomínajících výměnu předsednictví v Radě EU – Belgické dny na UJEP. Přenesla se do elegantní západoevropské země, která se pyšní vynálezem výborných hranolek nebo sladkých pralinek.

Čajovna u Sýkorova mostu.

Zavření Čajovny u Sýkoráku v Ostravě mělo dohru u zastupitelů. Víme, co bude dál

Ve čtvrtek 29. února dalo vedení Knihovny města Ostravy (KMO) provozovateli Čajovny u Sýkorova mostu najevo, že v pronajatých prostorách dál fungovat nemůže. Knihovna potřebuje prostory po dobu rekonstrukce pobočky a i následně je využije pro své účely. Šibeniční termín pro hledání nových prostor spustil vlnu kritiky. Provozovatel tak vyrazil hledat světélko naděje na zastupitelstvo.

Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět v Rakovníku.

Filmový klub Městské knihovy Rakovník pořádá festival Jeden svět

Program Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech nabízí městská knihovna a Filmový klub v Rakovníku poprvé. Akce se koná od úterý 2. dubna do čtvrtka 4. dubna ve velkém sále knihovny. Vedle projekcí představíme mnoho hostů, kteří budou s návštěvníky diskutovat o tématech filmů a komentovat otázky v oblasti lidských práv z celého světa. 

Školáci pomáhali se stěhováním knihovny.

Školáci plní prázdné regály. Knihovna v Rychnově se stěhuje do nového

/FOTO, VIDEO/ Kompletní přestavba někdejší industriální budovy v centru Rychnova u Jablonci nad Nisou je u konce. Se vším všudy stála 122 milionů korun. Místo tu našel městský úřad, lékaři, městská policie. A také knihovna. Stěhuje se právě v těchto dnech a je to nejtvrdší logistický oříšek. Pomáhají i žáci zdejší základní školy.

Ilustrační foto.

Senioři v Karviné mohou čerpat nové znalosti přes virtuální univerzitu

Pro seniory, kteří baží po nových informacích a vědomostech, je tu další příležitost. Regionální knihovna Karviná jim nabízí možnost vzdělávání prostřednictvím Virtuální univerzity třetího věku (VU3V). Kurzy a konzultace pořádá s Provozně ekonomickou fakultou České zemědělské univerzity v Praze (PEF ČZU).

Knihovna v Topolské ulici už dávno stavebně dosloužila, o jejím zbourání už se uvažovalo před více než dvanácti lety.

Namísto zchátralé knihovny budou byty. A nejen tam. Stará myšlenka ožila

/FOTO/ Stará pobočka knihovny v Topolské ulici má doslouženo už dlouho, naštěstí opodál vyrůstá nová budova, do které se už zanedlouho knihy přestěhují. Po demolici objektu, který spíše připomíná stavební buňku než zázemí čtenářů, vznikne dostatečný prostor pro výstavbu bytů. Některé by dokonce měly být městské.

Lidová česká knihovna v budově České besedy.

Liberecká knihovna má výročí. Oslavy už začaly a vyvrcholí v říjnu

/FOTO/ V roce 2024 si Krajská vědecká knihovna v Liberci připomíná dvě důležitá výročí – 120 let od založení veřejné Lidové české knihovny a 100 let od založení německé vědecké knihovny Bücherei der Deutschen. Pro své návštěvníky a příznivce proto chystá v průběhu roku bohatý program.

Výstavba nové knihovny v Turnově se zřejmě výrazně prodraží.

Turnovská knihovna se opravdu začne stavět, město vybralo dodavatele

O výstavbě nové knihovny v Turnově se mluví dlouhé roky, nyní už je ale vše doslova na spadnutí. Radní zvolili na základě výběrového řízení dodavatele, kterým bude společnost Bielskie Przedsiebiorstwo Budownictwa Przemyslowego (BPBP). S pracemi by měla začít v první polovině dubna a na dokončení má 600 dní.

Fenomén, který knihkupci nevidí rádi. Knihobudky čtenářům ušetří i stokoruny.

Fenomén, který knihkupci nevidí rádi. Knihobudky čtenářům ušetří i stokoruny

/FOTO, VIDEO/ Na náměstích i návsích, na nádražích, v hospodách i obchoďácích. Všude tam můžete najít knihobudky, tedy pouliční knihovny, které slouží k bezplatnému půjčování a výměně převážně starších knih. V okrese Ústí nad Labem je lze počítat po desítkách. Naleznete v nich tituly nežádané, ale i skutečné poklady, nad nimiž plesá srdce nejednoho vášnivého čtenáře.

Ilustrační foto.

Máte doma nepotřebný starý mobil? Dejte ho knihovně a vyhrajte zajímavé ceny

Městská knihovna Králův Dvůr se letos zapojila do akce, která se zaměřuje na sběr vysloužilých mobilních telefonů. Máte doma takový i vy? Doneste ho na sběrné místo u výpujčího pultu knihovny a budete mít možnost vyhrát poukázku na nákup knih v hodnotě až dva tisíce korun nebo volné vstupenky do památek ve Středočeském kraji.

Knihovna v Rokycanech nabízí v rámci kampaně Březen - měsíc čtenářů první online audioknihu ke stažení. Spustila i semínkovnu a chystá swap rostlin.

Lidé přišli na chuť čtení v mobilu. Knihovna nabídne i online knihy k poslechu

Březen tradičně patří knížkám a čtení. Jako měsíc knihy se slaví od roku 1955. V roce 1998 se knihovny poprvé připojily k akci Březen – měsíc internetu a od roku 2009 je březen měsícem čtenářů. Jako dárek k celorepublikové kampani nabízejí knihovny zdarma ke stažení audioknihu Staré pověsti české. V městské knihovně v Rokycanech se zatím jedná o první vlaštovku. Brzy si tam ale zaregistrovaní čtenáři stáhnou online další audioknihy.

Čajovna u Sýkorova mostu, 15. března 2024, Ostrava.

Čajovna u Sýkorova mostu v Ostravě končí. Knihovna využije její prostor jinak

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční čajovna v srdci Ostravy čelí nečekané výzvě. Po více než čtvrtstoletí musí majitel Čajovny u Sýkorova mostu hledat nové prostory. Může za to plánovaná rekonstrukce Ústřední knihovny, která čajovně poskytovala nájemní prostory. Zatímco knihovna slibuje modernizaci, stálí zákazníci a majitel se obávají ztráty oblíbeného místa setkávání.

Chomutovské deskohrátky jsou velmi populární. Do hlavního sálu knihovny přivedly skoro tisíc hráčů.

Herní šílenství. Festival deskovek přivedl do Chomutovské knihovny na tisíc lidí

/FOTO, VIDEO/ Tři dny, pět set deskových a karetní her a skoro tisíc nadšených hráčů. Takový úspěch zaznamenal další festival s názvem Chomutovské deskohrátky, který pořádá knihovna. Návštěvníci sahali po ověřené herní klasice, největší zájem byl ale samozřejmě o novinky. Ty na místě představovaly tři vydavatelství deskových her.

Nerealizovaný návrh architekta Lumíra Lýska na komerčně-administrativní centrum v proluce mezi budovou Moravského divadla a hotelem Gemo na třídě Svobody

Budova Jednoty a proluka u hotelu Gemo. Podívejte se, co tam mohlo stát

Zajímavá výstava věnovaná celoživotní tvorbě architekta Lumíra Lýska je nyní k vidění v Molitorově knihovně v Kosinově ulici. Olomoučané dobře znají „jeho“ administrativní budovu Jednoty na třídě Svobody. S tímto návrhem v roce 1966 Lumír Lýsek zvítězil ve vypsané architektonické soutěži. O třicet let později byl úspěšný také s návrhem nového komerčně-administrativní centra v proluce u hotelu Gemo.

Vedoucí líšeňské knihovny Vendula Turková vysvětluje, že knihovny už dávno nejsou jen o knihách.

Babičku naučili s 3D tiskárnou. Vnuk jenom koukal, říká mladá knihovnice z Brna

Je usměvavá, energická, kromě práce s knihami hbitě programuje 3D tiskárnu či vypomáhá s virtuální realitou. Mladá vedoucí knihovny Jiřího Mahena v brněnské Líšni Vendula Turková tvrdí, že se považuje za typickou knihovnici, jenom už to znamená něco úplně jiného než v minulosti. „Přizpůsobujeme se lidem a jejich moderním požadavkům. Knihovna už dávno není jenom o knihách,“ říká.

Čtenář roku 2024 Hynek Šalda spolu se svou maminkou, sestřičkou a knihovnicí Veronikou Novotnou, která ho na ocenění nominovala.

Čtenářem roku se stal tříletý Hynek, v loňském roce si vypůjčil 140 knížek

V rámci celorepublikové kampaně Březen – měsíc čtenářů probíhá i tradiční oceňování čtenářů. V letošním roce knihovny své nejlepší čtenáře hledaly mezi dětmi, které jsou zapojené v projektu Bookstart – s knížkou do života. Knihovna Ústeckého kraje ocenění Čtenář roku 2024 udělila tříletému Hynku Šaldovi, který si zde během uplynulého roku vypůjčil přes 140 knih.

Knihovna na Modřínové ulici v Třebíči bude zcela nová - a s ní se promění i přilehlé prostranství.

Zelenější a modernější. Prostor před třebíčskou Modřínkou dostane nový kabát

/FOTO, VIDEO/ Více zeleně, hezčí prostranství. Tak má vypadat nyní poměrně fádní a nepříliš vzhledná plocha u pobočky třebíčské městské knihovny v Modřínové ulici za několik let. Tato knihovna se totiž zcela změní – a s ní i vše okolo. „V letech 2025 a 2026 tam budeme stavět novou pobočku. Nyní jsme zadali veřejnou zakázku na projektovou dokumentaci, která se týká veřejného prostranství kolem ní,“ vysvětlil starosta Pavel Pacal.

Jarní prázdniny v Městské knihovně v Prachaticích.

Jarní prázdniny v knihovně byly plné zábavy a poznání

Městská knihovna Prachatice si pro své dětské návštěvníky připravila pestrý zábavný i naučný program, ze kterého si jistě vybrali malí i velcí žáčci. Ti si v prvních březnových dnech užívali zasloužených jarních prázdnin.

Komiksová proměna s Markem Rubcem pro Labyrint.

Středočeskou knihovnou otřásl komiks, nakládání s odpadky i Kafkova Proměna

/FOTOGALERIE/ Středočeská vědecká knihovna uspořádala ve spolupráci s AVE tematický týden o komiksu, během nějž vzniklo mimo jiné přes 30 autorských komiksů a soutěžní přehlídka. Na jevišti návštěvníci shlédli besedy s místními komiksovými tvůrci Ivanem Kubátem a Emblemou. Týden završila diskuze se známými osobnostmi Štěpánkou Jislovou, Markem Rubcem, Ivanem Kubátem a Michaelou Šerou z nakladatelství CREW.

Sto let Velké Ostravy: pozvánka na přednášku Knihovna prvorepubliková

Knihovna prvorepubliková: přednáška v rámci oslav Sta let Velké Ostravy

Ostrava si letos řadou akcí připomíná významné jubileum sta let od vzniku Velké Ostravy. Oslavy odstartovaly již v lednu vernisáží výstavy a až do poloviny června jsou připraveny rozličné aktivity, které zájemci naleznou velmi detailně na webu velkaostrava.cz. Mezi jednu z připravovaných akcí náleží také přednáška knihovníka Bohdana Volejníčka s názvem Knihovna prvorepubliková, která se uskuteční 14. března 2024 od 17 hodin v Knihovně města Ostravy (Ústřední knihovně). Zájemcům přiblíží rozvoj čtenářské kultury z doby první republiky, založení Knihovny města Ostravy a její roli v prvorepublikové Ostravě i aktivity ostravských čtenářských spolků.